Възражда ли се будителството

Автор Тема: Възражда ли се будителството  (Прочетена 88384 пъти)

toxin

 • Публикуващ редактор
 • Маниак
 • *****
 • Публикации: 55
Възражда ли се будителството
« -: 01 Ноември 2013, 13:03 »
Днес е Денят на Народните будители!
България има дълга и славна история, изпълнена с възходи и падения! Много велики личности, просветни дейци и революционери са оставили "почерка" си в тази история и на днешния ден им отдаваме поклонение! Някои с перото си, други с живота си са градили новото и по-добро бъдеще на страната ни. Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много Имена в нашата история заслужават преклонението ни пред святото им дело!
Под надслов "Събудете се" ще премине и днешното студентско шествие край Националната библиотека, Художествената академия, храм-паметника „Св. Александър Невски" и ще стигне до Народното събрание. Исканията на студентите за незабавно разпускане на Народното събрание, предсрочни избори и нов морал ни дават надежда да вярваме, че и днес има отговорни към националните ценности млади хора, които със своя ум, знания и свободолюбиво мислене ще тласнат България към новото ù и по-добро бъдеще!
Честит празник!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #1 -: 04 Ноември 2013, 15:44 »
Ако заглавието е оформено като въпрос, отправен към читателите, в края му се поставя въпросителен знак. Например:“Обичате ли пица?“ Но ако въпросът е реторичен, въпросителен знак не се поставя. Например:“ Възражда ли се будителството“.
Та понеже не виждам въпросителен знак, очевидно авторът на темата не поставя въпрос, т.е. едва ли очаква и отговор, защото просто  отговорът се подразбира. За съжаление той не е много лицеприятен…
Няма да бъда толкова краен, колкото Веселяк, но ще спомена само един факт, който красноречиво говори защо будителите са спомен от едно далечно и невъзвратимо минало.
Човекът, предложил да се чества Денят на народните будители, е Стоян Омарчевски, министър на Народното просвещение в кабинета на Стамболийски. Като министър, той въвежда задължителното основно образование, построява 1115 нови училища, премахва данъците върху детската и юношеската литература. Дали този българин е бил будител или политик? Не знам. Не знам и дали трябва да има граница между будител и политик. Знам само, че Стоян Омарчевски е убит при Деветоюнския преврат…
Та как да не си помисли човек, че за българина най-добрият будител е мъртвият будител... :(
Един IP адрес - един глас за произведение!

poem_lady

 • Новак
 • *
 • Публикации: 10
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #2 -: 09 Ноември 2013, 19:49 »
Здравейте, заглавието на темата веднага ме привлече, защото това е нещо, върху което размишлявам от известно време.
 Като студент в СУ бих искала да кажа, че уважавам мнението на своите колеги и каузата, за която се борят. Повечето от тях обаче, в борбата си за справедливост, свобода на словото, морал в политиката и пр., забравят да се държат човешки със своите колеги, съдят и обиждат всеки, който не е съгласен с някое от техните искания и са готови да смажат достойнството му. Не смятам, че един будител трябва да се ръководи от максимата "Целта оправдава средствата", защото това е един псевдо морал, в който се опитваме да променим системата без да полагаме усилия да променим първо себе си и отношението си към другите. Отново повтарям, че става дума за ПОВЕЧЕТО колеги, а не за всички.
Все пак в мен е останала някаква надежда. Будители има и винаги ще има. Днес това не са политически фигури и високообразовани граждани, които да дават морален пример на всеослушание, а бедни дядовци и самотни майки, които отделят от средствата си за да помогнат на някого да се образова или излекува. Понякога пък рискуват да бъдат пребити, докато просят в центъра, за да има какво да дарят после в църквата. Вероятно никога няма да ги видим по новините и едва ли ще разберем имената им, за да ги впишем в учебниците по история...
Все пак достойнството, добротата, чувството за справедливост и мъдростта се предават от поколение на поколение и понякога ни се явяват в неочаквани форми, но те са безсмъртни и аз вярвам в това!
Само това исках да споделя... :?
"Вас ви смайва шумът  на борбите, славата, юнаците, що светят - гробовете, майките, сълзите вижда, чувствува един поетът."

