Защо няма предизвикателства в категория "Фотография"?

Автор Тема: Защо няма предизвикателства в категория "Фотография"?  (Прочетена 140 пъти)

lyr

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Някой има ли информация защо от доста време не се правят предизвикателства в категория "Фотография"? Сайтът не може да ги поддържа или няма кой да ги зададе? Това е дискриминация и се надявам администраторите да обърнат внимание. Поздрави и вдъхновение!
« Последна редакция: 02 юни 2022, 13:16 от lyr »

xamap

 • Новак
 • *
 • Публикации: 8
Защо ти е предизвикателство lyr? Какъв е проблемът ти да публикуваш тук и без предизвикателство. Забелязвам, че не го правиш често. И най-важното по твоя въпрос - запитвал ли си се какъв е смисълът от конкурс без жури?  :)

lyr

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Жури са всички потребители на сайта - поне така би било редно да е. Качвам много рядко защото рядко влизам в сайта. А влизам рядко, понеже рядко има какво да се види...
На мен лично не ми трябва предизвикателство, но щом има такава категория "Фотография" би било редно да има и конкурси на темата за да се разчупи малко скуката.  ;)

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 235
Интересно е не толкова оценяването  и класацията в такива предизвикателства, колкото да се види различен творчески поглед по една и съща тема. Поне за мен това е интересното. И в раздел " Колажи" няма от много време.

lyr

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Интересно е не толкова оценяването  и класацията в такива предизвикателства, колкото да се види различен творчески поглед по една и съща тема. Поне за мен това е интересното. И в раздел " Колажи" няма от много време.

Да, точно така е, съгласен съм напълно. И само когато има различен творчески поглед, има и изкуство. Освен това по този начин авторите се стараят повече и стават винаги по-добри. Така че при всички положения предизвикателствата са креативни.

xamap

 • Новак
 • *
 • Публикации: 8
Ирен, според мен разсъжденията ти са в сферата на идеалното и доброто пожелание. Сама знаеш, че има оценки и класация, и на това основание се раздават документи (което е нелепо според мен). Това което видяхме, поне в раздел Фотографии, е как добри фотографии бяха пренебрегвани в името на неформалните връзки (приятелствата) в сайта. В резултат, добри фотографи се оттеглиха и повече не публикуват при нас. Освен това видях също така и модератори на "предизвикателства", които не искат да поемат отговорност за коректното дефиниране на темата и допустимост на произведенията.

В този ред на мисли, според мен, ако искаме т.н. предизвикателства да имат някакво влияние за подобряване на качеството и разнообразието на публикациите, те следва да имат период на анонимност, както за публиката така и за редакторите. И още нещо - конкурсите имат смисъл при голям брой участници, какъв конкурс да направиш с десет участника, например ... :)

Но това са си мои разсъждения и те по никой начин не ангажират администрацията на сайта.

lyr, за това което си написал, мога само да те подкрепя - следи редовно публикациите във Фотографии, тогава и вероятността нещо да допадне на високите ти критерии е по-голям! :)
« Последна редакция: 03 юни 2022, 09:41 от xamap »

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 235
Хари , според мен (подчертавам „според мен“, тъй като разбирам, че има различни гледни точки и моята не е задължително да е „правилната“, ако изобщо има „правилна“ и „грешна“ :) ) разсъжденията на хората, когато трябва да се реши/предприеме нещо, са в две противоположни посоки. Едните са към  идеалното и доброто пожелание, а другите към съмненията и злоупотребите.  Идеално обаче няма, може да има само добри намерения.  Злоупотреби – винаги ще се намери кой oда злоупотреби.   Това което споменаваш, че, в раздел  Фотографии  добри фотографии се пренебрегват  в името на …. Хм…“приятелствата“, изобщо не е само в раздел Фотографии.  Ама… човещинка.  В сайта съм от 11 години. Достатъчно дълго за да имам собствени наблюдения и да изгубя някои илюзии. През това време потребители се сърдеха,  обиждаха, сърдеха, напускаха, някои после се  завърнаха. Това, което ми е трудно да приема , че тези, които се оттеглиха и повече не публикуват е по причина, че са пренебрегнати от общността. Вероятно има и такива. Макар че добрия артист, който има реално преценка за уменията си, едва ли би се обидил и фръцнал за това, че шепа лаици не го оценяват. Да, той може да спре да публикува , защото наблюденията му сочат, че сайта не е на неговото ниво и присъствието и публикуването в сайта му се струва безсмислено губене на време и самият той няма какво тук да получи. Това е така, но този факт няма да се промени с 10 звездички и 20 сърчица, нали?   А сайтът се нарича “Откровения“  и там в началото му пише :
"Откровения" е най-големият сайт за лично творчество с авторски произведения в различни категории като поезия, проза, преводи, фотография, музика, изобразително и приложно изкуство.
Публикувайте своите произведения: Споделете откровенията си, претворете чувствата си в ноти, от емоцията създайте мелодия, облечете думите си в стих или разказ. Изкажете позиция под формата на статия или есе. Обрисувайте настроението си в картина или покажете красивите мигове във фотоси.“

