има ли тенденция да отпадне кирилицата

Автор Тема: има ли тенденция да отпадне кирилицата  (Прочетена 2846 пъти)

чери

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 21
Сигурен съм, че този въпрос е дискутиран, но не можах да открия къде.

Сега когато сме в Европейския съюз, когато много чужденци идват и се оплакват от надписите на кирилица, има ли тенденция, тя да се стопи?

Сега когато почти всички знаят английски, или поне латинската азбука, когато по-младите израстват в компютърната среда, където без да искаш научаваш английски...

Сега когато от номерацията на колите вече са отпаднали "странните" букви "ч" "л" "ф" "г" "б" и т.н...

Може би когато кирилицата е била създавана е имало "търсене", "ниша" която да бъде удовлетворена, имало е необходимост. Има ли, според вас.  сега необходимост тази азбука да се промени, полека, да отпаднат "странните" букви, да се трансфромира. Трябва ли да държим на азбуката такава каквато е днес. Знаем, че с времето тя не веднъж вече е търпяла промени. Такова време ли е и сега.

Моля не ме обвинявайте в липса на патриотизъм, няма такова нещо, просто прагматика - за улеснение, кое ще е по-добре за нас, разсъждение лишено от приповдигнатост, или дори по-скоро опит за поглед в бъдещето. Какво ще стане според вас? Зависи ли нещо от нас?

ТАМИ

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 26
Re: има ли тенденция да отпадне кирилицата
« Отговор #1 -: 20 септември 2007, 10:59 »
Тендениция може би има, но тя е изкуствено създадена и по никакъв начин не трябва да се допуска. И не от патриотизъм, а дори и от чист прагматизъм. Доводите ми за това са следните:
1. Ние сме една от 5-6 държави в Европа, които имат собствена азбука, създадена върху специфичните особености на  говоримия език, да "пасва"точно на него.
2. Азбуката ни е към категорията на "фонетичните" азбуки, т.е. на всеки звук съответства буква.
Всичко друго е връщане назад и ще бъдем докарани до положението на американици и англичани, които за мен си  остават полуграмотни, щом е необходимо да им "спелват" всяка нова дума, та дори и тези от ежедневието.
Ако целта е да се произвеждат тук неграмотни хора,това е начина.

hixxtam

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 31
Re: има ли тенденция да отпадне кирилицата
« Отговор #2 -: 20 септември 2007, 13:37 »
Искам да допълня Тами...
Кой има инструмента да направи такава трансформация?
На кого му трябват полуграмотни хора за да може да ги манипулира?
Кой демонстрира повече от 18 години всеобхватна дупедавщина?
Управляващите...
Не ги деля на сини, червени, жълти, оранжави и всякакви други цветове.
Просто избираме на всеки 4 -5 години 240 кухи кратуни, които не мислят за България, а за собственото си благополучие и са способни да продадат всичко в името на това.
Уникалността се цени от умните, а азбуката ни е уникална.
Сивото е посредственост.
Хипо

mark

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 36
Re: има ли тенденция да отпадне кирилицата
« Отговор #3 -: 20 септември 2007, 16:20 »
Тенденциите ги създават дупедавците,както някой по долу ги нарече!
Каква замяна,какви пет лева?Какво недоволство от чежденците?Та българският е един от официалните езици на ЕС и както ние се съобразяваме с техните езици и когато отидем на екскурзия се мъчим да разбираме техните табели,надписи и текстове,така и те нека си размърдат мозъците и научат макар и малко от буквите на нашата азбука!
Този въпрос е излишен за обсъждане!!!!!
Някой да е видял чужденец да протестира срещу гръцката азбука??????Тя с нищо не е по лека от нашата!!!!!

меланхолик

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 120
Re: има ли тенденция да отпадне кирилицата
« Отговор #4 -: 20 септември 2007, 17:02 »
О, това звучи СТРАШНО, ТРЕВОЖНО!!! Не се влияя от някакви патриотични чувства, но нашата азбука наистина е уникална и ни дава свобода и удобство на писане. Не харесвам български текст на латиница, също така не ми допада идеята за отпадане на някой буквички.

(и тук да отворя и една скоба за клавиатурните подредби. Все-още има хора които не знаят, че БДС подредбата е много по-съвършена от фонетичната. Бутоните са подредени така, че да отговарят на честотата на използването на буквите в изреченията. Случвало ли ви се е да пишете по десетопръстната система на фонетика, и да забележите, че някой думи ги изписвате почти изцяло с пръстите на лявата ръка? Неудобно, нали? Буквите трябва да са разпределени по равно между двете ръце. На мене не ми се е случвало никога такова нещо, щото пиша само на БДС, при това доста бързо и почти без грешки. Много се радвам, че когато се учех на десетопръстната, нямах компютър а само старата си "марица" - иначе и аз щях да се подведа по фонетиката.)
"ЛЮБОВТА КОЯТО ПОЛУЧАВАШ, Е РАВНА НА ЛЮБОВТА КОЯТО ДАВАШ" - Бийтълс.

 

© 2003-2019, Georgi Kolev. All rights reserved. The works are the property of their authors.