Покажи участието - LeChevalier

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - LeChevalier

Страници: [1] 2 3 ... 11
1
Изкуство е да не направиш зло,
но също и елмази да шлифоваш,
и гробница на дама с потекло
със мраморен релеф да облицоваш.

2
Си направи. Напук на правилата
последвай го със ми диез и сол,
пък нека ти разправят господата,
че имал си талант, ама с бемол.

3
Доброто във душите си погазихме,
забравата покри го с тежък пласт
и неусетно някак се намразихме,
напук на клетвите за вечна страст.

4
На стъпканото цвете нежното ухание
подобно с любовта ни е --
прославяно, но и презряно от светът!
Елате с грохот сляп, о урагани северни,
вълни със черни гребени,
с мощ отнесете го където всички спят...

5
Според мене обяснението е много по-просто: в съзнанието на потребителите този сайт не е за дълги текстове. Затова, когато попаднат на такъв, той просто не се вписва в представата им и бива отхвърлен.

Четенето на 90 страници изисква принципно различна нагласа. Аз лично не бих отделил толкова време за аматьорски текст.

Критерият "ако отначалото ме грабне" не е добра идея -- много хубави романи не са никак грабващи в началото (говоря за класика, разбира се, а не за съвременните бест-селъри).

6
Танцуващи на лунната соната,
без съжаление умират вън.
Чуй немите съвети на листата:
живееш ли в любов, не трябва сън!

7
Здравейте,

това е по-скоро съобщение до админа. При опит за достъп през списъка с произведения в категория поезия, няколко произведения се оказват недостъпни.

Когато човек отиде на http://otkrovenia.com/main.php?action=showindex&type=bytype&value=stih, последното произведение на страницата е с час на публикуване 22:04. Когато човек отиде на втората страница, http://otkrovenia.com/main.php?&action=showindex&type=bytype&value=stih&start=40&rows=40&sort=bydated, първото произведение е с час 21:34. При сверка с http://otkrovenia.com/main.php?action=newworks се оказва, че между тези две произведения има седем други (с часове 21:39, 21:42, 21:54...).

Не зная дали е случайност, че тази зона на "здрача" е точно трийсет минути, но моля да потърсите и отстраните бъга. :)

8
Непитайки дали това ще бъде правилно,
сърцето ми с див бяг към теб се устреми
и не е първото, загинало удавено
в чаровното море, де бурят гърми.

9
Какво значи да разбираш от поезия? И може ли, примерно, да разбираш от поезия, без да разбираш от проза?

Според мене има два типа хора: тези, за които езикът е просто средство за изразяване, и тези, за които езикът е стойност сам по себе си. Първите са далеч по-многобройни, но от поезия разбират другите.

Пределно ясно е, че за истинския поет значение би трябвало да има само мнението на тези, които наистина ценят езика. Обаче така почваме да звучим елитарни... Поетите, които се учат в училище, са главно представители на мнението, че трябва да се пише "за (неграмотните) маси". И те имат точно участта, която сами са си избрали: четат ги хора, които не вдяват много от словесно изкуство. Ама са популярни. Ама куцо и сакато им знае стихчетата наизуст. Ама техните "песни все ще се четат".

Има и една друга раса поети, тези които работят за истинското изкуство. Тях ги пускат в учебниците "за пълнота на изложението". Тях малко ги четат и то главно другите поети, а не "обикновените хора".

Всеки да си казва мнението, всеки да хвали, всеки да критикува. Но за мен лично ценно ще бъде винаги мнението на влюбения в езика.

10
Прочетох статията с интерес. За съжаление не съм чел никое от посочените в нея заглавия (причината със сигурност е, че не чета нищо публикувано след 1900-та).

Северянин навярно е прав, ама това не оправдава ниския интерес. Защото потребителите не може да знаят какво има в темата преди да я отворят. Ама няма какво да се правим на интересни -- тук литературата е по-скоро по изключение. В горната част на фунията сме.

11
Много ясно -- далеч по-интересно е човек да чете своите неща или да пуска тонове коментари. :D

12
Нещата не се променят с мислене, ами с действия. Въпросът не е позитивно ли трябва да мислим, или негативно. Въпросът е, че трябва да... мислим! По възможност със своите си мисли, а не с дълбокофилософските бълнувания на разни гурута.

Впрочем, това е особено ясно видно в сайта, където постоянно се сипят разни "позитивни мисли" от рода на "Бъди", "Имаш красива душа" и т.н. Вместо да бъдат приканени към самооценка, хората са тласкани да се смятат за "добри" и нямащи нужда от реформа.

Пък за източните философии и тем подобни али-бали, които често вървят като "теоретическа база" на практиката на "позитивното мислене", да не говорим.

13
И аз попаднах на тази статия преди няколко дни и много се зарадвах, че има хора, които казват истината. Интересно ми беше и да науча, че тези истории с "ако искаш нещо много силно, то ще се случи" са сравнително скорошни -- явно човечеството не винаги е било толкова зле в психо отношение...

14
"Паметта на водата"? Това ми звучи като мероприятие на хомеопатки.

Ще излезе, че ниското средно ниво на образование катализира множенето на поетичните конкурси.

15
Цитат
"Лицимер" и "съжеление" най-вероятно не са печатни грешки. Не може за всичко да е виновна клавиатурата. А и не пречи човек да си прочете написаното и да си го поправи, преди да го пусне.

ба...
откъде тая сигурност - какво може и какво - не?

Бих ти обяснил, ама ще кажеш, че не съм прав.  :D

Страници: [1] 2 3 ... 11
: ??:??