Възражда ли се будителството

Автор Тема: Възражда ли се будителството  (Прочетена 83612 пъти)

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #15 -: 21 ноември 2013, 19:21 »
А бе тя темата май тотално се отклони от Празника на будителите, ама я и аз да изокам:
В последно време понеже се мерим - кой гражданин, кой поданик на тая държава, та се замислих за произхода на думата поданик. Това, дето го пише по речниците, че поданик е "Човек, който административно-данъчно е обвързан с определена държава" нещо не ме удовлетворява като обяснение. Или поне във връзка с новата поляризация в обществото. Защото дан е данък, а поданикът уж плащал данъци. Да, ама не!...
    Да вземем един средностатистически пенсионер например. Условно ще го наречем Хангар. През половината си живот Хангар е бил съвестен данъкоплатец, пълнил е бюджета, пълнил е пенсионните фондове, с една дума – бил е стопроцентов поданик по смисъла на по-горното определение и е напълнил цял хангар с данъци и такси. Затова и го нарекохме Хангар, а не поради онази причина, за която си мислите!  Но един хубав ден синовете-змейчета на Ламята Столетница излапват пенсионните фондове и оставят Хангар без пукнат лев бели пари за черни старини, иначе казано – без пенсия.
    Да вземем и един средностатистически работещ. Условно ще го наречем Преработикон.  И той през половината си живот е бил съвестен данъкоплатец, и продължава да е такъв. Но освен, че внася данъци, такси, осигуровки и т. н., включително и в два пенсионни фонда, които я използва, я не, поради това, че трябва да се пенсионира чак къде седемдесетте, а само Господ ще реши кой какво ще използва от пенсионните фондове; та освен всичко това Преработикон  плаща и пенсията на Хангар. А я плаща, щото все пак някой трябва да я плати. И това не е Ламята-Столетница, която е излапала пенсиите на Хангар още преди четвърт век, колкото и да се кълне същата тази ламя, че тя и само тя се грижи за Хангар и наборите му!
   Да вземем и един млад и никога неработил студент. Ще го наречем условно Отклоненият. Не заради друго, а заради конфликта на поколенията и заради това, че не иска да има нищо общо с ценностите нито на дядо си Хангар, нито на баща си Преработикон и се отклонява от тези ценности. Засега…
   Та се пита в задачата – от тия тримцата кой е гражданин и кой поданик?
   Отклоненият реве – „Аз съм на площада, аз показвам гражданска позиция, значи аз съм Гражданинът! Не съм поданик!“ И е прав… Дори и само заради това, че не внася данъци, не е поданик…
   Пенсията Хангар и той реве „Аз ако не бях напълнил тоя хангар с моите данъци навремето, хептен нищо сега нямаше да има! И не ме обиждайте, че съм поданик!“ И е прав… Дори и само заради това, че не внася данъци, не е поданик…
   Преработикон не реве нищо. Той работи. И внася данъците си. Той не харесва Ламята-Столетница, която е откраднала пенсиите на баща му Хангар. Той не харесва и ЦАРЕвичака. Не харесва и Милиционерско-физкултурния кръжок. Не харесва и Халкалар Ширкетлери. Не харесва и останалите измекяри, заради които синът му Отклоненият утре ще напусне България… Но работи и плаща данъци. Защо ли? И той самият не знае. Сигурно е някакъв вид мазохизъм, кой знае… А може и да чувство вътрешно, че все някой трябва да работи. На Отклоненият му е лесно – той е млад, той е бунтар, той може да се държи по този начин. И на Хангар му е лесно – той е стар, той е над нещата, и той може да се държи по своя си странен начин. Да не прозвучи грубо, ама какво друго, ако не старческа деменция е това да се уповаваш в тази Ламя$Столетница, която е изяла и спестяванията ти и пенсионния ти фонд?! Някои му викат и Стокхолмски синдром…
   И Преработикон не иска да го наричат „поданик“. И не защото не плаща дънъци, не! А защото самата дума „поданик“ отдавна е сменила смисъла си.
   ПОДАНИК значи да чакаш подаяния. ПОДАНИЦИ са всички онези, които срещу тридесет лева продават гласа си. ПОДАНИЦИ са всички онези, които продават мълчанието си срещу това да запазят жалкото си статукво – мизерна работа, мизерна заплата, мизерна пенсия.  ПОДАНИЦИ са всички онези, които обслужват гореизредените Ламя-Столетница, ЦАРЕвичака, Милиционерско-физкултурния кръжок, Халкаларите и останалите…
   Така мисля.
   А докато има сили Преработикон ще помага и на Хангар и на Отклоненият. Защото единият му е баща, а другият – син…
« Последна редакция: 21 ноември 2013, 19:37 от perperikon »
Един IP адрес - един глас за произведение!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #16 -: 21 ноември 2013, 19:47 »
Цитати, цитати, цитати...
Линкове, линкове, линкове...
Ще ме прощаваш, Веселяк, ама се чувствам все едно съм на гишето в общината, леко приведен, глупаво усмихнат, а отсреща намръщено женище ми размахва пръст - "Ти изчете ли преди това всички разпоредби на таблото, преди да имаш нахалството да ми надничаш в гишето и деколтето и да ми задаваш глупави въпроси?!"
Еми, не. Таблото тук стана по-дълго от коридора. Повярвай ми, никой не го чете! Но ти си пиши, пиши...
Един IP адрес - един глас за произведение!

