Възражда ли се будителството

Автор Тема: Възражда ли се будителството  (Прочетена 83517 пъти)

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #30 -: 10 декември 2013, 16:43 »
Нека въпросите ги решават специалистите.
Предполагам, че са взели правилното решение.
А също че и Путин е взел правилното решение.
Той си има информация, знае си проблемите, има  щаб от хиляди хора, които нито орат, нито копаят -само за едно мислят - кое е по-доброто за Русия, и го правят.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #31 -: 11 декември 2013, 21:44 »
По въпроса за характера на студентските протести, и аз ще цитирам нещо:

"На 27 ноември 2013 година движение „Призив” проведе излъчването на документалния филм „САЩ: Завладяването на Изтока” (2005 г.),
 Лентата, която е плод на журналистическо разследване на френската журналистка Манон Лоазо, онагледява раждането на студентски движения от нулата – след парламентарни избори и винаги с едно искане: оставка на правителството. Това става в Сърбия 2001 г., Грузия 2003 г., Украйна 2004 г., Киргизстан 2005 г., а сценариите удивително си приличат: знамето е юмручно със символични цветове, участниците се ползват с широк интерес от западни корпоративни медии, търсят се насилие и сблъсъци с полицията.
Това, което изглежда като големи спонтанни движения, всъщност се оказват манифестации, програмирани в най-дребните детайли. Ценни са документалните кадри, показващи действията зад кулисите на тези „нежни революции“, в основата на които стоят политически и неправителствени организации, финансирани от САЩ.
За всеки, търсещ отговори на въпроса как се стигна до наглото самоуправство на шепа „ранобудни студенти” в СУ, препоръчваме гледането на филма: ttp://www.dokumentalni.com/?p=669 .
По време на близо двучасовата дискусия след филма, думата взеха голям брой от присъстващите в залата. Всички бяха почти единодушни – почеркът на възникналите в други страни от нищото студентски групи за бързо сваляне на правителства много прилича на приложения в България.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #32 -: 12 декември 2013, 14:14 »
Изгледах линка ти. И какво видях - нищо ново, пак същото. Студентчета, които искат нещо, но какво - не знаят. Защото не е достатъчно да кажеш: това не го искаме. Трябва да кажеш и какво искаш, и как мислиш че може да стане.
Те искат оставка на правителството. Добре, но това е първата крачка. А после какво и как - никаква идея нямат. Затова и не можаха да увлекат гражданството, и останаха соло.
Стига 24 години преход, казват. Добрутро! Преход вече няма, преходът отдавна завърши. Изпълни си задачата, това му беше целта - да ни докара до тука.

"Българийо, напразно се надяваш,
че все още нанякъде пътуваш -
това е мястото, ти тук ще съществуваш!"

Било лошо, така не можело да се търпи. И аз казвам същото, но оттука накъде? Напред към какво? Назад към социализма ли?

И защо сега беше този бунт, защо точно срещу това правителство? Защото така ги насочват реакционните сили. Както е било в Сърбия 2001 г., в Грузия 2003 г., в Украйна 2004 г. ( а може би и сега), в Киргизстан 2005 г. - сценариите удивително си приличат.

В тези страни студентските протести успяха, правителствата паднаха. Едно изречение, което  не цитирах в предния си постинг, ще го цитирам сега: "Но навсякъде, където студентските протести успяха, положението още повече се влоши!"

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #33 -: 21 декември 2013, 09:05 »
Светът е единен, защото е материален - твърди материалистическата философия.

Философите казват,
че светът е единен,
но те лъжат - такъв не е той.
За една и съща постъпка,
във една и съща минута,
ти за някого си престъпник,
а за някого - си герой!

Извесно е също,
"что два лица
бывают у любого факта -
для честного и подлеца!"

Така е, Веселяк.
И аз чета постингите, линкове към които ни пращаш тука, но оценката ми е съвсем различна. Не е достатъчно да се четат постингите, човек трябва да има и идеологическа закалка, и познания по диалектически материализъм, за да може правилно да си обяснява събитията.
А с човек, който без такива познания се оставя на това, медийни и интернет публикации да му формират мнението, няма какво да говорим.
Защото четвъртата, медийната власт, е най-продажната власт.
И в интернет пространството има толкова много платени тролове, и тактиката им е така добре разработена, и така безпрестанно те бомбардират, че ако не си подготвен, могат да ти внушат всичко.

