Покажи участието - Арлекин

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Арлекин

Страници: [1]
1
Здравейте любители колажисти,
реших да напиша няколко реда за колажирането, основани на личния ми опит.
С правене на колажи и графичен дизайн се занимавам от 5 години, изчел съм много книги, самоучители, видеа, но в крайна сметка най-важен е личния опит. Моето развитие като колажист започна от този сайт и през годините, смея да твърдя, усвоих много умения и техники, за които едно от най-важните условия е търпението, ако нямате търпение да изпипате всеки детайл няма смисъл да се захващате с това изкуство.

1. Един от най-важните критерии за добрия колаж е добрата техника. Дори да не разполагате с достатъчно подходящи и качествени материали, винаги можете да измайсторите впечатляващ колаж. Разбира се техниката се придобива с времето и няма как да очаквате още с първото си произведение да взривите публиката. Поглеждайки назад, моите първи "творби" също са меко казано зле :), но все пак са си мои и не бих прменил нищо в тях, защото тогава така съм го почувствал, а и с толкова знания съм разполагал. Има достатъчно много сайтове, където подробно са описани различни уроци, в youtube също има видеа за различни тънкости за различните версии на фотошоп (или която и програма да използвате).

2. Второто важно условие са качествениете материали. Колкото по-добри са едни фотогарафии, толкова по-лесно за вас е да ги използвате и обработвате. Под  добро качество имам предвид:
•   фотографии с размер над 800х600 пиксела,
•   ясни изображения (да са добре фокусирани)
•   да изразяват максимално точно вижданията ви за бъдещия ви колаж
Ще попитате "Не е ли незаконно да се ползват подобни материали, всички качествени фотографии са с авторски права?" Така е, но в България, както всички останали закони, така и законът за авторското право е неясно регламентиран. Първо можете да използвате всичко, което е публикувано в интернет и което можете да си изтеглите и второ - винаги можете да използвате каквито и да са материали, НО ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ, т.е. с нетърговска цел. И все пак, колкото повече модифицирате едно изображение, ползвате само част, елемент от него, толкова по-спокойни можете да бъдете, че "няма да ви хванат". В на-добрият случай, какъвто е и моят съвет, използвайте материали, направени и заснети от самите вас, тогава може да имате дори и късмета да си спечелите някой друг лев.

3. Третото условие е правилното комбиниране на материалите. Стремете се да съчетавате материали от една и съща категория. Избягвайте комбинирането на  фотографии с компютърна графика или картина, защото не изглеждат естетически добре, освен, ако успеете да направите снимката с такъв ефект или самата ви идея не е такава. Интернет е достатъчно голям източник и съм сигурен, че с малко повече ровене ще си намерите каквото ви трябва. Също така използвайте елементи, които можете да свържете в някакво смислово единство, а не просто, защото са ви харесали материалите.

4. Не бих искал да давам съвети колко точно елемента да се използват. Един колаж може да е достатъчно въздействащ и само с 2 комбинирани снимки, но в никакъв случай не го претрупвайте с прекалено много и ненужни неща. Важно е да се пресъздаде идеята, а не да дразни окото и да "тежи".

5. Стремете се да добавяте възможно най-реалистични ефекти. Не забравяйте да добавяте сенките, светлосенките, отраженията, перспективата в противен случай обектите ще изглеждат като ваденки.

6. Много е важно да започнете проект си с подходящия размер. Аз лично почти винаги започвам с работна площ за wallpaper 1024х768 и нагоре (често правя колажите си да могат да се ползват за десктопа на компютъра ми, той е с резолюция 1920х1080 - това ще ви даде достатъчно качество в последствие при разтегляне и смаляване на колажа).

7.  Работете в RGB формат. Съществуват няколко стила за работа, които можете винаги да променяте от Image/Mode. Най-често използваните са RGB и CMYK. Първият използва по-богата гама от цветове, вторият се използва за предпечатна подготовка.

8.  Запазвайте оригиналните файлове, после винаги можете да се върнете и да промените нещо или след време да ви се наложи да го използвате отново за бъдещи проекти. Запазвайте крайния резултат в размер, нито прекалено голям, нито прекалено малък. Ако сте работили в 1024х768 го оставете така. Аз лично винаги, когато запиша веднъж колажа, го отварям втори път през фотошоп, давам му веднъж Filter/ Sharpen за финализиране и придаване на допълнително изостряне, прибавям и Layer/ New Adjustment Layer/ Photo filter за уравновесяване на тоновете и така вече съм готов окончателно.

