Потребители (98252) Поезия (176711) Проза (24496) Есета (7045) Публицистика (1295) Картини (13811) Фотографии (27198) Колажи (3926) Музика/Аудио (2581) Преводи (11253) Приложни изкуства (145) Условия за публикуване Най-новите Последни коментари Търсене Календар Фотоалбум Медиите за нас Реклама
N256926
Автор Bunny91 (Тъмен ангел ) Пиши

« ...още
ЗаглавиеЧовешкото доверие и съмнение
Категорияесе
ПодкатегорииУченически, на Български език
Дата на публикуване12-08-2011г. 23:04 от изречена
Посещения3515
Оценка 6,00 от 1 гласа
Коментари 1

шрифт
| + | - |

Да спечелиш доверието на някого понякога може да бъде много трудно. Както се казва: „Доверието трудно се печели, но още по-лесно се губи.”  Ако един човек иска да спечели доверието на даден човек, той трябва да се потруди доста. Трябва да му покаже, че каквото и да става, той ще бъде до него. Доверието и съмнението вървят ръка за ръка. Едно без друго не могат. Като загубиш доверието си към някого, остава само съмнението ти към него. Както едно цвете не може без вода и слънце, така и доверието и съмнението не могат един без друг.

Доверието е също толкова ценно като уважението. Ако го нямаше доверието между хората, какво ли щеше да стане с нас? В какво ли ще се превърне нашият свят? Не искам и да си помислям дори. Свят само с лъжи, измами и още какво ли не.  За да спечелиш доверието на даден човек, трябва да му покажеш, че може да разчита на теб. Че може да ти сподели всичко и няма да го разгласяваш на кой ли не.

Ще ви дам един пример. Едно момиче споделя някоя съкровена тайна със своя приятелка. И я моли да не казва на никого. След време се скарват и даже не си говорят. Но момичето, която преди ú е била приятелка, не казва на никого за тайната ú. Това означава, че какво и да  стане с тях, тя може да разчита на нея. Това е  и признак и за истинско приятелство.

За да загубиш доверието и да породиш съмнение в някого, трябва да си го излъжеш или да си направил нещо много лошо, че той повече да не то вярва. Дори и едно малка лъжа може да породи съмнение в някого.  Нека ви дам един пример: момче, на което имах доверие, ми каза, че ще си ходи на село, а в същото време той е бил в друг град. Излъгал ме е, за да избегне карането си с мен. Човек, който може да ме излъже, как мога да му имам доверие? Нищо нямаше да му стане, ако ми беше казал, че няма да бъде на село. Така в мен се породи съмнение към него. И след това ми казва: „Можеш да ми имаш пълно доверие.” Е как ще стане това? Като знам, че пак може да ме излъже.

Лъжата е първата крачка към губенето на доверието. Тя поражда съмнението у хората. Ако я нямаше лъжата, светът може би би бил по-добър. Но нищо никога не се знае. Лъжата е част от живота ни. Какво и да правим, все някога ни се налага да излъжем някого. И така пораждаме съмнението. Сами ние можем да направим така, че да загубим доверието на някого. То може да ни коства много. Може да причини големи щети и страдание.

Доверието и съмнението не могат един без друг. Те са като сестри близначки. Какво и да правим, не можем да зачитаме само едното и да изключим напълно другото.

ВНИМАНИЕ: Публикуваните материали в "Откровения" са авторски. Копирането и свалянето им е забранено! Публикуването им на други сървъри или излъчването им по други медии без разрешението на автора е напълно забранено! "Otkrovenia.com" ще оказва съдействие при повдигнати съдебни искове относно авторство.
Ако искате да споделите произведението с ваши приятели, може да го правите с линк към него или чрез социалните мрежи, с бутоните за споделяне дадени по-долу:


janker (Онур Реджеб): 20-08-2011г. 21:01
+6 от мен!!! )

ДОБАВИ КОМЕНТАР:
Всички НЕГРАМОТНО написани коментари се трият!!!
Добави
Оценка?

2 3 4 5 6
Оцени!

^НАГОРЕ^
Случайни:
Трагичното и комичното в об...
Хубаво ли е да си различен
Какво ме кара да си спомням...
Надежда или болка
Какво е за мен любовта
Online: 169