Напусна ни Рей Бредбъри

Автор Тема: Напусна ни Рей Бредбъри  (Прочетена 1504 пъти)

UmbraNoctis

  • Редовен посетител
  • **
  • Публикации: 18
Напусна ни Рей Бредбъри
« -: 08 юни 2012, 08:02 »
Един от най-изумителните умове на човечеството за всички времена, ненадминат литературен гений и страстен защитник на критичното мислене ни напусна на 06.Юни 2012. Дано книгите му да се четат вечно и човечеството да се вслушва в заветите му! Почивай в мир Рей!

"Не е нужно да гориш книги за да разрушиш една култура. Трябва просто да накараш хората да спрат да ги четат."
Ray Bradburry
 :sad1: :sad2: :sad3:

swetew

  • Новак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Напусна ни Рей Бредбъри
« Отговор #1 -: 08 юни 2012, 11:05 »
Безспорно един от колосите на фантастиката - на онази антиутопия, която се превръща в реалност днес и в която живеем. Ще допълня цитата ти: "По-лошо от това да изгориш книгите е да не ги четеш."
И още един велик пасаж:
"Дядо ми казваше, че всеки трябва да остави нещо след себе си, когато умре. Дете или книга, картина или къща, дори стена - която е построил, или чифт обувки, които е изработил. Или пък градина, която е посадил. Нещо, до което ръката ти се е докоснала по такъв начин, че да има къде да отиде душата ти, когато умреш. И когато хората погледнат дървото или цветето, които си посадил, ще те видят в ......тях. Няма значение какво правиш, казваше той, стига само с докосването си да можеш да превърнеш едно нещо в нещо, което не е било преди, в нещо ново, което ще прилича на теб, след като отдръпнеш ръцете си. Именно в докосването се крие разликата между човека, който само коси полянката, и истинския градинар, казваше той. От косача няма да има следа; градинарят ще остане там цял живот. "

 "451 градуса по Фаренхайт"

 

: ??:??