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #17 -: 21 ноември 2013, 23:37 »
Много остроумно разказваш, Перперикон, но приказката не е такава.
Някога начело на държавата ни стояла една Столетница. Тя била добра и мъдра. В държавата имало много работници, и за всички имало работа. И те строили заводи, пътища, и напоителни системи. И работели в заводите, и обработвали земята, и прибирали реколтата. Данъците в държавата били малки, данък ДДС там нямало. От заплатата на всекиго се удържали пенсионни вноски, но  мъдрата столетница не държала тези пари в банките, а ги влагала за  строеж  на нови заводи, нови предприятия, нови пътища, нови напоителни системи. И с произведената в заводите, предприятията и на полето продукция, изплащала и заплатите на работниците, и пенсиите на възрастните хора и инвалидите,  и издържала и болниците, и училищата и университетите..
Затова на Първомайските и Деветосептемврийските манифестации пред трибуните в столицата и в окръжните градове по половин ден преминавали колективите на заводите и предприятията: завод след завод, предприятие след предприятие, не можеш да ги преброиш.
И нямало  престъпления, и нямало неграмотни, и много болести били победени и изчезнали.
И нямало привилигировавани - привилигировани в държавата  били само децата.
Държавата била подредена като градина. А и в химна й  така се пеело: „Мила Родино, ти си земен рай!“
На алчните чужденци много им се искало да заграбят богатствата и на тази страна. Но  Столетницата им пречела. И тогава те измислили как да се отърват от нея - като развратят народа й.
Отишли при студентите, при интелигентите, и им казали:  Защо я търпите? Не виждате ли колко е тя стара и грозна, колко е глупава, и как ви пречи? Кажете й  да си върви. Нека всеки от вас  да получи своята част от богатството на държавата. Ще сложите парите в  банките, от лихвите ще забогатеете. Поискайте си земята в реални граници – ще обработвате някогашните ниви  на дядовците си, а ако не искате да ги обработвате, продайте ги пак ще забогатеете. Разрушете селскостопанските сгради. Нека всеки си вземе по по  3-4 овце,  колкото му се полагат. Изкопайте и си  приберете  и полагащите ви се тръби от  напоителните системи. Всеки от вас  може да стане милионер. Само прогонете я тази зла, грозна и лоша столетница.
И хората се отказали от Столетницата,  и я прогонили.
А ония от запад само това и чакали – съборили стената и нахлули да приватизират и грабят. Което могли да купят за жълти стотинки – купили го. Което не могли  да присвоят - разрушили го.
И държавата станала първа по-бедност, първа по безработица, първа по смъртност на новородени и по смъртност въобще. Земята й вече не можела да изхранва населението си, и хората започнали да търсят препитание в чужбина. И за двайсет години населението й намаляло с 25 процента.
Променил се и моралът. Никой вече не наказвал престъпниците. Магистратите, лекарите, полицаите, политиците – цели съсловия се корумпирали. В страната се появили пет нови армии: едната армия –от крадци грабители; втора армия – от охранители (тъй като полицията успявала   да пази само народното събрание, а и нямала  никакво желание да пази нещо друго, всеки дом, всяка фирма, всеки офис, всяко училище, всяко дете дори се охранявало от частни охранители);  трета армия – от изпечени мошеници; четвърта армия – от охранени свещеници; и пета армия – от безработни. Отделно и армия за  изпращанее по мисии на НАТО. А и числото на чиновниците в администрацията се  увеличило три пъти.
А как продължава живота на Хангар, който отдавна достигнал възрастта за пенсия и отдавна се е пенсионирал?
Пенсията му е толкова жалка, че само от нея той не може да живее. Макар да е изключил парното и да стои на студено, той пак трябва да плаща и за парно, и за жилище, за ток, за вода, … за въглеродния двуокис, който отделя при дишането си. Затова продължава да работи, и ще трябва да работи,  "къде що свари, като добитък“, ако намери какво и каквото намери, „дорде му ходят ногите, дорде му фатат ръките, дорде му гледат очите, дорде го пръстта покрие.“
Той трябва да работи и по друга причина – че трябва да помага на семейството на Преработикон. Защото заплатата на Преработикон  не стига за издръжката на семейството му. Той трябва да помага и за следването на  Отклоненият, защото образованието не е безплатно и не е евтино. И лекарствата не са евтини, а от всяка таблетка, както и от всеки залък, и от всяка глътка, както всички поданици и той трябва да отделя поне по 20 процента за правителството.
Та това е истинската приказка.
« Последна редакция: 21 ноември 2013, 23:50 от Ангар »

