Нестандартен конкурс за разказ...

Автор Тема: Нестандартен конкурс за разказ...  (Прочетена 3790 пъти)

kobata

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Нестандартен конкурс за разказ...
« -: 21 февруари 2016, 11:42 »
Темата: "По думите ще ги познаете"

Мото на конкурса: Спечели, за да дариш.

Условията: Без ограничения за обем на текстовете (да отговарят на критерия за литературен разказ). Покана за участие имат автори от всички възрасти. Разказите да не са публикувани, награждавани и издавани в книга.
Срок за провеждане на конкурса: 21 февруари - 11 май 2016 г.
Адрес, на който да се пращат текстовете: omp.konkurs@abv.bg – до 11 май включително.
Изисквания към участниците: Заедно с текстовете (в същия файл) да изпращат свои данни: три имена, телефон, адрес. Препоръчително е и кратка биография: издадени книги, публикации (ако има).
Жури, съставено от членове на Общество на писателите Варна, ще оцени изпратените творби.
Петима ще бъдат отличени. Творбите им ще бъдат публикувани на страницата на Обществото www.varnawriterssociety.net
Награден фонд липсва. За сметка на това всички автори, престрашили се да участват, не само че няма да получат награда за своя номиниран текст, но ще трябва и да... Дарят.
 
Не, не е нахална тази идея. И не е от вчера. Още при основаването на Общество на младите писатели във Варна бе пристъпено към традицията – всеки път да четем свои текстове, после гласуваме и победителят след това да черпи. Целта беше не да придаваме парична или друга тежест на словото, а да подчертаем, че така или иначе се раздаваме пред белия лист, защо да не го направим особено в момент, когато сме заслужили достатъчно внимание. И ето как се роди идеята.

Да оставим настрана традицията да се дават награди. Всеки автор добре знае какво означава писането и коя всъщност е най-голямата награда за него. Все пак има моменти, когато словото наистина се оказва мисия.
И после идва интересното – победителите ще трябва да намерят училищна или читалищна библиотека, творчески кръжоци или празни етажерки за книги в някоя планинска хижа, читалня в село или град, заведение и др., където да дарят определен брой книги на съвременни български автори (издадени след 1989 г.). Целта е да се привлече внимание към съвременната българска литература, която определено не може да се издържа от какъвто и да е награден фонд. Но може да бъде забелязана, тъй като от години тя си остава с най-силно подчертан акцент в областта на духовността. Спечелилите ще бъдат нейни говорители.
Общество на писателите няма да остави своите лауреати сами да се справят с дарителската задача, а ще подпомогне с кампания набирането на книги от съвременни български автори.
Все пак, за да е от полза участието на отличените автори, Общество на писателите ще ги покани на литературно четене, където те ще представят своите творби и цялостно творчество. Мястото ще се уточни допълнително.
Успех на всички участници!
 
Общество на писателите Варна

Eia

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 228
Re: Нестандартен конкурс за разказ...
« Отговор #1 -: 21 февруари 2016, 16:35 »
Много сте хитри, млади варненски писатели! :D Дано пловдивските да взаимстват опит от вас и да проведат подобен конкурс за подпомагане на читалища в Пловдив и околните села.
Е, то няма да е точно конкурс, а оферта: кой с колко, какво и как... Явно няма да е за безработни и пенсионери, макар и да пишат чудесни разкази... :(

kobata

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: Нестандартен конкурс за разказ...
« Отговор #2 -: 21 февруари 2016, 17:12 »
Никъде не е казано, че ще се подпомагат варненски читалища и библиотеки... А и от журито ще се окаже съдействие при набавяне на книгите...

kobata

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: Нестандартен конкурс за разказ...
« Отговор #3 -: 21 февруари 2016, 22:50 »
Благодаря ви за възпитания и интелектуален отзив!

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Re: Нестандартен конкурс за разказ...
« Отговор #4 -: 22 февруари 2016, 12:33 »


...победителите ще трябва... да дарят определен брой книги на съвременни български автори.

Общество на писателите няма да остави своите лауреати сами да се справят с дарителската задача, а ще подпомогне с кампания набирането на книги от съвременни български автори.1.Формулирайте, ако обичате, какво разбирате под "определен брой книги"! Три? Пет? Осем? Двеста?!...
2.Формулирайте и  какво разбирате под "подпомагане на лауреатите за набирането на книги"! Да не би да значи да им дадете списък, от който да избират? И няма ли този списък по някаква случайност да включва само варненски автори, членове на някакво общество?
3.Защо са ви нужни биографията, издадените книги, и домашния адрес на участниците? Няма ли да оценявате само разказа? Или ще оценявате платежоспособността на клиен... пардон - на участниците?!
4.Не мога да не взема отношение и по името на конкурса. А бе, уважаеми варненски писатели, толкова ли наивни ли ви изглеждаме, че искате да ни познаете?! В онзи, библейския смисъл на думата?!  :(

« Последна редакция: 22 февруари 2016, 12:53 от perperikon »
Един IP адрес - един глас за произведение!

kobata

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: Нестандартен конкурс за разказ...
« Отговор #5 -: 22 февруари 2016, 13:17 »
Здравейте! Аз наистина се учудвам, че една такава чиста и безсребрена идея, се натъква на толкова злоба и скудоумие...
По принцип във всички човешки области на знание и действие има два типа хора: едните са там - за да вземат, а другите са там, за да дават...
Ние решихме да направим конкурс, в който превес ще вземат тези, вторите... Тоест - няма да им връчваме пари и статуетки, а ще ги натоварим с отговорност...
Определеният брой книги, които ще трябва да дари номинираният - зависят от самия него... Ние никого не можем да задължим да дарява сто, двеста или хиляда книги... Подпомагането ще е такова, че участникът, когото аз харесам и обява за мой фаворит - аз ще му помогна да събере голяма част от книгите, които той ще дари там, където той прецени... Данните за авторите са ни нужни, защото (ако сте прочели регламента) на победителите ще бъдат организирани литературни срещи и представяния от Общество на писателите - Варна...
Никой никъде няма да иска пари, или да се възползва от всякакви такива неща...
А още сме предвидили и доста изненади, пак  нематериални, разбира се...
Благодаря на всички за интереса и пожелавам успех на участниците.
Теодор Иванов

pepimili

 • Новак
 • *
 • Публикации: 8
Re: Нестандартен конкурс за разказ...
« Отговор #6 -: 27 юли 2016, 17:12 »
С малко закъснение, но бих искала да изкажа възхищението си от инициативата :) Браво!!!

 

: ??:??