Покажи участието - ВТ

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - ВТ

Страници: [1] 2 3 ... 25
1
Спомнете си старата интересна на вкус рецепта да инжектирате с обикновена спринцовка и мноооого търпение чиста мастика в узряла диня, поставена след това за няколко часа в хладилника? :D

2
През месец март Издателство ТРУД издаде за втори път моята книга "Понякога", избрана поезия, корична цена 5 лв. Нейният първи тираж свърши в началото на миналата година без каквото и да е официално представяне. Заедно с нея същото издателство издаде за първи път стихосбирката "Пясък от думи", корична цена 7 лв. Пиша всичко това, защото получените пари от техните продажби, полагащи се на автора, отново ще отидат за благотворителна кауза. Който иска по някакъв начин да бъде съпричастен към едно благородно дело от полза за младите хора, може да си поръча чрез книжарниците на издателството, като по този начин ще си спести разходите по нейната доставка. Или да ми пише в личната поща.
Благодаря на всички, които ще прочетат това съобщение във форума!
ВТ (Вили Тодоров)

PS. Стихосбирката "Понякога" бе охарактеризирана накратко от Поетесата Маргарита Петкова като кардиограма на едно сърце.
За хората, които искат да разберат нещо повече за "Пясък от думи" по-долу е предговорът към нея.

Предговор

За Вили Тодоров

Вили Тодоров задава въпроси. Вили Тодоров търси отговори. Било в рими, било в щрих.
Авторът на стихосбирката „Пясък от думи“ отсява точно тези кристалчета, които от обикновен кварц превръща във вълшебното огледало, в което да отразим и себе си, и живота си. Умее го. Защото през него минава времето, болката, надеждата, страстта, вярата, превърнати в рими. Превърнати в изповед и откровение. Умее да споделя душата и сърцето си.
Така, че да му повярваме.

Защо никой не разбира очите?
Защо не ни замислят сълзите?
Защо?
Защо всеки се бои от сърцето?
Защо не запазваме в него детето?
Защо?
Защо не внимаваме в делата?
Защо после ни изненадва съдбата?
Защо?
Защо не се радваме на мига?
Защо се забавляваме с любовта?
Защо? 

Самият той признава, но не се предава:

На моя ден някога бил роден и Хайям,
твърде различни сме – добре знам,
но се гордея, че поне мъничко общо
имам с човек необятно голям.

Вили Тодоров цитира келтската поговорка „Човек е повече от своята съдба“ и тя го провокира за рими и размисли, идея за стих му дава „Това, което търсиш, търси теб!“, написано от Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми. Смесва жанрове, опитва хайку, рубая, често е сатиричен, не е чужд на епиграмата, посвещава стихове на Николай Райнов. Но всеки път е себе си в умението да гради отново и отново с търпение своя замък от пясък от думи, защото

Извайваш с пясък от думи
живота край теб какъвто е.
Не знаеш дали е разумно,
но нали не падаш на колене...

Вили Тодоров обитава своя пясъчен замък с надеждата, че не всичко е черно и бяло, че рицарите все още вярват в падащи звезди и че обичта създава песен.
Вили Тодоров е поет на песъчинките, които отразяват слънцето.

Мила Вачева
„Рицар на книгата“
зав. Отдел „Култура“ на в. „24 часа“

 

3
По отношение на първия факт - Доколкото ми е известно, отдавна има забрана един автор да публикува само едно свое произведение. Ако това все още е в сила, то случилото е въпрос на недоглеждане от редакторите, които пускат произведенията или е въпрос на покровителствуване от лична симпатия към този автор.
По отношение на втория факт - ако т.н. коментар на този автор под свое произведение е отговор на по-горно мнение, то в това няма нищо осъдително. Ако случаят е друг, например, предизвикване на внимание, то това никой на никого не може да възпрепятствува по какъвто и да е начин.

4
Днес се навършват 3 години от смърта на Нели, исках, амо да напомня на онези, които я обичаха, че тя е звезда до луната. Погледнете към нея, днес!


