Последни публикации

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
              ЗРЕЛИ НЕБЕСА

          Това е втората поред поетична книга на Владислав Недялков. Тя също е подредена по хронологичен ред (по същите съображения), както направих и с първата му поетична книга „Летен облак”, за да се проследи нивото на автора.
          В стиховете на поета лъхат любов към природата, към любимата и свидните за него хора, към народа и родината, и други.
          Владислав Недялков истински и дълбоко страда от трагичната участ на бедните. Със своите стихове на социална и гражданска тематика той достига до сърцето на читателя,
завладява го със своя хуманизъм и това прави произведенията му актуални: „Сред кофи в боклука ровичкат измръзнали, мръсни деца, и бутат сглобена количка в студа с посинели лица” („Съвремие”). Авторът е дал точна характеристика на времето, в което живеем: „В пейзажите
 сиворазделни  живеем на неми етажи и няма днес кой да напише една алегория, в която откъснаха пъпната връв; от нас е далечна земята!” („Откъснаха пъпната връв”). Разочарованието му все повече се задълбочава, че в съвременното общество липсва идеалът; „Забравихме за „Родна стряха”; омайна реч, ти овехтя, щом даже Вазов на тезгяха събира прашна самота!” („Свещен език”).
          Някои от стихотворенията му са подчинени на патриотичен патос: „Народът ни обезсърчен е и станал е бездушен роб. Забързан от зори, нехае, че в този ден е бил обесен” („19 февруари – пред паметника на дякона в Ловеч”). Но вярата и надеждата не го напускат: „Българийо, пленителна Родино! Събрана си в напуканите пръсти, с които баба хляба ни завива и казва: – Да остане за децата! – с молитвите на гладните години! … Българийо, обичана Родино, не искам да си немощна и слаба. Ти имаш жито, всички да нахраниш” („Крайшник”); „Приютил се под свидната стряха, да посея словата си в стих; с пойни птици оттук да отлитнат там, на изгрева в цветния щрих” („Шепа надежда”) и др.
          Чувството за самотност завладява лирическия герой и той доста често изпада в отчаяние, или тъга: „Сред вихрите на буря ураганна потъва любовта ни съкрушена; пресъхнала е манната небесна, с която ни заливаше довчера” („Импресия”);  „Прелитат моите копнежи през призмата на необята; очите ми в тъга се мрежат – живеем в два различни свята!” („Любов наполовина няма”); „А моята душа сама е, заглъхнала в беззвучен зов. Къде ли през деня блуждае като забравен послеслов?!” („Приютените птици”) и други.
           Лирическият герой е пламенен и чувствителен. Той копнее за чиста и искрена любов: „Толкова чиста любов в толкова сънища светли още изпитвам към теб” („Кръговрат”); „Листът ми тъжно въздиша; спомен пълзи след вечеря… Още аз стихове пиша, още за тебе копнея” („Още за теб пиша и копнея”), като идеализира своите душевни състояния: „Любов наричам с истинското име един възвишен светъл идеал” („Копнение”) и други.
            Природата в стиховете на Владислав Недялков е жива, и метафорите, които той е
поставил на точно определеното им място, допълват цялостното съдържание и богатата духовност на стихосложението: „Заслиза есента, разколебана, по стълбите на дните в календара; на залезите в кървавата рана нажалените облаци ридаят…” („Есенни щрихи”); „Среднощни ветрове люлеят у пазвите си златна шума. Разказва притча суховеят с набързо наредени думи.” („В прегръдката на мама”); „подхваща вятърът игрив един разлистен пащърнак…” („Жалба за лятото”) и други.
           Владислав Недялков е дълбоко проницателен, наблюдателен и неподправен (има много познание във връзка с автентичното и красивото в живота, който е преминал). Той държи на моментите с хубавите спомени от детството и включва в стиховете си всичко свидно и топло, което е получил от баба си, от дядо си, от родителите си и от живота. Той не се срамува от това, че в миналото е бил до онова „остаряло бърдуче”,  а напротив, бърдучето за него е най-сладката свирка, с която  го е дарило детството му: „Сподирен от бездомни ветрове,  с носталгия светът ме упоява; клепалото ръждиво ме зове и стомничката чака ме тъдява… С бърдучето си пак ли ме  извика?!” („Счупената стомна”); „Вятър свири в клонака невям на едно остаряло бърдуче…”  („Шепа надежда”). В тях той търси утеха: „Но споменът ми – птица бяла – отлита в тъжния Всемир... Къде е милата ми баба, да ме посрещне с поглед благ; ръцете ми да гали нежно и сълзите ми да суши?...” („Носталгия по детството”); „По бащински ме среща прагът, погалил мойте ходила, и портичката скърца благо под посребрената луна. Пак мама шета без умора. Вечеря ли за мен реди?!” („В прегръдката на мама”) и други.
           Стиховете на поета са изградени и изчистени, и са изтъкани с любов. В тях има история, легенди, фолклор, красиви картини и образи, ярки метафори, сравнения и емоционално въздействие, и затова придобиват истинско художествено внушение.  С богата палитра от бои той рисува трайно запомнящи се и завладяващи картини и образи.
           В „Зрели небеса” поетът утвърждава вярата в доброто и в красотата на живота: „Щом произлизам от Адам, ще пазя любовта ревниво” („Прашинка всред всемира”); „След всяка днешна суета и смога на деня суров оставям нещо на света – прашинка от любов!” („Прашинка от любов”); „Омразата до днеска не успя извечната любов да ми погуби!” („Извечната любов”) и други. Думите му влизат в душата и я топлят.
            Когато познаем Бог, ние вече се стремим да Му бъдем поклонници чрез Духа! Това общество, което не е изпълнено със Святия Дух, умира; то не е вечно! Владислав Недялков почита Словото на Бог и не търпи лекомислие към Него. Погледът на поета е отправен нагоре, към небето: „(поезията е свята тайна!) словата ми от небесата, диктувани от Господ Бог! Оставям в това време тъмно да свети белият ми стих!” („Бял стих в тъмна нощ”); „Отправих си въпроса към Христос: „За мене ли Ти, Господи, тъй страда?!?” След тежката плесница на съдбата обръщам си и другата страна. И радвам се, спасен от сатаната, с възлюбеното Слово на Сина!” („Изкушението”) и други. Поради тази причина избрах за заглавие на книгата „Зрели небеса”, а и защото Владислав Недялков е разбрал, че Божествената любов е връх и венец на всички добродетели, включително и на хуманността, че Тя е единствената победителка!