toxin

 • Публикуващ редактор
 • Маниак
 • *****
 • Публикации: 55
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #3 -: 09 Ноември 2013, 21:09 »
Много си права! И разбира се, че всеки има право да вярва или не в дадена кауза! Грубото вмешателство в свободата на мислене и действие никога не е водела до нищо добро! Радвам се, че се включи в темата!

severianin

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 33
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #4 -: 15 Ноември 2013, 11:20 »
Мнооого интересни разсъждения, уважаеми Веселяк. И много тъжни - досущ като всичките тези 24 години на тотална повсеместна разсипия, наречени кой знае защо "демокрация", в зората на които банди разсипници крещяха "Времето е наше!" и "Кой не скача е червен!".
Само че не ти ли е идвало на ум, че когато синът ти крещи "Отставка!", го прави не в лицето на тоя или оня депутат, а в моето и в твоето лице, в лицето на България. Защото тези депутати не са окупирали парламента, не са седнали насила в Народното събрание. Изпратени са там с гласовете на няколко милиона избиратели. И "протестът" е не против правителството, колкото и да изглежда персонален, а по същество срещу нас, срещу решението на избирателите. А това значи конкретно срещу демокрацията, която пък значи народовластие. Само че народът не е на жълтите павета, Веселяк. И не мисли като вас...
Не ти ли е хрумвало и друго - че "окупация" /на територия, която може да е и аудитория, ВУЗ или кръстовище/ според всички източници е проява на тероризъм. И че когато няколко десетки "ранобудници" окупират нещо, те всъщност практикуват форми на терор, тероризират мнозинството. А който практитува каквато и да е форма на терор, се нарича не "протестиращ", а "тероист".
Знам, че няма да приемеш подобна квалификация за сина си, Веселяк, но фактите са упорито нещо. А с терористи не се преговаря, тях обикновено ги бият, ако си забелязал.
Ти си твърдо против олигарсите, но всяка демокрация - и английската, и американската в това число - са олигархически системи и сами създават олигарси. А те са раковите клетки на демокрациите - смучат от държавата и от обществото и дават разсейки. И когато средствата за производство не са държавни /а демокрацията, за която си се борил, се идентифицира с приватизацията/ появата на олигарси е неминуема.
Така че който и да е собственик на БТК или на единствения автозавод, или на мрежа медии, каквото и име да носи, той ще е олигарх. И борбата с него ще е обречена.
Ти негодуваш, Веселяк, че на "Шишман" имало КПП и проверявали документи. Ами ще проверяват, щом половината "протестиращи" се оказаха добре платени и отлично организирани погромаджии. А другата половина - ги тресе синдромът Кошлуков-Панделиева /ако не си забравил, които най-успешно осребриха студентския си "праведен гняв"/.
И на мен много неща не ми харесват, уважаеми Веселяк. Но си давам сметка, че в държава като нашата - ограбена и без никаква икономика - и най-добрите намерения са осъдени. Но каквото имам да кажа, аз ще го кажа на изборите - форма и инструмент на демокрацията. Докато живата верига около парламента е форма и инструмент на терора.
Този парламент и това правителство са легитимни, колкото и да не ви се иска. Алтернативата е служебно правителство от обкръжението на Плевнелиев, този политически Андрешко, или ужасяващата наглост и абсолютното пожарникарско безхаберие на ГЕРБ. Е, тая алтернатива за мен не е приемлива. Но ако се окаже, че мнозинството споделя твоите възгледи, ще трябва да го преглътна. И да чакам следващите избори. Без "ранобудници", без окупатори, без живи вериги. И, разбира се, без битки с полицията и жандармерията.
Аз мисля така, Веселяк!

