За чиста и свята република

Автор Тема: За чиста и свята република  (Прочетена 2465 пъти)

Tomad

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
За чиста и свята република
« -: 18 юли 2013, 14:04 »
Каквото и да се каже за Васил Левски, ще е малко или много в тон на възхвала. Защото сме българи, а Левски е символът на нашата свобода и независимост. Защото този човек вложи неимоверни усилия да изгради мрежата на освободителите в родината ни и заплати за това с живота си.

Днес е рожденият ден на Апостола и неговата себеотдаденост изглежда все по-покрита с праха, натрупан с времето. Тежестта на делата и словата му е някак намаляла, а стреса от ежедневието на средностатистическия гражданин, способен да чете тази тема, измества изцяло фокуса на националните ценности.

Защото Левски не е просто революционер или идеолог, или символ на националните ни ценности. Той е също и  първият демократ в историята на тази държава и то по времето, по което сме били част от Османската империя.

Макар и да звучи абсурдно, много от хората в България нямат идея защо Левски е толкова важен. Повечето хора не знаят с какво е по-различен от останалите революционери. Най-кратко казано: с години упорит труд той организира мрежа от революционни комитети в България с цел да се вдигне общонационално въстание и България да извоюва своята независимост. Но Левски е знаел и защо го прави, той не се е стремял към обикновена кръвопролитна битка за освобождение. Той е имал ясна визия за новата България: той е работил за "чиста и свята република".

За да стигнем до днес - 176 години след рождението му. За периода след Освобождението, България е видяла много повече падения, отколкото възходи. Но не паденията в битки и политика са това, което най-много би огорчило нашия национален герой. Това, което се случва в нашето съвремие бележи най-голямата криза в българския бит и съществуване. Българският народ е беден, разединен, ограбен и потиснат, но не от агресивни чуждестранни душмани, а от... собствените си политици.

Националното предателство, което представлява политиката на правителствата от десетилетия насам, страшно много напомня предателството, с което най-великият българин на нашето съвремие е пратен на бесилката. Още от малък съм се чудел как не се вдига един отряд български Робин Худовци да го спаси от публичната смърт. Сега, като по-възрастен, се чудя какво пречи на политиците в България да работят в интерес на страната и гражданите в нея.

Днес е истинското време разделно. Днес няма външен фактор, който да диктува потайни схеми за освобождение. Левски умря за България, а България в момента се задушава. Задушава се от коварни политики, от ограбен народ, от имиграция, от т. нар. политико-икономически кръгове и т.н.

Ако Левски беше жив сега, неговото познание щеше да ненужно. Защото той нямаше да живее в чиста и свята република. Той щеше да живее в страна, чийто държавен апарат не обслужва нашите интереси, но упорито работи в интересите на Русия, Гърция, САЩ, Франция и т.н. Да се дават примери за това е излишно, то няма сфера, която да не е заграбена от "политици" и "бизнесмени".

Само че нашите политици често се свързват с икономически кръгове или структури на бившата Държавна Сигурност. Нашите правителства са известни със съмнителни икономически решения, убийствена за обикновения данъкоплатец политика и стимулиране на масовата циганизация на родината. Заграбват се пикантни парцели по моретата и планините и... за какво? Заграбват се водоемите в България, горите, престъпниците са на свобода, стимулира се далаверата и грабителството.

Целият ни "политически елит" е компрометирана маса, които не са направили и педя напредък в чест на "чиста и свята република". Всичките ни политици през последните десетилетия се изгавриха с нас и абсолютно никой не пое отговорност за нищо. Най-абсурдното е, че абсолютно никой не заяви, че търси отговорност.

До днес. Вече повече от месец хората протестират. И отново се опитват национални разединители да опорочат мотива на тези протести. Делят хората на сини, червени и т.н., но този протест не е на бояджиите. Това е протестът на онези, които искат "чиста и свята република". И на тези хора не им пука дали лицето на промяната ще бъде настоящ или бивш премиер... Те искат на власт принципите на Левски.

