Размисли за нищото и нещото

Автор Тема: Размисли за нищото и нещото  (Прочетена 4892 пъти)

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Размисли за нищото и нещото
« -: 16 март 2014, 17:25 »
1. Всичко е пространство: Абсолютно празно пространство (Абсолютно нищо нематериално), възможност за движение и развитие на всичко; Времето – неделимо, нулево пространство като реална Материална субстанция, начало на всичко съществуващо и развиващо се; Геометрично пространство на съществуващите и еволюционно развиващите се структури и форми на материята.
2. Абсолютното нищо не притежава дори себе си, а абсолютното нещо притежава всичко.
3. Нищото и нещото са необходимите същности на пространството, за да съществува и се развива света.
4. Няма пространство без същността на нищото и нещото.
5. Нищото, дори когато е относително, пак е субективно, а нещото, дори когато е абсолютно, пак е обективно.
6. Нищото е относително, поради нещото в него, а нещото е относително поради нищото в него.
7. Нищото е субективна празнина, а нещото е обективна пълнота.
8. Нищото е безсмъртно, защото не се развива, за да се промени, а нещото е смъртно, защото се развива като се променя.
9. За нищото няма време или времето не тече, а за нещото времето изтича.
10. Абсолютното нищо е безкрайно еднообразие, а абсолютното нещо е безкрайно многообразие.
11. Нищото не е подвластно на времето, защото не го съдържа в себе си, а нещото е подвластно на времето, защото го съдържа в себе си.
12. Нищото не е подвластно на пространството, защото е неопределена празнина, а нещото е подвластно на пространството, защото е определена, крайна, конкретна, ограничена, относителна пълнота.
13. Развитието е възможно само в празното пространство (нищото), а съществуването е възможно само като пълнота на нещото.
14. Ако премахнем информацията от материята, света се превръща в нищо и престава да съществува.
15. Ако премахнем материята от информацията, света се превръща в нищо и престава да съществува.
16. Пространство без информация е Абсолютно нищо, което не се развива, защото е несътворимо и неунищожимо, като няма какво да се сътворява и разрушава в него.
17. Нищото е празнина без информация, което е възможност за предаване и приемане на информация между нещата.
18. Абсолютното празно пространство съществува като нематерия (нематериално), затова не се развива.
19. Нематериалното, Абсолютно празно пространство не съдържа информация, за да не пречи на съществуването, развитието и управлението на информационните структури и форми на материята.
20. Нищото е без информация, затова е несътворимо и неунищожимо, а вторичното нещо съдържа информацията на материалните структури и форми, които са сътворими и унищожими.

kasius

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 123
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #1 -: 16 март 2014, 19:24 »
    Поздравявам те, Академик за гледната точка в тази монография, ето и моята:

1.   Сингуларността не е пространство. Тя е майка на пространството и времето. Тя е изначалното цяло, от което всичко започва своето начало и в което в един момент от битието, то се завръща в първоначалната си форма – небитието, абсолютната нула следвайки имплозията след максимално разтегнатата експлозия на време-пространството.
2.   Няма абсолютни стойности в относителното съществуване на вероятностите, следователно няма и абсолютно нищо с антипод абсолютно нещо, което да притежава всичко. Притежанието е човешко понятие, от гл. т. на космогонията равновесието на противоположностите се състои в това, че те се отблъскват и следователно не могат да се притежават или да бъдат притежавани. Могат да бъдат унищожавани или асимилирани.
3.   Нищото и нещото поддържат света в равновесие, но не са необходими същности на пространството. Пространството по същност, е движението на материята разпръсната след големия взрив в посока по вектора на движение на експлозията. То, ще се разширява дотогава, докогато не достигне максималните си размери на неопределеност и не колабира обратно в нова сингуларност за да да де възможност на цикъла да се повтори в ново прераждане на „световете”.
4.   Пространство не съществува, без да се породи движение на материята, струпана в сингуларността по направление на движението на вектора, на новия или по-стар първоначален голям взрив.
5.   Нищото и нещото не могат да бъдат обективни или субективни, тъй като те са състояния на материята. Те  или са или не са материални или нематериални константи.
6.   Нито нищото, нито нещото могат да притежават частица от тях си, поради това, че са напълно противоположни полюси, Те си противостоят и нямат допирателни точки дори, тъй като силовите полета, които ги отблъскват ги държат винаги на непреодолимо разстояние едно от друго.
7.   Нищото може да бъде напълно нищо, само извън обсега на големия взрив, при всички други случаи на разположение във време-пространството, породено от взрива, то не е абсолютна стойност.
8.   И нищото и нещото са вечни, повтарящи се в цикъла на прераждане от взривовете в капана на време-пространство, избухващи от изначалната сингуларност.
9.   И за нищото, и за нещото времето е  спътник в пространството, а не съдник.
10.   Няма нищо безкрайно, освен човешкото въображение. Цикълът на врме-пространството и материята изисква, когато се достигне максимално далечно разширение от точката на избухване, при големия взрив на сингуларността, „цялата каша” да се завърне чрез имплозия, обратно в изначалната си точка на тръгване и да се свие до размера на върха на топлийка. За да може да избухне с нова сила, давайки нова посока и начало на нова материя.