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #5 -: 17 Ноември 2013, 07:54 »
Аз напълно подкрепям написаното от Северянин.
Прочетохте ли разумното, бих го нарекъл бащинско обръщение на Недялко Йорданов към протестиращите студенти? Добре, казва той, да допуснем, че правителството незабавно подаде оставка. Целта ви е постигната, протестите ви спират. Какво следва -посред зима сме. Плевнелиев съставя служебно правителство. Предложете кого да сложи за премиер - име на професор, на ваш преподавател, артист, шоумен, олигарх, ваш състудент ...? Имате ли някаква идея? И с какво той ще е по-добър от Орешарски?
На мене Орешарски много ми импонира. Той имА мъжеството да поеме този пост, когато всички други, включая Бойко Борисов и Станишев, се уплашиха и избягаха. И вече пет месеца продължава да се държи мъжествено, и е интелинтен, и сдържан, и разумен.
Освен предвидените, случиха му се и непредвидени трудности. Едната е проблемът с бежанците.
А другата, като беда в бедата, са именно тези непрекъснати протести. Които ангажират всичката енергия на полицията - с необходимостта от заплащане на извънреден труд, със занемарената борба с другата престъпност. Тук всеки ден се горят грешни пари - парите за детските, за  майчинските, за образованието.
В километричните задръствания (защото като блокират едно кръстовище, навсякъде възникват задръствания) горят пари и време на бизнеса и от семейните ни бюджети.
Стига сме правили мили очи на стачкуващите студенти. Време е да им го кажем, защото в тези протести това най-ясно пролича: те са още учили-недоучили недорасляци, безотговорници, на които никой не чака, които могат да си позволят и да не работят, и да не учат, зли са и агресивни, крещят с пяна на устата,  скачат по колите, чупят стъклата, влачат и обръщат кофите с боклуци ...
Те и преди 20 години също така викаха и подскачаха, и дадоха път на тези, които разграбиха България и доведоха до това тя да е най-бедната, най-корумпираната, с най-намаляващо население страна. 

severianin

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 33
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #6 -: 17 Ноември 2013, 15:42 »
Мислех да се извинявам за закъснението с отговора си, Веселяк, но се оказа излишно - тези 48 часа са Ви били необходими за морето цитати и линкове, зад които, според мен, се крие спуканият цирей на дълго трупана омраза, достигнала болестно състояние. Във всички случаи шест поредни включвания в сайта, без чужд отговор или коментар след който и да е от пространните Ви опуси, за мен е проява отвъд границите на нормалното. При това положение е абсурдно да призовавам към логика, към здрав разум или да се опитвам да променя нещо в мисленето на опонента. Макар че Вие дори не опонирате - не се и опитвате да отречете, че "спонтанно протестиращите" студенти са всъщност добре платени наемници или че действията на "ранобудниците" са от арсенала на терора. Вие просто оправдавате тези действия, този терор, зачерквайки закона, защото бил лош. Но още в римското право е казано: "Дура лекс, сед лекс!" /"Лош закон, но закон!"/.
Вие отхвърляте моите доводи като несъстоятелни, за мен Вашите са синеоки, наивни... и смешни. При това положение всякакъв спор е излишен. За Вас остават протестите, на които "лошата полиция" брани от "добрите терористи" не законно избраните депутати, а държавността. За мен остават изборите и вярата в здравомислието на народа. Който наистина не е на жълтите павета, Веселяк, където се подвизават социолозите Ви с комичните си прогнози, а в Добруджа и из Делиормана, по Странджанско, из Средногорието и в Родопите. Там, където продажната социология не си е показвала и носа. Този народ ще реши и нашия спор.
А аз на сбогуване ще Ви напомня само едно - че не съм Ви нарекъл нито бандит, нито разсипник. Вие сам, доброволно, се причислихте и към бандите, и към разсипниците. Което е честно, но жалко, Веселяк.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #7 -: 18 Ноември 2013, 14:09 »
Погледнете тук:

http://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-10-11-2013%D0%B3-c3554.html

Що се отнася до мене, аз напълно го споделям.
Ето един истински будител - Волен Сидеров.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #8 -: 18 Ноември 2013, 17:23 »
"Волен Сидеров нападна репортер на ТВ СКАТ и полицай!
Волен Сидеров побеснява и буйства!"

Браво! Това също влиза в будителството, бих казал това са необходими качества на истинския будител! Смелост, безстрашие, гняв! Без гняв никаква промяна не е възможна.

А че гневът му е разбираем, не може да има никакво съмнение! Виж само как го наричат - "Хулиганът Сидеров". И това е най-малкото, с което се силят да го обиждат. За тебе е хулиган и родотстъпник, за други е истински патриот. Истинският патриот няма начин да не бъде мразен! Ако ти защитаваш истината, защитаваш слабите и си против грабителите, ти трябва да имаш и няма начин да нямаш врагове.