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #34 -: 03 януари 2014, 16:04 »
......................................

Честита Нова Година!

Пожелавам ви здраве, късмет, работа и нови избори!


Честита Нова година! :)

По повод изборите - ето един избирател http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/03/plamencho-iunache-plamenno-redi-aptekariat-kolio.211207:shock: :(  и неговото стихотворение):

"Ода за един достоен премиер:

Пламенчо, юначе!
Накара Бойко да заплаче.
Завижда ти безмерно,
пред очите му е черно -
ден и нощ гадае
и не може да узнае
как социалната реформа
набързо сложи във форма.
На майката ръка подаде,
избирател не предаде.
На пенсионер с усмивка
даде левче за поливка.
С Южния поток се справи,
"Белене" и не забрави.
На зелените хайдуци
сложи усмирителни папуци."

 :) :o

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #35 -: 04 януари 2014, 09:27 »
Това е положението, Веселяк.

Но тъй като темата е за будителството, да цитирам един безспорен будител – Христо Ботев.

“Борци са в мъки, в неволи мрели, но кажи – що са могли да сторят?
Светът привикнал хомот да влачи. Коварство и зло и до днес тачи.
Лъжливи уста слуша със вяра ….”

И в какво е вярвал този будител, каква вяра е проповядвал?
“Вярвам в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.”
И милиони други са вярвали в този идеал, и в мъки и неволи са мрели за него, и са се опитали да го осъществят, в това число и в България.
На 19 юни 1990 година, като гледахме по телевизията многохилядния митинг на СДС, изпълнил Цариградското шосе от Орлов мост до Алея Яворов, аз възкликнах:
 - Колко много народ! Никога не съм виждал толкова много хора!
- И да знаете, че всичките тези хора х*й ги е правил! – каза някой.
Тогава си помислих, че в тези думи той влага само буквалния им смисъл. Но сега, след като постигнаха целите си и се видя докъде я докараха, разбирам, че в думите му е бил вложен по-широк смисъл – човекът е бил прозрял, че тези хора се борят не за премахване на корупцията, а  за озаконяване на корупцията; не за премахване на неравенсттвото, а за озаконяване на неравенството; че това не е революция, а контрареволюция.
Искаш нов морал в политиката – откъде да се вземе? В политиката дори и да е имало някакъв морал, той умря заедно със социализма.
Несъвместимо е да проповядваш морал и хуманизъм и същевременно да си антикомунист.
И ти и подобните на тебе не сте никакви будители, защото нямате никаква идея! Защото и да се махнат тия, ще дойдат същите, или малко по-добри, или малко по-лоши. Защото правилата, ще си останат същите. Вие не сте за промяна на правилата. Вие нищо не предлагате. Будители сте като онзи, който събудил заспалите вече от глад деца, за да им каже, че вечеря няма.
А защо при социализма хората не се чувстваха уютно, защо го провалиха?
Защото са направени от кал. А “за някои си мисля, с отвращение, че са от смес на кал със изпражнения!”
А сега за стихотворението. Чудно хубаво е! “Орешарче – юначе!” Това е истинската, народната оценка на досегашното поведение на премиера! Много му приляга, и затова вярвам, че и ще му прилепне!
Да, правителството наистина прави много малко, нищожно малко, даже може би, тъй като е капиталистическо правителство, то е и антинародно. Но толкова му са и възможностите, в такива условия съществува. То можеше да даде още сто милиона на майките, но протестиращите го принудиха да ги даде на полицията.

andrina_mark

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 182
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #36 -: 04 януари 2014, 17:21 »
Как ни промиват мозъците с култа към свръхбогатството

Робите на сериали като "Абатство Даунтън", на лъскавите списания и на бляскавите витрини на "Хародс" повтарят заклинанията за това, че безмерната алчност на някои единици ще донесе просперитет за всички.

