May 5, 2021, 7:35 AM

За глупостта с любов 

  Prose » Others
197 3 25
1 мин за четене

© Гедеон All rights reserved.

Някога, някога…
В далечното някога.
Срещнах аз Глупостта.
Казах и:
Здрасти, красавице, ...
  102 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Ив... (Ивайло Христов) - и аз бях разочарована, когато се сблъсквах реално и започнах да правя разлика между образован, интелектуалец, интелигентен. От тогава знам, че "чашката приравнява и професора, и простака"
 • Оплетох се наистина, Пепи, защото тук колкото хора, толкова и мнения. Обаче сега разбирам, че е възможно да проумея тази сложна материя като използвам един съвсем простичък подход. Простакът, бил той умен или глупав, се оказва лош и опасен човек. Но от друга страна, глупакът си е само глупав и затова е безопасен. Е, има си недостатък, че е досаден с глупостите си, но според твоето описание, е за предпочитане пред простака. Затова сега вече съм спокоен и мисля, че разбрах разликата. Но извън тази тема искам да ти призная, че когато станах студент и открих, че висшето образование и научните степени въобще не гарантират, че човекът притежаващ ги е интелигентен. Се почувствах объркан и много разочарован, защото преди това си представях, че всички учени хора са интелигентни и качествени човешки същества, заслужаващи единствено уважение.
 • Ив - и ти съвсем се оплете!
  прост човек е необразован обикновен човек, каквито са повечето герои на класиците ни Йовков, Елин Пелин, Вазов, но трудолюбиви, състрадателни и добри селски хорица. Дори и природно интелигентни. А простакът е вулгарен, невъзпитан, не спазваш благоприличие и др.общоприети норми на поведение, често и агресивен. Съвременният простак в повечето случаи е образован, може и с титли, безцеремонен и саркастичен. Или както казва психологията: поведението определя хората.
  А глупакът е безобиден в сравнение с него. Само дето е досаден и натрапчив, но не задължително вулгарен и агресивен.


