Предложение за ново предизвикателство в проза

Автор Тема: Предложение за ново предизвикателство в проза  (Прочетена 16790 пъти)

esenna

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 264
 • откровена до болка
Здравейте!

Както виждаме страстите относно "недостойните" гласувания се успокояват, има вече нов регламент и ние си пишем по зададените две теми.

Искам да предложа нещо по-различно - да напишем един общ разказ или новела. Ето как си го представям:
1. Модераторът създава темата и жанра - фентъзи, хумористична и т.н.
2. Той пише първите  30 изречения ( предложете, може да са повече или по-малко)
3. Посочва кои  след него да пишат своите 30 изречения - той създава списък с имената на  пишещите проза и в какъв ред да се включват. Срок за написването - три дни. Ако някой си изпусне реда - пише следващия.
4 Модераторът  определя кога да се финализира произведението и определя кои ще напишат финалните трийсет изречения - трима по 30.
5. Последният писал задава след пет дена новата тема и написва първите трийсет изречения.
6. Може всеки да пише по няколко пъти - според дължината на произведението.
7. Заглавието може да бъде написано от администратора, а може и да се предлага от всички писали и да се гласува пак от всички съавтори.

Нещо такова. Идеята  ми не е много оформена, моля ви, включете се - според вас възможно ли е това ( според мен напълно възможно ), какво още трябва да се формира като правила.

Надявам се така да внесем разнообразие в нашият самотен творчески процес:)

Не бързайте да отхвърляте идеята - помислете, може пък някой да има по-добра хрумка от моята и да предложи!

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 162
Отдавна си мисля за подобна, но малко по-различна идея, само че в нея става еъпрос за глави от новосъздаваща се книга. Задаващият предизвикателството пише първата глава или нещо като предговор, който да служи като общ ориентир относно идеята на книгата. После, във всеки отделен кръг желаещите пишат своя глава и чрез гласуване се избира най-добрата, така тя се явява насочваща тема за следващия кръг. Герои, въведени от пишещите главите в съответният кръг биха могли също да бъдат използвани, като за целта може да се води кратък справочник за героите, например във форума.

Предложението за 30 изречения ме навежда на мисълта, за подпредизвикателство или ново такова, в което на много кратки кръгове всеки желаещ да може да развива действие на свой/и герой/и по начина по който е предложен от есенна.

Извинявам се ако твърде много отклоних темата, просто това ми хрумна напреди и тук ми се стори подходящо да го изкажа...

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 162
Да, от нищо няма смисъл по принцип, освен от случайността. Дано само случайността да е случайна :) !
И конкурсите изобщо нямаше да ги има, ако това беше вярно. Сега се считат за даденост, както и целият сайт. Много етапи на развитие има от както е създаден сайта, какво би станало, ако няма нови?

Разбира се, всяко ново нещо отдръпва част от старото, както и още по-новото може да ги привлече обратно. Както тях, така и други.

Толкова до изложенията "по принцип", коментарът "няма смисъл", без обосновка, наистина няма смисъл.
« Последна редакция: 14 Юни 2020, 22:55 от sauronboab »

esenna

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 264
 • откровена до болка
Благодаря на всички, които прочетоха и дадоха мнение. Ще се опитам да отговоря на всички.

1. "Общото" създаване на произведение не съм го предлагала като конкурс - така отговарям на Искра 1979 и на ЕдинСкитник.
Допълвам - администратора не създава групички - може да се започне с  тези, които са спечелили 1 място в последните пет или десет предизвикателства и после по веригата, може да е по азбучен ред - тук не виждам никакви групички. Който не е съгласен не пише и след тридневен срокй пише следващият, нали така съм го предложила?

2. На  ЕдинСкитник - добре, ти не виждаш смисъл и не те интересува - ОК.


3. На sauronboab -  може и книга да е - роман? Много ще се проточи, но ми харесва идеята, радвам се, че и ти имаш подобни идеи.

