Дискусия: оценки и обратна връзка

Автор Тема: Дискусия: оценки и обратна връзка  (Прочетена 3109 пъти)

stormwatch

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 36
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #75 -: 22 октомври 2021, 16:18 »
Да, това е подходяща идея. Нека да станат видими звездичките (освен, че ще са обвързани и с коментар). Още един пробив ще бъде срещу анонимните саморазправи. Щото сега, доколкото знам дори и "зелените" (Автори+) не знаят кой-точно как ги оценява и к'ви звездчки им слага. И преди някой да контрира и да ни/да ме обвяни, че издребнявам и прекалявам с изискванията :) , ще кажа, че мен лично не ме вълнуват чак толкова оценки, звездички и т.н. Просто си коментираме, а и нали даваме предложения как сайта да стане по-хубаво и приятно място, (максимално) лишено от интриги :) .

Относно новите автори. И аз когато мога поощрявам с нещо някои от новите имена, които се появяват тук. Разбира се, ако новия автор в отговор не реагира така, сякаш съм му изял закуската :D (ако въобще реагира, де)- тогава спирам да го правя.
« Последна редакция: 22 октомври 2021, 16:28 от stormwatch »

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #76 -: 22 октомври 2021, 16:46 »
Браво, Ивчо! Тествал си системата! :) Веднага са те сдъвкали, значи работи!

DPP

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #77 -: 22 октомври 2021, 17:06 »
Ив не е критерии, него го дъвчат перманентно :)

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 210
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #78 -: 22 октомври 2021, 18:05 »
Не е лошо да си говорим, да изказваме мнение за това, как по-добре да работи сайтът. Аз лично не очаквам нито, че е възможно всички да са доволни, нито Админ да прави всеки ден промени. В момента има промяна, нека да видим колко работи. Което не пречи да си приказваме още по темата. :)
За оценките. Аз съм малко раздвоена. От една страна е хубаво да може ако прочетеш нещо и то ти хареса, но по ред причини или не ти се пише или в момента не можеш да пишеш (аз не че не пиша, но не обичам, когато чета от тел. да коментирам) да може да сложиш 5 звездички и това да е едно мълчаливо - харесва ми. Не виждам нищо лошо в това.
Но до тук, от тук нататък не виждам особен смисъл в тях. Освен евентуално за самия автор. И авторът ако се замисли няма особенно значение дали някой му е изпраскал някаква наказателна единица или двойка. По-голямо значение може да има ако някой е сложил 3 или 4 и написал защо. Ама съгласен, не съгласен... Има ли значение? Прочита и или се замисля над думите или не. Като се замисли - или приема, че има нещо конструктивно в тях , или - не. Проста работа. Отделно на едно произведение  има 20 звездички на друго произведение 5. Хм... Дали пък няма някаква причина и за това? Тоест звездичките може и дадават на автора някаква отправна точка  за размисъл. Новото което ми хрумна е, че те дават някакво инфо за автора, но всъщност трябва ли да бъдат видими за остналите? Какво инфо дават на останалите и необходимо ли е то? Разсъждавам си просто по темата.
Но в този ред на разсъждения стои и друг въпрос. Как така ще оценяваме по един критерий, като зависи кой колко време примерно рисува. Има разлика между художник, който си рисува и си продава картините. Има си публика и си знае добре цената и човек, който се учи в момента. Критериите на един разбираш от рисуване човек, в двата случая биха били различни. Не че има основание на работещ художник да пише 2, но при начинаещия е много важно да се отбележи когато има развитие. Там това би било важно и определящо. Същото предполагам е и при писането.
Та нека видим, как работи системата сега, но въпросът дали са необходими тези оценки, предполагам още стои на дневен ред. Защото са субективни и защото сме в "различни класове" понякога. :) Едни в началните, други в средните, а трети (а дано са все повече в сайта) учат за висше. :) И как ще бъдем оценени по една и съща система?
Другото за което стана въпрос - новите автори. Тук е хубаво да се помисли. Не всеки от нас чете всичко. Аз категорично не чета всичко, което се публикува. Нито имам време, нито желание за това. Нещо повече в сайта има много регистрирани автори, така че ако прочета, но не погледна дали авторът е нов, пак мога да пропусна този факт. И за това пускам една муха за размисъл. Може ли новите автори да бъдат изписани с друг цвят. Синьо например. Колко време... Не знам 6месеца поне. Така поне тези, които декларираме, че бихме подкрепили нов автор, по-лесно ще го правим.

