„Анонимни“ произведения

Анкета

Какво смятате за предложеното нововъведение?

Много полезно, много хубаво - надявам се да се осъществи!
Интересно е. Навярно ще донесе хубави ползи - няма лошо да се опита.
Ползите и вредите ще са несъществени: може да се пробва като експеримент.
По-скоро ще навреди, отколкото да помогне на авторите и читателите.
Ужасно предложение! Ще предизвика редица проблеми...

Автор Тема: „Анонимни“ произведения  (Прочетена 278 пъти)

limeruna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 83
„Анонимни“ произведения
« -: 30 юни 2019, 14:54 »
               Здравейте, не съм сигурна дали тази тема е обсъждана и преди, но дали е възможно поне през първата си седмица в сайт Откровения произведенията на авторите да са анонимни? Причините да смятам, че това е хубаво, са следните:


               1.) По-голям стимул да се четат творби на автори, които са нови тук, малко познати, начинаещи и т.н. (А не автоматично, по навик, може би дори неосъзнато (забелязвала съм това и при себе си) да търсим познати имена в списъка с нови произведения).

               2.) В творбите „Избор на редактора“ може да се пуска по някоя „анонимна“ творба - дава се шанс на автори, които са нови тук, малко познати, начинаещи т.н. (Такива автори могат да напишат нещо изключително, дори да нямат голям опит, дори да нямат много хубави творби, или много харесвания и би било хубаво да се появяват освен утвърдени автори, и не толкова утвърдени автори там).

               3.) Читатели, които си имат много любими автори, ще имат по-голям стимул да изучават творчеството на любимите си автори, да изграждат по-цялостно мнение за тях, да си припомнят стари произведения, да намират нещо ново сред старите - винаги някой може да е изпуснал нещо, вместо да бързат да четат и коментират само новите им творби.

               4.) Читателите, сред новите творби, ще имат по-голям шанс да срещнат нови любими автори - по-малко ще се съсредоточават върху любимите си автори, когато търсят нови произведения. (Тук акцентирам върху ползата за читателите на произведенията, за разлика от 1.), където акцентирам върху ползата за авторите).

               5.) Новите произведения ще бъдат сами по себе си предизвикателство за читателя - да чете, критикува, обсъжда, харесва или нехаресва - много ще са интересни резултатите и след като се види кой е бил авторът, ще се получи забавно, закачка, предизвикателство към интелекта, чувството ни за естетика, умението да намираме и оценяваме красиви и стойностни неща.

               6.) Авторите ще получат шанс да получат истинска, искрена критика, или съответно искрено, истинско обожание - читателите дори без да знаят кои са те харесват творчеството им! Мисля, че това чувство ще е много приятно за всеки един автор, а въпросната критика ще е много полезна и ще има по-малък риск да възникнат спорове, конфликти, критиката да бъде приета като критика към личността и т.н. Изобщо - много повече ще помагаме на авторите така.


               Защо точно една седмица? На мен лично този срок ми се струва много подходящ - достатъчно време да се създаде тръпка у читателите за това кой е бил авторът, достатъчно време авторите да получат мнения, за които са сигурни, че са провокирани преди всичко от това колко са хубави творбите им, а не това доколко са утвърдени, дали са симпатични и т.н.

               Минусът, за който веднага всички се сещат: та тези творби няма наистина да са анонимни! Всеки автор би могъл, при достатъчно желание, да пише на лично съобщение например до редовните си читатели, кои са неговите творби сред новите. Но ако се сдържи, ще има възможността да предизвика читателите да познаят кои са неговите творби - което ще е интересно както за автор, така и за читател - така минусът всъщност се  превръща в плюс!

               Надявам се да Ви е харесало моето предложение. Много от потребителите тук са както автори, така и читатели и не разбирам защо да не си направим четенето и търсенето на нови творби по-забавно и провокативно за нас като читатели, а мненията, харесванията и критиката към авторите - още по-полезни, ако има такава възможност. Много ще се радвам, тази идея - макар навярно навремето да е обсъждана, да успее да се осъществи и да вдигнем с още една стъпка нивото на този прекрасен сайт.

