Петиция срещу ГМО

Автор Тема: Петиция срещу ГМО  (Прочетена 2419 пъти)

Chelebieva

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 11
Петиция срещу ГМО
« -: 27 януари 2010, 21:42 »
Уважаеми, свободомислещи хора, автори и читатели на този сайт,
Обръщам се към Вас с молба да прегледате следната петиция: http://grazhdani.eu/podpisali.php?c=gmo, до момента е подписана от 9260 БЪЛГАРИ.
Аз я подписах и изразих  своето мнение, а то е:
"Даниела Събева Челебиева, 50 г., Шумен, подпис: 20 яну 2010 г., 10:22
Ние - българските пчелари алармираме, че пчелите изчезват по неизвестни досега причини в световен мащаб. Най-засегнати са САЩ, където преди 2 години загинаха 80 % от пчелните семейства, следват Франция и др. европейски страни от Западна Европа. Учените предполагат, че една от възможните причини за това са генно-модифицираните култури, които се сеят на големи площи в тези страни. Опрашването на тези растения от пчелите води до изменение на тяхната биология. Още Айнщайн е казал, че изчезне ли пчелната цивилизация, до 4 години ще изчезне и човешката. Да спасим пчелите и човечеството!"

А ето и отвореното писмо от българските пчелари до МС и медии:
http://fermer.bg/news/1181/1/pchelari-izpratiha-otvoreno-pismo-sreshtu-promenite-v-zakona-za-gmo.html

ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
г-н БОЙКО БОРИСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
г-жа НОНА КАРАДЖОВА
МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
г-н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-р БОЖИДАР НАНЕВ
МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТНОСНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ

ОТ ПЧЕЛАРСКАТА ОБЩНОСТ

„За нацията няма нищо по-важно от нейното бъдеще”

Ние пчеларите сме сериозно разтревожени от готвените промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО). Считаме, че в момента страната ни разполага с един от най-добрите закони по отношение запазване на здравето на населението, опазване на биоразнообразието и на природата у нас като цяло и на този етап не бива да се променя.

Заедно с рекламираните полезни качества, ГМО крият и много заплахи. Живите организми са устроени много сложно и учените не могат да предвидят всичките последици от вкарването на чужди гени в даден организъм. Поради тази причина няма възможност да се предвидят предварително какви ще са дългосрочните последици върху организма на този, който консумира храни получени от ГМО и какви ще са дългосрочните последици върху околната среда.

Пуснати веднъж в природата, над ГМО не може да се упражнява контрол. Те не могат да се приберат обратно – започват да се размножават и да се разпространяват, както обикновените растения. Това е пускане на злия дух от бутилката. Генетичното замърсяване, за разлика от ядреното и химическото е необратимо!

Производството на семена-терминатори (стерилни след даване на еднократна реколта) е реална опасност фермерите да станат завинаги зависими от производителите на ГМО семена и пестициди, защото ще могат да ги закупуват само от тях и то при монополни цени и условия. ГМО семена могат да се окажат и средство за политически натиск над страната.

Един от митовете за ГМО е, че те могат да се отглеждат съвместно с конвенционални и биологични култури. Това не е вярно, но е теза защитавана от заинтересовани кръгове. При отглеждане на ГМО, полени от тях се разнасят от вятъра, от пчелите, от птици, от други животни, от селскостопански машини на големи разстояния и заразяват с тях конвенционалните и биологичните култури. След 13 год. отглеждане на ГМО по света са налице доказателства за невъзможността за съвместното съществуване на ГМ култури с конвенционални и биоземеделски култури. След време всички култури стават ГМО.

„Доклад на Здравната организация на САЩ от юли 2009г. посочва данни за намаляване на репродуктивните способности и увеличаване на смъртността на живите организми при приемане на ГМ храни. Най-засегнати от тези продукти са децата. Затова свидетелстват все по-честите заболявания от злокачествени тумори при млади хора” – посочва г-н Пърси Шмайзер, канадски фермер, водил 10 г. дела с концерна Монсанто. (Препоръчваме да се гледа приложеният филм на DVD за проблемите на фермерите с гиганта Монсанто).

Как стоят нещата с ГМО и пчелите? Изследвания на учени в Шотландия показват, че пчелите могат да пренасят замърсен полен в радиус надхвърлящ 10 км. Ето как тези безкрайно полезни и трудолюбиви насекоми стават неволни вредители, разнасяйки ГМ полен и замърсявайки с него други растения. В България този ефект ще е още по-силен, поради големия брой пчелни семейства на единица площ.

