И според теб промяната настъпи поради факта, че беше осъден на смърт?
Колко от осъдените на смърт според теб се променят така? Ако твърдението ти е вярно би трябвало да са всички. Обаче аз съм сигурна, че при една проверка по въпроса ще установиш, че е почти никой.
На въпроса ти отговарям, че това обстоятелство - че ще му бъде отнет живота като наказание, изигра основната роля - така, както съм го описал в коментара - да не се повтарям.
Защо считаш, че трябва да се променят или всички, или никой!?... Освен това, веднага след тезата ти, почти влизаш в противоречие, като признаваш, че при някои се случва ("...при проверка .....почти никой..." , т.е. поне при някои се случва, при други - не!)
Според теб, каква беше основната КОНКРЕТНА повод - причина, за да се преобрази героят на Шон Пен?

Да, при някои се случва, както в случая, който обсъждаме. То оставаше да кажа, че не се случва хахах
Обаче ти щом твърдиш, че това е причината, то тя е налице при всички осъдени на смърт и значи всички би трябвало да се променят, но е факт, че не се. Значи причината за промяна е друга и тази причина е налице при нашия главен герой, затова той се промени
Една предпоставка за нещо, не означава, че то непременно ще се случи!
Иначе, явно , ти имаш предвид, че в героят от филма се е събудила благодатност, "активирала" се е територия, която не е била "завладяна" от злото, от дявола, или, пък, е била "освободена", такава територия, и всичко това, катализирано от присъдата и отношението на монахинята.... Искаш да кажеш, че в религиозен аспект, се е проявил Божият промисъл за този герой, който се е осъзнал!
Това, обаче, не означава, че в чисто житейски и светски план, не е вярна моята теза, изложена в началото!
Да не забравяме, че става дума за художествено произведение!... Предполагам, че в действителността, извършителите на тежки престъпления, ако не се разкаят и смирят и преобразят по един или друг начин, което става, може би, по-рядко, се чувстват
невиновни и неотговорни, т.е. даже и да си признават деянието, не си преживяват вината, така да се каже!?... Някои, може и да си остават толкова осатанени (или повече), колкото и по време на престъплението!?
Със сигурност тези въпроси са обект на специализиран дял от психологията, който не познавам.