Религия?..

Автор Тема: Религия?..  (Прочетена 10072 пъти)

lotos

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 57
Re: Религия?..
« Отговор #15 -: 16 юли 2009, 14:59 »
Бог=съвест.

truthiseek

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 48
Re: Религия?..
« Отговор #16 -: 16 юли 2009, 21:20 »
кой ще се осмели да обвини 90% от населението на земята в заблуда?мнозинство =/= правилен избор ;)
Mundus vult decipi, ergo decipiatur.

Paur

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 211
Re: Религия?..
« Отговор #17 -: 17 юли 2009, 15:01 »
с лотос

Марчето

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 67
Re: Религия?..
« Отговор #18 -: 17 юли 2009, 18:18 »
Аз не бих казала, че съм вярваща. Това, което смятам аз е, че Природата е върховната сила на този свят. Нито си я представям като бог, а и изобщо не мога да си я обясня, защото това е нещо много обширно. Човек не може да си обясни и вечността, просто за него винаги трябва да има "А след това?". Не мисля, че превъзхождаме животните, ние сме просто бозайници. Големият проблем е в това, че любопитството и схватливостта при нас са малко в повече. Животните са заети да оцеляват, не се спират за да мислят. Обаче при нас скуката и любопитството си изиграват ролята, за да направим своите открития, да запълним съществуването с нещо, да си улесним живота. Хубаво, човекът напреднал, но така и не успява да намери нужните отговори за това как всичко е станало както е станало. Разбира се, че е така, все пак не сме нищо повече от животни и не можем всичко да разберем. Обаче това да не знае нещо, все човърка човека, затова той си измисля религията. А понеже и при нас, както при всички животни, има и лидери, те са разбрали, от каква полза може да им е тя.
Така поне разбирам аз нещата, пък си знам, че не мога да съм сигурна в нищо...до истината за съществуването на живота и без това няма да стигнем :)
Не гладувайте!!!:)

ruba

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
Re: Религия?..
« Отговор #19 -: 20 юли 2009, 16:35 »
Позволявам си да се намеся отново, но последният пост на Марчето ме провокира. Не мога да си представя, че съм само един бозайник. Ако беше така, тогава само физическите ми нужди щяха да имат значение, нали? Но се оказва, че живеейки единствено в материята, ние сме ужасно нещастни. За мен съществуването на човешката душа е от изключителна важност. Как ще си обясните онова, което се случва с хората в клинична смърт? Собствената ми сестра е преживяла излизане на душата от тялото по време на операция. Видяла е как се опитват да я върнат към живота. Видяла е и Дева Мария в един сън, в който тя й е съобщила, че ще се случи нещо и това нещо вдействителност стана както жената от съня е казала.
Има хиляди други случаи, хора. Моят собствен опит, когато лежах с кръвоизлив бременна и животът на бебето висеше на косъм - този опит ме доведе до убеждението, че Бог го има.
Тук, в този сайт, присъстват хора чувствителни, хора, които живеят над материята, над храненето, спането и секса, нали? Само бозайници ли сме всички? Защо другите бозайници не вземат да пишат поезия! Защото нямат време ли? Че слонът например живее достааатъчно дълго. Примерно онзи в Зоопарка не е зает да си търси храна. Да го видим какъв стих ще измисли!
Марче, не приемай лично думите ми, но аз не мога да се примиря, че съм просто един бозайник. Прощавай!

Марчето

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 67
Re: Религия?..
« Отговор #20 -: 21 юли 2009, 00:28 »
Няма за какво да се сърдя, всички имаме различни виждания. Знаеш как е, не вярваш докато не видиш и почустваш. Аз не съм видяла, не съм почувствала. Душата може би е от изключителна важност, да, но тя е тясно свързана с физическото. Когато си болен, когато болка мъчи ден и нощ тялото ти, за мен душата не може да е пълноценна. Не си плямпам ей така, просто знам за какво говоря. Не отричам, че имаме душа, но не смятам, че сме единствени. Всяко същество, което може да изпитва чувства, дори под формата на първични инстинкти ( като невъзможността за някои папагали, например, да живеят без партньор ) все пак притежава душа. Всеки вид обаче си има различни способности, ако мога така да ги нарека. Нашата е този въпросен разум, с който толкова се гордеем. Е, не виждам положението ни особено розово. Тормозим немалко всички други около нас, но на природата винаги се отдава дължимото, вярвам че този цикъл ще завърши някога, а после всичко ще започне отначало. Винаги има начало и край, следователно, ако животът се е образувал някъде много далеч в миналото, но все пак може да се измери във времето, то непременно ще има край, когато и да е той. Но да не се отплесвам повече, че говорихме за религия. :)
Не гладувайте!!!:)

ruba

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
Re: Религия?..
« Отговор #21 -: 27 юли 2009, 13:59 »
С риск да не ме разбереш, Марче, ти желая да почувстваш Божията намеса в живота си. И тогава те каня отново на диалог. Мейла си не съм скрила. Но да ти говоря тук за цветове, когато си далтонист, направо си е безсмислено.
Бъди здрава!