Настоящият премиер ясно заявява, че не се интересува от такава промяна. Едно подир друго съмнителни назначения и нежелание да се обвърже с отговорността на грешните решения. Само че вече хората са гладни а промяна на хоризонта не се вижда.

Удивително е как е възможно да няма читава политическа фигура на обединител. От едната страна е масата на протестиращите, от другата страна е компактната, но организирана група на политико-икономическата мафия - новият поробител на България. Хората имат нужда от нов Левски да организира в цялата страна комитети за съхранение на родината и ценностите на Апостола. Защото България върви към гибел. И това е новото предателство към Левски. Всеки самоволно протестиращ гражданин иска това да спре. Разбира се, хитряшки структури са се вмъкнали като уж демократично протестиращи наравно.

Този протест ще трае години наред. Това не е просто протест срещу сегашното правителство. Това е протест срещу настоящото статукво. И никой не би имал нищо против промяната да се организира от настоящата власт. Но те не желаят да променят курса. Няма заявка да следват заветите на Апостола. Затова тези протести ще траят много отвъд настоящото правителство. Защото Левски не е умрял за нищо.
Раздвоен ум - разтроен стомах.

B

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 77
Re: За чиста и свята република
« Отговор #1 -: 18 юли 2013, 14:58 »
Чудесна тема! Страхотно представяне!
Във всеки от нас има по един душманин и във всеки от нас е Левски. Политическите проститутки и олигарси са хора от народа позволили на душманина да вземе надмощие в душата. Опознайте душманина за да го за душите в себе си. Опознай те Апостола за да го поканите в сърцето си. Колкото повече се пише, говори и знае за Левски, толкова по добре. Този образ нищо и никога не може да омърси. Колкото повече се вглеждам в него, толкова повече ме изумява. Истинското си е истинско. Прав си. Да празнуваме раждането му а не смъртта! Честит рожден ден Апостоле!

beti

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 137
Re: За чиста и свята република
« Отговор #2 -: 19 юли 2013, 09:53 »
Чудесни думи Тома!

Присъединявам се към казаното с надеждата, че всичко хубаво за страната и народа ни предстои!

махалото отмерва в две посоки…

 
останалото в мен…

е тишина…

Tomad

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: За чиста и свята република
« Отговор #3 -: 22 юли 2013, 20:05 »
Това ли имаше да каже уважаваната публика на "Откровения"?

Все тая за Левски, за народа и за всичко ставащо, никой ли няма мнение като за някакъв вид дискусия?  :shock:
Раздвоен ум - разтроен стомах.

Eia

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 228
Re: За чиста и свята република
« Отговор #4 -: 23 юли 2013, 07:42 »
Мисля, че всички в този сайт, които са публикували и продължават да дават гласност на творбите си с гражданска тематика, вече са изказали мнението си и то, вълнуващо, въздействащо, с художествени средства.
Какво повече, та нали това е сайт за изкуство?!

Tomad

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: За чиста и свята република
« Отговор #5 -: 24 юли 2013, 11:12 »
...с гражданска тематика, вече са изказали мнението си и то, вълнуващо, въздействащо, с художествени средства.

Това е шега, нали? По случайност си го изтипосала тук, предполагам. Що за личност би желала да се коментират "художествените средства", по такава тема, та нали за това е форум?[/color]
Раздвоен ум - разтроен стомах.

estrellaangel

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 27
Re: За чиста и свята република
« Отговор #6 -: 25 юли 2013, 15:17 »
  Едно от посветените ми стихотворения на Дякона започва така: "Един живот за теб бе малко, живя един, а даде два....", няма да продължавам, прекалено лични и съкровени са за мен, за това и не са публикувани тук!
  Един голям, голям човек, който винаги е бил и ще бъде в сърцето ми! Дано живее в повече сърца!

 

: ??:??