„Анонимни“ произведения

Анкета

Какво смятате за предложеното нововъведение?

Много полезно, много хубаво - надявам се да се осъществи!
Интересно е. Навярно ще донесе хубави ползи - няма лошо да се опита.
Ползите и вредите ще са несъществени: може да се пробва като експеримент.
По-скоро ще навреди, отколкото да помогне на авторите и читателите.
Ужасно предложение! Ще предизвика редица проблеми...

Автор Тема: „Анонимни“ произведения  (Прочетена 1332 пъти)

Петър1

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 17
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #30 -: 28 август 2019, 23:43 »
Цитат
Моето мнение е формирано само на база на житейския ми опит.
А моят такъв е, че хората, в повечето случаи се влияят от това Кой е написал нещо, а не - Какво е написал. Такава е човешката природа, сигурно аргументи ще се намерят в някой учебник по психология, не знам.

Дори само това твърдение е в полза на временната анонимност. Да, всеки се влияе от това, кой е написал произведението. Но и всеки неповлиян иска произведение, което е харесал да бъде оценено обективно. Временно анонимните произведения , ще позволят на много редовни посетители да заобиколят собствените си клишета и да посетят и оценят творбите на много повече и особено - нови автори, на които иначе не биха...

Не знам точно каква полза видя тук, приятелю. И за какви оценки говорите тук, на кой му пука за някакви оценки. Ако те четат - добър си. Ако не те четат, не си добър. Само от теб зависи какво и как искаш да постигнеш. А, да, и дали го можеш е важно също. Края на 20-ти и особено 21-ви век, досега дадоха на хората неподозирана свобода: да се изразяват, да пишат, рисуват, правят музика, какво ли не. Всеки иска да изрази себе си. Дали го може обаче?
...Анонимност...онлайн...поредната заблуда. Но нека я има, нека неуверените автори са анонимни, за пет дни или "дена" , както ще го напишат някои от тях. Затова или "за това" после тези нови, неуверени автори, видяли пет звездички и два лайка, пет коментара и десет писма ще се нахъсат и като настане едно писане...
"Писаници" нарича творбите си Дмитрий Иванов. Нали знаете кой е той, и колко му се чува гласа? Все още? Скромност, и преди да пишем да си зададем въпроса: "Защо искам да пиша аз? И кой искам да ме чете?" Точка. Но не и край.

самотния-вълк

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #31 -: 29 август 2019, 12:06 »
Да приемем, че произведенията са анонимни за определен период. Получава дадена творба критичен коментар и авторът отговоря, за да защити гениалното си творение. Или получава хвалба и благодари... Колко време ще продължи тази анонимност?

Burns

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 11
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #32 -: 29 август 2019, 17:24 »
Донякъде може и да е утопия, Петър, но ако човек само развива теории как нещо не може да стане, няма как да разберем, нали :)
Това ми напомня за един случай - двама затворници избягали от някакъв най-строго охраняван затвор... на въпроса как... много просто: не е имало кой да им обяснява как е невъзможно и никога няма да стане :)
Не храня кой-знае какви надежди, просто споделям защо за мен е добро като идея и има потенциал.
А иначе да, няма лошо да искаме да знаем кой е авторът... тук идеята, доколкото съм разбрал, е, че пак ще разбереш кой е автора, просто малко по-късно, което не би трябвало да е голям проблем. Не е въобще до тотална и постоянна анонимност, а само мъничко в началото.
Проблемът е друг... когато човек бива възприеман не по способностите си, а по това какво някой бил казал на лични за него на друг(и). Тогава има опасност да се получи ефекта "я какво приятно стихо... опааа чакай, това беше от автора дето трябваше да го избягваме". От тая гледна точка, бройките, точките, и всички тия неща невинаги са показател за качество. Например, набиеш скандално заглавие, дойде сума народ... нямат значение после оценките... като видиш как скачат посещенията. Това са евтини похвати и аз лично не бих ги използвал (а и не съм досега). Идеята ми е, че невинаги статистиките ти носят надеждна, вярна и пълна информация за нещо. Ако беше така, всичко в тоя живот щеше да е обяснимо само с математика, а това вече... това щеше да е истинската утопия.