На Европа (Нели)

Тя живя скромно, без шум
и се бореше с болката тихо,
но остана в приятелски ум
като пример как трябва да дишаш...
 

5
На онези, които проявяват интерес, бих искал да съобщя, че мои картини, които бях публикувал в този сайт, бяха одобрени от Bulgaria art book. Включени са в „Книгата на художниците” 2, чиято цел е да се популяризира съвременното българско изкуство. 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150360004449448.369538.158343549447&type=1

През април 2011 г. издателство „Захарий Стоянов” пусна от печат втората ми книга „Поисках да пиша за теб” – избрана проза и поезия. Независимо от липсата все още на официално представяне пред публика, две трети от тиража вече е изчерпан. При проявен интерес книгата може да бъде намерена чрез дистрибуторската мрежа на издателството или чрез контакт с автора.

6
Искам да благодаря на всички от този сайт, които гласуваха за моя проект "Поисках да пиша за теб" в един конкурс през миналата година. За да разберат, че техните гласове не са отишли напразно, ще съобщя, че още преди края на конкурса издателство "Захарий Стоянов" бе одобрило проекта.
От 20 април тази година книгата "Поисках да пиша за теб" е излязла от печат и се предлага от издателството.
Благодаря на оценилите моя проект още веднъж!


 

7
В тези трудни времена това си е истински героизъм и заслужена награда! Поздрави и от мен! Очаквам да ни радваш със следващите твои книги.

8
Радвам се и те поздравявам! Пожелавам ти да намериш възможност за още много книги със стиховете ти, достойни на твоя ник.

9
Аз си мисля, че само времето е способно да каже, дали си е заслужавало някой да хаби дървета, за сподели, да каже нещо на съвремениците си.
Пример: ако авторът, когото днес събирателно приемаме за Шекспир, е писал за да се изхрани (доказано е, че с неговото образование е нямало как да познава толкова добре историята на другите народи по онова време :)) и то в стила на днешните улични романи - напълва с кръвосмешения, безнаказани убийства, полудявания и т.н., то след доста векове поколенията намират определени ценности в написаните стихове. 

10
Публикувана от: Ангар  Публикувано на: Днес в 09:06:50 
Вмъкни Цитат 
ВТ, а ти какво предлагаш - хайде полицаите вместо 63 000 да станат 163 000, и тогава по-сигурно ще се справят с престъпността ли? Нищо подобно - те могат да бъдат два пъти по-малко и пак биха се справили, ако на тази институция това й беше целта! Не ги ли видя на площада - колко са много, какви са охранени, колко тежко са въоръжени, какви са обучени - като римски легиони. И същевременно по двама трима цигани или наркомани тероризират села и квартали, а престъпни банди - цели градове и области!Ангар, благодаря за написаното от теб. Да! Предлагам да се увеличи техният брой. В Англия навсякъде може да ги срещнеш! И въ Франция не са рякост. И в други страни. Аз само ще се радвам и ще бъда спокоен за семейството си. И отрепките си „траят”.
Не мисля да си виждал тежковъоръжен полицай, разпръскващ демонстрация.
В която и да е европейска страна, ПРИ ДЕМОНСТРАЦИИ БЛИЗО ДО ПАРЛАМЕНТ, МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И/ИЛИ ПРЕЗИДЕНСТВО, ПОРАДИ БЛИЗОСТТА НА ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ СГРАДИ, без значение кой управлява, тълпите се предупреждават да се разпръснат и при неизпълнение веднага се използват гумени куршуми, сълзотворен газ и водни струи под налягане. А медиите не се интересуват от приложената техника на разпръскване, а ЕДИНСТВЕНО ОТ ЦЕЛТА НА ПРОТЕСТА, АЛТЕРНАТИВИТЕ и т.н..И те са демократични страни, нали? Затова не мисля, че си виждал такъв полицай!

