Покажи участието - Insect-

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Insect-

Страници: [1]
1
Така, проблема ми е, че си взех днес AMD Sempron 2200+, след като го сложих и пуснах PC-то, биоса даде грешка в cmos, неразпознаваше процесора(пишеше го като athlon 900MHz), казаха ми, че тряба да си сваля update на биоса, но дъното ми е N2U400-A на ELITEGROUP (на опътването отпред пише Supports AMD Athlon/Athlon XP/Duron) интересно ми е сега дали ако си драпна update на bios-а, ще успея да го подкарам процесора на херците му и да си го разпознае като хората?!А и дайте линк от каде да си драпна въпросния update на bios-а....защото в elitegroup(германиски е) няма подобно животно!

Айде и благодарности!

2
Разни ~> Проблеми / Ти баща, ти майка....!
« -: 18 октомври 2004, 03:53 »
така проблема не е много ясен,но ще се опитам да го обобща, имам някаква странна болка в дясното око отстрани(по точно не окото а до него - коста) все едно съм го ударил, но не съм, в това съм сигурен, и ми е странно ония ден се наспах(спах 14 часа, нещо твърде много за мен) и като се събудих болката я имаше,значи не е от недоспиване, а от какво е....?!

3
Разни ~> Спорт / България - Малта: 4:1
« -: 13 октомври 2004, 20:03 »
Още един урок показващ ни, че остава само да се рaзвиваме нагоре на ниво национален футбол, жалко че май ни става навик в първото полувреме да си създаваме проблеми, който да решаваме безапалационно във второто, има потенциал голям в нас... да се готвят наесен Шведите.... :thumbup:

4
Разни ~> Кулинария / KaфеМаниа
« -: 12 октомври 2004, 02:00 »
Пиша това по долу за тези от вас които не могат без кафето сутрин, обед, вечер, след вечер и така нататък, сортирам по важното от историята на кафето.....

