7.01.2023 г., 15:39 ч.  

Оставям си докрай сърцето 

  Поезия » Оди и поеми
934 4 8

 

 

Море от пресни сенокоси

и вик на млад косач :“Е-хей”…

На извора момица боса

от рано китеник белей…

Дочуваш калени бърдуци

от сбрани хлапетии в хайка…

Сеячът взема топли буци

в дланта си от земята - майка!

Овчар със сладкоглас кавал,

повел стадата дългорунни.

И слънцето с лъчист месал*

покрива кичести горуни…

В боазите с гранитни вени

шумят потоци бързотечни…

Балканът, с шумките зелени,

разказва ти легенди вечни…

Нивя със слънчогледи златни

посрещат ли те с “До̀бра стига!”…

И там в житата необятни,

жетварска песен се въздига…

Къщята с покриви от камък

и катове с пътеки пъстри…

Ах, знай природата е храма,

където с вяра да се кръстиш!

Сукмани с везани ширити,

събрали селски бит в мотиви;

хорá сред нощите извити

на бели страстни самодиви…

Щом чуя гайдата тъдява

и танц на нестинар с дайрето,

аз в теб, Родино величава,

оставям си докрай сърцето!

 

07.01.2023 г.

 

Б.а. месал - мн. месали, (два) месала, м. кърпа, с която се завива тестото, за да втаса.

© Владислав Недялков Всички права запазени

Произведението е включено в:
  577 
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много хубаво стихотворение приятелю.
  • Благодаря ти, Скитнице! Бъди здрава и винаги вдъхновена.
  • Пожелавам ти успех, Влади! Каквото и да е, да го пребориш! Бъди жив и здрав!
  • Прочувствен и образен стих! Поздравления, Влади!
  • Благодаря ви от все сърце, приятели! Дано с вашата подкрепа и Божията помощ успея да преодолея тежката телесна болка и да продължа напред. Бъдете здрави и винаги вдъхновени!
  • Красива творба! Поздравления, Влади!
  • Много образно и топло стихотворение, Влади! Като въздишка е!
  • "И знай, природата е храма,
    където с вяра да се кръстиш!"

    Разкошна е поезията ти! Събрала е красотата на българския дух!
Предложения
: ??:??