„Анонимни“ произведения

Анкета

Какво смятате за предложеното нововъведение?

Много полезно, много хубаво - надявам се да се осъществи!
Интересно е. Навярно ще донесе хубави ползи - няма лошо да се опита.
Ползите и вредите ще са несъществени: може да се пробва като експеримент.
По-скоро ще навреди, отколкото да помогне на авторите и читателите.
Ужасно предложение! Ще предизвика редица проблеми...

Автор Тема: „Анонимни“ произведения  (Прочетена 1811 пъти)

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #15 -: 05 август 2019, 20:16 »
sauronboab, Вие съвсем съвсем всичко, което е публикувано сте прочел?
И не. Не говоря нито за подценяване, нито за неприязън. Говоря едиственно за това, че стилът, тематиката, начинът на изразяване или жанр на определени автори лично на мен не ми допадат и не виждам защо трябва да чета n-то тяхно произведени, ако с прочетени 10-15 съм стигнала до извода, че лично на мен това не ми е интересно.   
« Последна редакция: 05 август 2019, 20:21 от iren5 »

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 129
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #16 -: 05 август 2019, 21:34 »
Не зная, това до някъде е основателно за дълги произведения от проза и донякъде - музика. Колкото до поезия и изображения обаче, смятам че стилът е достатъчно изяснен дори и от прочит/преглед в общия списък.

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #17 -: 05 август 2019, 22:23 »
Изображенията не отнемат много време. Там няма никакъв проблем да се прегледат и всички нови за деня, стига човек да се интересува от това.
Но не ми отговорихте дали Вие четете всичко публикувано. ;)

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 129
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #18 -: 06 август 2019, 22:41 »
За жалост чета много по-малко отколкото мога... Напоследък ме е налегнало читателско безволие. Но все - пак съм против ограничителният подход тип фейсбук - виждам само каквото ме е поинтересувало преди, затова и мисля, че анонимните новопубликувани произведения много биха помогнали срещу него. А който иска да отсее и да чете само такива по вкуса му, може да почака ден или няколко. В крайна сметка и за щастие, творчеството не е част от хранителната индустрия и няма нужда от консервант за да не влоши качеството си след време...

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 156
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #19 -: 07 август 2019, 10:52 »
Така е! Разбира се, че може да поизчака. А също да прочете в друг сайт. ;) Повечето автори публикуват и на други места. Коментираме единствено дали може да е полезно или не. То "зловредно" няма как да е.

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 129
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #20 -: 07 август 2019, 11:59 »
Също така би могло да бъде и по избор на самия автор. Например в автори плюс да има възможност временната анонимност да бъде отменена. Това ще насърчи даренията към любими автори може би...

Петър1

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #21 -: 14 август 2019, 12:49 »
               Здравейте, не съм сигурна дали тази тема е обсъждана и преди, но дали е възможно поне през първата си седмица в сайт Откровения произведенията на авторите да са анонимни? Причините да смятам, че това е хубаво, са следните:


               1.) По-голям стимул да се четат творби на автори, които са нови тук, малко познати, начинаещи и т.н. (А не автоматично, по навик, може би дори неосъзнато (забелязвала съм това и при себе си) да търсим познати имена в списъка с нови произведения).

               2.) В творбите „Избор на редактора“ може да се пуска по някоя „анонимна“ творба - дава се шанс на автори, които са нови тук, малко познати, начинаещи т.н. (Такива автори могат да напишат нещо изключително, дори да нямат голям опит, дори да нямат много хубави творби, или много харесвания и би било хубаво да се появяват освен утвърдени автори, и не толкова утвърдени автори там).

               3.) Читатели, които си имат много любими автори, ще имат по-голям стимул да изучават творчеството на любимите си автори, да изграждат по-цялостно мнение за тях, да си припомнят стари произведения, да намират нещо ново сред старите - винаги някой може да е изпуснал нещо, вместо да бързат да четат и коментират само новите им творби.

               4.) Читателите, сред новите творби, ще имат по-голям шанс да срещнат нови любими автори - по-малко ще се съсредоточават върху любимите си автори, когато търсят нови произведения. (Тук акцентирам върху ползата за читателите на произведенията, за разлика от 1.), където акцентирам върху ползата за авторите).

