Дискусия: оценки и обратна връзка

Автор Тема: Дискусия: оценки и обратна връзка  (Прочетена 3923 пъти)

Ив...

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #30 -: 12 октомври 2021, 13:04 »
Според мен, няма никакви проблеми със звездичките и сърчицата и всичко е ясно разписано. Единствения проблем е, че определени редактори си позволяват да нарушават анонимността на оценяването и не само това, но ходят по профилите да им искат обяснения, защо са сложили на еди кой си текст еди каква си оценка. Това е недопустимо и тази практика трябва да бъде прекратена незабавно. Щом е обявено, че гласуването е анонимно и по съвест, това означава, че анонимността и съвестта са неприкосновени и не може да се коментират с потребител мотивите му за дадена оценка от редактори в лични съобщения. Който пък потребител не иска да му се казва, чрез оценка или коментар, че пише некадърно, когато е очевидно, че пише некадърно. Той  има чудесната възможност да забрани коментарите и оценяването на творбите си. Това сайтът му го е осигурил като опция. Иначе, едно адекватно и реално оценяване трябва да изглежда както се случва в моя профил. Да има и високи и ниски оценки, и право за всеки да дойде да прочете, да изкоментира както пожелае. Въобще, да не бъде ограничаван по никакъв начин да сподели всичко, което пожелае, дори и ако не е пряко по темата.

palenka

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 38
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #31 -: 12 октомври 2021, 13:53 »
Знаеш ли след колко години открих форум? И специално бях пускала тема на хоризонталното меню да има отделен бутон Форум". Но не: нито опростяването на формата, нито достъпът бяха коригирани.
Чат-авторската страница може да е толкова лесна, опростена и достъпна, а форумът някой специално ще се рови да го открие и като му види разните опции и иконки - ще се задържи ли?
За това авторските страници се превръщат в чатове.

https://otkrovenia.com/bg/art-forum/index.php?topic=4765.0
ето я и темата!
« Последна редакция: 12 октомври 2021, 13:59 от palenka »

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #32 -: 12 октомври 2021, 16:15 »
Нещо не се разбираме. На различни ли езици говорим, не знам. Форумът е за предложения. Предлагам оценките да не са анонимни и да са придружени с коментар, защото така е честно. Пиша три, например и казвам, еди къде си се губи ритъма, метафорите звучат неестествено и префърцунено, поантата е слаба. Смятам, че еди как си, е по-добре. С автора, ако е широко скроен, ще го обсъдим и може да дръпне напред. А това, че ви мързи и не ви се занимава, да взимате отношение, си е отделен въпрос.

maistora

 • Публикуващ редактор
 • Маниак
 • *****
 • Публикации: 99
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #33 -: 12 октомври 2021, 16:24 »
В  Правилника пише, че злоупоттебата с оценки се накава. Не е уточнено как. Обяснение се иска от злоуоптребилите, предупреждават се. Иначе, ще кажат някои, че не се взимат мерки от админисртацията срещу нарушителите. Ето взимат се. От доста време слчайно/неволно поствяне на оценка не е възможно. Защото се въведе потвръждаване на оценката. Както при изтриване на коментар, творба, профил. Не може да стане неволно с едно кликване. Вчера беше изтрит профилът на поттебител, който системно и необосновано пишеше нииски оценки, след като беше предупреден два пъти. И вместо да аргументира вота си си позволи обиди към редактор. И  дори демонстративно продължи да пише ниски оценки. Заради него се разпали тази полемика. Анинимността не е нарушена. Не беше обявено кой е. Миналата седмица беше изтрит друг дублиран профил, създаден само за писане на ниски оценки. Пак не беше разгланено на кого е.
Ако има индикации гласуването по съвест да е безсъвестно? Как обсъждането му в лично съобщение с глсувалия нарушава анонимността?
« Последна редакция: 12 октомври 2021, 16:43 от maistora »

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #34 -: 12 октомври 2021, 17:37 »
Благодаря за отговора! Хубаво е, че се вземат мерки. Но правилникът не е написан от Господ. Админ може да го промени. Не мога да разбера, защо оценките трябва да са анонимни?! Това дава някаква свобода на оценяващия ли или безпристрастност?! Щом не ви се коментира и обяснява, недейте, но да се знае, кой какво "рейтингова". Доста разправии ще отпаднат и няма да има дискусии в коментарните полета.

