Покажи участието - gerrda

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - gerrda

Страници: 1 2 [3] 4 5
31
Думичка само да изречеш -
най-горе, на върха ще възлезна.
Кажи - ще вляза в горяща пещ
или във морската бездна.

Ще мина света открай докрай,
ще прославя твойто име;
всичко ще сторя, но знак ми дай
и, по дяволите, целуни ме!


Расул Гамзатов

32
"... място, което приутява всичко, което няма къде другаде..."

"приУтява" е много хубава дума, когато е с "у"  и не е техническа грешка :)

а по темата - друг път, че стана време за мляко с какао

п.с. "P.S. Написаното по-горе не е с цел да напада или убижда , ..."

"Убижда" също става...

ех...

33
Възмутително е да глобяват за опъване на палатка. Това че територията се води общинска, не значи, че е на баща им, както казва админ. В крайна сметка природата е на всички българи и не виждам нищо незаконно и противоестествено човек да и се наслаждава, отдъхвайки из нейните местности - независимо морски или планински. И тъпаците-общинари това много добре го знаят, ама като им е дадена власт да си правят к'вото искат - що да не се възползват...

А това с боклуците е само камуфлаж - да не би някой да си опъне палатка и да не плаща за нощувка!

Да не говорим, че е повече от ясно, че по отношение на боклуците - винаги може да се направят хайки и замърсяващите да се глобяват на място.


34
Вижте сега, чудесно е, че има хора, които се интересуват каква химия консумират, но мисля, че ако изложението на темата е поставено по по-умерен начин, би била и по-полезна. Просто примерът със случая с белите петна в паметта на героя/героинята (който/която как точно в нещо конкретно се е усъмнил(а), без изрични предпоставки - оства неясно - и в дълбините на интуицията, явно)  в първия пост, ми напомня леко за онзи пич (с обицата) от Веес Телешоп, който половин час обяснява колко фино може да бъде разрязан един мек домат с ножа на бъдещето. Само начинът напомня, не съдържанието - да отбележа! Но е хубаво да знае човек какво приема; друго си е да злоупотребява осъзнато. :)
На мен също не ми е безразлично храните, които са близо до мен, колко и какви Е-та съдържат; тепърва ги разучавам. Но не до болка целенасочено и маниакално. Просто защото цялата хранителна индустрия е такава...  Освен био-храните, които обаче още не са навлезли масово в големите градове и няма да навлязат масово - познайте защо?

Аз, лично за себе си мога да кажа, че от миналата година (откакто и се запознах с подробностите - от независими един от друг източници) не купувам продукти, съдържащи мононатриев глутамат, иначе познат като Е621. Доказано канцерогенен, особено при термична обработка. И влияещ на периферната нервна система - което (за неосведомените) не значи, че е свързана с психо нещата и тн, а с различни аспекти, в които увредената и функция би могла да се отрази - като проблеми с вестибуларния апарат, множествена склероза и др. Не съм медицински особено компетентна, за да съм изчерпателна; а да търся инфо за копи/пейст - немам ищах. И така.
Въпреки че не бях много кратка (а исках :)), това е прашинката на мнението ми по въпроса, особено на фона на първото в темата.
Желая ви безсмъртие :)

P.S. И в крайна сметка - никой никого не кара насила да консумира храни, вредни за здравето му. При положение, че е нужна елементарна далновидност да проумее човек, че не може детското пюре (и не само) да има срок на годност две или три години, без консерванти... Айде, сори, ама кой яде компот или туршия две години след като е консервирана в домашни условия и без химически препарати? (да не говорим, че подобно съхранение на храна и нейната консумация си е чиста и искрена молба за ракови и други заболявания...) И е друга тема, макар съществена, че Природата ни е дала толкова богат избор от плодове и зеленчуци за всички сезони... че с невежеството си я пращаме по дяволите с неовладените си, презадоволени и разглезени хранителни "вкусове"...
айде успех ви желая, че черешите презрЕха
:)

35


Все туй копнение в духът,
все туй скиталчество из път,
на който не съзирам края.

И поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная...

...

на мен също ми е любим;
удоволствие е да се препрочита Яворов...