               5.) Новите произведения ще бъдат сами по себе си предизвикателство за читателя - да чете, критикува, обсъжда, харесва или нехаресва - много ще са интересни резултатите и след като се види кой е бил авторът, ще се получи забавно, закачка, предизвикателство към интелекта, чувството ни за естетика, умението да намираме и оценяваме красиви и стойностни неща.

               6.) Авторите ще получат шанс да получат истинска, искрена критика, или съответно искрено, истинско обожание - читателите дори без да знаят кои са те харесват творчеството им! Мисля, че това чувство ще е много приятно за всеки един автор, а въпросната критика ще е много полезна и ще има по-малък риск да възникнат спорове, конфликти, критиката да бъде приета като критика към личността и т.н. Изобщо - много повече ще помагаме на авторите така.


               Защо точно една седмица? На мен лично този срок ми се струва много подходящ - достатъчно време да се създаде тръпка у читателите за това кой е бил авторът, достатъчно време авторите да получат мнения, за които са сигурни, че са провокирани преди всичко от това колко са хубави творбите им, а не това доколко са утвърдени, дали са симпатични и т.н.

               Минусът, за който веднага всички се сещат: та тези творби няма наистина да са анонимни! Всеки автор би могъл, при достатъчно желание, да пише на лично съобщение например до редовните си читатели, кои са неговите творби сред новите. Но ако се сдържи, ще има възможността да предизвика читателите да познаят кои са неговите творби - което ще е интересно както за автор, така и за читател - така минусът всъщност се  превръща в плюс!

               Надявам се да Ви е харесало моето предложение. Много от потребителите тук са както автори, така и читатели и не разбирам защо да не си направим четенето и търсенето на нови творби по-забавно и провокативно за нас като читатели, а мненията, харесванията и критиката към авторите - още по-полезни, ако има такава възможност. Много ще се радвам, тази идея - макар навярно навремето да е обсъждана, да успее да се осъществи и да вдигнем с още една стъпка нивото на този прекрасен сайт.

               Вие какво смятате? Такива „анонимни произведения“ биха ли били полезно нововъведение за Вас като читатели, като автори?

Йоана, чета какво си писала тук и ти се чудя...
Ти имаш много аналитична мисъл, систематизирана си, и си много упорита и целенасочена.
Сигурен съм, че винаги довеждаш каквото започнеш до края.
Но в случая с аннимността просто няма да се случи.
Приеми го.
Човешката природа е такава, че когато четат нещо, хората искат да знаят кой го е писал.
Ако по каквато и да е причина не искаш да се знае истинското ти име, ами - измисли си псевдоним, всички го правят!

Това е по темата.
Успех, другото го написах снощи.


Петър1

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #22 -: 14 август 2019, 13:02 »
Предложението ти Йоана е много интересно. То допълва текущата практика на анонимно оценяване. Ако публикациите са анонимни, дори и само за 24 часа, това ще открие допълнителни възможности. Коментирането и оценяването няма да зависят ни най-малко от името на публикуващия. Не беше ми хрумвало едно толкова удачно решение на сериозен проблем. Приветствам го и ще се радвам, ако то бъде реализирано в този сайт.

Ти, Приятелю чудесен, не се научи да пишеш директно и по същество.
Разтягаш локуми, на поразия.

Какви са допълнителните възможности, за които говориш?
И какъв е този сериозен проблем?
Ти къде и кога си чувал някой да се отнася сериозно към безименен автор?

"Днес прочетох романа "Глад"  от автора Безим Безименен"

или

"Днес прочетох романа "Глад" от Кнут Хамсун"

Кое е по-добре?

Ти например, публикуваш ли анонимно своите математически трудове?
Не, нали?
Всеки иска да чуе и види име, а авторът търси публичност и известност.
Другото е бошлаф и вятър работа.

Хайде поне веднъж да пишеш директно, а, без да го увърташ, особено когато авторът на поста е млада жена ;)

Петър1

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #23 -: 14 август 2019, 13:07 »
Аз бих предложила, публикуваните творби по Предизвикателствата да бъдат анонимни. Така няма ... аз на тебе, ти на мене, а наистина ще се гласува по съвест!
Чудесна е идеята за този вид конкурси, но май напоследък липсва обективността.
Съвсем човешко е да се подкрепи творба на симпатичен нам творец, а не защото тя е по-добра от останалите.