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #79 -: 22 октомври 2021, 19:26 »
Новите автори трябва да са в розово, улегналите да са в небесно синьо, а старите кокали-в тъмно виолетово. Така всички ще се открояват. :) Ама не е въпроса в оценките, нито в сърцата, нито в коментарите, а в използването им за създаването на фалшив имидж. Това го правят самите потребители, съвсем умишлено. Някаква мижава снимка, ама защото е от жена, още повече поетеса, още повече, че е от нашите, хайде да ѝ праскаме сърца, звезди, суперлативи и лигави коментари. Какво е това?! Криво разбран феминизъм ли? Магарето си е магаре, не може да изглежда като Пегас, на снимката се вижда. :) Почесвам се, казвам си, тия не са у ред и подобни снимки изобщо не гледам. Влизам в чужд фотаджийски сайт и се чудя, ние ли сме на световно ниво, или онези, другите, дето си нямат сърца и звезди. :)

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 210
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #80 -: 22 октомври 2021, 19:35 »
Някаква мижава снимка, ама защото е от жена, още повече поетеса, още повече, че е от нашите, хайде да ѝ праскаме сърца, звезди, суперлативи и лигави коментари. Какво е това?! Криво разбран феминизъм ли? Магарето си е магаре, не може да изглежда като Пегас, на снимката се вижда. :) Почесвам се, казвам си, тия не са у ред и подобни снимки изобщо не гледам. Влизам в чужд фотаджийски сайт и се чудя, ние ли сме на световно ниво, или онези, другите, дето си нямат сърца и звезди. :)

Хайде сега пък задължително от жена. Аз мога да топокажа такава на мъж. Прехвалена, защитавана. Да, много е тъжно и смешно това, че например когато някоя моя снимка е по-коментирана от тези на Фреди или Краси, Валя. ОК. На майсторите няма какво да им се коментира мама поне със сърца и звездички да бяха заляти, пък хайде коментарите за лаиците.

И не ми се смей за цветовете. Хубаво е да посрещаме новите членове с червено килимчe. Демотивиращо може да е да се регистрираш, публикуваш и никой да не ти каже едно здрасти :)
« Последна редакция: 22 октомври 2021, 19:37 от iren5 »

Сенд

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #81 -: 22 октомври 2021, 19:50 »
Маме, не говоря за твоите снимки. :) Обърни внимание на дамските коментари, въобще. Някои звучат съвсем лесбийски и са в тон с ЕС, и ЛГБТ общността.
« Последна редакция: 22 октомври 2021, 19:52 от Сенд »

Ив...

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #82 -: 22 октомври 2021, 23:03 »
Не ми се струва добра идея да въвеждаме разделение и да слагаме новите автори в друга категория или да ги отбелязваме по някакъв начин. Изкуството е свободно занимание и всички трябва да сме равни пред него. Така всеки начинаещ трябва да може да си е на ,,ти" дори с великите лъвове и без респект да беседва с тях, да се учи и експериментира. За да има развитие в изкуството такива неща като благоговеене и поклонничество трябва да се преодоляват.  Само, когато бъдеш приет като равен, ти можеш да се развиваш според силите си. Робуваш ли на авторитети, свършено е с теб като творец и можеш да станеш само нечий рафиниран имитатор или последовател. А звездичките наистина са пълна безсмислица и подвеждат хората, но ако ще ги има, нека потребителите да си виждат дарителите на звездички. Ако някой ти слага единици или двойки и това те интригува го питаш в коментар и той ти обяснява защо е сложил тази оценка. Ако не, нищо не питаш и той не отговаря. Какво по-просто от това? От друга страна, ако дарителят на единици е анонимен профил, без публикувани произведения, докладваш за наличие на злонамерен кух профил и казусът се решава. Но акцентът при всички случай не трябва да е толкова върху оценяването, колкото до възможността авторите свободно да коментират без да им бъде налагана цензура. Тоест, ако не искате този сайт да катастрофира окончателно, дайте на тия хора свободно пространство в което да влизат и да се чувстват в творческа среда със спорове, дискусии и всичко останало, а не като в някаква занималня с надзиратели.

