Полезните сайтове или как да сме част от Web 2.0

Автор Тема: Полезните сайтове или как да сме част от Web 2.0  (Прочетена 2905 пъти)

sneaky

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 685
 • I'm with the pilots
Web 2.0 термин с различна употреба, най-често употребяван за така наречения нов интернет-бум и компаниите, които го подхранват. сървъри за обмяна на информация, правещи сайтовете да приличат повече на десктоп средата, която - ако си роден след 1985, най-вероятно ти е втора природа. блогове, уикита и т.н. От бизнес гледна точка това са много всевъзможни компании с нови ИТ решения.
Преливането на десктоп-средата в онлайн пространството изглежда е и основна част в бъдещата стратегия на Майкрософт - най-накрая има къде да изхарчат милиардите кеш, които само отлежават в годишните доклади.

Идеята е да видим кои са важни/удобни за употреба от потребителска гледна точка.
Започвам с основни сайтове, които самият аз употребявам.:
http://www.flickr.com/ - невероятно удобен интерфейс и всевъзможни функции за управление на снимки. Можеш да ги организираш по най-организирано педантичния начин, за който се сетиш. Безплатния ти акаунт има ограничение от 20мб ъплоуд на месец, 200снимки видими за който и да е и организирани в 3 албума. Платен акаунт от $20 на година ти дава почти неограничени възможности. Ест достъпни до приятели в страната и чужбина. Страхотно обещаваша компания - затова и навреме прибавена към портфолиото на Yahoo!
-more info @ wikipedia-

http://last.fm - плъгин за музикалния ти плейър. записва всичко, което слушаш и го организира в прегледни чартове по всякакви показатели. задължителни добавки - тагове и сошъл нетуъркин'. освен това е и супер прегледен инструмент за фокусиран маркетинг. рекламите, които ти се дават са перфектно базирани на точно това, което би те заинтересувало. маркетинга се прави от ИндиКлик. -more info @ wikipedia-

http://myspace.com - не ме питайте какъв ми е майспейса, освен ако не сте приятели и/или Tila Tequila.

http://www.youtube.com/ - може да правиш каквото искаш с видеота. upload, лепи си ги по блога, пращай на приятели или просто прегледай вече гигантския им архив.

http://www.technorati.com/ - 'Search the blogosphere.' В момента 42 милиона блога са листнати в тази блог търсачка, която се ъпдейтва в реално време и т.н. Много е добра. Толкова добра, че фаундъра получи специален материал в рубриката за значими личности на сп. Иконъмист.

Ah, if you don't know what a blog is, по-добре се информирайте преди да е станало късно. The Pew Internet study отчита, че 11% - 50 милиона, интернет потребители четат блогове. Според информация на Technorati, всеки ден се създават 75,000 нови блогове, които се ъпдейтват 1.2 милиона пъти дневно, или 50,000 пъти на час.

Засега това от мен. Някой друг да се пробва да обясни AJAX и другите такива гийковски понятия.

Казвайте и вие какви Уеб 2.0 сайтове използвате и защо.
I'll do graffiti if you sing to me in French

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
Не ползваме никви такиви, ние сме старомодни  :lol: :lol:. За last.fm пък - не обичам софтуер, които пращат нещо, някъде без мое участие  :lol: :lol:. Блоговете за мен са глупост, скоро и е-кенеф ще се пръкне сигурно, за да пикаем виртуално. youtube.com - защо да си качвам видетото някъде, където собственика да печели от реклами? Аз собствен web сървър нямам ли? Пък и да нямам имам 2-3 артисали shell-а на чужди такива ;). Пък и линк от рода http://thelionking.eu.tt/MyVideo.avi ми е по-пригледен ;).

Хакуна матата,
Симба


sneaky

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 685
 • I'm with the pilots
Re: Полезните сайтове или как да сме част от Web 2.0
« Отговор #2 -: 11 Февруари 2007, 10:52 »
Окей. Уеб 2.0 вече е бизнес за милиарди. Google купи Youtube за $1.5 такива, поради което в момента имат негативен кеш флоу от 300 милиона.

Не е само до бъзуърдс. Става дума за свобода на изразяването и демокрация.
I'll do graffiti if you sing to me in French

 

: ??:??