Приямвада Гопал, "Гардиън"Преди две седмици депутатката от Консервативната партия Естер Маквей, заместничка на министъра на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит, настоя, че е нормално половин милион британци да получават храна от благотворителни организации, защото времената са „тежки”. Горе долу по същото време Тамара Екълстоун, наследничка на шефа на Формула 1, похарчи 30 000 паунда за шампанско само за един вечер. Неотдавна пък богат тийнейджър от Тексас се отърва с условна присъда, след като прегази четирима души в пияно състояние. Адвокатите му успяха да докажат, че горкият е страдал от болестта "афлуенца" (бел. прев. - прекомерен излишък на материални блага) и не е бил в състояние да шофира отговорно.

От известно време насам започнахме да осъзнаваме нещо. Красивите приказки за това, че всички играем в един отбор, не отговарят на истината. В действителност във Великобритания и в целия свят, има два отбора: на свръхбогатите и на всички останали.

Богатите не са просто по-различни хора. Те са се превърнали в секта, която ни привлича за свои членове. Те ни призовават да се самозалъгваме и ни карат да вярваме, че залозите и идеалите в живота са еднакви за всички ни. Пробутват ни всичко това, представяйки го като "честолюбиви стремежи". Участието ни в ритуалите на сектата, които достигат своя апогей през декември, изразяващо се в купуването, консумирането и трупането без мяра, потиска критичното ни отношение и възмущението от методичната ни експлоатация. Затова се хващаме на твърденията, че колието за 20 паунда, което дукесата на Кеймбридж носи с рокля за няколко хиляди, я прави в човек като всички нас. Когато чуем, че на кралицата й се свиди да раздава кашу на полицаите, които пазят семейството й и дворците й, приемаме това като някаква ексцентричност, а не като олицетворение на описаното от Дикенс скъперничество и нищета на духа, които стоят в основата на трупането на богатства. Раболепието пред кралското семейство не е безобиден анахронизъм. Става дума за пресметлив тотемизъм, който утвърждава странната представа, че някои хора са богати, просто защото го заслужават, а иначе не се различават по нищо от нас.

Този култ е основан върху показни демонстрации на разкош и изобилие, целта на които е да събудят маниакално преклонение пред богатството. Богатите хлапета от сайта  Rich Kids of Instagram, които ни показват какво правят с парите си свръхбогатите, които "имат повече пари от нас", ще се прочуят още повече като герои на книга и участници в риалити шоу. Снимките, показващи разкош и великолепие в лъскавите списания, витрините на "Хародс" и "Селфриджес", осеяни с подаръци, лайфстайл сайтът на Гуинет Полтроу Goop и сериали като "Абатство Даунтън" ни превръщат в роби, които мислят само за мангизи, имения и абсолютна власт. Те услужливо ни помагат да забравим, че богатите британски земевладелци, сред които и кралицата, получават милиони паунди под формата на селскостопански субсидии, докато ние, простосмъртните, живеем в скромни жилища, които често дори не са наша собственост, получаваме по-ниски заплати и намалени пенсии. Хипнотизирани от съдебните драми с участието на хора, които могат да си позволят да похарчат за цветя годишния доход на цяло семейство, ние не питаме защо наследеното богатство осигурява високи доходи, а тежкият физически труд и грижата за околните гарантира ниско заплащане.

Да не забравяме предсказуемите обвинения в "класова завист" или онова, което кметът на Лондон Борис Джонсън нарича "оплаквания, жалби, стенания и проповеди". Подобни порицания, излизащи от устите на висшите свещенослужители, са изконен елемент от култа към богатството. Длъжни сме да повтаряме мантрата, че алчността на отделни индивиди носи благоденствие за всички. Онези, които изпълняват предписанията и смирено благодарят на користолюбците, получават съмнителни уверения, че щастие с пари не се купува и че електрическото одеяло може да замени парното отопление. Внушават ни мисълта, че жестоките икономии са страшно модерни. Знаменитите футболисти получават похвали за епизодичните си появи в магазини за стоки по един паунд. Милионерите, търгуващи с имоти, ни учат как да се оправяме със собствени сили в дома си, а прочути готвачи ни демонстрират как да спестяваме от хранителни продукти – стига естествено да си купим книгите с техните съвети.

