Сблъсквали ли сте се с дистрибутори

Автор Тема: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори  (Прочетена 10303 пъти)

Evche

 • Новак
 • *
 • Публикации: 10
Здравейте, имах една доста странна среща днес, която просто няма как да не я споделя. Една моя позната от училище ме срещна и искаше да отидем на кафе. Първо се поучудих малко, но след това се съгласих.

Не минаха и пет минути и почна да ме увещава да стана дистрибутор на немска компания за продажба на стоки - NWA.

В следващия половин час само за това говореше, а аз дори не успях да взема думата. В крайна сметка се съгласих, колкото да мога да си тръгна.

Много странно беше това. Сега я чакам да ми изпрати мейл с информация.

Ivelinna

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #1 -: 07 януари 2011, 00:52 »
Хахаха, много позната ситуация... Изключително голяма част от подобните предложения са измама, не казвам че всички са такива но по-голямата част да. Аз лично винаги си припомням приказката "Няма безплатен обяд." и съм скептично настроена към такива предложения. Имам приятелки дистрибуторки на разни козметики, но и те самите признават че са се опарвали с такива неща. Искам само да погледнеш колко много сайтове има .. http://www.google.bg/#hl=bg&q=nwa+bulgaria . Провери, проучи и тогава скачай, и то само ако няма как да се изгориш, че освен време, може и пари да загубиш...

Evche

 • Новак
 • *
 • Публикации: 10
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #2 -: 07 януари 2011, 05:23 »
Да кажа, че ми изпрати мейла доста добре го разгледах. Интересен е, продаваш 12 стоки, но все още не знам цените. Така или иначе, нейното поведение не е добро. Дори и да се навия, няма начин да действам по нейния начин.

Иначе не е пирамида понеже няма първоначална такса.

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #3 -: 07 януари 2011, 10:43 »
Евче, това са вампири, които се впиват в душевността на хората и ги въвличат в полупрестъпна (а често и изцяло пръстъпна) банда, която чрез издевателство и психологически прийоми, манипулации и "пирамидни" принципи, кара други хора да плащат за продукти, които биха стрували, примерно 10 лв., по 30-40 лв.!... Ясно е, че става дума за хипертрофия на грабителски "капитализъм" с гранично-престъпни, или изцяло незаконни измерения, прилаган с демонични психологически методи (затова "маймуната"* ти е надувала главата половин час в кафенето!). Ако си много на финансов зор, и мислиш, че ще можеш да "изработваш" разни хора - и ти да вербуваш и да продаваш скъпо, може да се включиш!
   В интерес на истината, при този принцип на продажба, вероятно цените на стоките не са чак толкова високи!??, защото се заобикалят магазини, такси и данъци, но, пък, ги има акулите-водачи на бандите!

*Водачите в тези групи са осъзнати и умишлени алчни и безскрупулни грабители, а редовите членове често имат намалена отговорност, защото някои от тях са притиснати от мизерия и са впримчени!

admin

 • Администратор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 904
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #4 -: 08 януари 2011, 00:15 »
В някои държави тези пирамиди са забранени.
Ходил съм на лекция на LR с бизнес образователна цел :)
Всичко е една добра сметка. Това, че не внасяш някаква първоначална такса нека не те заблуждава.
Ти за да станеш дистрибутор, трябва първо да си купиш някакъв продукт да го пробваш.
Това ти е първото набутване.
После като го продаваш, ти невидимо снасяш такса на тези над тебе в пирамидата и гориш втори път.
Осъзнавайки го това, пред теб има два варианта - или да се откажеш и да махнеш с ръка, или да "подмамиш" твоите приятелки да се включат в твоята пирамида за да им предадеш "набутването" на тях :)
И ако си много добра в това, предполагам че може да се изкара някой лев. Но няма какво да се заблуждаваме - успелите хора са единици и това е постигнато с много нерви, труд и умения.
Няма лесни пари, както се опитват да ни убедят на лекциите :)
Ако имаше, всичките щяхме да играем на залагания и да печелим заплата 2000лв на месец без да работим :)
Изпускат и момента, че дължиш и данъци на държавата от продажбите, защото ти не си на трудов договор към тях.
Има и морален аспект. На мен лично ми се струва много унизително да искаш да печелиш от приятелите си, да им досаждаш и едва ли не на сила да ги караш да ти стават дистрибутори.
« Последна редакция: 08 януари 2011, 00:18 от admin »

Ivelinna

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #5 -: 21 януари 2011, 22:27 »
Напълно подкрепям изказаните мнение! Аз проверих нещата по-обстойно и честно казано не ми допада.. Последното на което попаднах беше това - гледайте какви манипулативни техники тип Грабо.бг използват -express.bg - с тиктакащи часовници, само сега, невероятен шанс и така нататък... В подобни оферти все има някакви подводни камъни, някаква уловка.. Много хубаво не е на хубаво, нали знаеш.