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 162
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #35 -: 12 октомври 2021, 18:24 »
Добре че вдъхновението да пиша каквото и да било ме е напуснало напоследък :). Мисля че не е до каква система за оценяване се ползва, а до как се ползва. Ако някой си е наумил да злоупотребява, поради лична кривотия или разпри с някого, каквато и да е системата - няма да го спре задълго. Относно форума, мисля че първо трябва да се реши проблема с окупирането му от един потребител (реален или бот с грешки в кода), както става с коментарите, видими в сайта в момента. p||b вече по няколко пъти си повтаря едни и същи известни фрази, едни и същи вицове в по няколко теми и пр.

Ив...

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #36 -: 12 октомври 2021, 18:39 »
Има резон да продължим тази дискусия. Ето, излиза че анонимността е мит и оценката по съвест също, защото с оглед опазването на правилника, модераторът предупреждава и наказва, ако неговата съвест реши, че съвестта на оценилия е безсъвестна. Тогава предлагам друго решение, което е също много просто. Потребителят да получава същите съобщения както за сърчицата, така и за звездичките, кой с каква оценка е гласувал. Това ще реши незабавно няколко проблема. Първо, профилите тролове веднага ще бъдат откривани от самите потребители и второ - авторите ще си мерят не само приказките, но и звездичките. Освен това всеки автор ще може да попита директно и честно всеки оценил го с несправедливо ниска или несправедливо висока оценка, какви са му мотивите за тази оценка. Което пък от своя страна ще постигне така жадувания резултат, коментарите под творбите да бъдат свързани с обсъждане на самия текст, а не да са някакви шаблонни баналности от типа - ах колко е красиво, докосна ме дълбоко, дълбока и замисляща поезия, невероятно и космическо усещане носи този стих и прочее. И нека да не забравяме, че злоупотреба с оценки е също и случаят, когато на една творба без никаква художествена стойност, изпълнена неиздържано откъм смисъл и съдържание, се присъжда максимална оценка. Било защото авторът ни е приятел или защото очакваме от него и той да ни върне жеста подобаващо.   

admin

 • Администратор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 982
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #37 -: 12 октомври 2021, 18:49 »
Най-накрая и аз стигнах до компютър и прочетох темата.
Благодарности за всички мислещи глави!

Първо да отговоря за Форума - той е една стара система, която не е писана от мен, а само интегрирана и няма как да се пипа и е оставена на доизживяване.
Ако много хора участват тук и има смисъл от нея, ще трябва да се напише нещо ново и съвременно...

За оценките - доста се чудих дали да не се махнат съвсем...
Може би на първо време ще направя едно от предложенията тук - оценка по-ниска от 5, да може да се оставя само след коментар.

Иринакис

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 22
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #38 -: 12 октомври 2021, 19:13 »
Аз съм ЗА оценките да са явни. Всички. От което въобще не следва, че разправиите и дискусиите в коментарните полета ще намалеят. Защото всяко (дори и обосновано) мнение,  различно от "брависимо,  перфектно и спирам с удоволствие при теб" , независимо дали е придружено с оценка , е подложено на подробна дисекция,  държи му се сметка, искат се ОЩЕ обяснения,  след което следва обвинителна тирада,  лични нападки, вменяване на вина и изброяване на броя издадени стихосбирки. Съгласи се, Сенд, че това няма как да се побере в един коментар.  Така че в тези случаи полемиката няма как да бъде избегната,  нито пренесена във форум. Тя се случва там, където и е мястото и ми е много чудно на кого пречи точно това.

