8 съвета за изработване на добър колаж

Автор Тема: 8 съвета за изработване на добър колаж  (Прочетена 3729 пъти)

Арлекин

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 184
Здравейте любители колажисти,
реших да напиша няколко реда за колажирането, основани на личния ми опит.
С правене на колажи и графичен дизайн се занимавам от 5 години, изчел съм много книги, самоучители, видеа, но в крайна сметка най-важен е личния опит. Моето развитие като колажист започна от този сайт и през годините, смея да твърдя, усвоих много умения и техники, за които едно от най-важните условия е търпението, ако нямате търпение да изпипате всеки детайл няма смисъл да се захващате с това изкуство.

1. Един от най-важните критерии за добрия колаж е добрата техника. Дори да не разполагате с достатъчно подходящи и качествени материали, винаги можете да измайсторите впечатляващ колаж. Разбира се техниката се придобива с времето и няма как да очаквате още с първото си произведение да взривите публиката. Поглеждайки назад, моите първи "творби" също са меко казано зле :), но все пак са си мои и не бих прменил нищо в тях, защото тогава така съм го почувствал, а и с толкова знания съм разполагал. Има достатъчно много сайтове, където подробно са описани различни уроци, в youtube също има видеа за различни тънкости за различните версии на фотошоп (или която и програма да използвате).

2. Второто важно условие са качествениете материали. Колкото по-добри са едни фотогарафии, толкова по-лесно за вас е да ги използвате и обработвате. Под  добро качество имам предвид:
•   фотографии с размер над 800х600 пиксела,
•   ясни изображения (да са добре фокусирани)
•   да изразяват максимално точно вижданията ви за бъдещия ви колаж
Ще попитате "Не е ли незаконно да се ползват подобни материали, всички качествени фотографии са с авторски права?" Така е, но в България, както всички останали закони, така и законът за авторското право е неясно регламентиран. Първо можете да използвате всичко, което е публикувано в интернет и което можете да си изтеглите и второ - винаги можете да използвате каквито и да са материали, НО ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ, т.е. с нетърговска цел. И все пак, колкото повече модифицирате едно изображение, ползвате само част, елемент от него, толкова по-спокойни можете да бъдете, че "няма да ви хванат". В на-добрият случай, какъвто е и моят съвет, използвайте материали, направени и заснети от самите вас, тогава може да имате дори и късмета да си спечелите някой друг лев.

3. Третото условие е правилното комбиниране на материалите. Стремете се да съчетавате материали от една и съща категория. Избягвайте комбинирането на  фотографии с компютърна графика или картина, защото не изглеждат естетически добре, освен, ако успеете да направите снимката с такъв ефект или самата ви идея не е такава. Интернет е достатъчно голям източник и съм сигурен, че с малко повече ровене ще си намерите каквото ви трябва. Също така използвайте елементи, които можете да свържете в някакво смислово единство, а не просто, защото са ви харесали материалите.

4. Не бих искал да давам съвети колко точно елемента да се използват. Един колаж може да е достатъчно въздействащ и само с 2 комбинирани снимки, но в никакъв случай не го претрупвайте с прекалено много и ненужни неща. Важно е да се пресъздаде идеята, а не да дразни окото и да "тежи".

5. Стремете се да добавяте възможно най-реалистични ефекти. Не забравяйте да добавяте сенките, светлосенките, отраженията, перспективата в противен случай обектите ще изглеждат като ваденки.

6. Много е важно да започнете проект си с подходящия размер. Аз лично почти винаги започвам с работна площ за wallpaper 1024х768 и нагоре (често правя колажите си да могат да се ползват за десктопа на компютъра ми, той е с резолюция 1920х1080 - това ще ви даде достатъчно качество в последствие при разтегляне и смаляване на колажа).

7.  Работете в RGB формат. Съществуват няколко стила за работа, които можете винаги да променяте от Image/Mode. Най-често използваните са RGB и CMYK. Първият използва по-богата гама от цветове, вторият се използва за предпечатна подготовка.

8.  Запазвайте оригиналните файлове, после винаги можете да се върнете и да промените нещо или след време да ви се наложи да го използвате отново за бъдещи проекти. Запазвайте крайния резултат в размер, нито прекалено голям, нито прекалено малък. Ако сте работили в 1024х768 го оставете така. Аз лично винаги, когато запиша веднъж колажа, го отварям втори път през фотошоп, давам му веднъж Filter/ Sharpen за финализиране и придаване на допълнително изостряне, прибавям и Layer/ New Adjustment Layer/ Photo filter за уравновесяване на тоновете и така вече съм готов окончателно.

Това, разбира се, са най-общите насоки, всеки колаж е индивидуален и подлежи на различен вид обработка и процес на работа. В крайна сметка това са вашите произведения, в които са вкарани вашите чувства и емоции. Бъдете търпеливи и ще се наградите с чудесни резултати! :)
« Последна редакция: 20 януари 2012, 20:28 от Арлекин »
Думите лъжат, само очите разкриват душата...
http://miroslavkrustevdesign.webs.com/

polly_polly

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
Re: 8 съвета за изработване на добър колаж
« Отговор #1 -: 22 януари 2012, 01:20 »
Благодаря за съветите.
Хубаво е когато някой с толкова опит реши да го сподели.

winter_love

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
Re: 8 съвета за изработване на добър колаж
« Отговор #2 -: 25 януари 2012, 19:55 »
Благодаря за съветите! Много са полезни!

swestan

 • Публикуващ редактор
 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 134
Re: 8 съвета за изработване на добър колаж
« Отговор #3 -: 15 септември 2015, 12:45 »
Полезни съвети:)

swestan

 • Публикуващ редактор
 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 134
Re: 8 съвета за изработване на добър колаж
« Отговор #4 -: 03 декември 2019, 19:07 »
Позабравена, но много полезна тема!

 

: ??:??