Не искам да ти влияя с лично мнение, за това ти показвам и сайтове, да се убедиш ти сам черно на бяло..
Съжалявам ако си си сложил сърцето на тази компания, на мен обаче не ми вдъхва доверие..


Evche

 • Новак
 • *
 • Публикации: 10
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #6 -: 24 януари 2011, 07:02 »
Благодаря, в никакъв случай не искам да оставям в хората, впечатлението, което остави у мен онази среща. Иначе изглежда привлекателно като вариант за работа от вкъщи, но наистина се чувствах ужасно и още по-ужасно ще се чувствам ако хора мислят за мен по този начин.

Гаражни и интериорни врати с отлично качество на изработкат. Клиника за премахване на нежелана бременност http://www.domuschievi.com/abort.html. Добре написани пожелания за здраве по случай 1 март http://napred.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0.html. Любовни фрази и изрази за Свети Валентин http://napred.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD.html. В Напред.БГ вече можете да намерите и много литературни произведения. Например тук http://napred.bg/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B0.html ще намерите легендата за Тристан и Изолда
« Последна редакция: 03 май 2013, 12:27 от Evche »

Tomad

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #7 -: 24 януари 2011, 18:55 »
Оооо, тези схеми ли?

Става въпрос за т. нар. "директен маркетинг". Това означава, че някакви хора с извънредно ограничени способности да произвеждат, се опитват да минат по тънката лайсна да търгуват с "качествени продукти" в неработно време.

Преди 15 години отидох на "интервю за работа" в една зала на НАТФИЗ, където набираха жертви за продажба на продуктиет на Хербалайф. Разбира се, като видях за какво става въпрос, си тръгнах.

Но няколко години по-късно, една приятелка се зариби да им става "дистрибутор", заедно с цялото си семейство. Измоли ме да присъствам на някаква презентация на Хербалайф, защото така била трупала точки?! На тази презентация се появи някаква цървулана, която си позволи да лъже публиката в прав текст, че някакъв техен продукт възстановявал косми от оплешивяване...  :shock:

А схемата за измама е следната: принципът в действителност е пирамидална йерархия, като всеки отгоре контролира тези по-долу.

Как става това? Примерно, започвам в хербалайф и, примерно, купувам стартов пакет за продажба. Продавам квото мога и междувременно зарибявам още 10 балъка да шиткат Хербалайф. Автоматично вече те си купуват стартовия пакет + каквото продават оттук нататък от МЕН. Когато успея да привлека достатъчно балъци, аз спирам да имам нужда да продавам лично, защото изкарвам достатъчно кинти от тия под мен и ставам "мениджър".

Ако не успееш да продаваш, си оставаш с пръст в г.з. и един пакет "висококачествени продукти". Има всякакви бонус схеми и тям подобни простотии, които уж ти обещават стабилен растеж и цъфтеж, но реално твоята цел като дистрибутор е да лъжеш хората как "висококачествените продукти", които хич не са евтини, ще им помогнат да се чувстват по-добре.

Фактически ги лъжеш да им вземеш парите и да ги прецакаш с евтина козметика.

Но кое е по-кофтито? цялата търговска дейност минава изцяло покрай фискалната система на България. Какви и колко продажби се регистрират, това е счетоводство, което по никакъв начин не може да се удостовери като вярно. Демек собствениците на този абсурден тип компании трупат мащабни печалби, като лесно създават възможности да укриват реалните си разходи и съответните им данъци.

По-пикантната история е, че ако се хванеш за хорото, излизането оттам далеч няма да е "довиждане и благодаря". Практиката показва, че започват ревностно да те гонят да се върнеш, като се стига даже до агресия. Съответната ми приятелка, заедно с цялото й семейство напусна стройната организация, след като се опита да си тръгне и се скара смъртно с "мениджърката" си.

Сега се сещам, че специално Хербалайф много парадираха с продуктите си за отслабване, в стил "ако искаш да свалиш 15 кг за един месец". Това е доста нездравословно по принцип, но кой ти мисли за здраве, когато имаш кила за сваляне.  :x

Иначе казано, освен че е грозна измамна схема, директният маркетинг изисква способност да лъжеш в очите, да не се привързваш към хората (защото смятай колко народ се отказва още на първия месец) и да водиш несигурен живот, който да се осланя предимно на евтини по производство продукти, които струват страшно много на крайния потребител.

