21.04.2021 г., 8:06 ч.

Неблагородни метали 

  Поезия » Пейзажна, Гражданска
369 1 4

Някъде там са те все още

 сгушени, във Стара планина.

Едно време било село Щъркелово

 - а сега е град...

Помня покривите и стрехите, от заводските комини почернели.

Чувах, че докато изстържат саждите от въздуха,

Те и щъркелите отлетели.

 

Та така:

Май че не остана никой в гнездото почти.

Останаха само в завода!

Заводът. Обзаведен вече с филтри.

И научил се на екология.

 

А пък;

Градът и по-малък и от село,

Все пак си има дискотека :)

Който нещо до София още не го е довело

Седи там и си бачка, кара си колата и си гледа кефа.

 

Ей така,

Когато си зависим от един тумор, цигара,

Когато от на планината въздуха, те пушек отмаря,

Когато почвата ти нищо не ражда, но всеки ден ядеш, живееш - хващаш:

Когато си от село но си пак част от товара.

 

И я погледни,

Я погледни, как ти плащат. - 

Ти си много важна машинка, много важна... Неясно!

Защо?

Че какво, трудът ти е квалифициран, не за друго.

Ти работиш осем часа, та това е лудо!

 

Не, не е, че си заменим.

Ти всъщност просто не трябва да бъдеш заменян...

Продавай, понеже оцеляваш,

И въобще да не те е еня.

 

 Бачкай при хищника,

Дето краде.

Ти си му на козината муха, 

Муха която лайната яде.

 

 

 

П.С.: Но кой изобщо има избор коя роля да играе в животинското царство.

 

 

 

 

© Есме Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря, Безжичен. Толкова много поезия се е изписала на този свят, че чак и големите абстракции са станали скучни, поне на мене. Не знам, нещо ново да има.
  • Много странно пишеш. Но нестандартната ти мисъл ми харесва.
  • Хареса ми...
  • Много е шано човек, аз вчера това го написах в просъница, като се събудих за пет минути в два. И днеска, ей сега гледам, ми пишат от кариерния център на университета да ходим на виртуална разходка в Аурубис.
    Мани го това как съм иззлобяла накрая, аз просто се отплеснах.
    Но просто е много странна случайност.
Предложения
: ??:??