Благодарение на култовото мислене, безумно богатите, които подхвърлят трохите от масата си за благотворителност, и организаторите на лъскави мероприятия за набиране на средства (като галаконцерта в полза на бездомните "Уинтър Уайтс" на принц Уилям, проведен в Кенсингтънския дворец, издръжката на който се пада на данъкоплатците), моментално се превръщат в светци. Бедните и недотам състоятелни лица, подложени на експлоатация и строги икономии, чиято "разточителност" се следи под лупа и се криминализира, стават мишена на покровителствено отношение. Те са онази благодарна маса, на чийто фон се демонстрира покъртителната щедрост на богаташите. Култът към богатството издига идеята, че огромните различия в материалното благосъстояние са нещо естествено и справедливо. Победителят, който прибира всичко, като всеки друг култов герой, е по-интелигентен и заслужава напълно богатството си, дори да е получил летящ старт в живота благодарение на някое огромно наследство.

Вместо искрено възмущение, ние изпитваме неловко смущение, когато ни казват, че богатите са подложени на преследване. Тях ги изнудват за данъци и ги рекетират за бонуси. Демонизирането на бедните е обратната страна на култа към богатството. Както казва един приятел, двете неща представляват "ин и ян" на потискащото ни статукво. Време е да променим това статукво. За целта ни трябват не риалитита, а връщане в реалността.
Ако искаш да разбереш своята истина за нещо, виж какво чувстваш към него. Понякога чувствата се откриват трудно - и често още по-трудно се приемат. Но в най-дълбоките ти чувства се крие твоята най-висша истина.

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #37 -: 05 януари 2014, 18:16 »
...................................................
Несъвместимо е да проповядваш морал и хуманизъм и същевременно да си антикомунист.
...................

Специално за Ангар ( и други  "ангаровци" - комунисти - "хуманисти") представям 11. глава: "Висшата мярка" от книгата "Архипелаг "Гулаг" на Солженицин, в сайта "Читанка". Ако и след запознаването си с нея Ангар така безусловно твърди отново това, което съм представил като цитат от неговия коментар, значи ..... нещо не е наред при него, меко казано:

http://chitanka.info/text/3533/13

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #38 -: 05 януари 2014, 21:22 »
Рефаб, наистина четивото, линк към което пращаш, е разтърсващо. Чел съм го и по-рано. Но причината не е в социализма, да не говорим за комунизма - причината е в това, че "хората са направени от кал, а някои и от изпражнения!” Друго обяснение на голяма част от написаното не може да има.
Разбира се, има значение и тоталитарната държава, която превръща хората в изверги; но комунистическата идея това не го изисква. Това, което е описано, от комунистите е признато за извращения, осъдено е, признато е за престъпления.

А виж за това да има ли смъртно наказание, въпросът е по-сложен. И ако в България се проведе референдум дали да го има или няма, убеден съм, че повечето хора ще са за. Включително и аз.
Ще цитирам заключителните редове от книгата си "Типови лъжи и измами":