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #18 -: 22 ноември 2013, 11:32 »
Ангар, както вече казах, повечето пенсионери у нас страдат от Стокхолмски синдром. От това произтичат ако не всички, то повечето беди...
Един IP адрес - един глас за произведение!

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #19 -: 22 ноември 2013, 11:49 »
Веселяк, кой колко дни е управлявал след 1989 година, а и малко преди нея, няма никакво значение. Който и да е управлявал, управлявал е по нови закони, по законите на капитализма, и под диктата на Международния валутен фонд и Световната банка.След 1989 година за социализъм в България не може да се говори, нямало е такъв.
Можеше ли при социализма да съществуват банковите пирамиди - не можеше. Всичко лошо, което сполетя народа ни след 1989 година беше и е резултат от антисоциализма и антикомунизма.
Перперикон, Стокхолмският синдром май че беше в това - жертвите да обикват мъчителите си.
Но защо през шестдесетте и седемдесетте години, като запиташ хората кога са живели по-добре - като частници или в ТКЗС, отговаряха: сега, в ТКЗС. В ТКЗС е и по-весело, и по-сигурно.
Защо след деветдесетте години на въпроса кога са живели по-добре, по-спокойно и сигурно, при социализма или след него, повечето хора отговарят: при бай Тошо, при социализма.
Парадокс ли е?
Никакъв парадокс - просто това, което вие пишете за комунистите и за социализма, не е вярно. Лъжете като дърти цигани! Или ако не лъжете умишлено, мозъците ви са промити.
« Последна редакция: 22 ноември 2013, 11:57 от Ангар »