Paur

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 211
Re: Религия?..
« Отговор #22 -: 27 юли 2009, 14:18 »

Партилан

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 51
Re: Религия?..
« Отговор #23 -: 16 март 2010, 04:28 »
Религия? ВМЕСТО духовност  може би...

"нация" вместо "народ", вместо "роди-на"-"държа-ва"...
Вместо  "Съвест"- морал строг...

Не,  мерси,  не ми минава!

Supremor

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
Re: Религия?..
« Отговор #24 -: 09 декември 2010, 15:05 »
Прави сте,прави сте наистина.Всеки от вас си е изложил неговото становище по въпроса за отделните религии...За себе си лично-много отдавна не съм стъпвал в църква,не знам какъв съм,не мога да се определя като изповядващ определена религия,но вярвам,че има по-висша сила,която е над нас,айде да си го кажа,като Бог...Има нещо отгоре,което е по-висше,но природните закони най-ясно се виждат,те сякаш олицетворяват Бог...
А относно исляма-то и обрязването не е упоменато в Корана,въпреки че се е превърнало в религиозна практика,също и за юдаизма,не само това да убиваш жената с камъни не е упоменато-много такива издевателства над човека ги няма споменати в тоз Коран,а пък са част от ритуалите на исляма...Да,той също е към монотеизма,също има някои общи неща с християнството,и въпреки че на едно място пишеше,че е мирна религия,как да го имаш предвид,след като той така агресивно вече се правят опити да се установи в Европа,и да спечели още повече вярващи...А и какво е това "да умреш в името на Аллаха,и после в рая те очакват 70 девици",това не е ли по-скоро...доста погрешна представа за света,будизма отхвърля тия неща,а и не само...Ако искате,коментирайте това.
И никъде не прочетох дотук,че мюсюлманите се делят на сунити и шиити,че сунитите са най-големите радикалисти и че представляват около 95% от ислямския свят(узбеки,туркмени,пакистанци),че шиитите по-скоро приемат думите на братовчеда на Мохамед-Али,и че най-голямата им общност е в днешен Иран(древна Персия),и също алевиите,които са по-скоро като шиитите,които не посещават църкви,медресета,не спазват същите обичаи,както сунитския ислям...това ви го давам по-скоро за информация,в случай разбира се че не знаете и не сте чували,пък...пишете,ако знаете нещо повече,аз имам само общи познания около религията,бих се радвал да понауча по нещо от вас... :)

Arogarn

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 101
Re: Религия?..
« Отговор #25 -: 10 декември 2010, 15:13 »
Аз съм атеист!

Зориту

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
Re: Религия?..
« Отговор #26 -: 12 декември 2010, 16:00 »
Ако хората вярваха и се молеха малко повече и не мислеха само за себе си и нуждите си, може би светът щеше да е по-добър сега и нямаше да върви към .. ем към края си. Сякаш е срамно да си вярващ в днешни дни ... като кажеш на някого за Бога и той ще ти се изсмее в лицето и ще отиде да си допуши цигарата, а когато нещо не му е наред, ще предпочете да напсува на майка, вместо да се помоли..да поплаче..да благодари за това, което има, да не мисли само за това, което няма..Да се опитва да бъде добър човек, защото това не само ще подобри живота му, но и ще донесе безсмъртие на душата му .. тленни сме, но душата е безсмъртна, да. Всеки има право да вярва в каквото си иска, така е :) Който не е усетил Бога може и да не повярва в него :)
П.П. Мога да пиша доста по темата, но в момента нямам много време.. Както и да е. :) Помислете дали наистина ви харесва да живеете като ''някакви си там, които я отидат някъде, я не''. Обичайте се много и не бъдете егоисти ... не се срамувайте да плачете и да се молите, когато имате нужда... Не е срамно да поискаш помощ от духовното, когато телесното не ти помага :) От личен опит знам, че светското далеч не носи истинско удовлетворение :)
Лошо е наистина, че християнските ценности и морал биват не малко изкривени от институциите ... по-малко или повече. Но и всяка институция си има своите добри страни .. и няма нищо лошо да ходиш и в протестантска, и в православна, и в католическа църква например - Бог е един, Бог е за всички, можеш да събираш впечатления и преживявания и по този начин да изградиш един свой възглед за Бог ... това не искам сега да звучи ''сектантско'' :D .. Би ми било интересно и да видя културата на будистите примерно.. Надявам се да ме разбирате .. просто когато чувстваш Бог в сърцето си, когато искрено му се молиш, той ще те чуе .. Той никога няма да ти обърне гръб, ако си го призовал - поне аз вярвам в това. Вече дали искаш да Го чуеш или не .. това си е твой избор :) Бог най-силно говори в съвестта ... когато се опълчваме на съвестта си, заради някакви си свои, светски неща, се опълчваме на Бог ... От личен опит го знам, нищо хубаво не излиза от това да си заглушиш съвестта .. но може би грешките ми ми помогнаха да повярвам наистина в Бог .. и да се опитам да не ги повтарям :)
« Последна редакция: 12 декември 2010, 19:35 от Зориту »

 

: ??:??