Коментари, дискусия и истина

Автор Тема: Коментари, дискусия и истина  (Прочетена 1121 пъти)

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Коментари, дискусия и истина
« -: 08 януари 2009, 00:25 »
Чрез коментарите може да се води прекрасна дискусия, но само като се дискутира същността на написаното, а не същността на личността. Защото неоснователните, без логични изводи, груби, обидни, не цензурирани коментари срещу същността на написаното, фактически са насочени главно срещу личността. Затова никой няма право да злоупотребвява с отрицателни нападки срещу личността, а отрицателните аналитични или синтетични изводи от написаното трябва да са добре обосновани и логично подредени и подкрепени с примери, което води до интелектуално общуване, при което не е задължителен консенсус, а е задължителна ителигентността, защото не може всяка предложена нелепост да се приеме за истина или с консенсус. При такъв случай отрицанието служи на истината, а във всички останали е против истината. Несъгласието с нещо е полезно, само когато то изобличава не добре аргументирани неща предложени за истина, а роботското или роболепното съгласието с нещо е най-вредното за истината, защото то я извращава, догматизира и идеологизира. Затова съгласието с написаното от нас не е задължително за никой, но е задължително, когато то е обосновано като истина, а не обосновано от красноречие. Защото зад красноречието, най-често се крие празнословие, което е най-добрия параван за заблуждение и изкривяване на истината. Не приемайте теоретична идея, която не е добре логично обоснована и доказана практически, защото такава идея ще се обърне първо срещу вас, а след това срещу всички. Затова не се съгласявайте с всичко написано, но и не плювайте по всичко, което не се съгласява с вас. Само тогава се стига до необходимите истини чрез дискусията като творчески процес, които истини като служат на всички ни обединяват като свободни личности. Диктатурата също обединява, но само като ни задължава чрез подчинението на веригите. Вярата също обединява и при непознаване на истина, което обединение се крепи на невежеството, но най-добре вярата обединява само при доказване на истината като познание за всички. Всичко казано до тук е полезно, само когато важи за всички, без никакво изключение. Привилегия нека да ни бъде само интелекта и човещината.

vitaniya

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 91
Re: Коментари, дискусия и истина
« Отговор #1 -: 08 януари 2009, 16:34 »
Съкращавайте фразите до размера на мисъл.   М. Вайсберг :D

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Коментари, дискусия и истина
« Отговор #2 -: 19 февруари 2009, 16:39 »
Красноречието съдържа красиво подредени думи, които нямат съдържание, не съдържат истина. Затова многото думи не означава красноречие, защото то може да съдържа и малко думи без съдържание. С многото думи може да се обяснят подробностите, а с малко общия смисъл, стига думите да са подредени логично и обективно. Нека привилегия ни бъде само интелекта, за да обясним с разбиране нещата и човещината, за да могат те да стигнат до хората. Това е извода от паста. Поздрав!!!

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Коментари, дискусия и истина
« Отговор #3 -: 19 февруари 2009, 16:53 »
Ако много съкратим фразите ще загубим смисъла, а ако много ги разширим ще удавим смисъла. Затова трябва да ги съкратим толкова фразите, че да изразим общия смисъл съдържащ се в подробностите, за да не загубим смисъла в нищото и да го спасим от удавяне в подробностите. Поздрав!!!