"Кафето трябва да бъде черно, като ада, силно като смъртта и сладко като любовта."Това гласи една стара турска поговорка, от която можем да разберем за силните традиции на кафето, превърнало се за много хора в навик, дори в ритуал.
В една от най - старите предания се говори за етиопския овчар Кади.Много пъти овчарят, докато пасял овцете, забелязъл, че те са необичайно възбудени, когато се хранели с плодовете на един диворастящ храст.Кади вкусил от тези плодове,които приличали на джанки,съдържащи две зърна и имали стипчив вкус.За негова изненада веднага след това той почувствал прилив на сили и бодрост, а умората му напълно изчезнала.Историята разказва, че един монах минавал от там през това време и смъмрил пастира, че е опитал от "плода на дявола".
През 16 век кафето станало истинска страст на арабските мисюлмани. Това предизвикало необяснима тревога сред сановниците на исляма и през 1511г. те свикали в Мека прочутия "Съвет на кафето".Религиозните фанатици решили, че то е дяволско питие, че то действа върху ума и чувствата и отклонява правоверните от пътя на вярата.Кафето било забранявано наравно с виното, макар за тоа да няма и дума в корана.
От арабските страни най - напред кафето преминало в Турция.Турците почнали масово да го пият през първата половина на 16 век по времето на султан Сюлейман Велики.Двадесет години по - късно се появяват и първите кафенета в Константинопол.Вероятно първото такова  било създадено през 1554г., като през първте години кафенетата са били посещавани  от избрани хора - учени, философи, хора на икуството.Кафето било пиготвяно и поднасяно, като се спазвали определени традиции, които създали понятието "кафе а ла турка".Кафето се приготвяло в медно джезве, на слаб огън на дървени въглища.То трябвало да кипва бавно,за да се образува каймак отгоре.Поднасяло се в чащки - филджани.Турците го пиели бавно, на малки глътки и с шумно сърбане(с кеф :lol: ).Султанът научил за това разположение на духовете" и употребата на "дяволското питие" и издал заповед, с която забранява кафето и затваря всички кафенета.същата вечер Мурат, придружаван от голям патрул, излязал да извърши проверка.Резултатът - 146 клиенти на кафенета били заловени, заклани, а после окачени за назидание на другите.Разклипили се позиви по къщите(предимно нощем).Ето един подобен повзоив: "Свирепи султане, преди да поставиш извън закона арапия(зърната на изпеченото кафе), разпръстни, тиранино, парите, които се издигат от кръвта, която проливат твоите палачи всеки ден, бунтувайки угнетените ни души".Султанът бил принуден да отмени заповета и кафенетата били отново отворени.
Вероятно първият товар с кафе бил пристигнал във Венеция през 1615г. с венециански кораб.Холандците отглеждали кафе и в Малабаф, Индия, а през 1691г.отнесли малко и в Боговия, Ява(днешна Индонезия)  За няколко години холанските колонии станали основни доставчици на кафе за Европа.Днес Индонезия е на 4-то място сред износителките на кафе в света.Според хроника запазена в "British Musiem" англичаните започнали да получават доставки на кафе през 1652г., като собственичката на първото кафене, която е била гъркиня, го рекламирала като напитка, която повдига духа, изпълва сърцето с радост(днешния RedBull :twisted: , отлично деиства срещу възпаление на очите, предпазва и лекува водняка, подагра и скорбут.Поне за първите два е била права."Тази черна и горчива напитка", според френския историк Жан Клод Болон, бързо завъртяла главата на парижкото добро общество.Първото кафене във Франция било открито през 1672г.Според една карта от 18 век парижките кафенета са между 700 и 800.През 1680г. в Хамбург е било отворено първото кафене, а 15 г. по-късно примерът му бил последван от Лайпциг.През 1665г. придворният лекар на руския цар Алексей Михайлович му придписва кафе срещу главоболие, но в Русия то прониква едва към края на 18 век и заварва вече утвърдените навици в пиенето на чай.
У нас кафето е пренесено с нашествието на османците, заедно с с традицията да се вари в джезве и да се пие бавно и шумно.
В началото на 18 век кафетонето дърво било култивирано само в Йемен, но твърде твърде скоро отглеждането му се арзпространило в други страни по света.През 1717г. кафенето дърво било успешно засадено в Хаити, през следващата година в Гвинея.От тук кафеният храст бил пренесен в Бразилия, следва Ямайка,Венецуела,Колумбия и най - накрая Салвадор.