"Още много неща и случки могат да се опишат, но все едно - не може да се обхване необятното. Ако на тази книжка й е съдено да живее, тя ще бъде допълвана и преработвана; неподходящите неща ще отпадат и ще бъдат заменяни с други, а описанията - по-пространни или по-сбити според стила на авторите, ще стават по-интересни.
В сегашния й вид нейният най-голям недостатък може би е в това, че създава невярна, много омекотена представа за престъпниците. Човек и не предполага какво може да му се случи - колко жестока, груба, алчна, брутална, безжалостна и безчовечна може да бъде и е престъпността. Предимството в грубата сила и главно безнаказаността приучват престъпниците да действуват грубо и брутално пред очите на стъписаните свидетели, без да ги е еня за
какъвто и да е повод, мотив или оправдание.
Ето някои от престъпленията, описани само в един ден на 1993 година в столичните вестници:
- посред бял ден на улицата двама цигани повалят и бият до смърт
непозната жена; вземат й пет лева, с които дори един хляб не може да се купи.
- жесток побой на улицата над старец; пребъркване на джобовете му, вземат му стотина лева.
- нахълтване на крадци в частен дом, жесток побой и ограбване.
- въоръжени грабежи - нападнати и ограбени офис на фирма, каса на хотел, игрален дом.
- престъпни банди тероризират селата; десетки кражби и обири от
домове и кражби на животни.
- голяма престъпна група прави обири по София, Видин, Монтана.
- изнасилена 66 годишна старица; момиченце подмамено и изнасилено в малко помещение на улицата; престъпник причаква в градинката момиченца, със зверски удар ги поваля, бие и изнасилва;
- отвлечени две 13 и 14 годишни девойчета - след жесток побой и изнасилване заставени да проституират.
- четирима маскирани бандити отвеждат насила млад мъж зад хотел
"Плиска", пребиват го с боксове и го ограбват.
- трима души нападат на светофара шофьор на лека кола; за секунди го смъкват от бой с боксове и ритници, мятат се на колата му и изчезват с нея.
Да те пребият на паркинга, да те оставят смазан от бой и да ти отнемат автомобила вече е обичайно престъпление.
Всяко денонощие в страната стават най-малко по две жестоки убийства, три големи въоръжени грабежа, над двеста кражби по домовете, над двадесет кражби на автомобили...
Но не в това е най-страшното - че престъпността е голяма; страшното е, че тя остава ненаказвана.
От времето на написването на тази книжка (1993 година), до времето на издаването й (1998) изминаха 5 години. През тези години престъпността в България не само не намаля, но дори се е увеличила. За този период, по най-груби пресмятания, са били жестоко убити от престъпници над 4000 невинни българи. Десетки хиляди са ограбените, пребитите, отвлечените, изнасилените.

А колко от убийците са били убити? Нито един!

Едва ли другаде би могло да има толкова неефективна система на
правораздаване, като тази в днешна "демократична" България. Само един от сто заловени престъпника бива осъждан! Поради липса на закони, закрилящи честните хора, полицията, дори и да залови престъпника, трябва да си го пусне. Хора, извършили десетки най-тежки престъпления, остават на свобода.
През всичките пет години популярен е следният анекдот: "Двама полицаи разговарят. "Този месец съм заловил дванадесет опасни престъпника!" - хвали се единият. "Аз пък само един, но дванадесет пъти!" - отговаря другият."

Жертвите на престъпниците остават неотмъстени, а поради това - и
незащитени. Тяхната кръв и страдания и страданията на техните близки тежат на съвестта на депутатите в парламента и на съвестта на онези политици, които в този период заемаха най-високите постове в държавата, но на които липсваше мъдрост и смелост, воля и мъжество за истинска битка с престъпниците.
Основен закон на еволюцията и на възпитанието е, че поощряваното поведение се разширява, а наказваното се свива.
Който жали крадеца, той не жали честните хора.
Може би някога в България отново ще дойде това благословено време, когато човек, ако в петък на връщане от пазар си загубел брадвата, на другия петък при отиване на пазара си я е намирал паднала на същото място.
Тогава последните части от тази книжка естествено ще отпаднат и тя ще си остане само това, за което бе предназначена - едно кратко четиво, с което самотният пътник във влака да разсейва скуката си. "
Ще кажеш навярно - с избиване убийците няма да се свършат.
Няма да се свършат, но силно намаляват.
Ако, както е по статистиката, престъпниците са убивали по двама души дневно, за една година те са убили 730 човека. Но ако го имаше смъртното наказание, жертвите им щяха да са наполовина. Убийците щяха да убиват по 365 човека годишно. Останалите 365 човека все едно че са ги убивали депутатите - с това, че не са приели закон за смъртното наказание.
 
