Що е колаж и има ли той почва ...?

Автор Тема: Що е колаж и има ли той почва ...?  (Прочетена 6330 пъти)

forttuna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 90
Що е колаж и има ли той почва ...?
« -: 18 януари 2008, 16:07 »
„Най-общо казано фото колаж е монтиране на снимка с компютърна програма. Използва се за да се направи една снимка от две или повече, за карикатури, в рекламата, в модата и др. Преди навлизането на цифровата фотография и компютрите също са правени колажи по аналогов метод, като фотографите са налагали негативите или диапозитивите един върху друг и после са копирали снимките на фото хартия.”

                                                Из „Уикипедия”

 „… за много от вас колажа е просто съчетаване на фотографии, но за мен това е процес на сливане …”
                                                Из руски форум

Според моето мнение, за да се нарече едно нещо колаж, трябва да има идея, която да променя съдържанието и/или външния вид на "суровия материал". Именно затова се съгласявам с мнението, че колажа е сливане, наслагване на снимки, което да пресъздаде по оригинален и неповторим начин идеята. Подреждането на фотографии една до друга или по какъвто и да е начин, наричам албумна техника, която е подходяща за фотографски ателиета и е лишена от оригиналността на изразните средства. Във всяка работа има личен елемент, но не всяка работа е творчество.
« Последна редакция: 18 януари 2008, 16:10 от Иванова »

Mobby_Dick

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 17
Относно колажите
« Отговор #1 -: 16 април 2008, 10:41 »
(Тема за размисъл. Извинения, ако е дискутирана)

Колажа (от чужди снимки, думи, фрази) дава невероятни възможности за свобода на духа. Ефекта върху самите нас е ударен,екстремен. Чустваме, че политаме. Уви , както при наркотика, алкохола и всички други стимуланти дето ни окрилят за кратко, така и тук е нужно да отчетем и ВРЕДНОТО въздеиствие върху нас.
Екстаза от сглобката бързо се разсейва, подобно на захарен памук. След време не гледаме на тази си творба с "нужното" уважение, или другите не гледат...идва мухмурлука. Тя не може да бъде разпространявана или продавана, защото не притежаваме авторските права. "Ух, какви глупаци са авторите, че не можаха сами така да съчленят елементите та се наложи АЗ...ух, защо е тази несправедливост! Аз това ВИНАГИ мога да го заснема при подходящи знания и инвестиция, но уви нямам време/пари (но не и талант) и т.н.. Важно е идеята от сглобката, цялостната. Уви, как сега да я....представя за своя като  няма да ми повярват. Очевидно е, че само /НАСА/ може да заснеме земята от космоса /например/" -  това е първият синдром!
Вторият синдром е, когато гледаме чужди снимки, винаги в тях ДА ОТКРИВАМЕ колажа - независимо дали го има или не! Това е така, защото просто сме си загубили творческото време и усилия да търсим материал и да мажеме с обработващите програми, вместо да усвоим онова изкуство  -ФОТОГРАФИЯТА, която дава необятни възможности, които уви не познаваме затова и не виждаме в чужди снимки.
Все по-често ми се случва и тук и там, да срещам разни коментари-обвинения под мои снимки, които не са колаж! (досега такива попадали само под ЧИСТИ снимки от едно заснемане дори) Аз сам използвам колажа като средство, но НИКОГА с чужд материал! Във фотографията няма ясен сложен вододел за това.(но има една граница  -авторски права, т.е. със свои материал. Само така сме убедителни пред зрителите/читателите....другото задължително се означава с "цитат" - по начина определен със закон)
Колаж могат да правят всички по-съвършени фотокамери още в моментите на заснемане (наслагване/игнориране) на образи или части от образи, или в копирният процес след това. Фотоапарата може да ВИЖДА доста по-различно от човешкото око, и именно там му е силата!  Мога да насложа редица пространствено, времево и мащабно разделени неща и събития в един кадър - чрез заснемане! Правил съм наслагвания, където кадър е правен тук, а след месеци друг на морето - наслагвания още върху латентното изображение (непроявеният филм - за това един апарат не стига ;)) Затова такова деление (каквото виждам тук отляво) е малко....излишно, още повече пречи.  Още повече, добрият монтаж никога не мирише на нещо изкуствено направено, не се набива на очи със своята сглобка и нелогичност!
За реставрацията от артефакти на урбанизираната среда върху класическите ни сюжетни места пък не искам да отварям и дума (и това е "колаж")
Дотук с обосновката.
Сега предлагам в секцията за качване на произведения-колажи авторите да декларират, че всички елементи на колажа са тяхна авторска собственост!
Които прави снимки-колажи със чужди произведения, има право да си ги гледа само в къщи на личният ПС, но не и да ги разпространява или предлага от СВОЕ име! (най-малкото това са бомби със закъснител за скандали и дори дела)
Нека спазваме законите и добрият морал. Нека еталон за това да са ни ценностите, а не вестникарският стил (където реално не само колажите, а и 90% от снимките са ЯВНА кражба, просто така...или с автор "интернет" отдолу).
Нека творецът да не става жертва на псевдотворците, защото от това всички губят!
Нека направим по-добро мястото където живеем....или поне това, където споделяме своите творби. :love10:

forttuna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 90
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #2 -: 16 април 2008, 14:02 »
Изказването на мнение под произведение не е достатъчно причина за лични и групови нападки. Моля, обърнете внимание на новите услуги в сайта! Препоръчвам на тези, които не могат да понесат коментарите и оценките с усмивка, независимо какви са те, да си активират предлаганият пакет услуги.
Относно колажа – колажа е дефинирано изкуство, различно от фотографията.
Относно авторството, нещата са регламентирани със закон. Цитирам единственото, което засяга публикуващите в сайта колажисти:
Закон за авторските и сродните му права, глава V – свободно използване на произведения
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;
Основното тук е, че излагането на колажи в сайта не е с търговска цел.
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2133094401
« Последна редакция: 16 април 2008, 14:45 от forttuna »

Mobby_Dick

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 17
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #3 -: 16 април 2008, 14:32 »
forttuna

Аз знам какво е колаж! Случаино работя 20 години като професионал, а преди това 10 съм учил това.

Що за поведение е, темата ми да бъде вмъкната в твоята!! (или така ми се вижда просто...не съм свикнал с интерфеиса още)
Тя има съвсем друг смисъл, не обяснителен!

За тълкуванието ти на мотивите ми (лични или обществени) не искам да говоря. Аз се познавам с теб виртуално от точно СЕГА  (както със всеки друг тука - първо включване, влизане, коментар ми е), но се боря с това явление от доста години - сравнително успешно дори на невъзможни места!
Във всеки случай точки, реитинги и други детски истории въобще не ме вълнуват и не ми ги приписваи(те се постигат друго яче, всички знаят как и то навсякъде) :lol:
Аз пък мога ясно да тълкувам твоят личен мотив в случая, без да те познавам (досещам се сам от какво може да идва).

Не цитираи закона като дявол евангелие:
Закон за авторските и сродните му права, глава V – свободно използване на произведения
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:


защото това ако беше закона, ей сегичка ще пусна "Вера"-та на Вапцаров от свое име....със или промяна на 5 запетайки, без да печеля от това (освен точки разбира се....които знаем, че всъщност се осребряват в изкуствена слава. И лъжата си има цена и доста я използват.)  . 8)

Не е така, и мисля, че говоря на интелигентни хора с поглед в бъдещето.
Сега нямам време, но ако имаш нуждз от обширна правна или друга обосновка както и примери безкрай, ще я направя. 8)

Засега въпроса ми към теб е, мога ли да пусна "Моята Вера", или нещо далеч по-неизвестно да кажем....по закона ти?

admin

 • Администратор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 939
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #4 -: 16 април 2008, 17:13 »
Е не се карайте де. ;)

Яким

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 108
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #5 -: 17 април 2008, 14:06 »
Ако позволите на един лаик в тази област на изкуството да се включи в дискусията, искам само да напомня нещо.
Колажи не се прават само с фотография и компютър. И са се правели много преди да се появят тези изобретения на човека. Доколкото знам, "Колаж" може да се направи от парчета плат или хартия, сухи листа и каквито там материали ви хрумне и боички за дорисувване също. Малко лепило, много фантазия, подходяща положка, на която да се закрепват нещата и това е. 