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #20 -: 22 ноември 2013, 13:42 »
След 1985 година дългът може и да е нараснал - но 1985 година вече е година на загниващия социализъм. Когато без сметка се продаваше и без замисъл се строеше.
Пък и ако дългът е бил десет милиарда, държавното имущество възлизаше на 110 милиарда. Но тогава вече и някои от комунистите бяха разбрали, че играта е загубена и заиграха по новите правила.
Та ако е имало куфарчета с пари (за което няма никакви доказателства), те са били само поради това - правилата се променяха и хората се опитваха да се приспособяват към тях.
Във всичко друго може да сте прави, но че моралът на комунистическите ръководители е бил по-нисък от този на последващите ги политици - ще имате да взимате.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #21 -: 22 ноември 2013, 17:17 »
Всичко е относително, Веселяк. Аз ли не знам колко несъвършен беше социализмът, колко слабости и пороци имаше. И колко стихотворения имам от Тошовото време, в които съм се възмущавал от тях.
Но всичко е относително. Най-лошото на социализма е това, което идва след него, това което сега ни е сполетяло. Аз сравнявам социализма с настоящето.

А защо социализмът се провали, защо не ни изведе при комунизма?
Защото същества, направени от кал, както е по библията, или същества с един и същ прародител с влечугите, както е по Дарвин, не могат да живеят при социализма и комунизма. Защото комунизмът не може да направи хората щастливи. Защото хората не са щастливи, когато имат много, не са щастливи и когато са равни с другите. Те са щастливи само когато имат повече от другите.
Младенов казал, че сривът на социализма започнал  от 1983 година. След тази дата всяка година производството ни е било по-малко от предходната. Представям си колко по-малко е било производството ни през 1989 година. Но кога България ще достигне това производство - от 1989 година?
Някакъв линк и по този въпрос да ни пратиш?
Когато комунистите през 1944 година взеха властта, въпреки че имаше още една година война, и въпреки че България беше разграбена, и въпреки че София беше разрушена, достигнаха довоенното производство за не повече 7-8 години. Може ли да се сравни с прехода, който продължава вече четвърт век, и още не сме стигнали дъното, за да се отблъснем от него?
Такива били комунистите, онакива били, но тези които дойдоха след тях, са и по-глупави, и са по-алчни, без морал са, и са слуги на световния олигархизъм. Целта на който е, чрез оглупяване на населението им и ограбване на държавите, да ги доведе до пълна зависимост и подчинение. Като целта е ограбването, а  оглупяването на народите и довеждането им до пълна безпомощност и зависимост - са начинът и пътят за постигането на тази цел.
« Последна редакция: 22 ноември 2013, 17:23 от Ангар »

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #22 -: 24 ноември 2013, 13:36 »
Добре би било, Веселяк, като пуснеш линк към нещо, да добавяш и собствен коментар към него.Да е ясно какво ти искаш да кажеш с него.
Защото последния ти линк - статията на този германец, според мене нищо друго не казва, освен на кого принадлежат и как се използват за манипулации медиите днес. Отпреди десетина години и до днес, а и от началото на прехода може би. Но заслугата или вината за това не е на "червените боклуци". Освен ако не искаш да ни убедиш, че и Пеевски е бил комунист, и майка му.
Но като ни затрупваш с линкове, ето и от мене един:
http://avtorski.pogled.info/article/50103/TSafnal-GERB
В статията на Велислава Дърева (въпреки че, както е казано в един от коментарите, стилът би могъл да е и по-друг; но това си е нейният стил, а стилът - това е самият човек), много вярно са описани  протестиращите, на какви групи се делят, на кого служат и кой ги дирижира.
« Последна редакция: 24 ноември 2013, 13:58 от Ангар »

