Torrents

Автор Тема: Torrents  (Прочетена 5546 пъти)

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Torrents
« -: 29 Май 2006, 01:05 »


Welcome to:От глупости чак ташаците ми се разклатиха и започнах да сийдвам през VPN.

Ползвувате ли тиренти - това ми е въпроса. Въпреки показните акции на ГДБОП? Знаете ли кой е писал ЗАПСП. Познавате ли НК и НПК? Со кратце - дискусия му е майката.

Хакуна матата,
ex-admin Симба


Пуполино

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 74
 • Луда, но безобидна
Re: Torrents
« Отговор #1 -: 29 Май 2006, 08:46 »
ОБИЧАМ ТОРЕНТИ!
Както повечето тракети прокламират - МОДЕРНИЯТ НАЧИН ЗА ОБМЯНА НА ФАЙЛОВЕ!

Дълго се чудех защо е цялата тая дандания около торентите и ъплоудерите, докато днес в най-големия такъв български сайт не ми дадоха правилния отговор, след поредната показна акция на НСБОП:
http://today.reuters.com/news/newsArticle....ARIA-PIRACY.xml
Всичко си е едно голямо натискане, нищо повече.
Ако погледнем в глобален аспект, борбата с "интернет пространството" е обречена. Да започнем с това, че ако искат да спрат торентите, първо, трябва да затворят цялата мрежа. Невъзможно! Второ, след това, добре би било да изземат (отново в глобален аспект) цялата презаписваща техника от потребителите и търговците. Невъзможно. Накрая, може да се опитат също така да унищожат и всички CD-а (отново от потребители и търговска мрежа). Да не забравяме, че трябва да унищожат и технологията за произвеждане на горепосочените способи за разпространение, щото човешкият мозък е достатъчно изобретателен и тогава вече ще започнат гонения за нелегално произвеждане на хардуер и цифрови носители. Но това беше една утопична картинка, която и в най-смелите виждания на фантастите, пак си остава... утопична.

Затова (отново благодарение на публикация в български тракер) ще ви пейстна тук един коментар на "Супер потребител", който дава полезни съвети за това как да се отървем от НСБОП, или поне да запазим неприкосновеността на личната си собственост.

"...Така че искам да направя няколко коментара относно заблудите в които ни въвличат, и ако мога да дам няколко съвета, но преди да коментирам искам да направя едно уточнение, че аз съм за защита на авторските права, за защита правата на носителите на авторски права и за спазване на закона, но съм против това да се спекулира с него и да се прави демагогия с една единствена цел защита нечий комерсиални интереси на определени лица, на гърба на авторите и на носителите на авторските права. Това ще се опитам да обясня по долу.

1. Не се сърдете на служителите на НСБОП.Те просто изпълняват поръчка, това им е наредено това правят. До този момент на мен и на много мои колеги все още не ни е ясно аджеба поради каква причина в проверката участват служители на НСБОП
Има една такава максима, че всяка държава си имала мафия. Тъй като ние сме в България и при нас всичко е обратно, при нас нашата мафия май си има държава.
И на децата им е ясно, че се действа по нечия поръчка /например ПУЛСАР или разни там други измислени фирми които са под една огида/ зад силните фрази нелегален софтуер и пиратство.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ -  Ами то само това да прочетеш и ти става ясно че всичко е измислено. Службата е за борба с организираната престъпност, т.е. за организарана дейност, т.е. излиза не ние потребителите на торенти /а те в България са милиони, за света незная/ сме се организирали в една престъпна организация за разпространяване на софтуер. Ами то само с това действие обвиниха ОСЕМ МИЛИОНА българи в извършването на престъпление, затова че си ползваме компютрите в интернет, затова че ползваме търсачки като Google, Yahoo и др. за да си намерим информация която ни интересува и да си я изтеглим на РС. Че то ние сме били много организирани бе, де така да бяхме и на изборите....

2. Относно нелегални софтуер.
Съгласно презумцията за невинност – всеки е невинен до доказване на противното.
Съгласно Чл. 83. (1) (Изм. - ДВ, бр. 70 от 1999 г.) Тежестта да се докаже обвинението по дела от общ характер лежи върху прокурора и разследващите органи, а по дела, образувани по тъжба на пострадалия - върху частния тъжител.
(2) Обвиняемият не е длъжен да доказва, че е невинен.
(3) Не може да се правят изводи във вреда на обвиняемия поради това, че не е дал или отказва да даде обяснения или не е доказал възраженията си.

