Когато учителките по литература започнат да обират банки

Автор Тема: Когато учителките по литература започнат да обират банки  (Прочетена 3943 пъти)

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 608
Преди месец маскирана и въоръжена жена обра банка в Плевен. Тази нощ я хванали. И се оказало, че не е някоя българска Бони Паркър, загубила незнайно къде своя Клайд, нито пък някоя нахакана Лара Крофт, а най-обикновена учителка по български език и литература от Славяново... Та си я представих госпожата с пистолет в ръка насред банката и дори първоначално някак симпатична ми стана, защото се сетих за оная Рада госпожина, дето и тя бе зарязала учителството и бе грабнала револвер и хукнала да бута една империя. Да, ама не! Едно е да буташ империя, друго е да обираш банки, пък дори и за да си платиш кредите! Та се замислих – това някакво спорадично и случайно действие на изперкал индивид ли е, или дъното на падението на българския учител? Колкото и да ми е болно да го кажа, май в случая не е първото... Изперкали индивиди винаги е имало, и то по всички географски ширини, ама такова животно – учителка да обере банка – го няма и в белия свят, и в третия, и в четвъртия. Частен случай? Може. А частен случай ли е обичаят да се водят на книга в училищата деца, които отдавна са заминали зад граница? А частен случай ли е извиняването на безброй отсъствия на избягалите от час, само и само да не се наказват калпазаните с преместване и изключване, защото сакън ще закрият училището? А частен случай ли е, че българският учител е най-болният учител в света? Навремето министър Вълчев се осмели да изнесе секретната информация, че българският учител боледува средно 22 дни в годината! Първият срок – 4 дни, вторият – 18. Някой да ми припомни, че не помня - след кой срок бяха кандидатските кампании? Добре, че учителите по физическо възпитание, музика, труд и техника и други такива не участват в подобни кампании, защото като нищо днес правителството щеше да предложи НОИ да не плаща не първите три дни от болничните, а първите седем! Всъщност всичките горни „частни случаи” са бели кахъри. Нямаше изобщо да повдигна въпроса за тях, ако резултатите от учителския труд бяха налице. Да, ама не!... Неграмотността е пълна и повсеместна. Дано поне тази учителка, която обра банката, да са я идентифицирали по някоя забележка направена към банковите касиерки относно граматиката! Нещо от сорта на: Не се казва „Сака е пълен със пари, госпожа”, а „СакЪТ е пълен С пари, госпожО”! Или поне ми се иска да е така...
"Бедни ми, бедни, Македонски! Защо не умря при Гредетин?!..." бе възкликнал дядо Вазов, а аз бих перифразирал "Бедни ми, бедни български Учителю! Защо умря в безвремието на прехода?!..."
Един IP адрес - един глас за произведение!

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Като плюеш по учителите, със съответна степен на основание или не, защо забравяш за онази голяма част (колко е голяма, всъщност!??!?) от учениците, които са с  перманентни непоносими, отвратителни и уродливи  прояви и поведение, а също и разни недобри обществени правила !?

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 608
И къде точно го видя това плюене, Рефабе? Във въпросите ми за частните случаи? Хм... Плюене... Бих го нарекъл "болка", ама всеки вижда нещата от собствената си камбанария. Щом смяташ, че е плюене, или говорим на различни езици, или метафорите не са това, което бяха... Както и да е! Следващият път, когато пистолетът няма да е пластмасов и вземе, че гръмне, напомни ми да те попитам, дали все още смяташ, че плюя!
Един IP адрес - един глас за произведение!

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Ти си прав, че съм се изразил несъответно.Сега разбирам, че за да се получи така, е изиграля роля дебалансираната ти позиция!...Това ме е накарало, да не съм некоректен в квалификацията си!... Просто, като си представя (може и да бъркам, не знам) всички онези диванета  ( каквито са част от учениците, някои от които - с личностни разстройства и разни други прикрити или не патологии), които издевателстват ежеминутно по най-вампирски и демоничен начин върху по-ранимите и по-слабо защитаващите се учители, лишени от законови възможности за противодействие..., имам порив да се противопоставя на критиците на учителите!...А и какви долнопробни учебници.., с какви псевдо и свръх"интелектуални" стилове им, се налагат!....Не съм много навътре в тази проблематика, все пак...
« Последна редакция: 14 април 2010, 15:09 от refab »

plami-6

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 108
 :protest: Аз съм навътре в тази проблематика и не ме е срам да кажа, че съм български учител. Разсъждавайте си колкото искате, но не се отнасяйте с такова пренебрежение и снизходителност.  Визирайки частни случаи, не правете високопарни обобщения, защото както знаем "всяко стадо си има мърша". Вярно е, че имиджът на българския учител е спаднал и тенденцията продължава. Но много мои колеги със зъби и нокти се борят със системата - и с безумните учебници, и с индиферентността на семействата, и с бездушното обществено мнение... Мога да продължа, но не ми се захваща темата.

