Луд ли е бил Ехнатон?

Автор Тема: Луд ли е бил Ехнатон?  (Прочетена 5631 пъти)

impure_blood

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 151
Луд ли е бил Ехнатон?
« -: 31 юли 2004, 00:18 »
Неразбран гений, изпреварил времето си с идеите и разбиранията си... или просто един луд? Революционер или невменяем деспот...
"... и в този миг разбрах, че беше човек, когото трябваше или да мразиш или да обичаш, защото пред него не можеше да остане равнодушен никой, в чиито гърди биеше сърце... "
Ще ми е интересно (и със сигурност - полезно) да видя мнения по въпроса.  :P :)

sneaky

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 685
 • I'm with the pilots
Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #1 -: 31 юли 2004, 02:27 »
Бил е най-малкото, хм, "непрактичен" владетел. Да се караш със свещениците е било твърде опасно в онези времена.

Чувам, че открили следи от кока в някои мумии на фараони...Интересно дали не става дума за Ехнатон. ;)
I'll do graffiti if you sing to me in French

Macka

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 17
Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #2 -: 03 август 2004, 14:44 »
Всички гении са меко казано нестандартни,дори луди,но това само по себе си е критерият който ги отличава от останалите.А за да бъдеш гении трябва да си различен  от масата и да мислиш нестандартно!
Вятър минава през клоните на бора,
но защо ли е толкова различен звукът?

admin

 • Администратор
 • Форумен лъв
 • *****
 • Публикации: 917
Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #3 -: 03 август 2004, 15:13 »
impure винаги е твърдяла, че съм странен. Защо ли?
 8)

Double-D

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 392
Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #4 -: 03 август 2004, 23:19 »
Цитат на: admin
impure винаги е твърдяла, че съм странен. Защо ли?
 8)


Ще се въздържа от коментар  :D
We live thinking we will never die.
We die thinking we had never lived.
Cut it out.

JACK_ANGEL

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 16
Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #5 -: 08 септември 2004, 23:49 »
Идиотското е, не в лудостта на Ехнатон (бил си е съвсем наред, но не съвсем - инак би ли си взел за жена първата красавица - Нефертити), просто е действал по икономико-егоистични подбуди. От една страна - отнемането привилегиите (напр. предаването на част от пленниците) на жреците, е съвсем разумно от гл.т. на общонационалната икономика, която в този период не е била в цветущо състояние. От друго - си е било чист авантюризъм и глупост да принуждаваш людете да променят религия за броени дни дето се казва, да им преобърнеш представите, а и заедно с това да отнемеш прехраната на множеството заети със строеж и зографисфане на храмове и гробници. Съвсем тъпо, пак от икономическа гл.т., е начеването строеж на нов огромен град сред криза, когато няма с какво да се издържа този строеж. Почти идиотска е идеята за "реализъм" в изкуството, т.е. да се изобразява дори и фараона (и съпругата му) с всичките недостатъци и то по време (което май още не е отминало), когато от водачите се е изисквало, поне като изображение, да се доближават до съвършенството. Друг пропуск (между другото недопуснат от неговите следовници) е да не се унищожат следите от предшествениците, където и каквито и да са, на какъвто и да било носител. Отгоре на всичко, високомерието и чувството за върховност породило неприязън у съседите - никому не би било приятно да му оставят посланика да се пържи на слънцето египетско, па макар и да е от сродни (сирийски)земи, докато управника седи на сянка и му веят.
И май най-главното - хората още не били дорасли психологически и умствено до идеята за бога-абстракция, какъвто бил Атон.
Самият Ехнатон в продължение на десетилетие си стоял в Амарна и размишлявал за абстракциите божии, докато прагматично настроените му противници, използвайки икономическите неблагополучия му кроели шапка. А съвсем лесно било да го бутнат след смъртта на Нефертити и втората му жена, а дали е умрял естествено на 40 и няколко години? Въпреки установените факти, си имам собствено мнение, относно "отмъщението на жреците" при мумифицирането на Ехнатон, че да се разпадне при сваляне на покривнащие платнени ленти.
Интерес заслужава и една хипотеза, според която Ехнатон е страдал от синдрома на Марфан, който освен, че уврежда ставите на крайниците, придава известна "странност" на характера.
Май се отплеснах повече от предвиденото...
Multum non multa