А това е престъплението в което обвиняват всички ползуватели на компютри.
Престъпления против интелектуалната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.)
Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин чуждо произведение на науката, литературата или изкуството без необходимото по закон съгласие на носителя на авторското право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин звукозапис, видеозапис, или радиопрограма, телевизионна програма, софтуер или компютърна програма без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право.


Коментар: Т.е. всичко което се намира в нашия компютър е легално докато не  се докаже, обратното. А за да се докаже обратното е необходимо по закон първо да се докаже кой е антор и кой и носител на авторските права на даден продукт.
Т.е. така както ние според проверяващите сме длъжни да докажем на законово основание, че сме притежатели на даден продукт и то не с думи, а с документи, така и проверяващите са длъжни преди да се издаде постановление за извършване на обиск да представят на съдията които ще разреши това, всички необходими документи по закон доказващи авторство или носене на авторски права
На практика не се прави, а на нас ни се вменява вината че ние сме ползвали нелегален софтуер, тъй като не сме имали по закон съгласието на носителя на авторските права.
Значи какво се получава. На нас за да ни установят самоличността при проверката ни искат трите имена и ЕГН, които се установяват с личната ни карта. Ако имаме или участваме във фирма ни искат фирмено и актуално състояние на същата за да се  установи четя продължава да съществува.
А не трябваше ли преди да се стигне до нас се установява авторството на даден продукт, въз основа на какви документи и как се доказва носене на авторски права, въз основа на какви документи.
Приказки от рода “е ти фирма “Майкрософт” или там някоя друга, не си ли а чувал” не важат. Ноторно известен факт е само че Слънцето изгрява от изток, друго всичко се доказва.
Така че когато се опитат да влязат в дома Ви първо искаште постановление подписано от съдия. Той що го е подписал, да си бере грижата, ако го е подписал, тъй като е приел
че на даден продукт автор е фирма “Х”, без да са му представили каквито и да е било документи.
Това го казвам от практика. В продължение на 4 години по образувано наказателно дело не ми беше представен нито един документ за авторство нито за носене на авторски права, дори на такива известни игри като Ейч оф Емпайрс, Контра Страйк, Стар Крафт и др.
Така че моя съвет е, не се поддавайте на правокации. Отстоявайте правата си на всяка цена. Просто наистина някой си превишава правата.
Закона е един за всички и той трябва да се спазва. Изисквайте да се спазва закона. Изисквайте да представят документи подписани само от съдия. Изисквайте да ви представят документи възоснова на какво извършват проверка. Чувството ви за самосъхранение нека да работи в пълна сила. Единствения който може да ви помогне сте само вие, а ако неможете да се справите, може да вярвате само на адвоката си. Той е единствения човек който в задължението му е да Ви защити.
Не вярвайте на сладки думи, на полицай, следовател, прокурор, че искат да Ви помогнат. Щом са в дома Ви значи вече са дошли да Ви обвинят.
Така че приказки от рода, че са дошли да Ви помогнат ги забравете. Да не бяха идвали въобще, защо след като са дошли да правят обиск във вас, ще Ви помагат
Запомнете не сте длъжни да давате обяснения. Каквото и да Ви казват, отговора е един “НЕЖЕЛАЯ ДА ДАВАМ ОБЯСНЕНИЕ”. Никой неможе да Ви задълже да давате такива и никой неможе да Ви обвини заради това че не сте дали. При ситуация целта е да спечелите време, за да можете да организирате защитата си. От тука следва и чисто практическия въпрос, че След като толкова хора специалисти са се организирали и изправили срещу Вас, мислите ли че сам ще се справите срещу толкова хора. Затова задължително искате адвокат.
Приказки от рода, ама то сега адвокат не ти е нужен, само пари ще харчиш, ние ще ти помогнем, просто ги забравете. Това са провокации, за да ви разубедят, за да ви накарат да правите самопризнания и възоснова на тях да нагаждат нещата.
Така че освен горното изречение което трябва да запомните “НЕЖЕЛАЯ ДА ДАВАМ ОБЯСНЕНИЕ”, второто изречение което трябва да запомните е “ИСКАМ АДВОКАТ”.
Ама това че те щели да се държат грубо, че щели да ви запрашват, че щяло да стане по служно за вас, това са приказки.
НИТО за миг не забравяйте,
че не срещу тях се извършва проверка, а срещу Вас,
че не срещу тях евентуално ще се повдигне обвинение и образува дело, а срещу Вас,
че не те ще бъдат съдени, а Вие, защото не сте се защитили и сте се оставили да Ви подведат.
Помнете, че по важен човек и като гражданин на тази държава искате правата Ви да бъдат спазвани, защото закона е един за всички, а не обслужващ определени хора."
Когато грехът стане хоби,
човек живее истински добре.


