10-те най-вредни книги на XIX и XX век, Според американски консерватори

Автор Тема: 10-те най-вредни книги на XIX и XX век, Според американски консерватори  (Прочетена 2022 пъти)

stephanova

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 84
Класацията е направена по молба на американското издание "Хюмън ивентс".

1. Манифест на Комунистическата партия, Карл Маркс и Фридрих Енгелс (1848 г.)
2. "Моята борба", Адолф Хитлер (1925-1926 г.)
3. Цитати от Мао Цзедун, 1966 г.
4. "Сексуалното поведение на мъжа", Алфред Кинси (1948 г.)
5. "Демокрация и образование", Джон Дюи (1916 г.)
6. "Капиталът", Карл Маркс (1867-1894 г.)
7. "Тайната на женствеността", Бети Фридън (1963 г.)
8. "Курс по позитивна философии", Огюст Конт (в шест тома, 1830-1842 г.)
9. "Отвъд доброто и злото", Фридрих Ницше (1886 г.)
10. "Обща теория на заетостта, процентите и парите", Джон Мейнард Кейнс (1936 г.)
Кафето е разговор.
Когато няма с кого,
го пия в две чаши

Дарко

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 322
Една книга да се обявява за вредна това от къде ли ми е познато. Утре ще почнат да обявяват хора за "враг на народа" и глей сеир  :lol:
между къщите и призрачните хора

Присъствие струя от очевидности

видях през нереалните си действия


Kotentseto

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 46
Ммм, аз съм чела осем от тях, пет от които заради даскало... :)

sneaky

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 685
 • I'm with the pilots
Mein Kampf за училище... :lol:
През 20ти век голям брой президенти, вкл републиканци, са прилагали Кейнсиански идеи.

Дарко, ами те са го правили това с "Враг на народа" в Щатите  - викат му Макартизъм по името на небезизвестния сенатор. Всичко завършва с фиаско. Good Night, and Good Luck е филм по случая. Нелош, бтв.
I'll do graffiti if you sing to me in French

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Американските консерватори са прекалено безочливи, защото  защитават най-усилено пазарната икономика, а същевременно отричат Капиталът на К. Маркс. Тази книга не съдържа теорията на комунизма, тя е най-голямата и истинска теория на капитализма, която не е надмината от нито един капиталистически икономист.Съвременният капитализъм продължава да се развива по тази теория. В консервативна Англия е направена друга класация, която определено е по-близо до истината. В тази класация Маркс е личността на хилядолетието, а това означава най-великия човек. След него е Айщайн и на трето място е Нютон. Американските консерватори пренесоха маниполациите си и в ХХІ век.

Itilon

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 28
Интересно! Не знаех, че "Манифест на комунистическата партия" е книга. Възможно е горе-долу същото да важи и за "Цитатите" на Мао Дзедун.

Akademika, пишеш глупости. Съвременният капитализъм няма нищо общо с описания от Маркс. Именно неспособността на този човек да предвиди развитието на капитализма, доведе до това, че теориите му за комунизма се оказаха неверни.

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Маркс не можа да предвиди, само че последната фаза на капитализма вместо империализъм ще бъде социализъм. Капитализмът го усети и се преустрояваше като прехвърли част от печалбата към работника като увеличи заплатата му и това донесе по-голяма печалба на капиталистите. Защото покупателната способност на масите се увеличи, с което се увеличи и печалбата на капиталистите. Точно от това страда съвременния български капитализъм. Маркс предвиди израждането на капитализма в империализъм.След което предвиждането се потвърди и последваха две световни войни предизвикани от капитализма, а не от социализмът.Маркс предвиди, че капитализмът може да стане социален, но нашите социалистически управници не го пропагандираха,за да си останат вечни  управници. Да не забравяме, че студената война беше най-успешната манипулация на капитализма, която  събори вече разклатения социализъм.Много неща не трябва да забравяме,за да можем да установим истината.Например много от капиталистическите държави през 50 и 60 години нямаха пенсии.В това число и Япония. През същите години стреляха срещу стачкуващите работниците, убиваха техните водачи.Рейн течеше съпунлива, а Токио беше най-замърсената столица в света. Капитализмът оцеля,защото се социализира до такава степен, че в повечето капиталистически държави управляват социалистически правителства. Социализмът в Китай се ориентира към пазарната икономика и стана новото икономическо чудо на Изтока. Да се върнем към Капиталът на Маркс, който съдържа капиталистическата икономическа  теория и дава най-доброто определение за капитал. Защото капитала не е само натрупване на пари и стоки, а според Маркс, капитал може да бъде само това натрупване на пари и стоки, което е извън ежедневната необходимост. От това определение следва фалита на малките фирми, защото им липса такъв свободен, истински капитал. Не може да има социално благоденствие без демокрация, както не може да има демокрация без социалното. Всичко друго е демагогия, която се опира на уличните лозунги. Може да се расъждава върху това, че капитализмът е призван да развива обществото /общото, НТП/, върху основата най-частната единица, човекът.А комунизмът върху основата на социалното равновесие ще се развива най-частната единица на обществото, човекът. Ако по времето на студената война се изкаже нещо подобна, авторът ще бъде разтрелян и от двете страни. Човешкото развитие досега е вървяло само чрез закона на пробата и грешката.Човечеството ще престане да се развива по-този закон, само когато открие Всеобщия закон на материалното съществуване и развитие и го приложи по човешки.Затова не трябва да робуваме на уличните лозунги и определения, а трябва да търсим истината. Поезията, ни дава големи възможности за това. Много от истините  са постигнали най-добрите поети чрез поезията си.

 

: ??:??