И още нещо – когато местното население дава отпор на отрепките, те бягат и не се появяват в селото или квартала. Вече имаше в пресата разкази са подобни няколко села, вкоито крадци са спряли да припарват. Дори оправдаха един от кметовете, който се бе саморазправил с крадец. Цялото село се бе вдигнало. Спомняш ли си, че населението се бе вдигнало в един град в защита на полицай, който дал урок на пияни пубертети, свалили българския трибагреник? Полицаят бе оправдан от военния съд. Ето такова трябва да бъде нашето поведение, вместо да си кротуваме. Да си помагаме взаимно и да подкрепяме полицията срещу отрепките от всякакъв вид. Защото на студентите, например, нищо не им пречи да „вдигнат протести” на територията на самите учебни заведения срещу отдаването на помещения от блоковете ми на съмнителни фирми. И да не подминават или да „гледат сеир” когато пред техните дискотеки пред тях убиват техни връстници. И да установят истинско студентско самоуправление на своите територии.


11
Публикувана от: veseliak  Публикувано на: Днес в 09:25:35 
Вмъкни Цитат 
Вили, ние на практика не разменяхме мнения. Ти нахвърля едни абсурдни твърдения без всякакви аргументи. Точно същото правиш и в момента с изречението:
Цитат на: ВТ в 19 Януари 2009, 23:35:16
... защото ясно пролича защо и как е бил организиран този протест.
Аз лично "спор" по този начин не смятам да водя. Пиша това, единствено защото не искам някой от четящите да остават с впечатление, че е имало "размяна на мнения". Такова нещо просто нямаше. Който има глава да прочете и да прецени сам. 


Определено си прав, Румене. Аз съм се излъгал. Не сме спорили и още по-малко разменяли мнения. Защото последното предполага анализ и размисъл над казаното от втория участник. Нямам намерение да ти влияя върху мнението относно обсъжданите събития. Ако все пак, БЕЗ да се чувстваш длъжен ДА МИ ОТГОВАРЯШ, поискаш някога да помислиш над написаното от мен, ще ти помогна да успееш да видиш, че моите неприятни за политизиран човек въпроси не са абсурдни и съдържат и аргументи. (които по неизвестни за мен причини ти не си забелязал или не си поискал да го направиш.) 

1). Щеше ли да има манифестации, защото за мен не бяха протести, ако украинското протеже на САЩ не бе затворил крановете на газта? Не напразно се дърпаше толкова много срещу европейските проверяващи кой затваря крановете. НЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА! –
Твърдение: Ако нямаше газова криза нямаше да има тези манифестации.
Аргументи: Недоставката на газ за нуждите на предприятията доведе до опасност от увеличаване на реалната бузработица. Като се добави към това и студът в училищата, детските заведения, болниците и в домовете с парно – наличието на тези причини за изразяване на недоволство чрез манифестация са повече от достатъчни. С тези манифестации бе направена проба за устойчивостта на управляващите в момента с цел да се съставят подходящи предизборна програма и поведение на хората с пари и бизнесинтереси да бъдат във властта на централно ниво и по места.
Не искам да се спирам защо Украйна клекна най-после – ЕС (ако следите директното предаване на редовните пресконференции по ВВТ от Европейския парламент ще ви стане ясно. ЕС ясно показа, че няма да търпи подобно неизпълнение на търговски договор, засягащ интересите на европейските гласоподаватели и бе готов с наказателни мерки. От друга страна Украйна загуби подкрепата на САЩ, защото вече стъпва на власт Обама и на Буш му е все едно. Той постигна представянето на Русия в неблагоприятна светлина пред тълпите, неанализиращи фактите. Русия трябва да е луда за да прекъсне постоянния поток на налична твърда валута, защото Европа плаща след доставяне.)