Моят свят
МОЯТ БЛОГ

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #2 -: 29 Май 2006, 13:25 »
Благодаря за отговора. Ще задам още няколко въпроса, как тъй най-големия тракър е в Швеция? Швеция не е ли правова държава, членка на европейския съюз? Някой чул ли е, Швеция да е обвинена, че не е спазила директива 2001/29/EC? Ще ви дам отговора - има няколко нормативни документа в точно обратния смисъл - шведското законодателство защитаващо авторското право е напълно хамонизирано с европейското. Тогава някой ще ми обясни ли защо се правим на по- католици от папата?

Резонен въпрос изниква в главата ми - аз плащам данъци. Аз не съм фен на Майкрософт, Дъ Профъси Хаус и т.н. Тогава за чий хуй от моите данъци се отделят пари да се защитават техните авторски права. Ако някой открадне мое произведение защитено от ЗАПСП държавата ще реагира ли по същия начин - отговор - не, ще трябва да си търся правата чрез граждански иск.

Защо при нас е уредено така? Дали защото юристът на Майктософт България написа целия ЗАПСП и министерски съвет само го внесе в парламента? И не е ли странно, че българското правителство НАЕМА продукти на Майкрософт? Много тясна стана връзката, намирисва на гнило.

Как е уредено по света - в повечето страни нямаме състав на престъпление, а на административно нарушение. Първо провинение - 15 евро, второ 110 (Франция). Нещо не ми се връзва с текстове като до 3 години затвор и глоба летяща към десетки хиляди левове...

Също така по света компаниите сами търсят правата си. Държавата има други задачи - изнасилвачи, убийци, финанови далавери, корупция... Тъй де, поне хората за това са и гласували доверие, а не за да обслужва нечии корпоративни интереси.

http://thepiratebay.org/legal.php - хората си имат добър адвокат, добър закон и не се притесняват. Ние мълчим.

Гледам и тук мълчанието и овчедушието се шири с пълна сила и викам да пораздвижим малко дискусията, какво ще кажете.

Доживях да стана престъпник. Досега никога не са ме обвинявали по текст от НК. По закона за далекосъобщенията - да, по Кодекс на Труда - да, по Закон за Движение по Пътищата - също, ама по НК... най-сетне станах и аз истински престъпник, чак ГДБОП ме лови.

Хакуна матата и йо хо хо,
мичман Симба от пиратската фрегата с 42 топа ThePirateBay


Пуполино

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 74
 • Луда, но безобидна
Re: Torrents
« Отговор #3 -: 29 Май 2006, 13:38 »
Симба, много си прав! Ние всички сме престъпници! Не че съм много горда от това, ама нали нашите закони и демонстративните мерки на НСБОП лепнаха прозвището "ПРЕСТЪПНИК" н авсеки един интернет потребител в страната (сиреч на целия народ), та реших да не се цепя от купа.
Не знаех, че Майкрософт България имат такова голямо участие в ЗАПСП, мерси за информацията. Сега нещата още повече ми се изясниха, защото си много прав - всичко това е обслужване на частни интереси. Е, разбира се, и показност пред ЕВРОПАТА.
Изобщо не ми дреме, а с удоволствие забелязвам, че и на повечето хора не им дреме. Когато първия път службите на реда връхлетяха върху тракерите, потребителите се постреснаха. Сега обаче гледам, че нещата си вървят по старому - сайтовете си работят на пълни обороти, сваля се, качва се. Екстра! Да се пъчат колкото си искат!

ОБИЧАМ ТОРЕНТИ!
Когато грехът стане хоби,
човек живее истински добре.


Моят свят
МОЯТ БЛОГ

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #4 -: 29 Май 2006, 13:49 »
Всъщност по-точно е да се каже, че българската държава има толкова малко участие в ЗАПСП. Да бъдем точни - министерси съвет с внасянето му, три изменения и гласуването от НС.

Въпроса ми е следния и съм го задал на няколко отговорни фактора, от които чакам отговор (който навярно няма да получа, макар че ползвах служебни канали) - каква част от данъците ми отиват за обслужване на частни интереси? Защо се интересувам - защото не искам да внасям точно тази част  ;).

ЕДИТ: Мисля, че достатъчно съм спонсорирал Майкрософт чрез закупуване на лицензни копия на техни продукти за да ги спонсорирам втори път да си търсят правата.