« Последна редакция: 05 януари 2014, 21:48 от Ангар »

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #39 -: 06 януари 2014, 16:39 »
Рефаб, наистина четивото, линк към което пращаш, е разтърсващо. Чел съм го и по-рано. Но причината не е в социализма, да не говорим за комунизма - причината е в това, че "хората са направени от кал, а някои и от изпражнения!” Друго обяснение на голяма част от написаното не може да има.
Разбира се, има значение и тоталитарната държава, която превръща хората в изверги; но комунистическата идея това не го изисква. Това, което е описано, от комунистите е признато за извращения, осъдено е, признато е за престъпления.

А виж за това да има ли смъртно наказание, въпросът е по-сложен. .......................................

Мисля, че основен и задължителен момент в "комунистичестката идея" е да няма частна собственост върху средствата за производство. Наистина, от този вид собственост произтичат големи беди (вкл и войни), но ми се струва, че за съжаление с премахването й се унищожава, на практика, цялото общество, умъртвява се живота в него. По друго е при социализма - както се знае, имало на времето широки социалисти и тесни социалисти, меншевики и болшевики, макар да нямам достатъчно историческа и политическа яснота по конкретните разлики. Въпросът е, че си я има социалдемократическата линия, която може да е приемлива и е приемлива, желателна и задължителна за обществото в перспектива, за разлика от "комунистическата идея".

По отношение на смъртното наказание: два са основните класически доводи срещу него: възможността да стане съдебна грешка и вероятността някой, като знае, че подлежи на смъртно наказание при разкриване, да се ожесточи повече и да "разшири" , така да се каже, по обем и качество престъплението си (напр. да избие свидетели или да има допълнителен мотив за "отмъщение"!?), т.е.злото да се увеличи. Отделно от това, има психопати, които съзнавано или несъзнавано извършват тежки престъпления именно защото ги тегли към собствената им смърт. Възможността да бъдат умъртвени ги привлича и възбужда по някакъв  начин.
  Извън тези доводи, почти всичко останало е в полза на смъртното наказание за крайно тежките умишлени престъпления. Това наказание не е забранено и от християнството, както може да се разбере напр. от официалния катехизис на Католическата църква, издаден и в България.
  Отказвайки се от смъртното наказание, обществото прави жертва, и се доближава, надявам се,  да новозаветното разбиране на света и живота, и съответно и до неговата благодатност, която е и с метафизични измерения.

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #40 -: 06 януари 2014, 20:33 »
Ето някои неща по новия наказателен кодекс, който готви властта на БСП и ДПС, подкрепяна от Атака:
 "Властта готви затвор за снимки от протест"
http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82_284453.html

 Брей, такива изкривени хора са тези от сегашната власт!... Има чувството че само някакви извратенящини правят, а иначе си се кефят, де, в личния живот всичките без никакви скрупули...

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #41 -: 06 януари 2014, 20:52 »
..............(без да очерням идеята) .........

Какво точно, принципно извън патетични емоционални оценки, е отношението ти към комунистическата идея, а и всъщносткаква, накратко, е твоята формулировка за нея?

Ето тук не изрично политическия, а повече през метафизична призма,  поглед на мистика св. Симеон нови Богослов по въпроса за частната собственост:

"
...................................................
Много интересно е и отношението на преп. Симеон Нови Богослов към частната собственост и социалното неравенство. Ето какво казва той в Девето огласително слово: „Съществуващите в света пари и собственост са общи за всички – както и светлината и въздухът, които дишаме, както и пасбищата на неразумните животни из полетата и из планините, и по цялата земя. Така че всичко е общо за всички и е предназначено само за ползване на плодовете му, но не принадлежи на никого по смисъла на господството. Страстта към притежаване обаче, проникнала в живота като узурпатор,[10] е разделила по различен начин между своите роби и слуги онова, което е било дадено от Владиката на всички за общо ползване. Оградила е всичко с дувари, укрепила го е с кули, резета и порти, лишавайки по този начин всички останали хора от възможността да се ползват от благата на Владиката. При това, тази безсрамница твърди, че е владетелка на всичко и спори, че не е извършила несправедливост по отношение на никого. От друга страна, в слуги и роби на тази тиранична страст се превръщат не онези, които владеят вещи и пари, получени от тях по наследство, а техните безнравствени роби и пазители. И ако те, – които са взели нещо, или дори всичко, от тези пари – поради страх от грозящи ги наказания или поради надеждата в замяна да получат стократно, или пък склонени от нещастни хора, биха дали на намиращите се в лишение и оскъдица, то нима можем да смятаме такива за милостиви или за такива, които са нахранили Христос, или които са извършили дело, достойно за награда? В никакъв случай, но, както аз твърдя, те трябва да се каят до самата си смърт за онова, което толкова дълго време са задържали за себе си [материалните блага] и са лишавали братята си да се ползват от тях”.[11]

