Онлайн магазин за книги - как да постъпя?

Автор Тема: Онлайн магазин за книги - как да постъпя?  (Прочетена 1403 пъти)

TheEconomist

  • Новак
  • *
  • Публикации: 8
Привет! С мои братовчеди сме решили да правим онлайн магазин за книги и да вложим в него. Целта ни е да го популяризираме възможно най-много, за да го знаем всеки потребител. Намерили сме и екип, който ще ни помага за някои неща. Имаме няколко въпроса, на които търсим отговори:
1.   Кой вариант е по-добър  - да купим нов домейн или стар. Четох доста и все повече хора ми казаха да закупя такъв с история, защото по-бързо ще може да се позиционира в търсачките. Ако е така, от къде мога да купя и каква ще е неговата цена?
2.   Интересува ме линк билдинг за сайта. Възможно ли е да ми препоръчате фирма, която предлага тази услуга и колко време трябва да инвестирам, за да има ефект. Някой може ли да ме посъветва как точно трябва да се процедира.
3.   В Интернет четох и за така наречените спомагателни блогове. Актуално ли е все още това, защото видях, че всички имат различно мнение по този казус. Аз лично бих рискувал, за да видя какъв ефект ще мога да постигна. Тук отново стои въпроса как точно да я направя – с чисто нови домейни или със стари.

Solas

  • Редовен посетител
  • **
  • Публикации: 14
Re: Онлайн магазин за книги - как да постъпя?
« Отговор #1 -: 17 август 2018, 19:30 »
Здравейте,

Историята на един домейн за търсачките е хубаво нещо, но е излишно оскъпяващо (не) удоволствие.
Пояснявам защо.
Първо - домейн името не винаги отговаря на желаното от вас, напълно.
Второ - ако зад него е стоял сайт, то той вече има аудитория с очаквания, и е напълно възможен отливът.
Трето - пренаписването на кода, инсталация на нов CMS, или казано на български, система за управление на съдържанието, а също така промяната на съдържанието в сайта, или мета таговете, винаги води до слизане назад в резултатите на търсачките и падане на пейдж ранг.
Четвърто - ако домейнът не е носил съдържание, а е закупен с цел да бъде препродаден, то ще платите излишно парите за възрастта на домейна, без да има реална стойност зад това.

Препоръката ми е, да си закупите нов домейн, какъвто точно на вас ви харесва.
Започвате нещо ново, напълнете му името с Вас и си създайте Вашата уникалност.
След това работата по оптимизация и популяризиране не е еднократен акт, а дълъг и трудоемък процес, с който е добре да се ангажира човек от вас, за да може да е наясно в кой момент къде сте и защо.

Поздрави,
Иван

gin4ety

  • Редовен посетител
  • **
  • Публикации: 11
Re: Онлайн магазин за книги - как да постъпя?
« Отговор #2 -: 15 януари 2019, 14:41 »
Здравейте,

От гледна точка на SEO оптимизацията е по-добре да вземете стар домейн с хубав линк профил, за да може по-добре да се класирате в търсачките както е казал колегата, но ако държите на идентичност и да израждате бранд, то тогава със сигурност е по-добре на нов домейн. Всичко зависи от това с какви ресурси разполагате и желаете да инвестирате в проекта. Със сигурност върху стар домейн ще се случат по-бързо нещата, но това ще е за сметка на идентичността и бранда.

Според мен всичко зависи от целите, които си поставяте и начина на промотиране. Дали ще бъде чрез SEO, PPC във Facebook или Google или друг начин.

Историята и авторитета на домейна оказва влияние само и единствено върху един канал за дигитален маркетинг, а именно SEO оптимизацията, което не е никак малко, но е някаква панацея, която ще реши всичките ви проблеми.

Също така е много важно да знаете, че SEO не е само линкове, а се изисква и много допълнителна работа вътре в сайта т.нар. on-page SEO, следователно само купуването на стар домейн не ви гарантира по никакъв начин успех в класирането, ако нямате добра оптимизация на ниво сайт. При положение, че сайтът е бавен, не е удобен за мобилни устройства, не предлага добро потребителско изживяване, няма качествено и стойностно съдържание, то тогава, ако ще и върху домейна на Facebook да го вдигнете няма да има желаните резултати.

Много хора изобщо нямат представа какво е SEO и как функционира, така че първо можете да се образовате малко по темата. Някаква изключително базова и обща информацията можете да видите тук: http://seoteo.info/seo-оптимизация-за-търсачки/, https://seosof.com/seo-оптимизация-на-сайт/, https://www.theseo.bg/blog/7-грешни-seo-практики/

Първо си изяснете бизнес целите, после си определете стратегия за популяризиране и кои канали за дигитален маркетинг ще използвате и каква е средната възвръщаемост на инвестицията ROI и ако решите да наблягате на SEO, тогава вече си купете хубав домейн с история от колегата и вдигнете сайта върху него.

При положение, че не искате да използвате SEO оптимизацията за генериране на трафик и продажби, то тогава няма значение какъв домейн ще вземете  :D

Надявам се да съм хвърлила малко светлина по темата  :D

Ако не знаете какво точно да правите по-добре се обърнете към професионалисти по SEO оптимизация като Optimystica, които да ви прекарат през целия процес, без да си чупите главата излишно  :D
« Последна редакция: 15 януари 2019, 14:48 от gin4ety »

 

: ??:??