И до тук спирам, защото след всичко описано в тази антитеза, останалите 10 точки са без значение.


 :banghead: :happy1: :headbang: :occasion5: :notworthy:
« Последна редакция: 16 март 2014, 19:44 от kasius »

re4o

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 20
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #2 -: 18 март 2014, 20:58 »


Безплодно е да се опиташ да раждаш мисли в опиянение от собствените си сокове. Никак не е оригинално да бъзикаш ентелегентно нечии опити за размисли. По-добре би било да се опиташ да представиш нещо, което да сподели разбраното или неразбраното. И най-вече напъни да раждаш и да "А"каш не е все едно и също нещо, когато се касае върху какво го правиш.
Относно споделеното в темата.
Съгласен съм само с няколко от твърденията.
Например"14. Ако премахнем информацията от материята, света се превръща в нищо и престава да съществува."
Следва 15 - пълна безсмислица, ако ще твърдиш 14.
Е и още безсмислици има...
Ама  да видим дали си склонен да не се самоопределяш с тях...
« Последна редакция: 18 март 2014, 22:08 от re4o »

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #3 -: 24 март 2014, 20:55 »
Re: re4o - Афоризъм е най-кратко, концентрирано представяне на истина за определено нещо, а най-важното в това представяне е логичния извод от обективните противоположности, съпоставени с субективните противоположности.
Афоризмите 14 и 15 са взаимно обвързани и се допълват, а не се обезсмислят. Защото информацията и материята за така обвързани, че  няма материя без информация и информация без материя. Затова когато ги отделим една от друга света се превръща в нищо и то Абсолютно нищо, в което няма и информация и материя, но такова Абсолютно нищо е невъзможно да съществува, защото то би представлявало безкрайна и вечна празнина, отрицание на всичко. Светът съществува и се развива, като еволюционно усложняване на информацията на материалните структури и форми. Защото е потопен в тази празнина и със своето съществуване я насича като я превръща в относителна, което означава, че вътре в структурите и формите на материята има празнина, а не Абсолютна плътност, а самите структури и форми са потопени в празнината, която е извън тях или между тях. Ето защо нищото и нещото могат да бъдат и абсолютни и относителни - раздвояват се. За нищото го изяснихме, а нещото е относително, защото е крайно, обективно и ограничено, като запълва цялото безкрайно празно пространство и със своят безкраен и разнообразен неограничен брой го превръща в Абсолютно. Това е така, защото Абсолютно означава безкрайно, неограничено, а относително - означава крайно, ограничено. Следователно изводът е: Празнината е без качественото и без информационно нематериално, което да не пречи на качественото и информационно материално (геометричните структури и форми на материята) да съществува и се развива. Поздрав!!!

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #4 -: 24 март 2014, 21:09 »
Re: kasius - Поздравявам те и аз, защото е по-добре да имаш гледна точка свързана с представения материал, отколкото гледна точка, нападки като правене на отрицателна характеристика на автора, а не дискусия по същество на предложеното. Когато си открадна време ще анализирам твоите антитези, защото е вярна онази гледна точка, която е най-близо до истината или я съдържа. Всички останали гледни точки остават хипотези. Поздрав!!!

re4o

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 20
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #5 -: 25 март 2014, 21:11 »
Ясно осъзнавам, че всичко което бълваш е нарцисизъм. Ако кажа, че нищото е най-същностното нещо, понеже нещото свършва в нищото. И от там се ражда и нещото... и нищото...
това би ли определило, че нищо не казвам или би насочило казването към нещо, което би накарало някой си нарцис да разцъфне в нещото с нищото си...
Долу горе това казваш...
Всеки що годе по-дълбокомислещ човек би могъл да издокара словосъчетания от, като твоите, като на Местаня например.
Но всеки е най-вече зависим от онези, които ама грам не разбират какво им бръщолевиш...

refab

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 405
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #6 -: 28 март 2014, 19:08 »
Ясно осъзнавам, че всичко което бълваш е нарцисизъм. Ако кажа, че нищото е най-същностното нещо, понеже нещото свършва в нищото. И от там се ражда и нещото... и нищото...
това би ли определило, че нищо не казвам или би насочило казването към нещо, което би накарало някой си нарцис да разцъфне в нещото с нищото си...
Долу горе това казваш...
Всеки що годе по-дълбокомислещ човек би могъл да издокара словосъчетания от, като твоите, като на Местаня например.
Но всеки е най-вече зависим от онези, които ама грам не разбират какво им бръщолевиш...


