Може ли да съществува римейк в литературата?

Анкета

В киното и телевизията съществува понятието remake (отново направен). Одобрявате ли римейк-а и в художествената литература?

Да, одобрявам, защото е възможно римейкът да се окаже по-добър от оригинала.
3 (33.3%)
Възможно е, само ако е цитиран оригиналът и автора му.
5 (55.6%)
По-скоро не одобрявам, защото оригиналните идеи са това, което правят литературата.
1 (11.1%)
Категорично не одобрявам, това е плагиатство.
0 (0%)
Колебая се и не мога да дам еднозначен отговор.
0 (0%)

Общ брой гласове: 8

Автор Тема: Може ли да съществува римейк в литературата?  (Прочетена 334 пъти)

perperikon

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 584
Понякога попадам на разкази в сайта, които имат добра идея, свеж заряд, но за съжаление са претупани набързо, изглеждат недовършени или са зле построени и написани с тромав език. Тогава неминуемо си задавам въпроса "Добре де, ти как би го направил?" И понякога, когато идеята наистина ме е впечатлила, търся отговора на този въпрос. Само веднъж се осмелих да поискам разрешение от автор, да напиша нова версия на разказ по негов сюжет и да го публикувам тук. За щастие авторът ми разреши. В киното, телевизията, видео-игрите съществува понятието remake (отново направен). Одобрявате ли възможността това да съществува и в художествената литература или би било плагиатство? Моля, замислете се, преди да отговорите емоционално! 
Един IP адрес - един глас за произведение!

iren5

  • Луд форумджия
  • *****
  • Публикации: 143
Re: Може ли да съществува римейк в литературата?
« Отговор #1 -: 11 декември 2018, 14:07 »
Може да съществува разбира се! Но според мен трябва да има "разрешение" и препратка към първоначалната идея. Само "добра идея", не прави "добра литература", но пък никак не  е за подценяване. За да стане един текст добър, освен хубава идея, което да речем е талантът и въображението на автора, трябва да инвестира и във време. Време за писане, за четене, за усъвършенстване, за редакция. Публикуващите в такива сайтове, често не отделяме достатъчно време за това по ред причини. А ако някой иска да го направи и идеята да излезе в целия си блясък!?!? Защо пък -не! Това разбира се е мое лично съвсем субективно мнение. сигурна съм, че ще има автори, които ревностно ще защитават тезата, че идеята е най-важна и всяко боравене с нея е плагиатство. Аз не съм усъвършенствала писането, но рисувам от години. Това съм учила, това правя. И поне за изобразителното изкуство съм сигурна - добрата техника без идеи не те прави художник, но и добрите идеи без уменията - също.