impure_blood

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 151
Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #6 -: 12 септември 2004, 13:07 »
Доколко наистина е бил луд - не знам. Но е факт, че една огромна част от египетското(и не само египетското) население го е мислила за такъв. За общонационалната икономика - да речем, че Египет след царуването на Ехнатон е смачкан просто и той до голяма степен спомага за общия упадък. Едно е сигурно, Ехнатон е абсолютен новатор и доста смел при това. Пожертвал е много човешки животи в името на Атон. Не смятам, че реализмът в изкуството по това време е идиотска идея. Идеята сама по себе си е много добра и е напълно в духа на "новото" божество Атон - истината над всичко, но както и в много други сфери, и тук Аменхотеп IV се олива и докарва нещата до крайно изкривяване. А пък, че той си е бил грозен... и че в интерес на Истината хубав е нямало как да го нарисуват... това си е безспорен факт :twisted:
Аз си мисля, че много от действията и принципите му са благородни, въпреки всичко. Възхищавам се от ентусиазма, с който за 3 години насред пустинята е издигнат град, съпоставим с Тива, Ниневия и всички други красиви градове. Вярно, че Аменхотеп е малко или много бягство от отговорност и че е бил обречен със самото си създаване, но все пак това не го прави по-малко забележителен.
Хм, чувала съм, че е бил погубен чрез заговор, в който участват самият Ейе и Хоремхеб :) ...
Според мен тъпо от негова страна е било желанието да извърши преврат (да наложи хегеменоия на Атон) по мирен път... тоест, той не е криел намеренията си, въпреки че е знаел за традициите и вековното върховенство на Амон, знаел е и каква власт имат жреците му...
Джак, можеш ли да напишеш нещо повече за Кийя? Освен това, мисля, че Ехнатон умира преди Нефиртити, която след това се опитва да се добере някак до властта :), но не й оставят възможност де;)
Цитат
И май най-главното - хората още не били дорасли психологически и умствено до идеята за бога-абстракция, какъвто бил Атон.

Това ми хареса :)

ХЕРОН

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 11
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #7 -: 23 декември 2006, 21:47 »
Синът на Слънцето, още известен като ЕхнАтон не е бил нито непрактичен, нито луд. Годините и безумците са го изкарали такъв, а до нас достига един грозен, гротесков образ.
Налагането на новата религия е било продиктувано най-вече от политическите стремежи на младия фараон. Цялата власт е била съсредоточена в жреческото съсловие, елиминирайки него, той осигурява бъдинните си на престола.
От друга гледна точка, решението на фараона е продиктувано и от чисто философски причини. Египет е средище за разпространение на могъщи движения и организации, естеството на които не желая да коментирам.
За мен Ехнатон е бил ловък политик и дързък човек. С други думи, отличен държавник.
                                                                      Искрено ваш...
Ars longa vita breva est..

ВТ

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 381
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #8 -: 07 януари 2007, 21:31 »
Ехнатон не е бил луд и това е известно на науката. Просто е бил недостатъчно силен за да обедини двете власти, както е желаел - държавната и религиозната. Не е имал силата на много следващи го владетели, особено в Европа. Нали си спомняте причините за екзекутирането на архиепископ Томас Кентърберийски, защо резиденцията на папата е била "преместена" против неговата воля си в Авийон и множество други подобни примери на силни владетели, които са налагали своята воля по един и друг повод на църквата. Докато се е стигнало да изолирането на папата в една малка, изкуствено създадена, да не кажем - измислена държавица.

Crims

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 23
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #9 -: 19 март 2007, 17:47 »
Ехнатон просто е бил по-напреднал с възприятията си и разбиранията си за света. Той е първият човек в историята, който е предложил монотеистичната религия, като за него е имало един-единствен бог - богът Слънце. Много учени смятат, че неговото.. избързване, така да се каже, се дължи на болестта от която вероятно е страдал. Била е нещо като ограничена форма на шизофрения с външни физически белези. Сигурно сте виждали статуите на Ехнатон и непропорционалните крайници и глава. Той е имал моменти, в които е наричал себе си Син на Слънцето, на всевишния бог Слънце.

Не е бил луд, ако приемаме единствено разбиранията, без вероятността от психично заболяване. Просто е бил философ. Осъзнал е, че благодатта на народа не се определя от 40 божества, примерно, а само от един Бог, който има неограничени възможности. Той е бил първият човек, който е имал по-съвременно мислене, що се отнася до религията и типът религия, в която трябва да се вярва. Просто си е бил умничък, хах =)
...Bad art is more tragically beautiful than good art because it documents human failure...

sneaky

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 685
 • I'm with the pilots
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #10 -: 20 март 2007, 00:25 »
"типа религия, в който трябва да се вярва" ?
май може да се перефразира това.

има ли "правилна" и "грешна" религия? (отговори в темата за религия май ще е по-добре да пускате)
I'll do graffiti if you sing to me in French

michael

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 40
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #11 -: 09 юни 2008, 21:58 »
Точно тази генетична деформация обаче не го прави луд. Според последните изследвания тази деформация засяга само костта на черепа, без да вреди на мозъчната тъкан (знам това покрай проучванията за една моя бъдеща книга).
Сигурно е обаче, че Ехнатон е бил изключително силна и властна личност, която не се спира пред нищо, за да постигне целите си. Няма как да не уважаваш такъв владетел...
« Последна редакция: 09 юни 2008, 22:00 от michael »

michael

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 40
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #12 -: 11 юни 2008, 16:36 »
Зависи кои хора имаш предвид. Обикновените... Или класата на жреците.

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 584
Re: Луд ли е бил Ехнатон?
« Отговор #13 -: 14 юли 2009, 18:00 »
Не е луд този дето яде баницата, а този който му я дава!
Един IP адрес - един глас за произведение!