Предложение относно предизвикателствата

Автор Тема: Предложение относно предизвикателствата  (Прочетена 458 пъти)

inara

• Редовен посетител
  • **
  • Публикации: 12
Давам конкретно предложение, което вече съм споделила с г-н Колев, а.к.а. собственик на сайта, да бъде дадена възможност всеки да създава конкурс/предизвикателство, което да оценява еднолично и единствено по своя преценка. Всеки може да си прецени достатъчно добре според темата и домакина дали да участва или не. Това е практика в най-големия сайт за поезия allpoetry. Това разбира се би донесло със себе си и някакви други промени, като това да се даде опцията на домакините на конкурси да присъждат своеобразни награди (примерно златна, сребърна и бронзова виртуална купа, или абонамент автор+, вип потребител при желание от тяхна страна да ги заплатят за победителя).
Интересно ми е какво мислят потребителите поети тук. Моето лично мнение е, че би "раздвижило" доста атмосферата. Има и куп други идеи, но нека не ви засипвам с тях наведнъж.

sauronboab

• Луд форумджия
  • Публикации: 161
Re: Предложение относно предизвикателствата
« Отговор #1 -: 03 Февруари 2022, 21:50 »
Мисля че това е добра идея, но вероятно ще претрупа предизвикателствата с твърде много нови такива. Смятам, че трябва да се обособи нова секция в предизвикателства "свободни предизвикателства", където предизвикателствата да се класират по популярност (брой на участия, плюс интерес за гласуване от неучастващи потребители). Сегашните предизвикателства може да бъдат отделени в раздел "одобрени от модератори", които да се явяват "сериозните" предизвикателства. Свободните предизвикателствя трябва да могат да станат и "сериозни" (одобрени от модератор) при определени условия, като посещаемост, участие и склонност към гласуване.

inara

• Редовен посетител
  • **
« Отговор #2 -: 03 Февруари 2022, 22:17 »
Да разбирам ли, че смяташ, че "твърде много избор" е нещо лошо?  :) Така би имало много разнообразни теми, което да провокира повече участие, съответно повече производителност и общуване между поетите тук. Биха могли да се организират конкурси за написване на стих не само по определена тема, но и по определена стихотворна форма да речем, което пък от своя страна да допринесе за това някой да научи нещо ново. Нека спомена, че във фейсбук например попаднах на група, където можеш да научиш повече за стихотворните форми отколкото би могъл да се надяваш тук. Хората обясняват, илюстрират, после те подканват да пишеш. Не е ли странно? Не е ли логично в сайт като този да ги има тези неща?

sauronboab

• Луд форумджия
« Отговор #3 -: 04 Февруари 2022, 00:15 »
Друго имам в предвид. Чисто организационно, ако непрестанно изникват нови типове  предизвикателства, както в произведения, много смислени предизвикателства може да бъдат изместени от новопредложени такива. Поради тази причина, предлагам разделение между нови и утвърдени предизвикателства.
Иначе, всяка инициатива за подобряване на уменията на пишещите, трябва да се насърчава. Може би някаква откровенска школа за основи и градеж в писането, също може да се създаде, която да включва основните правила за творчество във всички насоки и да ги подобрява. Все-пак с това онлайн обучение, смятам че средата за обучение от разстояние значително се е подобрила. Може да се използва и в областта на творчеството.
« Последна редакция: 04 Февруари 2022, 00:18 от sauronboab »

inara

• Редовен посетител
  • **
« Отговор #4 -: 04 Февруари 2022, 00:39 »
Всеки би могъл да разсъди, цветудайущий разум всекиму, доколко и в какъв грях да се вкара. Не е въпросът доколко смислени ще са - там трябва да са, за да се провокира мисъл, да има за какво да се говори. За да има напредък. Тоя сайт е паяжина, в която паяците обичат да си говорят за това, че плетат паяжини. Не как, не защо, не какви. Скучно е.
« Последна редакция: 04 Февруари 2022, 01:56 от inara »

sauronboab

• Луд форумджия
« Отговор #5 -: 04 Февруари 2022, 08:40 »
Не казвам че не трябва да са там. Пак казвам, идеята ми харесва. Колкото до паяците и разсъдъка, мисля че написаното е твърде многосмислено, за да го разбера правилно. Ако ще да плета паяжини, то несъмнено бих ползвал нишка, която да не е лепкава, и разстояния, които да позволят всичко да си минава спокойно през нея, без да се заплете. Ще я има само заради капчиците роса по нея рано сутрин.