Хакуна матата,
Симба
« Последна редакция: 29 Май 2006, 13:50 от Simba »


Пуполино

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 74
 • Луда, но безобидна
Re: Torrents
« Отговор #5 -: 29 Май 2006, 13:54 »
Отговори си на въпроса - в коя част от ОБЩЕСТВЕНАТА СФЕРА в страната ни не са намесени частните интереси и ще получиш отговора и на твоя въпрос.
Когато грехът стане хоби,
човек живее истински добре.


Моят свят
МОЯТ БЛОГ

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #6 -: 29 Май 2006, 14:10 »
Ако разбирам правилно намека ще преформулирам въпроса на - "корпоративни интереси" 8).

Хакуна матата,
Симба


Пуполино

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 74
 • Луда, но безобидна
Re: Torrents
« Отговор #7 -: 29 Май 2006, 16:11 »
Приятелю, плащай си съвестно данъците и после очаквай безплатно образование, безплатна медицинска помощ и всички онези безплатни и безкористни сфери, които са ти гарантирани от Конституцията. Очаквай, ама ще си почакаш!
Примерно, я гледай НОИ какви хубави "къщи" си вдигна с парите на българския данъкоплатец! Дори в небезизвестната НАП играят частните интереси на една банка, защото "то от там се взимат коректно попълнените платежни нареждания и тук ще ви направим отстъпка от такса превод". Пак чакай! Жулят те с три кинта за превод и допълнителен процент върху сумата. Ама народа е благоверен.
Какво да ти кажа, имам чувството, че цялата ни държава се е превърнала в изтривалка на онези със скъпите вратовръзки и зализаните перчеми.
Стискат те отвсякъде и после ми се заяждат, че си се превърнал в опасен престъпник, щото си си спестил 6 лева от билета за кино и си дръпнал един филм.
Иде ми да кажа нещо мръсно, ама няма....
Когато грехът стане хоби,
човек живее истински добре.


Моят свят
МОЯТ БЛОГ

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #8 -: 29 Май 2006, 22:35 »
Мацо, обръщаме го на чат. Надявам се още някой да каже нещо че да си поразчешем малко пръстите. А иначе за мръсното - давай на лични  :lol: :lol:.

Хакуна матата,
Симба


Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #9 -: 30 Май 2006, 11:05 »
http://files.hardwarebg.com/ftp/bloody/Chasut_Na_Milen_Cvetkov(29.05.2006-NTV).avi - гледайте. Вижте глупостите на БУЛАКТ ;)

Хакуна матата,
Симба
« Последна редакция: 31 Май 2006, 00:23 от Simba »


Пуполино

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 74
 • Луда, но безобидна
Re: Torrents
« Отговор #10 -: 30 Май 2006, 13:45 »
Явно никой друг не ще да вземе отношение по съответния проблем... Тъжно.
Когато грехът стане хоби,
човек живее истински добре.


Моят свят
МОЯТ БЛОГ

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #11 -: 31 Май 2006, 00:24 »
Оправих линка - копирал съм грешното поле  :shock:.

Иначе - вярно, жалко е ако никой друг не се включи.

Хакуна матата,
мичман Симба


Пуполино

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 74
 • Луда, но безобидна
Re: Torrents
« Отговор #12 -: 31 Май 2006, 11:15 »
Много жалко, ама тоя линк не ще да се отвори.
То както е тръгнало, май само двамата сме зантересовани от правата на интернет потребителите в България, та никого  няма да попречиш, ако накратко ми разкажеш за поредната глупост.
Когато грехът стане хоби,
човек живее истински добре.


Моят свят
МОЯТ БЛОГ

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #13 -: 31 Май 2006, 11:42 »
Хм, при мен си баца на пушка  :shock:. А иначе - 44 минути глупости не ми се разказват, довечера ще измисля нещо ;).

Хакуна матата,
Симба


Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Re: Torrents
« Отговор #14 -: 02 Юни 2006, 16:01 »
Show must go on. Този път в швеция и този път при най-големия:

http://www.slyck.com/news.php?story=1203
http://slashdot.org/articles/06/05/31/1226224.shtml
http://news.google.com/news?hl=en&ned=us&q=%22Pirate+Bay%22&btnG=Search+News
http://www.mpaa.org/press_releases/2006_05_31.pdf

http://82.99.25.142/

http://82.99.25.142/prq/

Новите сървъри вече се монтират :). Всичко там започна преди 6 месеца с политически натист на хамериканското министерство на правосъдието над шведското.

Новини, коментари и забележки?

Хакуна матата,
Симба


 

: ??:??