Пожари по път и над път

Автор Тема: Пожари по път и над път  (Прочетена 1091 пъти)

NightFury

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
Пожари по път и над път
« -: 04 септември 2015, 10:08 »Вчера имаше пожар покрай пътя за село Неделкова Гращица, Кюстендилско. Нещо необичайно или може би пък не. Че какво необичайно има в това, когато поредният "умник" реши да си запали полето, да загуби контрол върху огъня и да подпали десетки, а може би стотици декари земя? Какво необичайно има в това да рискуваш живота на хора, животни и да унищожаваш природата така, сякаш можеш да си го позволиш? Но това е реалността, ние явно можем да си позволяваме всичко.
Започнах да снимам пожара още веднага, след като спряхме колата с баща ми до чешмата на пътя. Снимах огъня с такава пламенност, както фотограф снима любимия си модел. И не защото исках да направя някаква уникална снимка, а защото исках да запечатам момента, в който стихията вилнеeше толкова близо до мен. И тя наистина се развилня, когато вятъра задуха срещу ни и за секунди огъня, който беше на 20-30 метра от мен, стигна до улицата и прескочи от другата страна на пътя (за беда на пожарникарите, които се надяваха точно на обратното). В един момент дори не можех да виждам, очите ми се пълнеха с пепел, заради облака от дим, в който се намирах.
Отначало, когато видях пожара отдалеч си помислих "Тъпи хора! Сега трябва да се мобилизират и пожарникари и доброволци, за да оправят белята.", но когато стихията се вземе в собствени ръце и Майката Природа почне да й подглася, а вятъра разпалва високи огнени езици наляво-надясно, тогава...тогава осъзнаваш колко нищожен и дребен си всъщност и как Земята си го връща с твоите камъни, по твоята глава.

 

© 2003-2019, Georgi Kolev. All rights reserved. The works are the property of their authors.