  Валя - правя разлика между глупост и глупав човек. Не ме касае глупакът, защото мн рядко имам досег с такива, освен в мрежата. Но и в мрежата имам избор дали да комуникирам или не с такива, и е най-лесно с игнориране или блокиране.
 • Паленка, глупак не е характвристика на поведение и възпитание, а на умствени възможности...Тук точно за това става дума... Човек с ограничени умствени възможности има и ограничени разбирания за всичко около него. Никой глупав човек не се определя като такъв,...защото той и това не може да схване - до къде се простират умствените му възможности...Той дори може да се смята за умен, друг е въпросът дали е и как го преценяват околните...А простак и простащина са пък съвсем друго...Понякога се смесват доста добре двете, защото умните хора, ако са и възпитани, не се държат като простаци...Макар и да съм срещала и професори и академици и доктори ...простаци...Явно е, не са глупаци, но простаци са! Липса на възпитание или голяма доза на грандоманщина, а понякога и двете....
 • Аз не съм съгласен обаче, защото авторът говори точно за глупост и глупаци, а не за простаци.
  Простакът е нещо съвсем различно. Той е обратното на сложно съставния или усложнен индивид, наречен по модерно му комплексар. Простакът е прост и лишен от каквото и да е въображение. Така да се каже елементарно същество на простите мисли и действия е той. Докато глупакът е способен на изобретателност и дори на маниакално преследване на цели в името на това да се покаже като умен пред останалите глупаци. Понякога дори и пред умните се опитва да се покаже като умен, глупакът.
 • palenka (Пепи-СтихоблуДка)
  12 ч
  ..................
  и май ако се замести думата глупак/глупав с простотия/простак, ефектът ще е същият.
  _______________________
  Блуууууу 😅
  🍀 🌸 💮 🌹 🌺 🌻 🌼
 • Според мен разискваш не толкова глупостта и глупака а по-скоро простака.
 • глупост и глупав човек са различни неща.
  Гедеоне, пишеш за глупостта, а разискваш глупака?
  Глупост е неправилна преценка на ситуацията, което води до лоши резултати. Това на всеки се случва. Защото човек се ръководи не само от рационално мислене, а и под въздействие на емоции загубва границата между умно и глупаво.
  А глупакът е характеристика: начин на поведение, възпитание и др.
 • jonnnn( Пламен) смея да възразя...Нарцисите, никога не мислят за никой друг, нито си мерят стъпките...Те дори несъзнателно, са най големите манипулатори и използвачи...
 • Ще възразя на DPP дето написа 'То глупавият е като Нарцис' ... Глупавият се чувства добре навсякъде, очарова сам себе си, общителен е и не се притеснява от нищо, кипи от енергия и без някой да иска нещо от него, той предлага своите идеи и решения - може да са глупави, но по метода на итерацията се катери нагоре и става вожд и достига до наглост (с оправданието, че околните са достатъчно големи и няма за какво да се оплакват). Умните (и красивите) мислят и премислят (да не настъпят някого) и по - скоро те са Нарцисите. На практика глупавите се заобикалят с глупаци (клакьори), но държат около себе си някой по - умен, ненавиждат го, но все пак си сверяват часовника с него, за да не направят някоя огромна глупост. Симбиоза Не набеждавайте глупавите за глупаци - те са достатъчно луди и те правят революциите от които всички се нуждаят Разговор между двама глупави ..оооо, те толкова много имат какво да си кажат ...
 • Понякога е добре да се правиш на глупав! * Не показвай на глупака колко си умен, той така или иначе, няма да разбере! * Глупаци много, умни малко-затова глупаците ги управляват!* Ако си умен, и от глупака има какво да научиш!* Не си губи времето със глупаци, то няма да се върне!* Не бъди глупак, никога не влизай в конфликт с глупаци! Много са!* ...и т.н и т.н.....Знам, адашче, че не си глупак....и разбираш...какво е глупака....но всеки има и по малко глупост във себе си...понякога ни е нужна...Разликата между умният и глупавият е, че умният, може да се прави на глупав, а при глупавият, това си е натурално състояние😜
 • Благодаря ви, момчета! Току що излизам от фризьор, един възрастен мъж с бял потник, бели гащи и бяла коса ми помогна да паркирам от балкона си, като първо ме нарече овца, обядвах с приятели и въобще, животът е ебати кушията! Гуш, гуш💋💋🥳🥂🥂🥂
 • Ирина, прелест заметната с шарф... Честит имен ден, да си много щастлива, и не се включвай в третата група, защото е за хора с личностна деформация. Така че, научният труд ще бъде за изкукуригали глупаци с личностна деформация.
  Ивайло, винаги единият трябва да е по-малко тъп.
 • Сега се замислих, че наистина ако са еднакво глупави, няма да могат да започнат разговор, защото всеки ще се притесни да не би другият да го сметне за по-глупав от него. Обаче ако единия е по-глупав, тогава нещата ще се получат, защото някой от двамата ще каже: - Я ми кажи бе глупак такъв, как може да си толкова глупав? А другият ще отговори: - А бе, ти на кого викаш глупак бе? - Не се ли видиш, че си тъп като цървул? - Аз съм стойностен човек и няма да ти слизам до нивото. - Обаче бъди така добър да се мотивираш или да ми се извиниш, защото иначе ще те блокирам или ще те докладвам. Другият пък ще контрира - Ще докладваш ти, ама друг път, защото аз говоря коректно и по същество, по темата за глупостта. И така нататък...
  Но чакай, че се сетих, че днес Ирина има имен ден. Та е добре и правилно да и кажа:
  Честит имен ден, Ирина, да си жива и здрава!
 • Еее, имало и трета, знаех си😀👌
  Възползвай се и го издокарай на ефекти.
 • Ирина, това няма да е вече научен труд, а трактат за дефектите на пишeщите в сайта.
 • Нищо. Представи си, че пишеш за мен. Аз попадам и в двете категории досега. Ако има и трета, и там ме слагай 😊
 • Виде ли Ивайло, трябва да се самовдъхновяваш, и да имаш глупостта в главата си, за да четеш самата Глупост, като ти пише на лични.
  Разговор между двама глупави не може да се проведе, защото няма да има какво да си кажат. Винаги единият трябва да е мъъничко по-умен.
  Ирина, никога няма да пиша за себе си.
  DPP Чист научен труд със заявка да стана научен работник.
  Скити, благодаря, че ти хареса глупостта ми.
  Плам, " глупако, глупав", що дружиш с такива мацки.
 • Гедеоне, за пръв път виждам някой да се вдъхнови от собствено произведение и да напише свързано произведение към него. Много е яко, трябва да го пробвам и аз. Но сега да се изкажа в множествено число.
  Ти нас, глупавите, тъй ли ни съветваш само да мълчим като риби или като питагорови ученици, за да не заразим някого? Бива ли да си причиняваме чак това? Не може ли да си говорим помежду си - един глупав с друг глупав и като и двамата сме глупави да си стане хубав разговор, все едно че сме умни?
  Но да знаеш, че глупостта е и завистлива и аз ти завидях, че хората идват даже в лични, за да водят с теб стойностни диспути на интелектуално-философски и дори нравствено-дидактични теми. С мен никой не иска да си говори такива неща в лични. Това много ме натъжава, защото току що осъзнах, че явно съм много по-глупав отколкото съм могъл да си представя и затова така става.
 • То глупавият е като Нарцис, очарова сам себе си.
  Направо си се развихрил, това си е жива дисертация по темата
 • Навремето имахме една мацка в компанията, която в обръщенията си често използваше фразата ... 'Глупако Глупав' ... беше очарователно и ... всеки се кефеше, защото беше мило , безадресно , като всеки си мислеше, че не се отнася до него
 • Сега трябва да пуснеш и за изкукуригалите. И бой до дупка 😉
 • “Не говори за глупостта в единствено число, защото тя има мания за величие” - и никога не е сама. 😊
 • "Поискай съвет от глупавия, за да ти стане съветник за глупости." -
  замисли се кой от двама ви е по-глупавият!

  "Глупака, никога не вижда гората, защото гледа само едно дърво ( себе си)" - глупакът не я гледа - той я сече!

  За науката ми хареса хуморът!
  Както много пишат на латиница, за да прикрият неграмотността си.

  и май ако се замести думата глупак/глупав с простотия/простак, ефектът ще е същият.
 • Глупави? Много точно стрелят! Най- ми хареса - "Глупака, никога не вижда гората, защото гледа само едно дърво ( себе си)"! Всъщност, всичките ми харесват!
Random works
: ??:??