През 2000г. проф. Х.Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване показващо, че гени използвани за модифициране на маслодайна рапица са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели. Променената бактерия може да мутира и да причини увреждане на пчелите с непредсказуеми последици.

Има научни свидетелства, че пчели, които консумират Bt култури (а това засега масово са царевицата, соята и памукът), страдат от увреждане на сетивото за миризма и скъсяване на живота. В статията „Да се забрани ли отглеждането на ГМ царевица MON 810 в Германия?” от април 2009г., авторите отбелязват: „също така способността на пчелите да съзряват (да се развиват) може да бъде ограничена при използването на Bt токсина (б.а. произвеждан от царевицата MON 810). Това може да има опустошителни последици за популацията на пчелите, в случай че бъде нарушено чувството им за ориентация при търсенето на храна”.

Какво ще стане с пчелите, когато загубят основния си инструмент за намиране на храна – сетивата за миризма, когато загубят способността си за ориентиране и не могат да намерят обратно пътя до кошера, като се скъси животът им?
Отговорът е повече от стресиращ. Пчелите в недълъг период от време просто ще изчезнат. Тук е мястото да си припомним знаменитите думи на Айнщайн: „Четири години след изчезването на пчелите ще изчезнат и хората”. Няма какво повече да кажем!
Началото на засяването на ГМО ще е началото на края на пчеларството у нас. Ние пчеларите не искаме това да се случи! Ние не искаме в нашата страна да се засяват ГМО!
80% от европейците не искат да консумират хранителни продукти, съдържащи ГМ съставки. При това положение нашите фермери няма да могат да изнасят своята продукция в ЕС – основният търговски партньор на България.

ЕС не желае дори пчелен мед и розово масло добити от площи засети с ГМО.

Ние пчеларите сме съгласни с посоченото в програмата на ПП „ГЕРБ”, публикувана на 01.06.2009г., че „Земята, горите, биоразнообразието са най-голямото богатство на страната ни”, и ще добавим, че пчелите, като основни опрашители в природата, играят особено важна роля за поддържане на биоразнообразието, за съхраняване на това богатство.
Най-добрият път за развитие на българското селско стопанство с перспектива в рамките на ЕС е биологичното земеделие, в т.ч. и пчеларство – без ГМО, без пестициди и химикали.

Нашите предложения са:
1.С широкото участие на медиите, обществеността да се информира за същността, за рисковете и опасностите от ГМО.
2.Промените в Закона за ГМО да се направят:
-след широко обществено обсъждане с участието на неправителствени организации;
-след очакваните скорошни промени в европейското законодателство за ГМО.
3.Като се използват предпазните клаузи в чл.4 и чл. 23 на Директива 18/2001 на ЕС, да се забрани отглеждането на ГМО царевица MON 810, както това са направили 6 страни-членки: Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург, Германия.
4.Да се забрани вноса на ГМО зърно за фураж и храна (царевица, соя и др. култури).
5.Да се въведе граница за максимално допустимо количество ГМО в храните до 0,1%, което да не се означава на етикетите, както е във Франция и Австрия.
6.Контролните органи стриктно да следят за означаване на етикетите за наличието на ГМО в храните. При нарушения да налагат строги санкции и да информират обществеността.
7.Нелегалният внос на семена и нелегалното засяване на ГМО да се санкционира строго.
Нашият призив е „ЗА ДА ИМА БЪДЕЩЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, ЗА ДА ИМА ПЧЕЛАРСТВО, БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО”.

ПРИЛОЖЕНИЕ: филм на DVD за проблемите на фермерите с компанията МОНСАНТО.

За контакти: 0898 504 815 Илия Цонев; e-mail:  iliatsonev@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНА НАУЧНА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО:   
                            /проф.Кънчо Кънчев/

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ:

                                    /ПламенИванов/ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ 1899:

                                      /инж.Стефан Стефанов/

НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ – БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ:

/Ганчо Ганев/


13.01.2010г.                                       

Ако я подкрепяте, то може да я подпишете, както и да изразите тук вашето мнение, каквото и да е то.

Дарко

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 322
Re: Петиция срещу ГМО
« Отговор #1 -: 02 февруари 2010, 10:44 »
Въпрос:
Знаете ли дали има нещо вярно в това и доколко е вярно?


