Покажи участието - Арлекин

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Арлекин

Страници: [1] 2 3 ... 11
1
Защото сайта си има капацитет и за да не се претоварва има ограничение.

3
Здравейте любители колажисти,
реших да напиша няколко реда за колажирането, основани на личния ми опит.
С правене на колажи и графичен дизайн се занимавам от 5 години, изчел съм много книги, самоучители, видеа, но в крайна сметка най-важен е личния опит. Моето развитие като колажист започна от този сайт и през годините, смея да твърдя, усвоих много умения и техники, за които едно от най-важните условия е търпението, ако нямате търпение да изпипате всеки детайл няма смисъл да се захващате с това изкуство.

1. Един от най-важните критерии за добрия колаж е добрата техника. Дори да не разполагате с достатъчно подходящи и качествени материали, винаги можете да измайсторите впечатляващ колаж. Разбира се техниката се придобива с времето и няма как да очаквате още с първото си произведение да взривите публиката. Поглеждайки назад, моите първи "творби" също са меко казано зле :), но все пак са си мои и не бих прменил нищо в тях, защото тогава така съм го почувствал, а и с толкова знания съм разполагал. Има достатъчно много сайтове, където подробно са описани различни уроци, в youtube също има видеа за различни тънкости за различните версии на фотошоп (или която и програма да използвате).

2. Второто важно условие са качествениете материали. Колкото по-добри са едни фотогарафии, толкова по-лесно за вас е да ги използвате и обработвате. Под  добро качество имам предвид:
•   фотографии с размер над 800х600 пиксела,
•   ясни изображения (да са добре фокусирани)
•   да изразяват максимално точно вижданията ви за бъдещия ви колаж
Ще попитате "Не е ли незаконно да се ползват подобни материали, всички качествени фотографии са с авторски права?" Така е, но в България, както всички останали закони, така и законът за авторското право е неясно регламентиран. Първо можете да използвате всичко, което е публикувано в интернет и което можете да си изтеглите и второ - винаги можете да използвате каквито и да са материали, НО ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ, т.е. с нетърговска цел. И все пак, колкото повече модифицирате едно изображение, ползвате само част, елемент от него, толкова по-спокойни можете да бъдете, че "няма да ви хванат". В на-добрият случай, какъвто е и моят съвет, използвайте материали, направени и заснети от самите вас, тогава може да имате дори и късмета да си спечелите някой друг лев.

3. Третото условие е правилното комбиниране на материалите. Стремете се да съчетавате материали от една и съща категория. Избягвайте комбинирането на  фотографии с компютърна графика или картина, защото не изглеждат естетически добре, освен, ако успеете да направите снимката с такъв ефект или самата ви идея не е такава. Интернет е достатъчно голям източник и съм сигурен, че с малко повече ровене ще си намерите каквото ви трябва. Също така използвайте елементи, които можете да свържете в някакво смислово единство, а не просто, защото са ви харесали материалите.

4. Не бих искал да давам съвети колко точно елемента да се използват. Един колаж може да е достатъчно въздействащ и само с 2 комбинирани снимки, но в никакъв случай не го претрупвайте с прекалено много и ненужни неща. Важно е да се пресъздаде идеята, а не да дразни окото и да "тежи".

5. Стремете се да добавяте възможно най-реалистични ефекти. Не забравяйте да добавяте сенките, светлосенките, отраженията, перспективата в противен случай обектите ще изглеждат като ваденки.

6. Много е важно да започнете проект си с подходящия размер. Аз лично почти винаги започвам с работна площ за wallpaper 1024х768 и нагоре (често правя колажите си да могат да се ползват за десктопа на компютъра ми, той е с резолюция 1920х1080 - това ще ви даде достатъчно качество в последствие при разтегляне и смаляване на колажа).

7.  Работете в RGB формат. Съществуват няколко стила за работа, които можете винаги да променяте от Image/Mode. Най-често използваните са RGB и CMYK. Първият използва по-богата гама от цветове, вторият се използва за предпечатна подготовка.