Това, разбира се, са най-общите насоки, всеки колаж е индивидуален и подлежи на различен вид обработка и процес на работа. В крайна сметка това са вашите произведения, в които са вкарани вашите чувства и емоции. Бъдете търпеливи и ще се наградите с чудесни резултати! :)

3
Здравейте!
Дълго се рових из нета и различни форуми в търсене на добър таблет. Навсякъде коментарите са различни. Разбрах, че някои лагват, други нямат драйвери в пакета, трети нещо друго им куца.
WACOM са таблетите, които хвалят най-много, но има прекалено много модели на тази марка.
Моля тези, които ползват такива машинарийки да дадат мнение за добър, качествен и надежден таблет и евентуално, ако знаят цени, магазини и прочие.
Благодаря предварително! :)

п.п. има ли смисъл да питам за втора ръка?

 

4
ПОКАНА
На 10 май от 18 часа в Столична библиотека в “Social Club”
поетът Валери Станков (Kapitan Nemo) гостува с най-новата си поетична книга
"Слалом между мълнии".
Книгата ще бъде представена от поетесата Валентина Радинска, а стихове от новата книга на поета ще прочете актьорът Богдан Глишев.
Заповядайте!

5
Награждаването на лауреатите от литературния конкурс „Южна пролет” се състоя в Драматичния театър „Иван Димов”. Наградата в жанра за филмов сценарий спечели Димитър Коцев за „Лора - от сутрин до вечер”. В категория „Литературна история” Пегаса отнесе Лора Шумкова, за „Красивите години”. За проза първата награда бе присъдена на Светлозар Стоянов и „Втора класа”, като в този жанр журито определи и две съпътстващи награди на Алексндър Урумов, за „Приказки в края на времето” и Николай Фенерски, за „Апокалипсисът е дело лично”. Александър Видев бе лауреатът в жанра поезия със стихосбирката си „Четвъртък 12-и”.  В този жанр също бяха присъдени две съпътстващи награди на Ясен Василев, за „Сляп виси безкрая” и на Кремена Стоева, за „Неизказано”. Освен лауреатското звание и бронзовата статуетка, победителите в отделните категории получиха и парична награда от 1000 лв. Наградата „Александър Паскалев” за цялостно творчество получи Трендафил Василев.”.

7
Дима Политова - СОЛАР има удоволствието да Ви покани на представянето на стихосбирката си "Камертон", което ще се проведе в библиотека "Хр.Г.Данов" - Пловдив на 19.03.2010 год (петък) от 18:00 часа.
Книгата представят проф. Марин Кадиев и Елена Диварова и с приятелското участие на поетите Иван Ройдов и Гален Ганев.
Заповядайте на чаша бяло вино, музика и любовна лирика.8
Честита Коледа, скъпи творци!
Както всяка Коледа, сега е времето, когато трябва да сме добри, великодушни, усмихнати, даряващи и получаващи щастие. Не забравяйте едно - бъдете хора и не губете детското в себе си!
Един много близък човек ми каза:
"Искам пак да съм дете, за да мога да усетя духът на коледа и да се радвам така както се радвах, когато бях малка..."
Не забравяйте чувството и магията на този празник и нека ви съпровожда не само на тази дата, а през цялата година!

Ще цитирам и друг човек, скъп човек (той си знае кой :) ):
"Ако пътят внезапно свърши не там, където сте очаквали - измислете си път, но продължете напред!"

Честито Рождество Христово и весело посрещане на новата 2010-та!

:)                      :)                      :)

9
Здравейте откровенци,
разхождам се из форума и гледам всеки дава предложения за обновяване на сайта. Мислих, мислих и реших и аз да вкарам една  идея пък дано ви хареса  :roll:.
Чел съм доста вестници и списания с рубрики от рода "снимка на деня", "виц на деня", "песен и клип на деня",... та реших да предложа, защо и ние не си направим такава рубрика :bounce: :bounce: :bounce:. Тъй като за един ден е невъзможно да се прегледат всички произведения съм го измислил така: Всеки автор да предложи една от творбите си от предходния месец на редакторите като за това произведение останалите потребители да могат да гласуват.
Пример: от всички мои произведения за месец януари избирам това, което най-много ми допада като за него ще може да се гласува през месец февруари. Всеки автор да предложи само една негова творба и на края на месец февруари да има класация от рода "Стихотворение, Разказ, Есе, Картина, Снимка, Колаж, Песен и Превод на месеца".
И един апел:Ако идеята не ви допада, моля не ме убивайте с камъни...!!!   :cussing:Просто кротко и спокойно кажете, че не става :)
Ако ви хареса тук е мястото да давате идеи и съвети :)

Страници: [1]
: ??:??