2). Щеше ли да има такива манифестации, ако не наближаваха изборите и някои от партиите не почувстваха нужда някой все пак да си спомни за тях? НЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА! 
Твърдение: При тях веднага изтичаха неколцина депутати, обичащи да вдигат шум около името си и без переспектива да участвуват в следващия парламент. Вярно е, че някои по-големи опозиционни сили „изпълзяха от парламента и отидоха при протестиращите” (по мнение на пресата), но това се случи на следващите дни. Все пак политическите анализатори на едрия бизнес са по-бързи и по-умни от чисто партийните такива.
Аргументи: Ако не си вече достатъчно силен икономически, влизането в парламента на вълната на популизма е задължително за житейското им оцеляване. Иначе се превръщат в нещо, като Йоло Денев, Жорж Ганчев, Нейчо Нейчев, Румен Гечев и още именни и безименни министри и публични личности, изхвърлени от политическия живот. Който успял да си подреди живота – успял. Който не – да му мисли. А трябва да се яде, нали така? (Що не се поинтересуваш ка се изхранва в момента доктора „Нубиец”? )

3). Щеше ли да има манифестации, ако по вина на САЩ не настъпи такава криза в световен мащаб и започна рецесията? НЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА! 

Твърдение: Нямаше обективна причина за манифестации точно в този момент – когато по традиция българинът още си спомня тлъстите пържоли от Нова година и Коледа, Васильов ден, Иванов ден и т.н.
Аргументи: Газовата криза бе катализатор. Рецесията и темповете на безработица още набираха скорост и българинът не бе усетил в пълна сила онова, което ставаше от есента в САЩ. По традиция януари настройва българите на трапеза и ако не го застрашава глад, той си кротува.

4). Някой разбра ли срещу какво точно бяха тези "протести" и за каква алтернатива се бореха да се осъществи на практика? Някой допуска ли, че дори да имаха мисъл за предизвикване на избори в главата си тези "организатори", има техническо време за това? Не, естествено. А щом няма време за предсрочни избори и те пак ще се осъществят в предвиденото за това време като дати, то за "чие махало между краката им" бе цялата работа?
Твърдение: Протестите бяха от типа: „Протестирам, но не ми е много ясно как да го направя и срещу какво точно. А и не зная какво да предложа вместо това, което протестирам.”
Аргументи: За предсрочни избори, а имаше и такива предположения, не бяха – безумно глупаво е, защото няма време. В главите на самопровъзгласилите се водачи на тълпата – техните лица се мяркаха достатъчно често по всички телевизии – липсваше всякаква мисъл и затова не можаха да формулират своите искания на срещата с представителите на управляващите. Сами си поискаха срок от една седмица, ако не се лъжа, да го направят. Тъпо! Правиш протестна манифестация, а после се оказва, че не знаеш ясно за какво и не предлагаш алтернатива.

5). Пречеше ли нещо в София да се развият нещата както в Пловдив? Няма нужда да ми отговаряте. Тук зная отговора - защото тук са най-много медиите и ще се отрази с най-много време и начини. И защото тук има най-много лумпени, не само шопи, а в София идват отрепките от цялата страна. Казвам го с болка на местен от началото на миналия век.
Твърдение: В София манифестацията бе опорочена и от това губим всички ние. Всички, освен политиците от всякакъв цвят, са потърпевши.

Аргументи: В София най-лесно се намират лумпени за манифестация. Дори един от „организаторите” след дни си призна глупостта. Той призна, че са сгрешили, когато чрез интернетсайт са поискали/потърсили подкрепа от спортен фенклуб (доколкото си спомням – на „Левски”) Докато още повече уважавам хората извън София. Няма значение от град или от село. Единствено в София търсят в лумпените подкрепа за манифестации от всякакъв род или цел. 

6). Всички четящи убедиха ли се, че в София добитък и лумпени за манифестации има достатъчно? Защото аз наблюдавах и видях, как надупчиха гумите за да принудят пътуващите да слязат и да се присъединят към тях. А тази постъпка изисква старателна предварителна подготовка, нали така? Наблюдавах и други неща. Например съзнателно излязли да протестират хора молеха полицаите да махнат тези момчета с маските, защото са дошли да протестират срещу депутатското безочие, а не да чупят стъкла и коли. Но съжалявам, че нямаме английските бързи съдебни процедури. Ако ги имаше, до края на седмицата щеше да има един куп присъди за повреда на обществено имущество и т.н. Не напразно кметът се усети, че има много добитък, който е дошъл да провокира и да изопачи намеренията на част от протестиращите.