8.  Запазвайте оригиналните файлове, после винаги можете да се върнете и да промените нещо или след време да ви се наложи да го използвате отново за бъдещи проекти. Запазвайте крайния резултат в размер, нито прекалено голям, нито прекалено малък. Ако сте работили в 1024х768 го оставете така. Аз лично винаги, когато запиша веднъж колажа, го отварям втори път през фотошоп, давам му веднъж Filter/ Sharpen за финализиране и придаване на допълнително изостряне, прибавям и Layer/ New Adjustment Layer/ Photo filter за уравновесяване на тоновете и така вече съм готов окончателно.

Това, разбира се, са най-общите насоки, всеки колаж е индивидуален и подлежи на различен вид обработка и процес на работа. В крайна сметка това са вашите произведения, в които са вкарани вашите чувства и емоции. Бъдете търпеливи и ще се наградите с чудесни резултати! :)

4
Ако ще си остане винаги "нейно", може би не е трябвало да го споделяш с нас.
Хубаво е да си пооправиш малко пунктуационните и граматичните си грешки.
Ако имаш за цел, чрез темата, хората да коментират това, което си написал ще трябва да го публикуваш най-напред в раздел поезия.
И все пак, дано на нея да й е харесало, това е по-важното! :)

6
Cinema 4D!
Лично не съм работил, но имам приятел, който се занимава и каза, че 4Д е много по-добра, интересна и функционална.

7
Това отдавна стана, "рицарю"!
Всички участвали произведения са публикувани в съответните раздели с добавка към заглавията им - "Четвърти коледен творчески фестивал".

8
Монка, не съм много компетентен по въпроса, затова и пуснах тази тема, очаквах по-знаещите да дадат мнения.


Това беше идеята ми, когато пуснах темата, вече знам, че си от "по-знаещите" ;)

9
Монка, не съм много компетентен по въпроса, затова и пуснах тази тема, очаквах по-знаещите да дадат мнения.
Това, което знам аз е, че Wacom са най-масово ползваните таблети, най-качествени и в същото време достъпни. Другите марки нямат това качество като на Wacom.
Специално за Genius ми казаха, че не са добри. Но за да пристъпиш към закупуване на подобна "джаджа", по-добре се посъветвай добре, кой ще ти е най-удобен на теб, не прибързвай с решения и действия. Запитай се и за какво ще ти служи. Аз лично искам да си купя, защото ще се развивам в областта на графичния дизайн и ще ми е от полза.

Адаш, сподели малко за размера на работното поле:
Active Area - Touch (WxH)    4.9" x 3.4" (124mm x 86mm)
Active Area - Pen (WxH)    5.8" x 3.6" (147mm x 91mm)
това достатъчно ли за рисуване? По-малкият таблет ми се струва прекалено малък, а по-голямия - прекалено скъп.

10
Ще питам админ и ще видим какво можем да направим.

п.п. грешката с 1000х400 mm е моя, не обърнах внимание, че е в милиметри.

11
Има минимун за размера на графичните изображения - не трябва да са по-малки от 650х650, затова 1000х400 не може. Съответно и размера в MB -не трябва да надвишава 1 МВ. Ако успееш да направиш колаж с размери 11811х4724 pixels и да е до 1 MB, няма да имаш проблеми да го качиш.

12
Таблетът с писалката играят ролята на мишка. Някои таблети вървят в пакет и с мишка, освен с писалка. Идетята, че със самата писалка се рисува и чертае по-лесно отколкото с мишката. Работи с всички видове програми, които имаш на компютъра си, има и някои допълнителни приложения. Wacom Bamboo, например, има допълнителни приложения за фотошоп и още 2 графички програми. Съответно самия таблет с писалката може да го ползваш за абсолютно всичко, за което ползваш и мишката си на компютъра.

13
Сега видях че си писал "Bamboo Fun", той е най-големият, моя грешка.

14
Всички от серията Bamboo ми допадат. Pen and touch е добър вариант защото не е скъп, но ме притеснява факта, че полето му за работа е малко, или?
Не съм професионалист, тепърва започвам да боравя с таблет и все пак..
На теб полето достатъчно ли ти е?

п.п. аз се бях замислим за Bamboo Craft, той е някакъв среден вариант.
http://www.wacom.com/bamboo/bamboo_craft.php

15
Благодаря :) ще чакам включване.
Весели празници :)

Страници: [1] 2 3 ... 11
: ??:??