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 210
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #83 -: 22 октомври 2021, 23:17 »
Ив... Какви лъвове, какъв респект. И какво му е лошото някъде да си новак. Това няма нищо общо с таланта. Може идеята и да не е добра, ама пък ти я тълкуваш по много странен за мен начин
Лъвове хахахаха

maistora

 • Публикуващ редактор
 • Маниак
 • *****
 • Публикации: 95
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #84 -: 23 октомври 2021, 09:23 »
Не си прав Ив. Точно авторитетите формират младите творци. Начинаещите избират своите идоли сред тях и им подражават в началото, учейки се от тях. Есенин се е учил от Блок, Маяковский е бил идол за П. Пенев. Вапцаров се е учил от Ботев. Не пряко разбира се. Не са съвременници. Дебелянов се е учил от П.П. Славейков, после от Вийон, от руските и френските символисти. В процеса на формирането влияе и средата с паралелно развиващи се млади творци.
 Сега за оценките. Не си последователен. Колко е хубаво всеки да вижда оценителите си, за да ги пита в коментар...тоест в ефир. А когато редактор пита някого в лично съобщение, защо е оцвъкал "Избор редактора,, тогава е лошо. Трябва да има контрол върху коментарите, защото някои потребители си позволяват квалификации като ,,елитарни мижитурки", " страхливи мишки" и т.н.т., което може да предизвика ответна реакция и кометарна война.
« Последна редакция: 23 октомври 2021, 09:43 от maistora »

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 210
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #85 -: 23 октомври 2021, 10:29 »
Дали един млад творец ще има свои идоли, това си е негов избор и решение. Сайтът не е само за поезия. Както може да се дадат примери за гениални творци, които са имали идоли, така може да се дадат и примери за такива, които са чупили догми и са се опълчвали срещу авторитети. Не мисля, че има един единствен път за развитие, който всеки трябва да следва. Но, така или иначе тези идоли едва ли ще са точно от сайта "Откровения", макар че ... Кой знае, кой знае :) Никога не казвай "никога" ;)
 Нов автор в "Откровения" изобщо не е задължително да бъде млад автор, нали?  Имаше изказвания,че не посрещаме подобаващо новите автори. Моят отговор на това е, че едва ли някой трябва да се чувства длъжен  да следи, кой автор сега се  е регистрирал и кой отдавна не е публикувал и изобщо, кой от кога е в сайта. Иначе едва ли някой умишлено игнорира новите потребители. Нов потребител дава възможност за внасяне на свежест и различност в сайта. Така че е интересно според мен да са забележими.
От друга страна всеки, който е в сайта не е имал някаква привилегия да бъде въведен с фанфари и някак си е оцелял.

maistora

 • Публикуващ редактор
 • Маниак
 • *****
 • Публикации: 95
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #86 -: 23 октомври 2021, 10:51 »
Така е Ирен. Каквото си постила човек на това и лежи. Привилегиите, аворитетът, уважението и доброто отношение не са даденост, те се заработват. Помня, че съм препоръчал на някои нови автори в сайта да отговарят на коментарите поне с един коментар на всички. Защото ги коментираха и четяха усилено, не благодарение на коментарните им изяви, а на творбите им. Сега са популярни автори. Спестявам имена. Но когато дойдоха тук никой не беше чул и чел почти нищо за/от тях.

Ив...

