Бета читатели

Автор Тема: Бета читатели  (Прочетена 1960 пъти)

JaneEm

  • Новак
  • *
  • Публикации: 7
Бета читатели
« -: 22 Ноември 2017, 16:13 »
Здравейте мили колеги по творчество :) ,

Имам едно питане дето ме тормози от едно известно време и от много чудене къде и на кой да си задам въпроса, реших, че тук би бил най-удачният вариант.

Та на някой от вас, някога налагало ли му се е, да си търси бета читатели и ако да, кои сте избрали? Близки до вас хора (роднини и приятели) или сте си намирали случайно из нета запалени четящи индивиди (разбира се хора които се кефят на жанра в който се написали нещото (разказ, стихотворение, роман). И ако случайно сте избрали второто, не ви ли ви е гъделичкало така под лъжичката, какво онзи би направил с ръкописът ви и дали няма да ви забие някой друг пирон/нож/кол в гърба?

Ако някой има какъвто и да е опит с бета читатели, много ще се радвам да го споделите :) 

Поздрави и благодаря предварително


optimeon

  • restricted
  • Луд форумджия
  • *
  • Публикации: 200
Re: Бета читатели
« Отговор #1 -: 27 Януари 2018, 12:31 »
Моите бета читатели са обикновено приятели. Веднъж дадох на една българска авторка да прочете нещо, написано от мен и тя много го хареса. Не открадна идеята ми или нещо такова. Но не бих дала на случайни хора да прочетат проекто книгата ми. Никога не знаеш къде може да се появят откъси от нея или направо цялата  :) ;)
Взаимни фондове,архивни стелажи,подаръци за деца,Застраховка имущество
« Последна редакция: 27 Март 2018, 16:41 от optimeon »

ЕдинГравън

  • Новак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Бета читатели
« Отговор #2 -: 10 Февруари 2020, 21:40 »
Здравей,
Започнах нова тема, по сходна причина. Имам нужда от такива читатели, но само за началото.
Ето моя опит по въпроса, който задаваш. Докато писах предишната история, давах всяка нова част на "бета читатели". Всички те бяха мои познати. Изключително много ми помогнаха с мнения и съвети и най-вече с интереса си към историята, ми дадоха сили да я довърша. Там обаче винаги има едно подозрение, че ти спестяват критиките, за да не те обидят. За щастие, моите "бета читатели" не бяха такива, а здраво си ме критикуваха. Все пак е хубаво да дадеш написаното на напълно непознати, за да получиш обективно мнение. Аз обаче не немерих такъв сайт. Относно "открадването" на части или на цялото произведение, не мисля, че някой ще тръгне да се занимава с това. В днешно време е много лесно да се докаже първоизточника с всички тези форуми, пощи и социални мрежи, на които неминуемо има дата. За всеки от нас написаното е късче от самото ни сърце, но за останалите хора е просто една творба, която прочитат и после бързо забравят. А ако някой се опита да я открадне, това би било истинско доказателство, че създаденото от теб е наистина стойностно :)
Успех!

 

: ??:??