               Вие какво смятате? Такива „анонимни произведения“ биха ли били полезно нововъведение за Вас като читатели, като автори?
« Последна редакция: 30 юни 2019, 14:58 от limeruna »

vega666

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 17
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #1 -: 30 юни 2019, 17:36 »
Предложението ти Йоана е много интересно. То допълва текущата практика на анонимно оценяване. Ако публикациите са анонимни, дори и само за 24 часа, това ще открие допълнителни възможности. Коментирането и оценяването няма да зависят ни най-малко от името на публикуващия. Не беше ми хрумвало едно толкова удачно решение на сериозен проблем. Приветствам го и ще се радвам, ако то бъде реализирано в този сайт.

admin

 • Администратор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 896
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #2 -: 01 юли 2019, 13:18 »
А какво ще стане с последователите на автора?

limeruna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 83
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #3 -: 01 юли 2019, 14:43 »
А какво ще стане с последователите на автора?

               Този въпрос може да се реши по следния начин:
               - Известието, че е публикувано произведение от следван автор, може да се появява както и сега - само че след като мине срокът на анонимност, т.е. от момента, в който творбата е видима с името на автора.
               - А може и друго - известие да се появява след като приключат публикациите за деня например, в някой определен час или дори 6 часа сутринта - когато се прецени, че е удобно, без да се уточнява кое точно е произведението на следвания автор, а просто, че е публикувано сред другите творби. (Може да се появява и бройка на публикуваните произведения, т.к. не винаги автор публикува за деня само едно).
               - Трети вариант - може да има и двата типа известия - един път, когато произведение на следван автор стане видимо с името на автора, и един път предварително, когато произведенията са анонимни - да се знае, че авторът е публикувал нещо сред новите творби.
               Вторият тип известие си е някакъв тип екстра, която може да е само за вип потребител, например - или изобщо да го няма. Първият тип известие, от друга страна, е задължителен - така ще се запази сегашният начин на известяване, просто ще се изтегли с една седмица напред или какъвто друг срок е решен за времето за анонимност.
« Последна редакция: 01 юли 2019, 14:51 от limeruna »

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 574
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #4 -: 08 юли 2019, 14:48 »
Забрави за т.6! Забрави и за четенето на произведенията с неизвестен автор! Отсега ти казвам какво ще стане - повечето читатели ще отварят седмица назад, и пак първо ще гледат автора преди да коментират, а някои и преди да прочетат. И ще има реплики от сорта "О, това как съм го пропуснал! Защо чак сега го виждам?! Страхотно! Великолепно! Уникално!"
Виж, ще ми се да го изпробваме при предизвикателствата. Например за проза - обявява се темата, след месец е началото на приемане на произведения, публикуването трае две седмици, после седмица за гласуване и накрая сваляне на картите. Ще се получат интересни резултати. Въпреки че и там може да има манипулации. Г-жа Хикс пише на г-жа Игрек, че е публикувала нов разказ. "Залез" например. После г-жа Игрек пише на г-жа Зет и на г-жа Епсилон и мимоходом им споменава за явлението-разказ "Залез". И т.н. и т.н. Та малко съм резервиран.
Един IP адрес - един глас за произведение!

limeruna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 83
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #5 -: 11 юли 2019, 00:13 »
               Няма нищо лошо, когато някой харесва даден автор, да чете от старите му творби, а при новите публикации да се обръща повече внимание на новите автори - в най-лошия случай няма да има ефект нововъведението, а в най-добрия случай - ще се окаже в помощ на новите автори, начинаещите автори, не толкова четените автори и т.н. - изобщо, струва ми се, че ще се провокира повече четене и градивно обсъждане.
               За предизвикателствата съм напълно съгласна: би било чудесно и всъщност така си е редно - до приключване на оценяването творбите да са анонимни. Там пак мисля, че „анонимността“ не би повлияла отрицателно - автори, които са честни и си стоят анонимни, да бъдат подминавани заради автори, които решат да разпратят на приятели съобщение за това коя е тяхната публикация - това е явление, което няма връзка с анонимността - просто някои автори са по-приказливи. Така че анонимността тук пак би била плюс от гледна точка на коректността в предизвикателствата - всички да са равни, не би трябвало имената на авторите да играят роля при оценяването.
               Дано повече хора се включат с мнения, защото темата е важна :)

palenka

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #6 -: 14 юли 2019, 09:49 »
Категорично НЕ! Държа да знам от кого какво чета, тука има и много доказани автори с публикации  и издадени книги, как такъв ще качв анонимно?
Нелогично!
в този сайт повечето са заради общуването, да общуваш и споделяш с "анонимна" душа?

 

© 2003-2019, Georgi Kolev. All rights reserved. The works are the property of their authors.