Тук вече съм съгласен!
Браво, Таня!
Това е умно, понеже няма да има "наши" и "ваши".
:)

limeruna

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 95
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #24 -: 14 август 2019, 13:40 »
Лично аз, когато чета книги, не познавам лично авторите и това не пречи да ги опознавам именно чрез творчеството им. Понякога дори предпочитам да не познавам добре авторите и биографията им, нямам нищо против да чета произведения и от непознати автори - тогава името нищо не ми говори в началото така или иначе. Естественият начин за опознаване на творбите е чрез самия текст, а не чрез името на автора - хайде да четем еди-кои си произведения само защото са писани от еди-кой си автор. Ако сме му големи фенове - да, но иначе е загуба на време, когато ще можем да открием много нови творби вместо да четем автор, който не ни харесва супер много. Предложила съм временна анонимност, а не постоянна, което би било безумие. Ясно е, че всеки е тук с името си и иска да знаят, че той е авторът на творбите, които публикува. Въпросът е съвсем друг. Когато някои автори ти станат познати, започваш да четеш и коментираш тях, пренебрегвайки нови или непознати за теб автори. Тук сме, за да откриваме нови творби и красоти, а не само да се сприятеляваме и да се хвалим или критикуваме, да водим дискусии и т.н. От тази гледна точка отворих дискусията и се надявам на повече аргументирани мнения, а не просто от типа „няма да се получи“. Кое няма да се получи? Аз предлагам просто една добавка, а не отнемане на някаква опция в сайта, така че да има какво да не се получи. Особено ако анонимността е кратка, няма да има почти никаква разлика. Ако действително на много хора идеята не им се струва много приятна, макар че гласуванията в приложената анкета да говорят друго, тогава предлагам автори плюс да имат право да избират дали да са анонимни или не, и то да речем за един ден само, ако повече време за анонимност се струва много страшно нещо :)

За предизвикателствата си е задължително, аз съм с две ръце за, но вече си го казах. Там изобщо не знам защо някой би искал да няма анонимност.
« Последна редакция: 14 август 2019, 13:42 от limeruna »

Петър1

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #25 -: 14 август 2019, 14:15 »
Лично аз, когато чета книги, не познавам лично авторите и това не пречи да ги опознавам именно чрез творчеството им. Понякога дори предпочитам да не познавам добре авторите и биографията им, нямам нищо против да чета произведения и от непознати автори - тогава името нищо не ми говори в началото така или иначе. Естественият начин за опознаване на творбите е чрез самия текст, а не чрез името на автора - хайде да четем еди-кои си произведения само защото са писани от еди-кой си автор. Ако сме му големи фенове - да, но иначе е загуба на време, когато ще можем да открием много нови творби вместо да четем автор, който не ни харесва супер много. Предложила съм временна анонимност, а не постоянна, което би било безумие. Ясно е, че всеки е тук с името си и иска да знаят, че той е авторът на творбите, които публикува. Въпросът е съвсем друг. Когато някои автори ти станат познати, започваш да четеш и коментираш тях, пренебрегвайки нови или непознати за теб автори. Тук сме, за да откриваме нови творби и красоти, а не само да се сприятеляваме и да се хвалим или критикуваме, да водим дискусии и т.н. От тази гледна точка отворих дискусията и се надявам на повече аргументирани мнения, а не просто от типа „няма да се получи“. Кое няма да се получи? Аз предлагам просто една добавка, а не отнемане на някаква опция в сайта, така че да има какво да не се получи. Особено ако анонимността е кратка, няма да има почти никаква разлика. Ако действително на много хора идеята не им се струва много приятна, макар че гласуванията в приложената анкета да говорят друго, тогава предлагам автори плюс да имат право да избират дали да са анонимни или не, и то да речем за един ден само, ако повече време за анонимност се струва много страшно нещо :)

За предизвикателствата си е задължително, аз съм с две ръце за, но вече си го казах. Там изобщо не знам защо някой би искал да няма анонимност.

Хубаво, имаш си мнение.
Всеки го има, очевидно.
И си държиш на твоето, казах го по-рано, упорита си.
Вероятно, на базата на резултатите от тази анкета ще си постигнеш твоето. :)
За мен това са излишни усложнения, може би обичам простите неща, затова.


Ами, щом ти харесва да не познаваш автора, чудесно, вероятно така произведението ти е по-интересно и увлекателно.

