Привет на всички!
От известно време отсъствам от сайта. Причините са две: първо, в сесия съм и имам прекалено много за учене и малкото свободно време, което ми остава използвам за тази цел. Второ, напоследък сайтът ме натоварва и искам да си почина от него. Но вчера пуснах един стих и се появих за кратко. И /макар и със закъснение!/ се информирах за новините. Едната от тях беше твърде неприятна за мен. Съжалявам за Парнар. Той беше един от твърдите ми фаворити сред пишещите мъже тук. Познавам го задочно, той е един от най-добрите педиатри в гр. Пазарджик и ви уверявам, че общественото мнение за него е много положително. Защо ви казвам всичко това? Не, защото възнамерявам да го защитавам. Парнар сбърка, макар че после призна грешката си и е редно сам да реши какъв ще бъде статутът му оттук нататък в този сайт. Има си и администрация, която също може да вземе отношение по този въпрос. Аз нямам намерение / а и нямам никакво право!/ да съдя никой тук. Винаги съм била против плагиатството, пострадах преди време от него /моят "Манастир" не е абсолютно нищо в сравнение с поезията на Маргарита Петкова!/.Преди време подобна реакция изразих и срещу небезизвестния всеобщ "любимец" Светослав Иванов- Писателче. При него обаче нещата стояха по по-различен начин- той демонстрираше явно неуважение към голяма част от хората, пишещи и публикуващи тук и повечето от нас не съжаляват за него, сигурна съм.
Но нека спрем да се разпъваме и съдим, може ли?
Не оправдавам Парнар. Той свали гарда си с тази постъпка, тя вероятно ще косва една част от аудиторията му. Друга част, "дежурната", няма и да усети за какво става дума. Ще има обаче и трета част, която ще продължи да го чете, макар и с известни резерви. Аз вероятно ще бъда от последната част. И ще ви кажа защо. Казвам вероятно, защото на този етап все още съм под влияние на първоначалния шок от новината и тепърва ще изяснявам за себе си каква позиция ще заема по отношение на Парнар и поезията му. А и ми трябва време, за да осмисля нещата, а на този етап не разполагам със свободно такова. Наясно съм обаче, че Парнар пише добре. Има стил, който го откроява. Сигурна съм, че останалите в сайта му стихотворения, а и другите, които вероятно ще напише занапред, няма да са на базата на известни компилации. Честно да ви кажа- не го вярвам. Объркването при него в случая е станало явно на базата на моментното състояние, в което е бил на този етап от живота си. Нека разграничим нещата. Кражбата си е кражба, съгласна съм с това. Но, когато човек е на прага на другото измерение приема нещата по друг начин. Казвам го като човек, отдал се на медицината. Да, редно беше да признае, че тези стихове са повлияни от творчеството на Маргарита Петкова и по отношение на това две мнения няма. Но аз лично не мога да го заклеймя напълно заради тази постъпка. Отричам всичко, плод на копиране, но не и личните мисли. А в поезията на Парнар има много такива, сигурна съм. Съжалявам, ако мнението ми не се подкрепя от някои хора тук. Изчетох всичко от Парнар, намиращо се в сайта до този момент. И съм против цялото му творчество да се слага под общ знаменател. Всичко компилирано- да бъде изтрито! Но истината- нека остане. А как ще разберем коя е истината? Тя личи. Който може да направи разликата- ще я открие.
Истината за мен е, че каквото и да стане с поезията на Парнар оттук нататък- аз винаги ще съм нащрек. Ето това не ми харесва. Но си е за моя сметка.
Моля ви само да не драматизираме сайта! С Писателче например беше друго- той не драматизираше, а обсебваше и се подвизаваше като месия тук.
Нека сме наясно- аз съм против плагиатството на сто и един процента. Не подкрепям Парнар и твърдо заставам зад позицията, че е сбъркал. Харесвах поезията му, защото за голямата част от нея съм сигурна, че е автентична. Самият той си лепна петното, опита се след това да го замаже с /признавам!/ достойната си позиция. Ситуацията обаче ще се отрази по някакъв начин на четящите хора в сайта, няма как.
Но нека не прекаляваме, приятели. Всеки греши в определена степен и на определен етап от живота си. Валентин например също сбърка по отношение на мен преди време, но това не промени с нищо моето мнение за него.
Съвестта за това е съвест- да гризе. Моята е чиста и се надявам да остане и занапред такава.
Парнар е виновен и всички разбраха това. Кандидатите за конкурса на "Евровизия" също са вече с един по-малко и всички знаем защо.
Тук сме, за да правим поезия.
Призовавам всички автори към по-голяма отговорност и себеуважение!
Не се изкушавайте да се влияете!
Сърцата ви са уникални, прозират през стиховете ви и нямат нужда от чужд ритъм.
И четете! Колкото повече- толкова по-добре.
За да можете да направите разликата.
П.П. Но и тогава не е сигурно, че това ще се случи на сто процента.
С уважение към всички от сайта: Дарина Дечева