[/color]
Цитат

36
Erato, пробвай да намалиш размера на снимката.

(чрез рисайз/контрол+R, в сантиметри)

38
ужас необхватен е това с изгорелите хора... и в случая не трее да се споменава само за бдж, а и за държавата; на която не и пука кое как е оборудвано и т.н. - важното е да има манджи, яденйе и пиенйе, мерджани, баварци и тн - простотията управлява България!
А защо?
Хората си мълчат - включително и вие, които четете, и всеки разчита на въображенията си, че като се скрие в жалката си черупчица, направо едва ли не се е скрил от Господ и не участва никъде и в нищо. Това важи и за мен. Но леко е смешна картинката със щрауса, драги зрители!
Само отбелязвам истината и реалността.
айде, честит трети март.

40
Хенри, моите уважения! Но mishona_art те попита защо не изкажеш в коментар дадено негативно мнение за някоя творба (писмена). Е не може да не е конкретно възмущението ти към някои неща! Така че - соу сори. И знаеш!

41
Както обещах в предишния си пост, сега ще обърна внимание на ятовия преглас и защо НЕ Е правилно да се пише и изговаря "бЯли", "голЯми" и тн.

Когато ударението пада на "я" - бял, цвят, място, сняг, при образуването на думи в множествено число се получава преглас на ятовата "я" в "е".
пример:

бял - бели
голям - големи
място - места
сняг - снегове
цял - цели (а не цяли!)
вървял - вървели
видял - видели
и т.н.

Трябва да се знае обаче, че има и някои изключения, като:
поляна - поляни
дворянин - дворяни.

Съществуват и дублетни форми (което означава, че и двата варианта на думата не са грешни):

невеста-невяста
вярност-верност
отсянка-отсенка
зрялост-зрелост


Срещат се и изключения при глаголи от 1 и 2л., мин. време - живях - живяхме, а не живехме, нищо че има мека сричка "ме".

Това е накратко. Има още какво да се пише за ятовия преглас (или преминаване на "я" в "е"), но няма как тук да се спра на всеки отделен случай, защото са наистина много. А който се интересува - може да намери достатъчно източници, откъдето да се информира :)
42
Kакто е писано в немалко постове в тази тема, критика трудно може да има тук, предвид професионализма, който трябва да притежава критикуващия. Но има опция за мнения, чрез които всеки може да обясни защо нещо в дадено произведение му харесва или не му харесва. И пак ще кажа, че не одобрявам коментари от рода "Много е тъпо!", без да има обосновка някаква. А по отношение на това, че много боляло от истината, ще кажа: който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

И нека си припомним причината, поради която повечето хора (да не кажа всички) публикуват творбите си в този сайт. Тя е елементарна и на всеки му е ясна: защото когато човек предоставя произведението си да бъде публично достъпно, той вероятно е наясно, че ще има някакви отзиви в лицето на коментарите. А това дали измежду тях ще се срещне някой не толкова приятен за автора, си зависи предимно от стойността на публикуваното нещо. Не може всичко да е цветя и рози и би трябвало да го приемем. А тези, на които не им харесва, че истината боли и предпочитат да им хвърлят прах в очите, могат спокойно да напишат тук, че не желаят да бъдат коментирани искрено или там... каквато им е идеята.
Надявам се да съм била ясна.

43
Няма начин да се угоди едновременно на всики! Винаги ще има недоволни. И подобни констатации е излишно да предъвкваме по сто пъти, вместо просто да не ги забравяме.
Мисля, че е смешно и глупаво, ако при такава класация има сърдити. Ако Мадона не е номинирана за Грамми, мислите ли, че ще се разсърди?

44
ще кажем, че е и време, освен да не се обвиняваме, да не се и обединяваме еднозначно...  за да може да има реално споделяне (доколкото този сайт предполага това).

45
Опорочаването много зависи от вида на съсловията, (из) или (раз)хождащи се из сайта. И да има подобна класация, и да няма - нищо не е в състояние да спре комплексаря да плюе необосновано или да нарежда празни фамилиарни браво-та.
За щастие тук има доста свестни хора, сред които и добри творци, стараещи се постоянно за доброто ниво на сайта. Благодарности за тях и за усилията им!  :D

Страници: 1 2 [3] 4 5
: ??:??