iren5

• Форумен лъв
  • Публикации: 255
« Отговор #6 -: 05 Февруари 2022, 11:14 »
Всяко едно нещо на този свят е хубаво да се развива. От опита ми тук ми се струва, че такива конкурси ще бъдат преди всичко за групички от приятелски кръгове, но пък няма нищо лошо в това. Ако човек може да зададе тема, без да е спечелил някое презизвикателство може пък да има по-нтересни теми. Докато не се пробва - няма как да знаем. Админ обаче е този, който знае това какво би му косвало като ресурс и време за да се осъществи и дали му се струва, че си заслужава. Ако идеята ти може да се осъществи, то тогава в досегашните предизвикателства ще е разумно спечелилите  и задаващите темата да са и модератори на предизвикателството.

sauronboab

• Луд форумджия
« Отговор #7 -: 05 Февруари 2022, 18:26 »
Не е само до темите на конкурсите. В правилата и начините на провеждане също могат да се включат разнообразни начини, условия, срокове. Може да има седмични или дори дневни предизвикателства, особено в поезия, което според мен ще повиши динамичността на предизвикателства. Сега предизвикателствата са предимно на месечна база и понякога чакането на развитие, води до загуба на интерес или интерес само към 1-2 произведения.

iren5

• Форумен лъв
« Отговор #8 -: 05 Февруари 2022, 18:33 »
Задаващият темата и сега може да договори с модератора по-къс срок, както и брой произведения за които да може да се гласува, както и с колко произведения може да участва един автор. Това са параметри, които могат от задаващия да се променят.

iren5

• Форумен лъв
« Отговор #9 -: 05 Февруари 2022, 18:55 »
Нещо повече. Има възможност да се качват творбите без да бътат публично публикувани и те да станат публични в края на срока за приемане на творби. И тогава да се започне гласуването. Ако при прозата ще е по-трудно тогава да се прочетат всички разкази, то за фотография, колажи и приложни изкуства това е много по-приемливо според мен. Опитът от преди време обаче до колкото знам е че така има по-малък интерес.

iren5

• Форумен лъв
« Отговор #10 -: 05 Февруари 2022, 19:02 »

Няма лошо да гласуваш на приятелски начела.Четох,че една потребителка карала ковид и публикувала.

Според мен има някаква опция да си има официално жури и гласовете да се разпределят потребители/жури.А самите спечелили (а може и две награди да има-на публиката, от журито) да са като картотека за издателства.Вече е друг въпросът кой ще издава,но... това ми хрумна.
Е... според мен е добре да се гласува не на приятелски начала, а за това което ти е харесало най-много, но... хора разни, разбирания - разни. Ако е на приятелски начала сякаш ми се губи смисъла.
Не разбирам какъв е проблемът човек да е болен от ковид и да публикува? Всъщност аз го правих това също докато бях в болницата. :) Кое те смущава в това?
Гери, тук няма официално жури. Гласува който желае от потребителите. Поне сега е така.

sauronboab

• Луд форумджия
« Отговор #11 -: 05 Февруари 2022, 19:28 »
Последни изследвания показват че ковид се предава по цифрово - оптичен път. Така че, който ползва домашен интернет...
Само такава причина мога да измисля защо някой болен в момента не би могъл да публикува ако има желание и сили.
Разнообразни условия за произцеденията могат да се определят и сега за предизвикателство, действително, но процедурата за одобряване на ново предизвикателство е доста утежнена. Доста хора биха се отказали от идеята си за ново пресизвикателство, ако трябва да водят кореспонденция с модераторите, за да си извоюват това право. Не би било лошо да има опция за ново предизвикателство, чиято процедура на одобрение да не е много по-различна от тази за обикновено произведение. Пак минава преглед от модератор и ако не нарушава общите правила, бива одобрена. Може и да остане под някакъв вид наблюдение, но това става и с всичко друго публикувано в сайта.

iren5

• Форумен лъв
« Отговор #12 -: 05 Февруари 2022, 22:05 »
Гери, наистина ли мислиш , че Админ чете всеки коментар или публикация в сайта?
Иначе пробвах. Тази опция при мен работи. А темите е добре да не ги разводняваме мисля.
« Последна редакция: 05 Февруари 2022, 22:07 от iren5 »

iren5

• Форумен лъв
« Отговор #13 -: 05 Февруари 2022, 22:24 »
Да, пробвах. Отварят се. Какво значи 100 процента обективно.? Естествено, че всичко донякъде е субективно. Вкус, усещане, емоции. Особено пък когато хората не са наясно с някои основни да кажем правила в определен жанр. Очевидно обективното е " На мен това ми харесва най- много" :)

sauronboab

• Луд форумджия
« Отговор #14 -: 05 Февруари 2022, 23:20 »
СЪнят е хубаво нещо, но компютърният екран често му пречи. МОже би обикновена, хубава книга би помогнала повече. А след съня, утрото е по-мъдро.

: ??:??