"Философите казват, че светът е единен,
но те лъжат - такъв не е той!
За една и съща постъпка,
във една и съща минута,
ти за някого си престъпник,
а за другиго си герой!"
« Последна редакция: 18 Ноември 2013, 17:53 от Ангар »

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #9 -: 18 Ноември 2013, 22:02 »
Ами крепи го - защото е герой. А защо го крепи - крепи го по убеждение,
че в момента това е най-доброто за България. Както мисля и аз, както мисли и голяма част
от българския народ.
И правителството и то се крепи, макар и само на един глас. Защото и то е герой. Защото колкото и да го
освиркват, и то смята, че това е най-доброто за страната ни.
Сидеров рискува много - рискува депутатския си имунитет, кариерата си, рейтинга си, съдбата на партията си.
Той има какво да губи.
А виж студентчетата нищо не рискуват. Поне докато е това правителство. Затова са и толкова нагли.
Аз не винаги се ориентирам в събитията. Малко ги следя, нямам време да чета, да анализирам и да съпоставям.
Затова съм си изработил други критерии - ориентирам се по реакцията на другите. Например ако църквата се
обявява срещу нещо, значи това нещо е прогресивно.
А ако ти ненавиждаш и оплюваш някого, значи този човек е достоен за уважение.

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #10 -: 19 Ноември 2013, 20:33 »
"България може да стане благополучна и социално-справедлива страна, но сегашната политическа система не позволява това."
Анджък!
Точно тука е заровено кучето.
Но какво точно й е лошото на системата, и как смятат тези софтуерници да я  променят?
Тази система вие я докарахте. Това, което искахте на 10 ноември 1989 година, получихте го. Консумирайте  го и му се радвайте.
А това правителство, както и предните, както и следващите - които и да са те, са и ще са рожба на тази система, и те не са се различавали и няма да се различават съществено едно от друго.
Надеждата ни беше във АТАКА,
но тя властта едва ли ще дочака,
че честните във нашто общество,
отдавна вече как са малцинство.
Защото единствено АТАКА има план, и то малко по-различен план от този, който са прокарвали, прокарват и ще прокарват останалите - "Планът Сидеров за спасение на България от колониално робство".
Хайде като си толкова умен и начетен, и като искаш незабавна оставка, кажи кой - но поименно, коя партия с кой лидер, искаш да дойде на мястото на това правителство, кога може да дойде, и какво ще прави. И с избори ли ще дойде на власт? Защото ако сега са изборите, ще ги спечели БСП - агенциите за проучване на общественото мнение може и да са сбърквали с някой и друг процент, но никога досега не са сбърквали кой ще спечели изборите. А защо рейтингът на БСП е по-висок от този на другите - защото за народа тя е най-стабилната, най-отговорната партия.
В нета има материали всякакви - и за, и против. Кой каквото иска, това чете и на това вярва.
Прочети и някоя сериозна книга - "Шоковата доктрина" например. За да ти падне пердето и да ти светне пред очите - какво става по света, кой го прави, как го прави, защо го прави. Защото България върху глобуса е колкото точица, която едва се вижда. Прочети какво и как е станало в държавите от Латинска Америка, в Индонезия, в ЮАР, в Полша, в Русия, в арабските страни, и кой, по какъв начин и с каква цел го прави. За да разбереш какво и защо става и в България и кой и защо го прави.
Но и да го прочетеш, само още по-твърд в заблудите си ще станеш.
От едно и също цвете пчелата прави мед, а змията - отрова. Човешкият мозък е така устроен, че и най-доброто възпитание, и най-съвършеното знание не могат да преборят вродените му недостатъци.
Това можеш да го отнесеш и към мене.

severianin

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 33
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #11 -: 19 Ноември 2013, 21:20 »
Стига толкова, Ангар! Просто няма смисъл...
Човек, направил омразата своя кауза, не разбира нито от доводи, нито от здрав смисъл. Той си има своя цирей и продължава да си го чопли. Той чете само онова, което му изнася. И цитира мисли, на които хората предпочитат да се смеят. Да е жив и здрав, милият.
Ама да му имам на тоя човек високомерието и арогантността. Народът бил беден, защото бил прост. Другите като него, от жълтите павета, са богати, следователно мъдри. А тия, от Делиормана, са въобще втора категория - къде могат те да схванат дълбоката идея на един филм. Виж, той го може това...
Ако още ти се спори, Ангар, твоя работа. На мен чак толкова отрицателни емоции ми идват множко. И бързам да приключа...