Смисълът на цялото нещо е, че компанията винаги ще е на далавера от теб, защото тр да си купиш стартовия пакет продукти, макар и на занижени цени. Нищо чудно да изкарват повече пари от такива, отколкото от продажби на потребители.

Нещото, с което най-много изпъкват тези компании е, че никога никъде не рекламират продуктите си (по медии, билбордове и т.н.). Те разчитат изцяло на директната комуникация търговец-клиент.

Ето линк в Wikipedia за Herbalife:
http://en.wikipedia.org/wiki/Herbalife

Ето линк в Wikipedia за LR:
http://de.wikipedia.org/wiki/LR_Health_&_Beauty_Systems

Можете директно да анализирате колко много пари се изкарват от балъци.  8)
Раздвоен ум - разтроен стомах.

Danielkata

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 12
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #8 -: 18 март 2011, 17:13 »
Аз лично също съм много скептично настроена към такива неща.. Аз никога не бих се съгласила да се занивама, ако ми предложат. Шансът после да съжалявам е много голям..

Етчи

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 99
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #9 -: 18 март 2011, 18:22 »
Не мислих да се включвам в тази тема, защото се е насочила в погрешна посока, но... Ще споделя мнението си, защото това е Откровения, а не премълчаване
Директните продажби и в цялост Мултилевъл маркетинга (МЛМ) не е за всеки, затова и не е нужно да се включвате. Не е нужно!!
За да се включиш истински в това, първо трябва да го разбереш в дълбочина. Не го ли сториш, или си оставаш само клиент/потребител, ако харесваш продуктите им... или се отдалечаваш.
За да го разбереш е нужно да прочетеш няколко независими мнения, книги от различни автори, статии,  дискусии. Истински неща от опитни хора... Ако например искаш да напишеш или издадеш стихосбирка, не отиваш при баничаря, а при някой който има максимален опит, нали?! :)
Нужно е много да учиш, за да си подготвен да различиш лоялните и истински МЛМ компании (защото за съжаление има и такива, които създават негативните настроения и усещането за пирамидална структура), нужно е търпение и време (защото който казва че всичко става лесно, като с магическа пръчица изрича неистина).
Нужно е всеки да има свободата на лично мнение, на преценка, на избор.
Прав е всеки който е недоверчив, така и трябва... За съжаление често част от дистрибуторите/спонсорите сами изкривяват посоката на работа, принципите и целите, като така дават погрешно лице на компанията към която са се включили.
Ала никому не е от полза  негативизма, затова не бива да се поддаваме на емоции (особено ако не познаваме в дълбочина смисъла на МЛМ)
Преди всичко става въпрос за потребление (това е личен  избор на всеки - какво ще пие, маже и т.н.), а не за печалбарство - погрешната идея която е най-големия препъни камък за всеки който тръгне с идеята "пари, пари, пари".

Има два типа хора: едните се пускат по течението и се оставят да се носят "в лекото и мекото", другите се опитват да се борят с вятъра и знаят че "За да получиш, първо трябва да дадеш", за да се научиш, трябва да слушаш, да чуваш, да разбереш.
Засега от мен е това, има още много, но то е за други места.:)))

Поздрав и усмивка от мен
с пожелание за хубав ден!
Жест , дума , усмивка , доброта...
какво ни пречи да даряваме това?

Tomad

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #10 -: 18 март 2011, 18:38 »
Етчи, според твоите думи трябва да имаш особени качества да си търговец.

В това няма две мнения.

"Нужно е много да учиш...." - човек се учи докато е жив. В моята работа сигурно наученото за 1 месец = наученото за целия стаж на един такъв търговец.

"За да получиш, първо трябва да дадеш" - именно. Но какво даваш? Продукти със съмнително качество и произход, никакъв контрол и съвсем основателни съмнения за данъчни, а вероятно и др. измами.

Някога така са взимали златото на индианците, като са им предлагали шарени дрънкулки в замяна.

С масовата деморализация в цял свят, това е успешен маркетингов модел на никому ненужни стоки. Заставам твърдо зад думите си: НИКОМУ НЕНУЖНИ!
Раздвоен ум - разтроен стомах.