               „Навсякъде добро аз сея.
               О, нека да покълне сред пръстта,
               така че и след мене да възпяват
               приятелство, любов и красота!”
              „Помнете любовта ми!”                                      Латинка-Златна – поет и преводач
2
Разни ~> Лафче / Re: Да поиграем на рими
« Последна публикация от petrova92 - 15 октомври 2019, 17:49 »
Ти си абсолютен книжар 8)
Следваща дума - любов  :love4:
3
Разни ~> Проблеми / Re: В депресия ли сте?
« Последна публикация от petrova92 - 15 октомври 2019, 17:44 »
Аз преди 5 години бях изпаднала в тежка депресия и в следствие на това започвах да ям много сладко и качих много килограми, което още повече задълбочаваше депресията. Бях станала близо 100 килограма и нямах никакви дрехи, които да ми станат… Естествено посетих не малко невролози, но освен да ми изписват успокояващи хапчета нищо друго не правеха и както можете да се досетите и резултатът беше нулев. Това се сетих, че в източната медицина се търси и лекува проблема, за да може да се отстрани кардинално, а конвенционалната медицина лекува само симптомите. Имах много големи проблеми с бившия си мъж (тормоз, насилие, побой) и точно там се оказа разковничето, което ме беше докарало в това положение. В крайна сметка благодарение на една приятелка и семейството ми успях да се справя и да се възстановя напълно. Също така свалих всички килограми, които бях натрупала и сега се радвам на живота отново, все едно се преродих. Изводът е, че трябва да откриеш къде се корени проблемът, а не да се опитваш да лекуваш симптомите. На теория звучи лесно, но на практика това е много трудно, но ако успееш значи можеш всичко!
4
Разни ~> Лафче / Re: Латински език ?
« Последна публикация от petrova92 - 15 октомври 2019, 17:29 »
И аз преди години мислех да го изучавам, но се отказах.
5
Разни ~> Лафче / Re: Колко струва?
« Последна публикация от petrova92 - 15 октомври 2019, 17:24 »
Повечето издателства няма да им се занимава с такъв малък тираж. Аз съм питала преди време и всички ме отсвириха… Не всеки може да прави бестселъри с многохилядни тиражи…
6
Култура и изкуство ~> Новини / independent support
« Последна публикация от joseffernadej12 - 14 октомври 2019, 16:18 »
I am completely agree with you, I am an amazing fan of your site, genuine guard post Keep making such stunning post dlink support, d-link support, dlink router setup, d-link router setup, dlink camera setup, dlink setup, support dlink.com, dlink customer service, d-link customer service, dlink tech support, dlink support number, support dlink, dlink customer support, d-link setup, d-link wireless router setup, d-link camera setup, gmail customer service, gmail support, gmail setup, gmail tech support, gmail help, contact gmail, gmail login help, gmail customer service number, gmail support number, gmail customer service phone number, gmail contact number, gmail customer support, gmail contact, gmail phone number, gmail support phone number, gmail help phone number, gmail help number, contact gmail support, gmail number, gmail email setup, gmail contact us, call gmail, contact gmail help, gmail set up, google voice number, google voice setup, google voice phone number, google voice customer service, google voice number setup, google voice help, google voice 800 number, google voice customer service number, google voice service, google voice support number, google voice customer service phone number, google voice 1800 number, google voice contact number, google voice toll free number, google voicemail number, panasonic customer service, panasonic support, panasonic phone number, panasonic customer service number, panasonic customer support, panasonic customer service phone number, panasonic support phone number, panasonic telephone support, panasonic customer service 24 hours, panasonic help, panasonic contact, panasonic contact number, panasonic