За какво аргументиране става дума сега: тук не сме на изпит или на конурс, говорим си.
Ако толкова държиш да се убеждаваме един друг в нещо, това е друга тема.
Но аз просто си изказвам мнението по въпроса.
Моето мнение е формирано само на база на житейския ми опит.
А моят такъв е, че хората, в повечето случаи се влияят от това Кой е написал нещо, а не - Какво е написал. Такава е човешката природа, сигурно аргументи ще се намерят в някой учебник по психология, не знам.

Такъв е светът просто.
А иначе, временна анонимност, включване, изключване на опции...
Ама, дали някой има време да се занимава с тези неща?
Имам предвид админа или редакторите.
Ако все пак се приеме да има анонимност, по каквата о да е причина - ОК.
Поне нека има опция за избор:

Ето, аз искам да се казвам Петър, и днес, а - и утре.
Е, някой иска днес да е анонимен, а утре - да е Палечко например :)
Свят голям, хора всякакви.

Радвай се на слънцето, че идва есен и дъждове :)


« Последна редакция: 14 август 2019, 15:07 от Петър1 »

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 129
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #26 -: 24 август 2019, 21:43 »
Цитат
Моето мнение е формирано само на база на житейския ми опит.
А моят такъв е, че хората, в повечето случаи се влияят от това Кой е написал нещо, а не - Какво е написал. Такава е човешката природа, сигурно аргументи ще се намерят в някой учебник по психология, не знам.

Дори само това твърдение е в полза на временната анонимност. Да, всеки се влияе от това, кой е написал произведението. Но и всеки неповлиян иска произведение, което е харесал да бъде оценено обективно. Временно анонимните произведения , ще позволят на много редовни посетители да заобиколят собствените си клишета и да посетят и оценят творбите на много повече и особено - нови автори, на които иначе не биха...
« Последна редакция: 24 август 2019, 21:49 от sauronboab »

Regulus

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #27 -: 25 август 2019, 09:22 »
Извън теориите за конспирациите да кажем, че всеки изграден автор има характерен стил, който можеда бъде разпознат.

Burns

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 11
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #28 -: 28 август 2019, 15:30 »
Подкрепям идеята за временното анонимизиране на авторите. Или поне не смятам, че е грешно и отрицателно.
Смятам, че това Кой е авторът НЕ БИВА!!! да влияе на оценката; то е същото като да бъркаш автора с лирическия. Това НЕ Е човешката природа!!! Човешката природа е превъзмогването на предубежденията и личните симпатии или антипатии. Животните са онези, които реагират автоматично по инстинкт спрямо други животни. Хората имат разум, чувство за естетика и разни такива благинки, които е просто грехота да не използваме. Да се ръководиш за произведение по автора му е порочна практика и вкарва точно елемента на лично отношение, нямащо нищо общо с творчески процес и публикуване. Временната анонимност би изравнила правилата и би премахнала възможността за гласуване по симпатии и антипатии. И ако някой има разпознаваем стил, който може, да разпознава...

Петър1

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: „Анонимни“ произведения
« Отговор #29 -: 28 август 2019, 23:32 »
Подкрепям идеята за временното анонимизиране на авторите. Или поне не смятам, че е грешно и отрицателно.
Смятам, че това Кой е авторът НЕ БИВА!!! да влияе на оценката; то е същото като да бъркаш автора с лирическия. Това НЕ Е човешката природа!!! Човешката природа е превъзмогването на предубежденията и личните симпатии или антипатии. Животните са онези, които реагират автоматично по инстинкт спрямо други животни. Хората имат разум, чувство за естетика и разни такива благинки, които е просто грехота да не използваме. Да се ръководиш за произведение по автора му е порочна практика и вкарва точно елемента на лично отношение, нямащо нищо общо с творчески процес и публикуване. Временната анонимност би изравнила правилата и би премахнала възможността за гласуване по симпатии и антипатии. И ако някой има разпознаваем стил, който може, да разпознава...

Хубаво е , Бърнс, но е утопия.
Дано се променят хората в това отношение. И Платон е писал глупости и Сократ и апослтол Павел - също. Най-вече той. Ама хората са като коне с капаци, хиляди години.
Дай Боже, да се променят, нека даде ако може.
Славата е голяма работа, тя може да те унищожи като творец, но хората искат да знаят кой е автора. Мисля, че имаше и филм, макар и не съвсем по темата, с Ал Пачино ли...


 

: ??:??