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 608
Чест и почитания за малкото борещи се със системата български учители!
С риск да прозвучи ретроградно и провокативно - не на зъдължителното средно образование! Основното образование е напълно достатъчно за всички полуграмотни лумпени, които остават "забравени в превода" някъде в пети-шести клас, а после само пречат на околните. Хайде още една година за доизбутване, да изкарат и седми клас и после - кой, откъдето е! Така поне няма да действат демотивиращо на другите ученици.
Бих предложил и друга скандализираща мярка, но малко по-късно.
Един IP адрес - един глас за произведение!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 608
Ако това се приложи, само за три години около 12000 гимназиални учители трябва да останат без работа и един куп гимназии да бъдат закрити. Едва ли ще се намери правителство, което да вземе толково трудно решение, еле пък толкова популистко, като сегашното...
Един IP адрес - един глас за произведение!

plami-6

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 108
Ар, много си краен. За качеството на учителския състав ще споря до последно.  Имам страхотни колеги, които се борят до последно, за едната идея (за съжаление - повечето са около моите години или по-възрастни). Медалите, които нашите ученици получават на различни международни състезания го потвърждават. Що се отнася до "ужасните" ученици - безспорен факт е, че главната причина за тяхното поведение е неадекватната им семейната среда. Медиите преекспонират до неузнаваемост понякога фактическото положение на нещата и за всичко (напр. прекрасните "бисери" от кандидат-студентските кампании) излизат виновни учителите.

vedrina

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
Плами, не твърдя, че няма чудесни учители, но има и посредствени и направо глупави. А за учениците - нямам предвид само медиите. В интернет зали, кина и просто на улицата ги гледам как се държат като диваци.

andrina_mark

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 182
Трагичното състояние на образованието е следствие на много фактори. Ето трите основни.
Първо, хроничното пренебрежение към него на всички правителства след 9 септември. Делът от бюджета за образование е един от най-ниските света, а механичното му свързване с науката в едно министерство - смехотворно.

Ти пак май се изказваш неподготвен по темата? М? Забравяш, че някои сме учили точно при тези учители от "соца" и , колкото и самохвално да прозвучи, сме понаучили доста нещица. И то точно от онези учители след 9-ти септември, от които, за съжаление, голяма част вече не са и между живите. Проблемът в образованието нахлу (буквално) с измишльотините на Благовест Сендов и прочутите му "комбинирани" учебници, а след 1989 година безхаберието на ВСИЧКИ управляващи тази страна го докара на това дередже. И когато същите тези учители протестираха и се бореха за достойно място под слънцето, повече от 80% от останалите граждани (и селяни) на тази страна ги хулеха и плюеха. Сега пак е същото. Е, в крайна сметка, каквото повикало, такова се обадило...
А и не виждам каква е разликата между министър, който обира държавата и учител, който обира банка. Всъщност, може би е само в тази, че единият използва пластмасово пистолетче, а другият - истински... и много на брой...
Ако искаш да разбереш своята истина за нещо, виж какво чувстваш към него. Понякога чувствата се откриват трудно - и често още по-трудно се приемат. Но в най-дълбоките ти чувства се крие твоята най-висша истина.

Vyrtina

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 14
aма защо така драматизирате?
учителка обрала, учителка скочила от сграда... разбирам, че за вас има някакъв символизъм в цялата работа и все пак, всеки ден продавачи, таксиметрови шофьори и заварчици обират банки, а в същата секунда лекари, адвокати и художници се самоубиват... това минава. в най-добрия случай го споменават в новините и толкова.
учителите са хора, като всички и имат правото да се отчайват, да откачат и да мрат, когато си искат.

Момичето...

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 70
 • Joy and Sorrow
Малко след тая случка нашата учителка по литература (мила дама пред пенсия) с усмивка на уста ни каза "Вадете двоен лист, ще правиме контролно и през това време си оставете протмоненцата на бюрото да ви ги пазя...".  :lol:

Според мен няма нищо общо факта, че въпросната Лара Крофт е била учителка, просто са й трябвали пари. Реално погледнато всеки може да го направи.

Кака Стеси
Всичко за което живея...
Всяка причина та да си поемам дъх...
Всеки спомен за теб...
Моето мъничко щастие принадлежащо отвъд...

 

: ??:??