Mobby_Dick

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 17
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #6 -: 17 април 2008, 15:01 »
Яким
Разбира се.
Аз лично повдигнах въпроса за колажи от произведения и части от произведения, на които не се притежават авторските права.
Иванова
Приемам Ви съображението. Като модератор по-добре знаете къде, колко и как да сложите или разместите...за да стане дискусия, а не да стоят темите пусти. Споменах горе (дори се извиних) ако темата е дискутирана или неактуална. Нямам опит със форума на сайта. Според мен трябваше да  напишете съображението си още при преместването  за яснота, защото така останах с впечатление, че forttuna изпълни ваши функции едва ли не.
И Библията и законът подлежът на тълкуване.
Разбира се, аз не съм тръгнал да ги тълкувам тук а просто да споделим практически опит по темата, да дискутираме, да вземем решение и оттам да знаем какво можем да правим и какво не.  :?
Това засяга всеки творец , администратор, издател....изобщо всеки в нашата държава. Закони има, но не се спазват от почти никои. Аз не съм обществен обвинител или защитник, нито дори сам на себе си в случая (затова не съм визирал конкретни персони)...страшно ще е, ако дори не можем да говорим общо за това  :(..... само искам да бъдем кристално ясни и чисти когато си споделяме откровенията. Това за мен е много голям проблем в нашето общество и е много ВАЖНО. Нека сме искренни в малкото места, които търсиме и се събираме шепа люде-странници все още останала порода, за да споделяме онова, духовното....напълно безкористно. Нека не го мърсим с приомите на комерса, а да го щадим и пазим чисто. Ако го правим комерсиално, пак има правила.
Нека не се заблуждаваме. В страната ни цари провинциализъм и бездеиствие в правните норми дори от много по-голям калибър и важност за живота. Системата е в блокаж. Това дали е добре или зле, всеки се мъчи да го използва и според мен повечето грешат! Имидж се прави цял живот а се руши за миг! Всеки творец иска да стане някога голям творец, а големите стоят над тия неща. Те въобще не могат да станат истински големи, ако градят нещата си с кражби - да съм ясен.
Кражбата руши тънките струни на музата в собствените ни души и създава барикади по пътя, оскотява ни, приравнява ни, тласка ни по пътя на най-малкото съпротивление а това няма нищо общо с изкуство и творчество.
В БгИТ както навсякъде в момента цари правен блокаж (дори още повече  - всеки стана разбиращ юрист и защитава абсурдни неща, "доказва" каквото си иска и каквото му е угодно с голям патос и категоричност, без дори да се огледа в живота) . Следователно у нас се среща и виртуален феотдализъм, виртуален капитализъм, виртуален комунизъм...изобщо свободия, зависимост единствено от интереса и политиката на собственика. Там правила няма, да бъдем точни - рядко се спазват. Всеки се обгражда точно с това, което иска  и обикновено е доволен от това да е малък но независим, със собствен морал и правила - писани или не, кореспондиращи с други или не.
Убеден съм, че повечето тук искаме едно и също!
Проблемът е, че сме на различни възрасти, житейски, професионален, творчески опит и оттам идват различия. Границата на допустимото често се прекрачва от хора, които не са крадци или престъпници а просто не познават тези граници и тяхното значение. Подчиняват се единствено на творческият си унес, без да се съобразяват с други правила  - ясни им или непознати.Идентични са нещата в различните изкуства - словесни, визуални и др.
Сега ще се опитам внимателно да обоснова твърдението си за важността на авторство върху всеки елемент от авторски фотоколаж извън правните аспекти, които ще са скучни за повечето читатели.1. Обикновено практикуващите това авторите събират елементи за сглобка  на ефектен колаж от много добри чужди оригинали. Тези оригинали са направени със сериозна инвестиция на време,труд, талант и средства. Често на специални за това места, с платени масовки, модели, среда. Съответно те се разпространяват винаги в защитена среда (галерии, конкурси, защитени ТВ и медиини програми, защитени сайтове, stock, частни колекции и др. )
2. Фотографът и моделите винаги сключват договор за поделяне/прехвърляне права помежду си Model Release Form. Там те уточняват своите взаимоотношения както върху процеса на създаване на продукта, така и за неговото разпространение (права, продажби, тираж, времеви срок на разпространението, конкретни места,  презентация, сток, комерс, конкурс, степен или забрана на манипулация - често самата снимка стои в такъв тип договор). Сами се сещате, че така един НЕПИТАЛ колажист грубо може да наруши целият този ред права и да създаде невероятна каша от ощърби и  усложнения и на двете страни. Всеки има право да разполага и търгува с образа си - той е СТОКА на която правата са регламентирани, както и на творбата. Нерегламентирано некомерсиално показване в общественото пространство може да наруши ред права, както и да амортизира образ или да го злепостави (обикновено добрите модели работят само с добри майстори).
3. Лесно може да се направи опит да се заобиколи това, като снимката се пусне от злосторника анонимно на free сървър (или такъв без защитени авторски права), откъдето свободно да се свали и алибира. Уви, така само се прави опит да се усложни процеса на доказване, да се размъти средата. Съответно това увеличава и вината - криминално деяние с умисъл.
4. Лесно може да се открадне произведение или част от него от автор, които отдавна е починал и не може да си потърси правата (ако те въобще са в срок на давност). Това също не прави творчеството му общодостъпно за крадене.
5. Лесно може да се открадне визуална творба от автор намиращ се на другият край на света в неизвестна страна, без договор за правна помощ дори с нашата РБ или международни институти.
5. Дори ако авторът не си е направил труд да защити произведението си с марка, воден знак, договор и др., то е невъзможно за крадене ВЪВ ВСЯКА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА ! Там всяка агенция, конкурс, галерия искат да ВИДЯТ договора на автора, оригинали от заготовките. Освен това винаги се попълва анкетен лист и договор с много клаузи, които правят кражбата на каквото и да е невъзможна, а манипулацията ако е допустима в много конкретни граници, които се сверяват с Model Release. Освен това там законодателството не бездейства.
Много творци са си направили средство за препитание именно хвърлянето на въдици към крадците и последващото им осъждане.


