Поезия и морал

Автор Тема: Поезия и морал  (Прочетена 5802 пъти)

Белоснежка

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 524
 • В Я Р В А Й !!!
Re: Поезия и морал!
« Отговор #15 -: 05 април 2007, 22:37 »
Това, че имаш мнение какъв БИ ТРЯБВАЛО да е творецът, по принцип не е лошо. Проблемът е, че повечето творци въобще не отговарят на твоя модел. Те пият, пушат, вземат наркотици, сменят сексуалните си партньори на поразия, крадат и правят хиляди други неща, които противоречат на традиционния морал...


Не мисля, че може да се обобщава, че повечето творци пушат, пият, вземат наркотици, крадат и пр. , нали?!

Поздрави!

« Последна редакция: 05 април 2007, 22:39 от Белоснежка »
"НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАЙ ДА БЪДЕШ ДИМ, КОГАТО МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ОГЪН"

ВТ

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 381
Re: Поезия и морал
« Отговор #16 -: 06 април 2007, 11:45 »
За да създаваш нещо стойностно трябва да вложиш в него частица от себе си! Иначе не правиш нищо! Колкото и богат владетел да те покровителствува (многовековна истина) или колкото и пари да дадеш, за да пишат за теб (съвременна истина)! :)
Защото истинското изкуство говори с езина на сърцето и затова е разбираемо за всеки и навсякъде! Останалото е тема за писане на така наречените критици и изкуствоведи! :)
« Последна редакция: 07 април 2007, 19:10 от ВТ »

Itilon

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 28
Re: Поезия и морал
« Отговор #17 -: 07 април 2007, 15:47 »
Хвана ме и си напълно права. Не биваше да обобщавам по този начин. Така че ще направя нещо друго - ето ти няколко примера за творци, чиито действия противоречат на съществуващия морал:

Вчера прочетох рецензията на една книга, разказваща за творците. Та във въпросната рецензия се твърдеше, че Пикасо разделял жените на богини и изтривалки и всячески се опитвал да превърне богините в изтривалки. Затова унижавал по всякакви начини или пък пребивал до смърт всичките си приятелки. Не знам за теб, но лично аз нямам желание дори да познавам такъв човек. Но, въпреки това, хората твърдят, че той е гений, нали?

В книгата си "За писането" (а и в другите си автобиографични произведения) Стивън Кинг разказва за онзи период от живота си, когато е  бил напълно зависим от наркотици и алкохол и за разните гадости, които му са се случвали в тази връзка. Доколкото си спомням и с Юго и Хемингуей положението е подобно.

Не съм съвсем сигурен, но за някой от големите художници на 20-ти век се твърдеше, че е бил убеден привърженик на нацизма.

А какво ще кажеш за Димитър Димов, който от страх променил голяма част от "Тютюн" след идването на комунистите на власт. Конформизмът не влиза в списъка с качества, които бих определил като морални. В тази връзка Александър Дюма баща (ако не се лъжа) пишел тонове едносрични диалози, защото по негово време се плащало на ред. Чарлз Дикенс променил края на "Големите надежди", понеже хората не го харесвали.

Иван Вазов пък починал в прегръдките на курва. Между другото аз лично винаги съм се дразнел от факта, че жените, които харесват секса или пък спят с много мъже се определят като курви, а мъжете, които отговарят на същите условия са герои. Моето мнение противоречи на обществения морал, който твърди, че трябва да е точно така. Не твърдя, че съм кой знае колко добър писател, но със сигурност това не ме е спряло да пиша.

Karmens

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 90
 • be delicious...
Re: Поезия и морал
« Отговор #18 -: 07 април 2007, 16:54 »
Твоите примери ме отвратиха от изкуството като цяло поне за половин час  :read: Но за жалост си ужасно прав. И всеки пак, какъвто и да е живота на твореца, не е ли по-добре да се черпи пример от това, което ни е дал, отколкото от него самия? Ясно, че както за малките деца поетът е възвеличаван и обичан, така трябва да е и за възрастните...

Но всеки е себе си , когато не твори.Малко ли пъти самите ние създаваме прекрасни произведения именно,когато сме на дъното, не отключваме ли най-широко душата си, когато нищо не върви?...

Просто и творците са хора и може би не бива да очакваме от тях да бъдат съвършени. Те са просто ХОРА ... :wink:
I don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
Cause I'd miss you, baby

ВТ

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 381
Re: Поезия и морал
« Отговор #19 -: 07 април 2007, 19:53 »
Бих желал да вметна нещо към написаното към Itilon не да споря, да подкрепям или оборвам. Просто няколко факта, че наистина нашата оценка за това дали някой е стойностен творец не бива да се влияе от това, което знаем за неговите човешки качества, религиозни или политически убеждения или сексуални потребности.

1). Преди доста време ми съвсем случайно попаднах в една библиотека интервю на Пикасо, в което на въпрос защо продължава да рисува по този неразбираем за хората начин, той признава - "Ще продължа да рисувам, докато ме намират за интересен и ме купуват. След това ще измисля нещо ново!" Изненадан попитах моето домакини, които споделиха - това интервю старателно се укрива от широката публика, защото ще срути пазара на картини изобщо! :)
2). Легендата за смъртта на Иван Вазов е доказано невярна, въпреки, че никой не отрича абсолютно заслужената слава на умел любовник, вкл. и отношенията му с Евгения Марс.
3). Колкото до Хемингуей, причина за неговото самоубийство не е само алкохолизмът, а и наследствена обремененост в това отношение и не напразно в неговото семейство и в предишните поколения и в следващото поколение има нелогични самоубийства. Каквото и да се стремят да завоалират тези факти неговите поклонници!
4). За покойния изключителен диригент Караян не бива да се съдим по взаимоотношенията му с Адолф Хитлер, нали така?
5). Не искам да коментирам сексуалните предпочитания на Леонардо да Винчи, стеснителността на Дега. Или причините за смъртта на Мопасан, за които той няма никаква вина, но лекарите знаят, че дават отражение върху личността на човека. Той е знаел от какво ще си отиде и затова е ненавиждал не само баща си. Но всички зноят, че това не му е попречило да създаде шедьовъра "Лоената топка". (Мисля, че с това заглавие е известно у нас.) Както и причините, заставящи  Бенвенуто Челини често да сменя местожителството си! Или начина на живот на Франсоа Вийон или на Децата на века. Както човешкия морал на Реноар към една талантлива жена, която безумно го е обичала.
Но когато в името да поспечелиш малко пари и произведенията ти да се печатат и филмират, както и в името на определена обществено-политическа кариера да отречеш таланта и творчеството на велик баща като скромния Николай Райнов - това е достойно са съжаление. Навярно затова продължи да бъде изучаван, за разлика от неговия син.

Itilon

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 28
Re: Поезия и морал
« Отговор #20 -: 07 април 2007, 22:12 »
Просто и творците са хора и може би не бива да очакваме от тях да бъдат съвършени. Те са просто ХОРА ... :wink:

И аз това имам предвид. Примерите, които съм дал целят да отговорят ето на това мнение на Белоснежка.

Нямам впредвид, че изкуството не прощава описването, примерно в стих, на властващото безредие, деградация и пр., а, че изкуството не би простило на създаващия го творец да бъде въплъщение на аморалност!
И продължавам да поддържам тази си позиция, че пишещият, творящият Изкуство трябва да има бяла душа, чисто сърце!


 

: ??:??