Опитай се сам да откриеш твърдението и аргументите в т.6.

Успех и приятен ден, Румене,
Нищо лично, нали разбираш. Свикнал съм по сериозни въпроси да пиша отговорно, но явно двамата разбираме под това различни неща.  Разбираемо е – ние сме различни хора и затова имаме различен начин на мислене.12
Не бих искал да продължавам размяната на мнения с Румен и останалите защото ясно пролича защо и как е бил организиран този протест.
Само за полицията искам да кажа нещо, защото много хора питат какво прави с престъпниците, дори Ангар - защо не изхвърли депутатите и т.н.

Полицията по подразбиране е създадена да следи за спазване на вътрешния ред в страната. Ккаквато и партия да е на власт. Нали няма да го забравиме когато пишем следващите си коментари. И си изпълнява задълженията според резултатите на своя труд. Когато си дебнал някого денем и ноще. Когато си го уловил и на следващия ден го видиш да ти се подиграва на свобода, защото дебеловрат адвокат с помощта на корумпиран следовател или съдия го е пуснал на свобода. Когато влизаш в мазе да арестуваш престъпници и убиват колегата ти до теб, (помните ли преди години застреляха полицай в подобна обстановка и нищо не се разчу после. Може би все още текат дела. Но човекът си отиде.) а след това вместо бърза присъда като възмездие започват протакания и дълги следствени процедури. Когато разкриваш и унищожаваш заедно с колегите си лаборатория за наркотици, а депутати и съдии започнат да говорят глупости, че са нямали право да арестуват, задържат или са превишили правата си за при ареста. Когато "народът" може да хвърля срещу теб камъни, павета и др. предмети, но когато решиш да отвърнеш така, както пише в твоите полицейски учебници -(адекватно, както в останалите страни) а след това започват да говорят и пишат глупости, че едва ли не е трябвало да стоиш със скръстени ръце и да не правиш нищо (някой да е чул за съдбата на ранените полицаи от зората на демокрацията до този момент???) тогава си казваш "Майната им на всички! Аз ли съм най-големия глупак на света?"

И още нещо - Ангар, ако полицаи тръгнат да правят това, за което пишеш - да атакува парламента и т.н.  - това се нарича ВОЕНЕН ПРЕВРАТ! Редно е да го знаеш, вместо да си пишеш просто така.
Редно е да знаеш и, че катаджиите не слагат светофарите. Те само предлагат организацията на движение, а общините и държавата като цяло намира пари и ги поставя. Не че не съм страдал от катаджии. Още имам неплатени актове за глупости. Но съм си ги заслужил. Нямам несправедливо написан акт. Аз пари на ръка не давам. Казвам им - "Пишете акта!" и се разделяме по живо по здраво. :) И нека да си признаем всеки за себе си - когато ни спрат, дали наистина не сме нарушили правилника с някоя дреболия? Или ние сме безгрешните и винаги спазваме правилника? Нали карам всеки ден и виждам. :) 

13
И аз едва днес видях темата.

ЛЕКА ТИ ПРЪСТ, НЕЛИ!

Благодаря ти, че можехме да си пишем от време на време!

Лека ти пръст! Останалото е излишно...

14
Здравей, Веселяк,
Уважавам твоята позиция, както и ти моята, надявам се. Моят коментар не е написан към теб или към когото и да било друг. А поставям в него принципни въпроси. И за да ти докажа това, прочети внимателно какво бях написал. - Той бе публикуван в един друг сайт на 14.01.2009 в 23.40 часа. Ако ме попиташ в личната поща, мога да ти пратя линк към там, за да се убедиш, че е истина. За коментара си тук добавих само абзаца за бомбаджията.