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #23 -: 26 ноември 2013, 18:23 »
Сърби ме да задам един въпрос, но не смея. Щото човек може и да е в отпуск, в болнични, или пък вече да не е на работа. Но понеже в публичното пространство тук, Румене, ти бе споделил, че си експерт в някаква държавна агенция, а като гледам часовете на публикациите ти, какво излиза?... Излиза, че ако не си в отпуск, болнични или не дай Боже съкратен, то вашата агенция не е зарината от много работа, да не кажа никаква. Споделям го като дясномислещ, дясноориентиран и като данъкоплатец, на който му е ужасно неприятно да издържа една бюрокрация, която по цял ден си чете електронни вестници и си пише по сайтовете!
И по какво тази бюрокрация е по-различна от онези в Народното събрание? Че краде по-малко? Ще кажеш, че не е кражба? Напротив, да стоиш на синекурна длъжност, да се шляеш по цял ден из нета и същевременно да получаваш заплата, колкото и недостатъчна да е тя, си е кражба.
Искрено се надявам да си в отпуск или дори в болнични, защото ако тези дни си на работа, то ти си една антиреклама за целия този НОВ МОРАЛ, който проповядваш. Съжалявам! Опитвах се да ти го намекна с онзи си пост за дългия коридор в общината, но очевидно метафората е била неразбираема.
Готов съм да ти се извиня, ако си в отпуск или продаваш зелето от Петърч... Но ако не...
Съжалявам, писна ми! :(
Един IP адрес - един глас за произведение!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #24 -: 26 ноември 2013, 20:15 »
Извинявай!
Хвала на такива либерални работодатели! Дай Боже всекиму! И дано самите те да не са на държавна хранилка с някоя аутсорсната дейност от някоя държавна агенция!
Извинявай! А тъкмо бях решил, че тази истерична омраза, която демонстрираш, е начин да се бетонираш по политически причини на синекурната държавна служба. Те пък я преструктурирали...
Извинявай за трети път!
Жив и здрав! И ти, и шефа ти, и цялата мимикрираща бюрокрация!
Един IP адрес - един глас за произведение!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #25 -: 26 ноември 2013, 20:55 »
Много те дразни анонимността ми! Тя е мое право според условията на сайта. Тя е защита срещу изтрещели типове. Но пък не е параван, зад който да губя морала си. По-добре анонимен, но с морал, отколкото с името си, но с фалшив морал. Не визирам теб.
И да, изтрих позитивните си предложения за бъдещето, защото те бяха неуместни в онази мемоарна тема, взираща се в тъмното минало. Както и твоята омраза тук в темата за будителството, е меко казано неуместна. Но колкото и хора да ти го казват, едва ли ще разбереш - омразата заслепява... И кара мразещия да си изпуска нервите. Срам ме е, че точно ти си крещящият мегафон на една иначе благородна кауза... Срам ме е за теб...
Един IP адрес - един глас за произведение!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #26 -: 28 ноември 2013, 00:39 »
Малиии! Впечатлен съм! С такива докладни записки лемурите по министерствата получават направо 14та заплата! Това е за шефа ти, не ли? Ама нас що ни занимаваш? Гузен ли си, що ли?! А ако имаше поне грам чувство за хумор, или грам креатвност, можеше да се измъкнеш елегантно с нещо от сорта на "будителството няма нито работно време, нито почивен ден". Ама така е човек като мрази, откъде чувство за хумор?...
Айде ти като не можеш, поне ние да се посмеем, давай следващия пост, ама гледай да вдигнеш процента наефективността за пред шефа!
Смех!
Един IP адрес - един глас за произведение!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #27 -: 28 ноември 2013, 14:27 »
„…От три седмици, мине не мине след някой мой линк или коментар се появява я Северянина, я Порчев, я Ангар или Иванова зад кадър и се изокват – злобен, зъл, високомерен. Всеки път питам и искам да си докажат думите. Да кажат къде съм се проявил такъв…“
Запазен е оригиналният правопис.