Отговор:
Не съвсем. Пчелите наистина измират по не много ясни причини. Не е вярно обаче, че учените предполагат, че една от възможните причини за това са ГМО. Според повечето учени, измирането се дължи на масово инфектиране с паразити или вируси. Има публикации, в които се показва наличието на един вирус (Israel acute paralysis virus (IAPV)), те са в Science, което е доста сериозно списание, тъй че със сигурност не е измислица. Също има публикации за инфекцията им с паразити, комбинация от паразити и вируси и т.н. Естествено, не остава на заден план въпросът дали инсектицидния Bt токсин от ГМ култури не ги трови (той по принцип не действа на насекоми от семейството на пчелите, но все пак да се види), и има изследвания. Тези изследвания не показват, че той има ефект. Освен това, пчели измират и в зони, свободни от ГМО… Една от най-последните публикации по темата казва:Bees in CCD colonies had higher pathogen loads and were co-infected with a greater number of pathogens than control populations, suggesting either an increased exposure to pathogens or a reduced resistance of bees toward pathogens.

Иначе това Айнщайн не го е казал (разтърси се във всички писания, интевюта и какво ли не на Айнщайн, ама оригинално), някой е приписал тази фраза на Айнщайн, за да звучи по-убедително от устата на такъв авторитет… нали. Тази фраза (според интернет) за пръв път изкача в пресата през 1994 по време на протест на някакви белгийски пчелари (айнщайн умира 1955). Който твърди, че го е казал, много моля да посочи къде го е казал. Да не говорим, че пчелите не са единствените опрашващи насекоми.

(ако искаш линкове към публикациите, които споменавам, ще ти дам)
между къщите и призрачните хора

Присъствие струя от очевидности

видях през нереалните си действия


Chelebieva

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 11
Re: Петиция срещу ГМО
« Отговор #2 -: 02 февруари 2010, 14:49 »
Уважаеми, Дарко,
За съжаление доводите Ви не ме успокояват, това че една хипотеза не е все още доказана, не отрича правотата й. В момента работя като пчелар, но съм математик по образование. В математиката има доказателство "чрез допускане на противното". Допуснете, че ГМО унищожават пчелите и си представете последствията. Да, има и други опрашващи насекоми, но в китайската провинция Съчуан, където пчелите също са изчезнали по неизвестни причини, използват човешки труд за опрашване на крушовите дървета,от чието плодородие зависи препитанието им,  явно вашите насекоми не им вършат работа!
Пчеларските издания - печатни и електронни са пълни с материали по темата. Купете си последните два броя на "Пчеларски вестник" и прочетете Отвореното писмо от д-р Диди Баев, молекулярен биолог,биохимик и микробиолог, което завършва така: "Ще завърша с една мисъл на Джери Майер, който в статията си "С лице към идващата вълна" пише за ГМО:"Дори за спечелилите големи пари това е все едно да спечелиш на покер на борда на "Титаник" " ".
Е, моята песен е на изпяване, аз съм на 50 години, но имам 3 деца на вашите години и едно внуче и ми е милно за всички Ви!
Бъдете здрав! И Бог да пази България!

marcek

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 60
Re: Петиция срещу ГМО
« Отговор #3 -: 03 февруари 2010, 00:02 »
От известно време по всевъзможни медии темата за ГМО нашумя. Започна с мотиви и доводи на образовани хора за вредите от ГМО и абсурдността на гласувания закон. В последно време виждам, че главно се шуми, а резултатите са нулеви. Така болната тема ще се повтаря до втръсване, без резултат, докато не омръзне на обществото и не се забрави, а бедите от това ще търпим в бъдеще. От всичко, което чух, стигнах до извода, че на България се натрапва нещо от което цял свят се опитва да се избави. Генно модифицираните продукти ще затворят българския пазар, ще ощетят икономиката, ще предизвикат необратими и жестоки последствия върху селскостопанските ни култури и върху насекомите по природа в пряко взаимодействие с тях. Под селскостопански култури разбирайте не само земеделие, но и хляба ни, нашата храна, нашето здраве и това на децата ни. Искам да изкрещя: България не е кошче за европейски и американски отпадъци! Ние не сме опитни мишлета и ще направя всичко по силите си, за да не са опитни мишки децата ми, за да не ми кажат след 10 години, че нещата са необратими. Предлагам всеки, кой с каквото може и както може да реагира и да предложи начини и методи за реакция срещу поредния абсурд. Аз за начало ще подпиша петицията, не само заради пчелите, а заради себе си и желанието ми да имам бъдеще и здраво поколение.

 

: ??:??