Но съм категоричен за въвеждане на закони от английското законодателство по отношение на статута на полицаите (а защо не и на американските полицаи?), за отношението към вандали, хулигани и изобщо за спаването на гражданския ред при улични демонстрации. Нали тези страни са с по-стара демакрация от нас? Тогава защо не възприемем техния опит в това отношение?

Защото аз не искам моите права да бъдат нарушавани, когато друг защитава своите права.

Защото в редица случаи при еднакви политически и икономически възгледи, може да се различаваме единствено по гледната точка как те да бъдат защитавани. И тогава не желая моите граждански права да бъдат нарушавани поради различията в избраното поведение.


Аз лично ще разбера, че демокрацията в страната ни наистина е влязла в сила, когато нашата полиция започне да действува както английската, френската, испанската и т.н. полиции. Понеже там журналистите не обръщат внимание на полицейските методи за налагане на ред и спокойствие при неизпълнение на тяхната заповед, а се концентрират върху същността на протестите, справедливостта на издиганите искания от демонстриращите и т.н.
Надявам се, че преди да прецениш дали да ми отговориш и какво точно, да помислиш върху моите думи.

Поздрави, Веселяк и приятна вечер!

Вили

15
Както в много други сайтове, така и тук прочетох много мнения - разнообразни, огнени или по-спокойно. Аз съм си просто момче и затова ще попитам няколко неща. Надявам се, че някой от значително по-знаещите и разбиращи ще ми отговори.

1). Щеше ли да има манифестации, защото за мен не бяха протести, ако украинското протеже на САЩ не бе затворил крановете на газта? Не напразно се дърпаше толкова много срещу европейските проверяващи кой затваря крановете. НЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА! Оборете ме със свои думи и с факти!

2). Щеше ли да има такива манифестации, ако не наближаваха изборите и някои от партиите не почувстваха нужда някой все пак да си спомни за тях? НЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА! Оборете ме със свои думи и факти!

3). Щеше ли да има манифестации, ако по вина на САЩ не настъпи такава криза в световен мащаб и започна рецесията? НЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА! Оборете ме и тук със свои думи и факти!

4). Някой разбра ли срещу какво точно бяха тези "протести" и за каква алтернатива се бореха да се осъществи на практика? Някой допуска ли, че дори да имаха мисъл за предизвикване на избори в главата си тези "организатори", има техническо време за това? Не, естествено. А щом няма време за предсрочни избори и те пак ще се осъществят в предвиденото за това време като дати, то за "чие махало между краката им" бе цялата работа?

5). Пречеше ли нещо в София да се развият нещата както в Пловдив? Няма нужда да ми отговаряте. Тук зная отговора - защото тук са най-много медиите и ще се отрази с най-много време и начини. И защото тук има най-много лумпени, не само шопи, а в София идват отрепките от цялата страна. Казвам го с болка на местен от началото на миналия век.

6). Всички четящи убедиха ли се, че в София добитък и лумпени за манифестации има достатъчно? Защото аз наблюдавах и видях, как надупчиха гумите за да принудят пътуващите да слязат и да се присъединят към тях. А тази постъпка изисква старателна предварителна подготовка, нали така? Наблюдавах и други неща. Например съзнателно излязли да протестират хора молеха полицаите да махнат тези момчета с маските, защото са дошли да протестират срещу депутатското безочие, а не да чупят стъкла и коли. Но съжалявам, че нямаме английските бързи съдебни процедури. Ако ги имаше, до края на седмицата щеше да има един куп присъди за повреда на обществено имущество и т.н. Не напразно кметът се усети, че има много добитък, който е дошъл да провокира и да изопачи намеренията на част от протестиращите.

Колкото до "бомбаджията" - прочетете какво са открили в дома на младежа и в компютъра му.
Щях да забравя, още ли мислите, че в София е цветът на нацията? (Нали не забравяте, че студентът бе убит пред дискотека на осветено място и пред очите на още куп млади и не толкова млади хора.)

Много ми е интересно кой и какво ще ми отговори на тези въпроси. Без клишета. Със свои думи и главно - с факти! И неполитизирано!

Страници: [1] 2 3 ... 25
: ??:??