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #87 -: 23 октомври 2021, 21:49 »
Веднага обяснявам колега, Тенев, защо е недопустимо да се упражнява психически тормоз над потребители от страна на редактори, като им се искат обяснения в лични съобщения, защо са гласували с еди каква си оценка за еди кое си произведение. Това е недопустимо защото в сайта е изрично посочено, че оценките са анонимни и по съвест. Освен това, няма наложени ограничения за броя на произведенията на един автор или група автори, които могат да бъдат оценявани от потребител с еди каква си оценка. Тоест, точно сега аз мога да дойда в профила ви и ако съвестта ми каже, да ви наслагам единици на всички произведения и вие не можете да имате каквито и да е въпроси към мен освен да прочетете, съгласно новия регламент, коментара с който всяка оценка е придружена. Вариантът, който предлагам аз е честен и справедлив, защото всеки, ще може да си вижда оценките и някои нелицеприятни истини, които сега са скрити от анонимността ще лъснат публично. Естествено вие ще се борите до последно това никога да не се случи и то е разбираемо.   Но въпросът за имитаторите е много интересен. Да погледнем тези поети, които посочвате за пример. Станал ли е някой от тях толкова добър, колкото онзи, когото е имитирал? Разбира се, че не. И питали ли сте се, защо например Пенев не е имитирал Пушкин, а взел да имитира някой си Маяковски, който пък взел, че публично се изцепил, заявявайки, че е време да се изметат Пушкин и пушкиновците от лицето на пролетарската литературна действителност? Интересна беше и снощната препратка на, Троя към личностната стойностност на Лермонтов. Та мисълта ми е, че може би следването на авторитетите, не е чак пък толкова печеливша карта в играта на изкуство, колкото изглежда. Особено ако човек се запознае по-отблизо с въпросните авторитети. Но специално за теб, Ирен казвам, че няма никаква нужда да се обозначават нови или стари новорегистрирани автори, защото във всеки профил пише, кога е регистриран и колко произведения има. Просто трябва да погледнеш и ако авторът е нов можеш да го приветстваш за добре дошъл.

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 210
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #88 -: 23 октомври 2021, 21:57 »
Знам,че мога да видя в профила. Но както казах, нито имам време, нито желание да чета всичко. Камо ли пък да се ровичкам из всички профили, които до този момент не са ми направили впечатление. Особенно пък ако и произведението не ме е впечатлило. Но ако някой желае може да го прави.

Ив...

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Re: Дискусия: оценки и обратна връзка
« Отговор #89 -: 24 октомври 2021, 14:38 »
Еее, не може така, Ирен. Като ще коментираш или оценяваш някого, винаги трябва да можеш да отделиш време, за да се запознаеш с профила и произведенията му - освен това, което ще коментираш, за да си в състояние да дадеш адекватна оценка. Така, че гледай вече да намираш време и да ти се занимава. А иначе сега нагледно ти показвам колко е несъстоятелно това с маркирането на автори и класифицирането им по някакъв начин в сайт или форум. Влизам тук и ми пише, че аз съм бил новак, а ти и Майстора сте луди форумджии. Администраторът пак бил форумен лъв. Е колко пък толкова да е лъв тоя човек и колко аз съм новак спрямо теб например, като съм писал в интернет форуми още отпреди 13 години или повече? Това е нелепо, все едно сме дечурлига в някаква детска ясла, а не сериозни хора, обсъждащи сериозни неща в един сериозен сайт за изкуство и лично творчество. Според мен всяко разделяне на хората на категории в едно публично пространство за изкуство е по-скоро сегрегация или расизъм, отколкото една добра практика.  Като например онази чудата рубрика, наречена ,,избор на редактора", която не успяхме вчера да обсъдим. И за която редакторът Тенев имаше оплакване, че някой си му слагал ниски оценки на изборите.  Та може ли една субективна симпатия или личен избор на редактор, да е свещена крава и едновременно с това индулгенция за качество на една творба? Както вече обяснихме, оценяването е достъпно за всяка творба и ако някой потребител не е възхитен от творби, маркирани със звездичка от редактора, аз поне не виждам никаква причина този потребител да не може да изкаже мнението си в коментар и да сложи съответната оценка, която намира за справедлива. Ето например, много по-забавно е да се въведат рубрики като ,,избор на публиката" или ,,най-скапани творби, според публиката" и въобще някакви такива неща, които хем да са забавни, хем да са интересни за самите потребителите. Тоест тук, акцентът трябва да е винаги върху нас, крайните потребители и читатели, а не някой си еднолично да си слага оценките в своя си еднолична рубрика. 

 

: ??:??