Което сякаш  предполага, че тук има лично творчество на доста различно ниво. По- различно щеше да е ако има претенция да е  сайт за изкуство.
Много пъти съм казвала, че работата на редакторите  е много трудна. Преценката дали има или няма художествена стойност на  „лично творчество“ е доста деликатна работа.  Приветствам редакторите, които отсяват плявата, но в същото време е хубаво да се има едно наум, че историята сочи, че известни нам световни творци са били неоценени приживе. Поне в изобразителното изкуство мога да дам много примери за такива, които обществеността ги „настига“ след  десетилетия. ( за буквалистите и аз като Безжичен ще поясня, че не твъдя, че в сайта имаме непризнати гении  :)  )

Колкото до предизвикателствата  не знам трябва ли да има  период на анонимност.  Защо ли? Ами защото ако се обърна към съмненията, а не да вярвам в добрите намерения, то е близо до ума, че и с анонимност в сайта, може да се призове приятелския кръг да гласува за теб.  Това което обаче ми се струва добре като идея, произведенията да се „събират“ и да се публикуват при изтичане на срока. Така човек ще погледне всичко преди да даде своя глас. Това е лесно за Фотография, Колажи и Приложни изкуства. Донякъде е приложимо за поезия, но е доста трудно осъществимо за Проза, тъй като ще се изсипят наведнъж доста разкази за четене, а това отнема доста време. Такава възможност предизвикателствата дават.
За броя участници си прав.  Макар че 10 пак си е нещо. Когато са  4-5 тогава съвсем се обезсмисля.
Накрая ще завърша с това, че не споря с теб. Форумът е място за обмяна на мисли и може би е добре хората да споделят вижданията си тук. Разбира се ако може без лични нападки и обиди.  Все пак под Слънцето има място за всички.

xamap

 • Новак
 • *
 • Публикации: 8
Ирен, намирам за много ценни аспектите в твоя анализ. Ако съм те разбрал правилно, ти се опитваш да представиш всички страни в процеса на творческата изява и нейната популяризация.

За мен обаче има един аспект, който не е засегнат от теб, или по-скоро не е в пълнота, която аз разбирам. Частично си го засегнала в абзацa за ролята на редакторите - "... Преценката дали има или няма художествена стойност на  „лично творчество“ е доста деликатна работа..." Моето виждане е, че деликатността в ролята на редакторите в ТОЗИ сайт е не да бъдат цензори, а по скоро хора споделящи компетентност и умения. И основната им роля като така e образоването на участниците и потребителите на сайта, които имат необходимост от такава грамотност. И тук вече трябва да се добави ролята на публикуващите, които имат по-голям опит и умения. Винаги съм пледирал към хората с по-голям опит и умения - не се отдръпвайте, напротив останете и покажете на онези, които "прохождат". Коментирайте, изкажете мнението си ТУК, именно защото е сайт И за любители.

Това е и основната ми посока , поради която не се съгласявам с отношението на lyr, човекът , който започна тази дискусия. - ами няма да ви гледам и да публикувам  при вас щото вие сте скучни (свободна интерпретация на казаното от lyr, за което го моля да ме извини). Нима учителят следва да се срамува или да изпитва малоценност, че споделя грамотността си със своите ученици, които както е известно може и да го надминат в бъдеще...

Та такива ми ви работи драги ми Ирен и lyr :)

lyr

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
Явно недоразуменията следват едно след друго. Не съм споменавал че нещата, които качват авторите са скучни - напротив: поощрявам много всяко нещо, направено с желание. Давам само максимални оценки на произведенията, които гледам. Просто казах, че липсата на предизвикателства прави сайта скучен. Разликата е огромна. Подкрепям напълно Ирен, аз също съм в сайта повече от 10 г. и винаги е имало опити за злоупотреби от различен характер. Ако искаме обаче да има повече участници и повече гласували, то трябва да има и стремеж
сайта да е по-раздвижен и интересен. Именно конкурсите правят това.
Преди се изявавах и в друга категория и беше много интересно да има конкурси - така всеки учи нещо ново и интересно и опознава себе си от нова страна и започва да изисква сам от себе си повече и повече. Имаше дори събиране с авторите с най-добрите произведения и съответно първи три места и награди за тях. Сега вече и конкурси няма. Може би следва закриване на категории...
Но както е да е - нещата са ясни. Нека си останем със здраве. :)
Желая Ви вдъхновение!

 

: ??:??