Според някои изледователи наименованието на кафето идва от арабската дума Quhwoh, а според други от наименованието на етиопската местност Каффа.И днес диворастящите горички кафе се срещат в Етиопия.
В момента се произвеждат повече от 3.5 милиона тона кафе.Най - голями произвотели са Бразилия, Колумбия, страните от Централна Америка,Ангола, Уганда,Индонезия и др.На първо място в света по употреба на кафе на човек от населението е Швеция.
Според социологически данни кафето е втория най - използван продукт в света след олиото.То е най - популярната напитка с консумация от 1400 милиона милиона чаши на ден.Първото кафе в Европа се е продавало по аптеките като лечебно средство.В стария арабски свят кафето е станало толкова важна част от семейния живот, че една от законните причини за развод била отказът на мъжа да произвежда кафе за съпругата си.Кафето става неизменна част от ежедневието на човека, дори Бах, през 1732г. написва канта за него, а Хемингуей заключава:"Кафето във водата или водата в кафето, нима това е избор?"При наливане на кафето се внимава да не се накъса каймака.Сервира се в предварително затоплени малки чаши, колкото две глътки Виенски порцелан с релефна нежна фактура и пастелни орнаменти.Бяло сладко или от фекчета - черни, с чаша вода.Фиджералд го е пиел с малко облаче сметана, като си е повтарял:"I Sierra la puerta, por favor!"(Трябва да намаля кафето!).
Правителството на Бразилия ще финансира проучването на 200 000 лекари, целящо да изясни има ли връзка между консумацията на кафе и заболяванията на сърцето.Бразилия е производител номер едно н акафе и се стреми да докаже, че то е полезно за здравето.юдържавата, която предлага на децата"почивка за кафе" в училище, планира да покаже, че кафето може да намали сърдечните заболявания, обратно на общоприетото становище, че то причинява сърдечни проблеми, хипертония и напрегнатост.
Смята се , че мъже и жени, които пият кафе по - рядко развива диабет - 2 пъти, в сравнение с останалите хора, които консумират малко или въобще тази напитка.Данните са от проучване от повече от 126 000 мъже и жени, който докладвали за количеството на консумираното от тях кафе и кофейни напитки на всеки две и четери години в продължение на 12 до 18 години.
Най - важната съставка, заради която най - вече пием кафе, е кофеинът.Той е лекарствено средство от класа на аналитиците.Към този клас лекарства спадат още камфора и стрихнина.Смята се, че основното им действие се изразява в стимолиране на центровете на кръвообращението и дишането.Кофеинът в частност се явява като възбудител на висшите центрове на кората на главния мозък.Когато се опотрепява в терапевтични дози(до 3-4 чаши на ден) той регулира и укрепва сърдечната дейност, повишава артериалното налягане, повишава умствената и физическата дейност.Не се и съмнявам, че веднага след като прочетете това, ще изпиете една чашка.Честно да си призная, колкото и да ми се искаше да намеря информация за вредата на кафето, не можах.Кафето се препоръчва за повдигане на настроението, по - малко астма, засилва исристалтиката, намалява образуването на камънив жлъчката, действа като виагра, предпазва от кариес, то е и спирачка за рака.Вероятно всеки втори възрастен човек е любител на димящата ободряваща и ароматна напитка.Поради този интерес в момента в света се отглежда окло 6 милиярда кафени дръвчета - по едно на всеки жител на планетата, включително и малките деца!
Три са осножните сортове кафе - арабика, робуста и мока.Най - доброто кафе се получава при смесването на двата сорта - арабика и робуста.А колкото до тревния вид - мока, тук следва изненада!Мока се произвежда в почти незначителни количества(няколко стотин тона годишно) и почти изключително в Йемен, защото чистите зърна се получават след дълга и продължителна ръчна обработка.Мока е скъпо кафе и се използва само като примес за специален вкусов ефект в изисканите рецепти за смес от кафени зърна.
Ако разгледате внимателно повърхността на горещото кафе при силна светлина, ще забележите, че тя е покрита с многоъгълници.При истиване тези многоъзълници се разкъсват от верижки от издигашите се и пукащи се въздушни мехурчета.След изстиването на кафето тези процеси се прекратяват.Това явление може да се наблюдава при много други течности, но едва ли усещанията ни ще бъдат така ароматни и вкусни.
Да ви е сладко тoку - що свареното кафе!

