Няколко полезни съвета за публикуването на художествени произведения в сайта!

Автор Тема: Няколко полезни съвета за публикуването на художествени произведения в сайта!  (Прочетена 42123 пъти)

galentina

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
Скъпи, потребители!
Реших да Ви напиша нещо, което мисля, че ще е от помощ, както за вас, така и за нас - редакторите на сайта.
Мисля, че с Вашето вниманието върху написаното по долу, работата в сайта ще се подобри значително и няма да се чака толкова много за публикуването на творбите Ви.
Има потребители, които не ни затрудняват с грамотно написаните си текстове и на тях голямо БЛАГОДАРЯ, но малцина от Вас знаят какво е да поправяш стихотворение, което още в заглавието има грешка, а в текста не се признават основни и лесни правила като главна и малка буква, точки, запетаи, да не говорим за правописните грешки. Мисля в тази тема да добавям най-честите допуснати правописни грешки и така да предотвратим заедно допускането им.
Смятам, че грешките се дължат на това, че пишете стиховете си направо в полето за публикуване. Искате по-бързо да го видите в сайта – може би това е причината, но когато е цялото в грешки, отнема от 5-10 минути на редактора (в зависимост от обема), за да го приведе в приличен вид и пак ще се забави.
В този случай не знам кой печели и кой губи.
Аз само Ви моля да препрочитате написаното от Вас самите и да следите за груби грешки. Знам от практиката, че по-трудно се откриват собствените грешки, но мисля, че с повече внимание, те могат да се игнорират напълно. Трябва обаче и желание. Вярвам, че Вие сте талантливи хора, които искат да бъдат не само откровени, но и грамотно откровени :) За мен, лично, когато прочета нещо пълно с грешки, дори и да е стойностно и с дълбок смисъл, се губи всякакво удоволствие. Друго си е, когато прочетеш нещо и се оставиш само на думите да те водят в мелодията, за която правописната грешка е ПАУЗА, убиваща пауза за удоволствието...
Сайтът е за грамотно написани произведения, не за грамотно редактирани от редакторите произведения.
Преди година не ме затрудняваше да редактирам основно Вашите творби, но днес сте толкова много, а и мисля, че който уважава таланта си, трябва да се погрижи и за външния му вид, да го предостави на читателя в най-приятна, свежа форма - именно без грешки!
Бъдете по-взискателни към себе си и ще станете любимци на много повече потребители и редактори :)

Една често срещана ситуация, е тази, в която всеки стих на дадено стихотворение започва с главна буква, което е недопустимо ако накрая на предходния ред има запетая. Лесен начин за решението на тази проблем (който мисля, че идва от набирането в Word, където след всяка първа написана дума на реда и интервал, тя автоматично става с главна буква; тази опция се изключва-намерете начин) е набирането само с големи букви на цялото стихотворение. Натискате Caps Lock и готово. Така всички ще са доволни.
Въпреки, че на мен ми харесва повече съотношението на малки и големи букви. Но мисля, че предложението ми е подходящо за всички, които бързат да споделят :) !

Не знам колко от Вас ще прочетат и ще обърнат внимание на написаното тук, но ще се радвам да са повече, защото за нашия сайт е важно и потребно, и добра реклама, а предполагам, че бихте искали да сте част от една хубава общност, каквато сме ние, Откровенията....

Благодаря на всеки прочел това и отделил от ценното си време за каузата да бъдем по-взискателни и уважаващи собствения си труд!

С много Галентински усмивки  :) :) :) :) :)
« Последна редакция: 01 септември 2007, 17:55 от galentina »

Белоснежка

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 524
 • В Я Р В А Й !!!
Вярвам, че Вие сте талантливи хора, които искат да бъдат не само откровени, но и грамотно откровени. :P За мен, лично, когато прочета нещо пълно с грешки, дори и да е стойностно и с дълбок смисъл, се губи всякакво удоволствие.

Бъдете по-взискателни към себе си...

С много Галентински усмивки  :) :) :) :) :)

* * *
Подкрепям те и напълно съм съгласна с горенаписаното!!!
Често се допускат елементарни правописни грешки, които са по-скоро резултат от бързината да се напише даден текст, отколкото от това, че не са овладени нормите... Така наречените "клавиатурни" грешки също са причинени от бързина. Тъй че... наистина... нека бъдем по-внимателни и взискателни към това, което предлагаме за публикация!

искрени белоснежни усмивки :P
"НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАЙ ДА БЪДЕШ ДИМ, КОГАТО МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ОГЪН"

mili4ka_

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 43
 • Betty Boop
Аз съм на мнение, че трябват поне 2 предварителни прочита на завършеното произведение, преди да натиснете "Публикувай". :)
                                                    Поздрави!