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #39 -: 12 октомври 2021, 20:05 »
Благодаря на Админ, за реакцията и вниманието!
Ами, не е лошо, да се опита вариантът. Поне ще стане ясно, в каква посока да се върви.
Що се отнася до полемиката, тя прави сайта интересен, стига да се общува цивилизовано и да не се сипят обиди и ругатни.
Тогава Паленка ще праска само петици, защото няма да ѝ се коментира.  :)
« Последна редакция: 12 октомври 2021, 20:07 от Сенд »

Ив...

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #40 -: 12 октомври 2021, 21:14 »
Админ, това твое соломоновско решение е крайно неудачно! Защото така всеки потребител, който реши да оцени с три или четири звезди, които са дефинирани като ,,става" и ,,добро е". И които оценки би трябвало да са най-масовите и справедливо присъждани. Всеки такъв потребител ще трябва да се обяснява като ученичка за всяко оценено произведение.  Това си е чиста репресия, към добронамерения потребител. Ако ще изискваш обяснения, нека това да бъде само за едната и двете звездички. Но най-справедливите и единствено правилни решения, ако ще се налагат административно, са - или въобще да няма оценяване като опция, а само сърчица. Или всички оценки да са видими за получаващия ги, като му се изпраща съобщение за всяка дадена оценка. 

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #41 -: 12 октомври 2021, 21:24 »
Ивчо, защо вечно подскачаш и си в опозиция. Нека да опитаме. Много добре знаеш, че оценките са Пунта Мара. Нека да ги видим тия оценители и разбирачи, и справедливо присъжданите им оценки. Какви съобщения, какви лични, не става въпрос за това! Но влязъл бай Х с една регистрация и раздава правосъдие. Ами, като видя, че е трол, ще го отсвиря. Ако си ти, ще ти отговоря съвсем приятелски и това е.
« Последна редакция: 12 октомври 2021, 21:47 от Сенд »

stormwatch

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 40
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #42 -: 12 октомври 2021, 23:57 »
Тц-тц-тц, ейййй, аман с тая анонимност, ве!!! Някои хора много ги е страх да застанат зад думите/действията си- дет' се вика, ако имаше опция в сайта и коментарите им щяха да бъдат анонимни :D . То зарад' тая ваш'та анонимност (анонимност=мижавост) да застанете зад позицията си/страх някой на улицата дан' кихне насреща ви (въпреки, че се намира на отсрещния тротоар, например :D ) или дан' вдигнете 37.5 градуса температура за два ш*бани дни, сме на туй дередже вече втора година (да, да, знам, че няма връзка с текущата тема- просто се възползвам от опцията да пиша к'вот си искам във форума, следвайки примера на потребител ZGMSZ :D ). Иначе, по темата с оценките съм казал к'вот имам да казвам. Още преди година и половина. Айде, лека :) !
« Последна редакция: 13 октомври 2021, 00:07 от stormwatch »

DPP

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #43 -: 13 октомври 2021, 09:19 »
Защо въобще трябва да има оценки? Кого топлят те?
Един читав и обоснован коментар не е ли по-стойностен?!
Лично според мен трябва да остане само харесване, под някаква форма. Това с обсоноваване на оценки е голяма щуротия, да не кажа нещо друго. Пак ще има "като ти харесва пък, защо не ми даде 5, ами 4" например. Не мисля, че с това коментарните полета ще доведат до по-смислен диалог и пак ще има триене на коментари.
Ако искаш ще се обосновеш, защо ти харесва нещо или не.
Никой с нищо не е задължен на някого тук.
Това с оценките от край време ми напомня училищен манталитет. Защо бе хора? Толкова ли ви липсва училището, та си го пренасяте и тук?!

А мисля, че е много видна нуждата от читав, бърз и модерен чат! Хората очевидно имат нужда,  искат да говорят и комуникират с останалите. Нали все пак това е една от причините да са тук, освен творбите. Личният чат е под всякаква критика - цикли, малък екран. Обща платформа винаги е по-подходяща, освен личната.

anahataroot

 • Новак
 • *
 • Публикации: 7
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #44 -: 13 октомври 2021, 10:34 »
Подкрепям мнението на DPP напълно.

 

: ??:??