Отговарям веднага  – първият ти пост: „Така сте приспали "творците" тука, че  не знам има ли нещо да ги събуди! Мърши...“
Понеже на няколко пъти ти, Веселяко, се опитваш да припишеш на дядо Славейков думи, които той не е изричал, време е да кажем истината. Тя истината не е за теб, ти си сляп и глух за нея, заключен зад бодливата тел на омразата си. Ти мразиш всички, без значение дали са комунисти, демократи, или непукисти. Нахвърляш се срещу всеки, който се опитва да каже нещо малко различно от твоето мнение. Като бясно куче затворено в клетка, което се нахвърля върху всеки, който се спира пред клетката...
Та за дядо Славейков и мършите. Той казва „Не сме народ, не сме народ, а мърша…“. Първо лице, единствено число. Което значи, че е съпричастен, че признава, че е част от тази група хора, че добра или лоша тази група хора е неговият род…
Какво казваш ти, Веселяко? „Те, творците, са мърши.“ А в онази изтритата тема от лятото директно крещеше „Вие сте мърши“! Второ лице, множествено число! Грешката ти не е граматическа, нито пък случайна. Ти наистина вярваш, че другите са мърши, а ти си единственият будител в малкото ни общество в този сайт!
Сега разбираш ли защо смятам, че си зъл, злобен и високомерен, Веселяко? Агресивността ти ме плаши. Човек, който нарича другите „мърши“, а себе си смята за нещо много над тях е опасност. Историята го доказва. Такива като теб, които са смятали другите за мърши, в едни изострени политически ситуации лесно са вдигали оръжие срещу инакомислещите. Без значение как са се наричали – националисти, комунисти, фашисти, или други –исти! Доказателството за това е и колко лесно си изпускаш нервите. Не, наистина ме плашиш. Не е това начина да защитаваш една кауза.
Жалко, наистина жалко...

По темата. Дали се възражда будителството? Не, не се възражда. Ако кукуригането е будителство, то онези наперени хвъркати с червените гребени и шпорите щяха да се наричат будители, а не петли. А и никой не пуска будителите да се бият един срещу друг на арената до смърт, нали?...
« Последна редакция: 28 ноември 2013, 14:30 от perperikon »
Един IP адрес - един глас за произведение!

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #28 -: 07 декември 2013, 08:53 »
Голям противник си на "Южен поток".
Но той ще се строи,няма друг начин. Защото е полезен за Европа, а за някои страни е и необходим. ЕК и Русия ще се споразумеят, няма как. И Газпром в нещо ще отстъпи, и европейското законодателство ще се измени, но този проект ще се осъществи. И сигурно е право това правителство,че му даде старт - кога беше 2008 година, вече сме я забравили, докога да се отлага.

Много лесно е да бъдеш депутат, за това ум не се иска (затова и аз си мисля, че съм най-пригоден и дори че единствено пригоден съм за депутат). Тук се изказваш само по принцип, а принципът е такъв: когато си депутат от управляващите, всичко, което прави правителството, е правилно; когато си от опозицията - всичко, което правителството прави, е погрешно.
И това се вижда и от постингите, към които ни пускаш линкове.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #29 -: 08 декември 2013, 16:51 »
Щом си толкова запознат, чудно защо не са възложили на теб да сключваш договорите. Но тези преговори и договори са започнали и подписвани от преди  повече от пет години, така че едва ли това правителство е виновно. Още по-малко пък БКП, тъй като такава партия от четвърт век във властта не е влизала. Прехвърлянето на каквато и да е управленска вина върху комунистите за нищо друго не служи, освен за оневиняване на действителните виновници, ако има такива.
Дали си прав или не, дали са прави едните или другите не мога да кажа; едните казват едно, другите друго.
Но знам защо са тези разтакавания. Разрешение за този строеж трябва да се даде и в крайна сметка ще се даде.
Но разрешенията и лицензиите трябва да се бавят колкото е възможно повече, пред всяко начинание трябва да се създават колкото се може повече пречки и трудности, за да бъдат заинтересованите изнудени да дават още и още подкупи и рушвети.
Това е същността на демокрацията. Тя е повече корумпация, отколкото демокрация.
Но ако над всички стоеше някой неподвластен на никого диктатор, той би отсякъл главите на такива тунеядци-бюрократи-изнудвачи-вредители.

 

: ??:??