MIla_f

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
Много точни съвети!Аз много ти благодаря за тях и се надявам много хора да го прочетат и също да останат доволни!Браво! Поздрав! :P

изречена

 • Публикуващ редактор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 891
Не знам колко хора изобщо ще си направят труда да прочетат тази тема. Може би са им по-интересни темите "Коя песен искате за погребението си?", "Как да си хвана гадже?", "Помогнете ми, утре имам домашно", "Боли ме носа и кашлям" и т.н.
Въпреки това, ми се ще да акцентирам върху няколко основни типа грешки, които се допускат при написването на произведенията и които определено забавят работата на редакторите, а следователно и увеличават времето за публикуване на дадено произведение. Та, ето според моите скромни наблюдения:
1. Писането с главни букви е нежелателно. Преди всичко е набиващо се в очите и в интернет се смята за крещене, а вие не крещите стихотворенията си, нали? Автоматичното започване на всеки нов ред с главна буква също не е желателно. Спокойно можете да изключите тази опция във Word, а ако не знаете как, просто си прегледайте стихотворението и ръчно подменете главните букви с малки такива. Това определено забавя редакцията.
2. Многоточието се състои не от две или двадесет точки, а само от три (...). То е "залепено" за предхождащата го дума, а след него се поставя интервал.
3. Интервал се поставя СЛЕД всеки препинателен знак, а не ПРЕДИ него. Това дебело подчертавам особено за пишещите разкази, есета и статии. Не мога да ви опиша колко време отнема редакцията на такова произведение с объркана пунктуация и интервали. Интервал не се поставя преди и след тире (-) при степенуване (по-, най-) и когато се поставят кавички. Кавичките са "залепени" за думите.
4. Отрицателната частица "НЕ" се пише ОТДЕЛНО от глагола, с който е свързана - НЕ ЗНАМ, НЕ МОГА, НЕ ИСКАМ и т.н. Няма дума "незнам"!
5. Често срещана грешка - "НОЩА" - нощ е съществително име в ж.р. и при членуване се поставя частицата "та" - нощ - НОЩТА. Когато е прилагателно, обаче, се пише НОЩЕН, НОЩНА, НОЩНО, а не НОЩТЕН, НОЩТНА и т.н.
- Любов е съществително име в ж.р. и отново се поставя частцата "та" при членуване. ЛЮБОВ - ЛЮБОВТА. Не знам защо някои от вас упорито продължават да пишат ЛЮБОВТТА...
- пише се "СЯКАШ", а не "ВСЯКАШ"
- пише се "ПРЕДВИД", а не "ВПРЕДВИД"
6. Вярвам, че мнозина от вас виждат разликите в произведенията си преди и след публикуването им в сайта. Някои от тях са ми писали в пощата. Благодаря им. Има потребители, които при редакцията на произведенията си пренебрегват труда на редакторите и отново ги качват с всички грешки, които са били вече редактирани. Моля ви, уважавайте труда ни - отворете полето за редакция и нанесете там корекциите си, а не от вашето РС.
7. Има потребители, които не ползват никаква (или тук-таме) пунктуация. За сведение: или има, или няма пунктуация. Приемам "модернистите" и там не коригирам нищо, но тези, които смятат, че е излишно да слагат пунктуация и пишат просто ей-така, както в момента им е скимнало, ще връщам произведенията им за да пристигнат във вид, който да е достъпен за читателите. Аз мога да поставя пунктуацията, но дали ще е точно тази, която авторът би искал да почувстват читателите? Знаете, предполагам, колко е важна една, на място поставена, нищо и никаква запетая.

Смятам, че всеки, който е с претенции да пише и да представя публично произведенията си, трябва преди всичко да е грамотен и никакви извинения не го оправдават. Неволните грешки си личат. Ако уважавате читателите си, ще бъдете уважавани и като автори и творци.
Поне можете да се постараете :)
Пожелавам ви успех!
И нека другите говорят зад гърба ми. Това не значи ли, че съм пред тях? По-страшно от изкуствения интелект е естествената простотия.

Jane_d

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 58
Подкрепям напълно редакторите! Представям си какъв сериозен труд се влага при редактирането на даден текст! Моите уважения, за което! :)
А, относно собствената ни саморедакция, наистина смятам, че е важна и ще спестява доста излишно време и труд на редакторите! Нека бъдем по-взискателни към творбите си и тяхната грамотност!
Поздрави на всички редактори!!! :)

Романтик

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 219
Здравейте!!!
Темата е много полезна. Дано повече хора я прочетат.

Защото тези правила би трябвало да се отнасят и при писането на коментари. Свидетели сме на много неграмотно написани такива.
Мая, имам предложение. Защо не ограничите произведенията за пускане до едно на ден? Тъкмо ще ви се облекчи работата, а и ще могат да се прочетат повече неща. Напоследък има доста нови автори и някои от тях са обещаващи. Но при забавяне на публикуване и после, когато се пуска, се получава доста за четене. А времето не стига. И се налага да се ограничаваме само със собствените ми фаворити. Онези, които чета редовно.
В темата за " Къде сте редактори?..." Румен Беше дал интересно предложение за един почивен от публикации ден.
Аз също бях писал там предложение. Дано да бъда разбран правилно.

Приятен ден!!!

Белоснежка

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 524
 • В Я Р В А Й !!!