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 103
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #33 -: 29 август 2019, 22:07 »
Не е добре човек да се хваща за думата "...всеки иска да бъде оценен подобаващо..." и да изменя смисъла, заговаряйки за оценки. Наистина, ако четат - авторът е добър (не всеки и всякога пише нещо, имайки впредвид себе си). Но ако не четат, само защото заглавният надпис, показващ името е непознат и неприятен по какъвто и да било повод!? И ако някой, който и да било не може да изяви себе си в сайт за лично творчество, то за какво е този сайт? За вече изявени личности? И как точно тези личности биха станали изявени, ако някой не им бе дал такава възможност преди това?
Не става въпрос за никаква анонимност онлайн, а просто временна неосведоменост за името на автора. А авторите, видяли пет лайка и нахъсали се да пишат, дори и пишейки недодялано в началото, след година, две или повече биха могли да се превърнат в добри и много добри писатели, а някои дори и в повече. Кой може да каже точно кой от тях ще бъде такъв и с лекота да му вземе думата като "нямащ право да говори/пише"? Този вид ограничаване в мисленето не е никога полезен, защото е ограничаване и в действията (обикновено на другите). Когато хората започват да си задават въпроси "защо искам да пиша" и "кой искам да ме чете", те вече започват се отдалечават от писането и да се доближават до маркетинга. Човек , който иска да напише нещо, защото чувства потребност, рядко си задава подобни въпроси. Както е и когато човек говори - той не говори, защото другите са длъжни да го слушат, а защото сам иска да каже нещо.

 Щом някой е написал нещо не - толкова добро, то несъмнено ще получи и не- добри отзиви за него, независимо дали е анонимен или не. И ако защитава произведението си в коментарите, то едва ли е чак толкова сложно името му да е скрито и на това място, по време на временната анонимност.

limeruna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 94
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #34 -: 12 септември 2019, 03:58 »
              Може коментарите на автора под негово произведение да излизат по принцип - не само в конкурсите, вместо с името на автора например с „От автора:“.
               Известията да си се появяват, просто да не се посочва в тях конкретното произведение. Може всеки ден еднократно да се получава известие „Нови публикации: ...списък с произведенията (да може да си се клика върху тях, както е сега)…“ Сетне, когато произведението стане видимо с името на автора, може да си се получи нормално известие за всеки отделен автор, както става сега.
               Пп: Освен това в списъка с коментари, като се сложи мишката върху името на произведение, което е анонимно, ще трябва да не се вижда името на автора и там, иначе ще се обезсмисли идеята.
« Последна редакция: 12 септември 2019, 11:40 от limeruna »

admin

 • Администратор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 914
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #35 -: 15 септември 2019, 15:05 »
Концепцията на сайта е авторството, моделът е направен така, че всичко да е съобразено с това и промяната би довела до глобална катастрофа. Като почнеш от коментарите, известията, следваните автори и стигнеш до защитата на авторското право.
От друга страна не виждам никаква полза от това. Кой автор ще иска да му се публикуват анонимно нещата? Нали той иска да стигнат до неговите последователи, да гради име и т.н.
За читателите също няма полза. Аз като харесам даден автор, му ставам последовател, ако пък не ми допада - мога да го блокирам. Анонимките нищо не ми дават.

Станисла

 • Новак
 • *
 • Публикации: 4
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #36 -: 26 септември 2019, 14:34 »
Против!
Безсмислено е, защото повечето се познават и от реалните срещи и комуникират и общуват и извън сайта, това само ще намали участниците, няма да ги увеличи!
Ще си общуват и във фейса вместо тука, а ако нови искат да участват, кой и какво им пречи?
И защо са"анонимни" профили, срамуват се от себе си ли, какво ли?
Значи едни се "излагат" по срещи, а други инкогнито - що за автори са тогава скрити и покрити?