5
Разни ~> Проблеми / Snow помагай
« -: 07 октомври 2004, 02:49 »
Имам проблем - боли ме глава, боли ме зьб, май и аз съм настинал, защото от онзи пат в парка когато бяхме ми остана една много странна секреция от носа(викат му понародно му сополи,само дето  да не го помислят за твърде пряко казано админите и модераторите), така ама са ми най - страните който сьм имал, появяват ми се когато спя, ти видя в парка, и когато се сабудя носът ми е в (най - общо казано не завидно външно излъчване), та не мога го контролирам, идва ми изведнъж , не мога го предвидя, да кажем да си взема носни карпички когато знам че ще потече, странно, освен това ме боли един зъб който скоро(преди 2 месеца) го пломбираха и му запълниха каналите на нервите, обаче днес се обади?!сега въпроса ми е знаеш ли как да се оправя или трява да ходя до асеновград на лекар?!

6
Искрено сьжалявам за създалия се смут във форума в последно време,правописът беше в началото, след което без осование се нахвьрлих вьрху съветите на Sneaky и поставих под съмнение иначе несъмнената му музикална култура, която ме превьзхожда многократно! :oops:  Поднасям извинения и за невьздьржаните си изказвания по адрес на Simba в чата тази сутрин, с право ме кикна, а след това аз продьлжих в същия дух,той се овладя, за което съм му благодарен, балагодарен сьм и на Snow и James, че ми вляха акьл в главата, за да осъзная своята грешка,а като подарак ви поднасям този топик без нито една грешка с обещанието,че занапред няма да сьздавам проблеми и ще си проверявам редовно топиците....

П.С: тези пет дена ще съм ангелче!

7
Разни ~> Представяне / Insect-
« -: 30 септември 2004, 10:32 »
Добре сланчевият ден дойде, и маят ред сьщо!Някой приказки започват Once upon a time..., но май в случая нищо приказно няма, така че ще кажа само, "в този ден нямаше нови звезди на небето, нямаше и вльхви(лихвари по нову му), който да го посрещтнат, но той се роди и от това на света хич не му запука много", толкоз за рождението ми, което впрочем си е било в assenovgrad и се изваршило в 5.00 за това и сам винаги раднобуден, не спя много, най много 7 часа на ден, все пак когато умрем ще спим достатьчно, при раждането сьм се отличил, веднага сьм напикал мед.сетрата, макар и в ттакава крепка вазраст(3 минути) вече вроденият ми инстинкт за маркиране на територия се е проявявал :oops:  !Така след това идва далаг период с много интересни случки(и осте много препикавания :oops: ), но все пак никой не ми е дал толкоз място и време за писане, така че изведнаж набарзо израствам до днешно време!В настоящем чакам да стане 1.10 , за да започна в университета(в NBU сьм, специалност финанси(банков контрол)), приклучих с един голям период оот живота си, смених града, смених хората, приятелите никога няма да ги сменя, вечно ще ги обичам дори да стана на 110 и пак да сьм най - младия в групата, сте си подранкваме с бастунчетата, ще пием лимонада(пенсията няма да ни стига за друго) и ще викам Симко, наборе, глейкаш ли това засукано бабе, как се поклаща в инвалидната количка, чак батерията на бай паса ми смени волтажа, и все неща от сорта, сугурен сьм че и те ме обичат по сьщия начин, в момента нямам остановена компания в софия може би само познати, да не се сардат софианци, но ми изглеждат малко студени, нямат душа и са страшно резервирани кьм другоселци :?  , не сьм душевно обременен (превод нямам си нйкои по - тька на сарцето), макар да си призная напьлно откровенно Snowwhite ми взе симпатиите( готви, свири на китара!, слуша хубава музика, !откачена е!, по един невероятен начин е нежна, а ккато казват и е красива, при това  бяла кожа и черни очи, дотук все едно, някой е бракнал в сазнанието ми и е направил точно копие на идяла ми, хахха, при това не е надута.... някак ми се струва прекалено, но май трябва да приклучвам темата с нея, защото заприлича че ли нея представям, не себе си!За мен още неща..освен че на ваншност приличам като на снов, само дет ми е по тамна кожата( но все пак не чак до черно) :)  и аз сьм свирел едно време на бас китара в една група, хубави времена бяха, но един инцидент ме отказа от свиренето(не се пробваите да ме карате да свиря просто няма), страшно много обич и се преварзвам, не го показвам обаче на живо, ставам за компания, но не и за друго, така че предупреждавам, не че някой се е трогнал да мисли за мен де, ще ми баде приятно някой ден да се сьберем найстина някаде....а да и чух слухове, че сьм дошьл в форума с определена мисия, да всея хаос с "правописа си"....ПРАВИ СТЕ :twisted:  :twisted:  :twisted:

пожелахте си го..пощадих ви, пьлната версия включваше още 1000 грешки(правописни де вие си ги знаете) и три листа ненужна информация....(май и тоя ми топиц плаче за дел)

Страници: [1]