Почти няма смисъл от опити да се отрезви "академика", защото според мен става дума за такъв тип специфична ситуация при него и на такъв неин стадий, при която връзка му с релността и критичността му са променени съществено. Много правилно си отбелязал за нарцисизма на "академика". Към това трябва да се прибави най-малкото и мегаломания.
  Смисълът да се контрират поне от време на време резултатите от неговите нездрави напъни е да се осуети подвеждането на някои от четящи тук, от "научните и философските" му  творения.
  А, иначе, вероятно не е лош човек, особено ако не му закачаш "продукцията".

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #7 -: 29 март 2014, 20:05 »
Re: re4o - Умният човек се занимава с предложеното за дискусия, а глупавия лепи отрицателни етикети на автора, за да изглежда умен. Поздрав!!!

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #8 -: 29 март 2014, 20:26 »
Re: refab -  Предложените мисли за нищото и нещото са са за мислещ човек и са мярка за интелект и ще и има следващи. Защото Аристотел още в древността е осъзнал, че нищото е много важно като е казал: "Имали в света такова място, в което няма елементите земя, вода, въздух и огън", което означава Абсолютно празно пространство (Абсолютно нищо), Леонардо де Винчи е издигнал нищото за най-велико нещо. Аристотел след тези размишления въвежда 5 елемент ефимерния етер, който А. Айщайн заменя с реално съществуващия Вакуум. Досега въпросът с празното пространство остава нерешен, което налага да има размишления за него. Поздрав!!!

re4o

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 20
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #9 -: 29 март 2014, 21:34 »
Защо, драги ми академик приемаш, че ти е залепен етикет и като как прие, че е отрицателна мисълта ми към безсмислиците ти.
Я да видим как си постнал темата. С 1,2, 3 и т.н.
Това постулати ли са. Твърдения на база дългогодишен труд. Публикации в световни авторитетни издания, анализирани и споделени от авторитетни умни хора. Нещо недискусионно ли е да видя в нищото,което искаш да кажеш за твоето нещо или нещото ти споделено в непразното пространство го прави да ражда нищото.
Японска мъдрост казва, че колкото по махаш от дадено нещо то толкова по-хубаво става. И аз съм съгласен с това - нищото е най-съвършенното нещо за мен. Но има хора за които нещото си колкото е по-нещо толкова е по-голямо нещо. Мога и още да плямпам в твоят стил на взаимоиключващи се твърдения доказуеми с психоаналитични манипулации.
В крайна сметка размишлявай си. Нищо лошо...
« Последна редакция: 29 март 2014, 21:38 от re4o »

akademika

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 87
Re: Размисли за нищото и нещото
« Отговор #10 -: 30 март 2014, 15:43 »
Re; re4o - Ето това вече е друго! Като дискутираме предложеното ще можем да го определим какво е? Японската мъдрост наполовината е вярна, защото във всяко нещо има добро и зло, което Тетралектиката го установява и доказва. Тази японска мъдрост не е взела под внимание Тетралектичното раздвояването на противоположностите, което води от една страна, че като махаш от нещото то става по-неразрушимо поради опростяване на структурата му - значи по-хубаво, но от друга страна опростяване на структурата е инволюция, връщане назад и вървене към нищото - значи лошо. Същото нещо става и с голямото. Колкото по го увеличаваш то губи своето определение и стане ли безкрайно се губи обекта, предмета. Затова, за да съществува, да се развива и да бъде управляем света в Природата има ограничение и откъм безкрайно малкото и от към безкрайно голямото. Към безкрайно малкото ограничението е неделимостта, за да има начало развитието на света, а към безкрайно голямото, ограничението е относителността, за да има смислено съществуване на света. С тези две ограничения света може да съществува, да се развива, да бъде управляем и разбираем. Същото е и със знанието. Малкото знание лесно се усвоява, но е ограничено в определени рамки, което ограничава знанието и възможностите. Многото знание е неограничено, разширява хоризонта на разбиране и възможности, но трудно се усвоява и още по-трудно се разбира. Направи един мислен опит с един предмет като безкрайно го намаляваш или опростяваш и после безкрайно го увеличаваш и усложняваш и тога можеш да се убедиш, че малкото и голямото са двойствени, съдържат и добро и зло.
"Тетралектика на природата"е излязла през 2007 год., разкриваща, доказваща и обясняваща многоспектърно много необяснени неща. Всичко е 40 годишен труд върху многоспектърно познание. Нейното резюме е излязло на английски в последния том на философското списание към Великотърновския философски факултет, а статията, "Тетралектика - човек и еволюция" ще вземе участие на световна конференция по философия, през май, организиран във  Великотърновски философски факултет. Опитай се да намериш нещо, което няма противоположност и след това намери такава противоположност, която не се раздвоява и ще можеш да ме обориш по-всички фронтове . Защото кратката формулировка на Тетралектиката е: Всичко е противоположни системи, които се раздвояват, за да се удвоят - за да може света да съществува, да се развива, да бъде управляем и разбираем. Поздрав!!! 

 

: ??:??