Мая, имам предложение. Защо не ограничите произведенията за пускане до едно на ден? Тъкмо ще ви се облекчи работата, а и ще могат да се прочетат повече неща. Напоследък има доста нови автори и някои от тях са обещаващи. Но при забавяне на публикуване и после, когато се пуска, се получава доста за четене. А времето не стига. И се налага да се ограничаваме само със собствените ми фаворити. Онези, които чета редовно.


Идеята ти, Христо, всъщност е много добра! Аз самата също съм мислела по въпроса - че ще бъде много по-добре, ако се ограничи броят на публикациите от един автор за деня.  Може би веднага ще се появят възражение, но ако се помисли хубаво - предложението наистина е логично и ще бъде в полза на самите публикуващи! Когато в графата "чакащи" се събере голям брой произведения за публикуване - толкова, че дори най-новите да отидат мигновено на 2-ра страница, то какво се получава: че на 1-ва страница от 40 творби (потребителя) в действителност има около 10-ина автора с по 3 произведения и тук-таме някой друг сред тях (обикновено нов автор). А е съвсем нормално, че произведенията от 1-ва страница са най-четени, тогава другите просто "губят" вниманието на читателите.
Броят на публикуваните творби от един автор може да остане пак 3 за деня, но с уточнението те да са от различни жанрове - например - стих, разказ, фото...
Мисля, че е разумно...
Мое мнение!

Поздравчета!  :wave:

"НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАЙ ДА БЪДЕШ ДИМ, КОГАТО МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ОГЪН"

Богун

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 13
Хахах - аз затова сега уважавам много учителката ми по български език до 8-ми клас,въпреки че докато бях в училище всички я мразехме.Едва накрая осъзнах,че е било за добро,когато ни мъчеше с правописа и граматиката. :) Но сега изглежда учителите са "по-добрички"... :lol: То всеки греши,но има някои грешки,които наистина развалят цялостното впечатление.Мен лично ме дразнят само сбърканите буквички.Запетаите,членуването,тиретата както и да е - но буквичките могат да се поправят без да е нужно да се ровите в граматика или речник,просто всичко трябва да се прочете поне два пъти внимателно преди публикация.
"Две неща ми трябват на земята - те са любовта и свободата. Жертвал бих живота безвъзвратно за любов, любовта да дам за свободата съм готов." - Ш.Петьофи

petinka67

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 238
 • ОБИЧАЙТЕ СЕ!!!
С две ръце подкрепям предложението на Христо и Гери за по едно произведение на ден!
В този случай няма да има нужда от бързане , за да се качи - ще има време самите  автори да си поогледат творбите!

Изпращам на всички ви моите поздрави!:-)
.

Aneta_kz

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 82
Присъединявам се към останалите. Едно произведение на ден е напълно достатъчно, освен ако не са различни жанрове, както предлага Гери. Все пак не количеството е важно, а качеството! Така който има в ,,резерв'' творби ще може да ги попрегледа, преди да публикува. :salute:

АНИ-КЗ

Jane_d

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 58
Нека и аз взема отношение по темата за количеството на публикациите! Още преди да се отвори такава тема, аз съм обмисляла това, което в момента споделяме! В действителност съм на мнение, че най-добрия вариант е да се публикува по едно произведение от даден автор на ден! А, най-оптималната идея ми се струва на Гери/Белоснежка/! Така най-вероятно ще се облекчи и работата на редакторите! Освен това ще могат да се прочитат много повече произведения! Това е само мое мнение!
Решенията ще се вземат от упълномощените лица! :) :) :)
С уважение: Деси
« Последна редакция: 02 септември 2007, 15:51 от Jane_d »

изречена

 • Публикуващ редактор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 891
съгласна съм с предложенията ви, но пак измествате темата... става дума за грамотността, което няма нищо общо с броя на публикуваните произведения.
И нека другите говорят зад гърба ми. Това не значи ли, че съм пред тях? По-страшно от изкуствения интелект е естествената простотия.

изречена

 • Публикуващ редактор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 891
понеже днес отново се "сблъсках" с още една често бъркана дума...
- пише се СЯКАШ, а не ВСЯКАШ
ще ви досаждам с тази тема непрекъснато. така ще улесним взаимно работата си.
И нека другите говорят зад гърба ми. Това не значи ли, че съм пред тях? По-страшно от изкуствения интелект е естествената простотия.

ВТ

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 381
Искам и аз да напиша своето мнение по тази тема.
Вижте какво, уважаеми автори от сайта. Нека да помним, че редакторите не трябва да влизат в ролята на учители от началното или основното училище. Нека, ако наистина сме с претенциите да създаваме литературни произведения, да сме на "ти" с граматиката. И на тях да оставим единствено възможността да отстраняват чисто технически грешки от натискане на съседен клавиш. Въпреки, че всички ние трябва да свикнем да пишем първо в папка в собствения компютър, да ги проверяваме с програма или по друг начин за правописни грешки и едва след това да ги копираме в сайта. Неграмотността е единствено наша персонална характеристика!
« Последна редакция: 15 септември 2007, 23:13 от ВТ »

 

: ??:??