Кой е Иван Милев (от банкнотата с номинал 5 лева)

Автор Тема: Кой е Иван Милев (от банкнотата с номинал 5 лева)  (Прочетена 3264 пъти)

Simba

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 865
За да не ровите по джобовете си ето за кой става дума:


Цитат
На банкнотата е портретът на известния български художник от 20-те години Иван Милев. Във фона са вградени детайли от картината "Изкуството и тръненият венец", декоративни мотиви от други произведения на художника, откъси от личните му писма и монограм от плакат за първата му изложба, състояла се през 1925 г. в София.

Иван Милев (1897 - 1927 г.) е художник и новатор сценограф, един от създателите на българския сецесион. Надарен с богато въображение и силно чувство за стилизация, той черпи своите теми и герои от селския бит, народни песни, легенди и вярвания, въплъщавайки в пластични образи богатството на българския фолклор и душевност.


Цитат на: Владимир Свинтила
Не бях престанал да бъда националист и патриот, но чуждият културен тип ми действаше по-силно. Провансалската земя бе влязла в легендата, в преданието и след това в житията на местните светци, и след това в поезията на труверите, и след това в пейзажа. Моята собствена земя оставаше като чист наглед, неосенена от трудовете на поета и художника.
Понякога ми хрумваше, че същото би трябвало да стане и с българската земя - че романът, поезията и пейзажната живопис трябва да ни разкрият духовното в тази пръст. Писателят или поетът трябваше да се върнат една епоха назад, за да го осъществят. Част от художниците се бяха заели с решаването на задачата. Над всички за мен стоеше грандиозният Ив. Милев.
Милев бе пръв и единствен нарисувал българското селско християнство. В неговата живопис са душите ни, нравите ни, надеждите ни, острите ни профили и облите ни гърбове, твърдите ни дълги пръсти, които хващат кораво кавала или брадвата.
В Ив. Милев имах това, което цивилизацията на Окситания ми даваше като цяло: молитвата в катедралата и цъфналото дърво на нивата.
Пролетен пейзаж, 1926:


 

: ??:??