support number, panasonic customer care number, panasonic telephone number, pinterest help, contact pinterest, pinterest phone number, pinterest customer service, pinterest support, pinterest help center, how to contact pinterest, pinterest customer service phone number, pinterest helpline number, pinterest help chat, samsung customer service, samsung support, samsung phone number, samsung contact, samsung customer care number, samsung support number, samsung help, samsung number, samsung customer support, samsung customer service phone number, samsung customer care, samsung contact number, samsung call center, samsung support chat, samsung helpline, samsung live chat, samsung customer service chat, call samsung customer service, samsung 800 number, samsung 1800 number, samsung support phone number, samsung phone customer service, samsung telephone number, tinder support, tinder customer service, tinder contact, tinder phone number, tinder customer support, tinder customer service number, tinder chat, tinder support number, contact tinder support, tinder number, tinder customer service phone number, tinder contact number, how to contact tinder, tinder help email, email tinder, tinder customer support number, call tinder, tinder helpline, twitter support, contact twitter, twitter help, twitter customer service, twitter support email, twitter phone number, twitter email, twitter support number, twitter customer service number, twitter number, call twitter, twitter support phone number, how to contact twitter, twitter contact email, contact twitter support, twitter help email, twitter help center, twitter support live chat, webroot customer service, webroot support, webroot phone number, webroot support phone number, webroot customer service phone number, webroot customer service number, webroot support number, webroot tech support phone number, webroot contact, youtube customer service, youtube phone number, contact youtube, youtube help, youtube support, youtube number, youtube customer service number, call youtube, youtube customer service phone number, youtube support number, how to contact youtube, youtube contact number, youtube support email, youtube tv help, youtube setup, youtube's phone number, youtube customer support, youtube help center, contact youtube support, youtube red customer service, youtube red customer service phone number, independent support, Official support, OEM support, independent third party support, Voice support, support phone number, support number, customer service number, customer support number, customer service phone number, customer support phone number,
7
Култура и изкуство ~> Новини / fghjgjkjhk
« Последна публикация от joseffernadej12 - 14 октомври 2019, 16:18 »
<a href="https://www.google.com/">google</a> google
http://www.google.com/   support number
8
Честита да е новата ти книга, Латинка! Пожелавам попътен вятър и безконечен летеж на рожбата ти! Бъди благословена и нека Господ направлява винаги перото и делата ти.
9
Разни ~> Най-различни разни / Re: Фото предизвикателство
« Последна публикация от AnaMarina - 13 октомври 2019, 23:41 »
https://otkrovenia.com/bg/contests/esen-v-gorata

Скъпи Откровенци, имате две седмици и половина още, за да участвате във фото предизвикателството ни на есенна тема!

Желая успех на всички!
10
Приятели, ще се радвам да присъствате на премиерата на новата ми стихосбирка „ЗРЕЛИ НЕБЕСА” на 19 октомври 2019 година (събота) от 10,30 часа в „Коктейл бар – Ловеч”, ул. „Търговска” № 12, до Покрития мост. Книгата ще бъде представена от поета и преводач Латинка Златна, със съдействието на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев"  и Клуба на дейците на културата гр. Ловеч.

Редактор: Латинка-Златна
Корица: Валентина Йотова

Страници: [1] 2 3 ... 10

© 2003-2019, Georgi Kolev. Todos los derechos reservados. Las obras son propiedad de sus autores.