Бях достатъчно изчерпателен. :)
Няма по-голяма кражба от тази, да ограбиш душата на даден човек, а творчеството именно е неговата душа! :(
България в момента за съжаление е страна, в която съвсем скоро беше окрадено авторството и името на популярен писател, вече покойник....а вдовицата му безутешно плачеше пред медиите.
Въпросът е, къде искаме да бъдем ние?
Там, при гордите творци, освободени от  бремето да пазят творбите си и така свободни и защитени да творят....или там, при мутрите и криминалите, доволни от необезпокояваното си съществуване и трупащи смело дълг след дълг без да забелязват оскотяването на собствените си души?

След като обстоино развих своята обосновка искам думите ми да не отидат напразно, а да вземем общовалидно решение.
Мога ли аз или не мога!? :idea:
Да използвам части/откъси от чужди творби (визуални, словесни без цитат, както е определен по закон)  , да направя сглобка (идеята разбира се променя отсамо себе си - неината величина +/-е относителна константа) и да я кача в секция "колаж" на този сайт с отметка за мое авторство при качването?
(например как Адолф Хитлер гали по рамото Мис България....или Вапцаров ВЕРВА в развитият капитализъм ). Лесно  е.

AmazonkA

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 28
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #7 -: 23 декември 2010, 10:51 »
Колажите в различните направления са много видове, но най-общо са: съвкупност било то от снимки, векторни изображения, 3Д изображения, хартии, коприна или други материали и фото манипулации на снимки /всякакви обработки/. Що се отнася до авторските права, много малко хора, които правят колажи изполват свои материали, но също така има много безплатни материали в интернет, които нямат авторски права.
Всеки човек, когото срещам ме превъзхожда в нещо и аз се уча от него, но за жалост не всеки, когото срещам е човек.

swestan

 • Публикуващ редактор
 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 134
Re: Що е колаж и има ли той почва ...?
« Отговор #8 -: 03 декември 2019, 19:16 »
Още една стара, но атуална тема. Хубаво е авторите да знаят какво представлява "колажа" и основните изискваяния  към произведенията преди да публикуват в раздела.

 

: ??:??