От статия в "Двери.бг"
« Последна редакция: 06 януари 2014, 21:01 от refab »

andrina_mark

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 182
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #42 -: 07 януари 2014, 13:37 »
Ти пък си намерил църква, в която да се кланяш! Тези като ти напишат, че е утрин, гледай слънцето да не е на заник. Що не се опиташ да намериш някъде другаде в пресата подобни твърдения и интерпретации като тези, които твърдят Off-овете?


Ето някои неща по новия наказателен кодекс, който готви властта на БСП и ДПС, подкрепяна от Атака:
 "Властта готви затвор за снимки от протест"
http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82_284453.html

 Брей, такива изкривени хора са тези от сегашната власт!... Има чувството че само някакви извратенящини правят, а иначе си се кефят, де, в личния живот всичките без никакви скрупули...

И не си ли се замислял, че извратенящините могат да са и сред тези интерпретащини и манипулащини на уж независимата, но зачетеш ли я внимателно - прекалено зависима, преса?
Ако искаш да разбереш своята истина за нещо, виж какво чувстваш към него. Понякога чувствата се откриват трудно - и често още по-трудно се приемат. Но в най-дълбоките ти чувства се крие твоята най-висша истина.

andrina_mark

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 182
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #43 -: 08 януари 2014, 00:25 »
Едно е правото и Кашъмов е неговият пророк, а? :lol:

Офовете не са достоверни.

А тези:

http://btvnews.bg/article/bulgaria/noviyat-nk-stapka-kam-etap-severna-koreya.html

http://www.segabg.com/article.php?id=680806

http://www.novini.bg/news/173225-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81.html

http://ekipbg.com/promeni-v-nakazatelniya-kodeks-ili-zashto-e-dobre-da-nosim-oryjie/

http://society.actualno.com/V-novija-Nakazatelen-kodeks-Zatvor-za-hakeri-internet-pedofili-i-rovene-v-chujd-Fejsbuk-news_9812.html

Май някой се опитва да си устрои Северна Корея тук?

Само дето си цитирал и източници, които засягат доста промени в проекто-НК, но не видях в тях посока към Северна Корея. Как си я видял тази посока, май само ти си знаеш. Сал снимките не стигат за експрес в онази посока, 'щото аз бих ти цитирала една страница американски закони и резолюции с такава насоченост (че и по-серозни), но никой все още не е оприличил САЩ на С.Корея, а Обама - на Ким Чен Ур.
Ако искаш да разбереш своята истина за нещо, виж какво чувстваш към него. Понякога чувствата се откриват трудно - и често още по-трудно се приемат. Но в най-дълбоките ти чувства се крие твоята най-висша истина.

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #44 -: 08 януари 2014, 16:45 »
...........Тук няма да коментирам колко е абсурдно да се говори изобщо за "престъпления срещу животни"..........

Без изобщо да съм активист и от онези, които проектират човешки качества върху животни  и имат повече грижа за тях, отколкото за изпаднали в беда и нуждаещи се хора, ще отбележа, че "Самотния вълк" се е показал тук - с това си мнение, като ......... ( изтрито поради автоцензура) , някакъв , от интелектуална, емоционална, цивилизационна и прочие гледни точки!... Брей, какво нещо - сред какви прокълнати - в някои отношения хора-антихора, живеем. Виждаме какви "истории" прави в момента  Сидеров, та и други да не останат по-назад в този момент.
« Последна редакция: 08 януари 2014, 16:47 от refab »

 

: ??:??