Етчи

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 99
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #11 -: 18 март 2011, 21:39 »
Точно за това говорех... (не и е тук мястото на темата) :)
"В това няма две мнения.  "Нужно е много да учиш...." - човек се учи докато е жив. В моята работа сигурно наученото за 1 месец = наученото за целия стаж на един такъв търговец."
Прав си, такива търговци каквито предполагам че визираш, не ще се научат никога на МЛМ, а ще си останат търговци. Не ми е за тях думата - там всичко е пълно, няма как да се влеят нови знания, начини, умения и принципи. МЛМ  и търговията са много различни неща. Но ти си прав Tomad,  дори и за търговец се учи, дори за  там е нужен и опит и усет... но това е друга тема.
Колкото за продуктите - както казах това е личен избор. Всички ние потребяваме това което харесваме, нали?! Ако не ни е нужно, не го поглеждаме даже. (На теб не са ти нужни  "... с крилца")
Личен избор. Нима ако аз предпочитам торта "Х" , а за теб тя е прекалено сиропирана, бих могла да те накарам да я пожелаеш и ти? Нима сладкаря на торта "Х" в твоите очи е "продавач на дрънкулки", само защото на теб ти се услажда торта "У"?
Колкото до данъчното законодателство - дали пазаруваш от кварталните Хранителни стоки, дали влизаш с картата си и купуваш от веригата хипермаркети "Метро" (извинете че споменавам имена :) не е реклама)   или пък закупуваш от МЛМ компания, продуктите са си с начислено ДДС 20% . Това е, защото почти всяка Компания има данъчна регистрация предвидена от Законодателството в България, така че няма притеснителни престъпни деяния.
Не ме разбирайте погрешно - не защитавам на 100%  всички МЛМ компании (опитала съм и сладко и горчиво, а което не съм опитала съм се допитвала до опиталите), далече съм от мисълта, че всички са ОК, затова и написах че е нужно познаване за да има разпознаване. 
Няма идеални Компании, както няма и идеални хора. :)
Не е необходимо заради "една суха клонка, да режем цялото дърво" което отдавна е посадено, но на нас не ни е по вкуса.
Е предпочитам да дам шанс, за да преценя - може пък да става за консумация (та нали по-голямата част от продуктите са консумативи).
Стига толкова от мен тук, това не е тема което се изчерпва с няколко мнения, пък и всеки си има мнение, но за някой то търпи развитие.:)
Жест , дума , усмивка , доброта...
какво ни пречи да даряваме това?

Ivelinna

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #12 -: 01 август 2011, 20:10 »
Има само един начин да не си потенциално губещ в MLM и той е всичко да стартира безплатно, ето някакъв нов MLM , дето е така.

Tomad

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #13 -: 05 август 2011, 10:09 »
 :sign3:    :thebirdman:   :sign4:    :pottytrain5:
Раздвоен ум - разтроен стомах.

Етчи

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 99
Re: Сблъсквали ли сте се с дистрибутори
« Отговор #14 -: 09 август 2011, 13:23 »
Има само един начин да не си потенциално губещ в MLM и той е всичко да стартира безплатно, ето някакъв нов MLM , дето е така.
При цялото ми уважение, Ивелина... Нищо на този свят не е безплатно и не идва наготово! Единствения начин за едни да е безплатно нещо е, ако други платят за него.
МЛМ нито е способ за бързо забогатяване, нито е "манна небесна"; "финансово чудо"; "аладинова лампа" или "фея с магическа пръчица". За да разберем и опознаем материята, за да работим и се доближим до определението мрежовици ни е нужно да платим не една цена.
На първо място е цената - време, което е нужно да отделим, за да се учим. Втората цена е - да се допитваме до опита на успелите, да се научим от тях как да различим истинския МЛМ с петте стълба от мними МЛМ разчитащи на сензационни и примамливи "лозунги" или такива които с право наричат пирамидални.
Не пиша тези редове за да опровергавам или отричам МЛМ, напротив - приемам го, поела съм по пътя му и съм доволна  от това което ми се случва в живота след срещата ни.
Всичко което написах е, за да посоча защо толкова много хора или не разбират или тълкуват погрешно идеята МЛМ.
Знаете ли колко много хора остават разочаровани от мрежови Компании? Защо ли?
Причините са няколко. Първата е точно сблъсъка с хора - дистрибутори, които не са разбрали какво и как да правят, но са се втурнали да... "хвърлят кукички" и да притискат... направо казано да лъжат.
Втората причина е лъжливото очакване за "Светкавично забогатяване", "Даваш нищо, взимаш нещо", "Всичко става бързо и лесно".
И какво следва след това? Като не стане веднага, какво се случва? - "Лъжа е, лъжа е, лъжа е..."
Не се подлъгвайте по лъжливи обещания, не бъдете "губещи"!
Права сте, Ивелина, "има само един начин да не си потенциално губещ в MLM и той е" да си успяващ.
А това ще се случи след като се научим КаквоКак и Защо

Защо искаме да успяваме.
Какво има в МЛМ, което да ни направи  успяващи.
Как се достига до успех.

И това е валидно за всяка една област, не само за МЛМ.

Успех!
Жест , дума , усмивка , доброта...
какво ни пречи да даряваме това?

 

© 2003-2019, Georgi Kolev. All rights reserved. The works are the property of their authors.