Otklonenia

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 92
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #12 -: 20 Ноември 2013, 11:12 »
Извинявайте, че  се  намесвам  така, но, Веселяк, няма  смисъл. По-добре  спри. Обясняваш  на  хора, чиято  линия  на  изказ  ясно  демонстрира  ограниченото  им  и  деформирано  от  параметрите  на  произвелата  ги  система  мислене, характерно  за  онези  нейни  детайли, които  никога  не  дават  дефект, просто  защото  са  си  произведени  дефектни  и  не  познават  друго  съществуване, освен  дефектното, което  по  собствените  им  насадени  скалъпени  представи  се  явява  правилно.
 :argue:
S

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #13 -: 20 Ноември 2013, 21:06 »
Защо отговарям на Веселяка? Защото е толкова активен и агресивен, толкова сам запълва форумите със своята гледна точка, че ако никой не му възрази, не му каже че или се лъже, или лъже, някой може да му повярва. И да си помисли, че всички мислят като него. Че всички мразят АТАКА и БСП, че всички са против правителството и парламента, и че всички протестират или подкрепят протестиращите.
Но не е така, и това най-ясно личи от състава на парламента. Тези депутати от никого друг не са назначени - тях народът ги е избрал. Може да е имало някои дребни нарушения, но изборите са признати за честни и законни.
За южен поток не мога да говоря - имало е специалисти, имало е комисии, имало е обсъждане, имало е хора които да решават - и са го решили. Не знам от позицията си на какъв Веселяк твърди, че това е грешно. Според Веселяка е грешно, но според тези, които е трябвало да го решават, е правилно. Без да съм никакъв специалист, по принцип смятам че е правилно. Както смятам за правилно и ако се построи АЕЦ Белене. Без да съм специалист, просто по интуиция. За държавата то е като да се купи някоя вещ за къщата - остава си в нея, обогатява я.
Веселяка пише, че в България е нямало шокова терапия. От друга страна пише: "хората мълчат, защото са доведени до оскотяване от бедност".
Но довеждането на хората до оскотяване от бедност е един от елементите на шоковата терапия. Ще цитирам нещо от "Шоковата доктрина":
"Поисках от Майкъл да ме запознае с някои иракчани, които да изразят отношение по повод приватизацията в икономиката. "Никой тук не се интересува от приватизация - каза Майкъл. - Вълнува ги единствено как да оцелеят. Чудят се как ще си набавят вода за утре, а не коя чуждестранна компания ще приватизира водоснабдяването и дали ще го продаде отново на държавата след година."
Идеолозите на доктрината знаеха, че докато иракчаните са обсебени от насъщните си проблеми, страната може тихомълком да бъде разпродадена."
Нима не беше разпродадена така и България?
« Последна редакция: 20 Ноември 2013, 21:10 от Ангар »

Ангар

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 158
Re: Възражда ли се будителството
« Отговор #14 -: 21 Ноември 2013, 11:30 »
Няма нещо, построено на света, срещу построяването на което някой да не е бил против. Но на света има толкова построени неща. Така ще стане и с Южен поток.
А ползите от него са несъмнени. И Европа ще бъде зависима от нас, както ние сега сме зависими от Украйна. И ако тогава за нещо много искат да ни притискат, ще можем и ние да ги  заплашим, че ще им врътнем кранчето.
А как и досега са се обогатили и ще се обогатяват "няколко българи", и какви ли и кои ли са тези българи? Освен корумпираните държавни служители, освен лобистите, които получават проценти от сключването на сделките, това са журналистите, медиите, платените блогъри. На  които някой им плаща за да пишат "за", а други - за да пишат "против" Южен поток. Защото, както слушам, днес за всяка публикация, за всеки достъп до радиото или телевизиите, се заплаща. Такива са ни днес свободата на словото и правото ни на информация.

 

: ??:??