пп сайтът си е много добър, като има някой такива налудничави идеи да е анонимен в сайт, чиято водеща роля е "авторството", да си направи сайт и там да си прави такива виртуални инфантилщини!
« Последна редакция: 26 септември 2019, 14:38 от Станисла »

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 103
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #37 -: 26 септември 2019, 18:22 »
Моля, четете по-внимателно заглавието на темата, ако и дискусията понякога да е трудна за изчитане. Не става дума за пълна анонимност за авторите в сайта а за временна (може дори само за няколко часа), върху новопубликувани произведения на регистрирани автори. Дори и налудничавите идеи е редно да бъдат разбрани правилно, преди да бъдат отхвърлени.
« Последна редакция: 26 септември 2019, 18:30 от sauronboab »

palenka

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 11
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #38 -: 26 септември 2019, 19:34 »
Концепцията на сайта е авторството, моделът е направен така, че всичко да е съобразено с това и промяната би довела до глобална катастрофа. Като почнеш от коментарите, известията, следваните автори и стигнеш до защитата на авторското право.

Категорично ПРОТИВ!

Нормално е да имам приоритети и да чета избирателно, както и да подкрепям харесваните от мен автори, в края на краищата влизам заради тях, както и да се забавлявам с тях в коментарите, бездушието на анонимността не ми допада!

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 103
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #39 -: 26 септември 2019, 21:04 »
Идеята не е за теайна анонимност и бездушие. Просто повишаване на усещането от дадено произведение и по-траен интерес към тях, в очакване кой е автора.
Както и да е, след като това не допада на мнозина, бих предложил предизвикателство от тип "познай кой е автора", където произведенията да се публикуват без името на автора до края на гласуването. Такова предизвикателство би могло да бъде със седмична или по-кратка повтаряемост.

Bistra_Stoimenova

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 14
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #40 -: 26 септември 2019, 21:49 »
Идеята не е за теайна анонимност и бездушие. Просто повишаване на усещането от дадено произведение и по-траен интерес към тях, в очакване кой е автора.
Както и да е, след като това не допада на мнозина, бих предложил предизвикателство от тип "познай кой е автора", където произведенията да се публикуват без името на автора до края на гласуването. Такова предизвикателство би могло да бъде със седмична или по-кратка повтаряемост.

Идеята е много хубава, по принцип. Обаче според мен няма да е много ефективна. По-дълго публикуващите тук вече си имат собствен глас, който може да бъде лесно разпознат, поне според мен. Иначе съм много любопитна ако това се случи :)

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 103
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #41 -: 26 септември 2019, 22:13 »
Дали по-дълго публикуващите имат свой разпознаваем стил или само познаващите ги лично им приписват такъв, кой знае? Но не е ли любопитно за тези автори, доколко са познаваеми и извън този къде тесен, къде по-широк кръг от почитатели?

Bistra_Stoimenova

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 14
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #42 -: 26 септември 2019, 22:19 »
Дали по-дълго публикуващите имат свой разпознаваем стил или само познаващите ги лично им приписват такъв, кой знае? Но не е ли любопитно за тези автори, доколко са познаваеми и извън този къде тесен, къде по-широк кръг от почитатели?

Не познавам лично нито един от пишещите тук. Така че няма как да "приписвам" нещо на някого, нали? Тук не говорим за "стил", а за идиолект. Всеки пишещ тук си има поне няколко любими фрази. А ако си чел десетина-двайсет неща от въпросния автор, тези фрази все някъде ще лъснат.

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 103
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #43 -: 26 септември 2019, 22:34 »
Не приемайте написаното лично. Разбира се, всеки има любими фрази, някои са уникални за автора други - общолюбими клишета. Кой по една или две фрази би могъл да познае всеки, без той да е най-любим автор? И колцина автори имат много такива привърженици? Тогава, няма ли именно това, да отсее наистина любимите автори, с наистина впечатляващи хората произведения от другите??

Bistra_Stoimenova

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 14
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #44 -: 26 септември 2019, 22:58 »
Не приемайте написаното лично. Разбира се, всеки има любими фрази, някои са уникални за автора други - общолюбими клишета. Кой по една или две фрази би могъл да познае всеки, без той да е най-любим автор? И колцина автори имат много такива привърженици? Тогава, няма ли именно това, да отсее наистина любимите автори, с наистина впечатляващи хората произведения от другите??

Ама аз нали казах (още в първия пост!), че принципно съм "за"?! Обаче тук се пропуска факторът време. Кой от колко време е в сайта, за какво пише и пр. Сложно е. Но пък не пречи да се пробва нещо подобно и да се види какво ще стане :)