Да почакаме още хора да споделят мнението си, идеи ?

maistora

 • Публикуващ редактор
 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 102
Сборник с разкази по тема може да стане.
Новела без предварителен сюжет и действащи лица? Всеки автор ще си добавя свои и ще игнорира част от предишни.
Дали няма да стане нещо като сапунките, дето нямат готов сценарии и го пишат в движение? После периодично пукат запис на смях, защото (предполага се) средноинтелегентният зрител не знае кога да се смее. Та му се подсказва.
С доста резерви посрещам тази идея. Не че няма добри прозаици в сайта. Напротив. Има и не са малко. Но не съм сигурен дали ще имат мотивация и синхрон. Боя се, че всеки ще има своя визия за цялата картина, която няма да се осъществи.

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 162
За предварителния сюжет може да се използва предговора, поставен от задаващия начинанието. Би могло да се определят и основните действащи лица. Това за допълнителните герои го предлагам, защото несъмнено, в писането на главите от различни автори, такива ще се появяват и би следвало общата идея за тяхната същност да е ясна за всички желаещи (дори и тези действащи лица никога да не се появят в утвърдената версия на развиващия се сюжет).
За сформирането на групи: работата по общо задание винаги изисква група, въпроса е тя да бъде достатъчно свободна за желаещите да бъдат в нея, както и тези които биха искали да я изоставят по някаква причина.

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 248
Пак са групички.... Първите спечелили - защо да не пишат тези пък които не са печелили ? Все едни и същи ще гледаме. Няма да казвам профили, че да не стане мазало...............Нека има свобода - хората да си творят спокойно и да публикуват. Пак казвам - това според мен е един вид налагане и сформиране на групи, ми не ми харесва поне на мен като идея.

Разбирам, че ви се иска нещо по-различно и по-забавно, но дайте да мислим по-рационално - все може някоя идея да се появи.

Всяка екипна работа налага някакво групиране. А няма нищо по-естествено от това в групата да са хора със сходно мислене и такива, които могат да работят екипно. Не знам защо се приема, че някой насила ще вкара някого в някоя група и ще го кара да пише проза.  Всичко е на доброволни начела в сайта и съм сигурна, че така и ще бъде.
Според мен идеята е интересна. Аз с удоволствие ще прочета нещо написано от екип. Няма значение дали това са спечелили конкурси или обратно - неспечелили. Сигурна съм, че една група желаещи да пробват могат да го направят и без "официална благословия" на сайта, админ и редакторите. но също така си мисля, че ако подобен опит се окаже интересен, забавен , интригуващ и повече потребители се заинтересуват дасе включат, то админ ще намери и формулата, такова творене да се отдели от другите раздели и да бъде лесно за намиране. Вероятно на първо време и за пръв опит нищо не пречи да се случи като обикновенно предизвикателство с поредни публикации.  Само трябва да има уточняване на реда на публикуване за да не стане мазало, да се "настъпват" авторите. 
Харесва ми! Но е по-важно да се харесва не тези, които пишат проза. Ние, които само я четем и да харесваме и да не харесваме няма значение, ако писателите не са на същото мнение.

iren5

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 248
И ще вметна, че под форма на игра с рими на определена тема, понякога са се получавали много интересни истории. Някои автори на Откровения знаят това. И ако могат 5-6 до 10 автора да напишат спонтанно интересна римувана история, защо да не може да се напише интересен общ разказ? Не съм сигурна обаче, че трябва да има "много здрав" гръбнак като задача, може би ще е интересно ако авторите могат да ни изненадват с внезапното хрумване на посоката на развитие.  :)

esenna

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 264
 • откровена до болка
Към iskra 1979 - подчертах, че това не е ново предизвикателство и няма конкурсно начало! Ако обичате не ми говорете на "ти"! Не предлагам да се премахват до сега утвърдените форми - там можете да си пишете, а в общо начинание - не участвайте, всеки си има право на мнение:)

Интересни идеи чета - точно имах предвид как  във форума сме писали общо римувани дълги стихове и е имало много изненадващ добър резултат. Защо това да не е възможно и да е в проза?
 
Хареса ми и идеята на maistora - книга с разкази по зададена тема, но това не е общо писане. Той е прав, че ще има трудности, ако няма първоначално зададени герои - но това е лесно преодолимо - модераторът задава темата, жанра и упоменава точно героите ( разбира се и техните главни характеристики - напр. Елена - главна героиня, Мишо - неин съпруг, Цвета - дъщеря им и т.н. ) и написва първите 30 или колкото решим изречения. Точно тук е "предизвикателството", че всеки следващ ще се съобразява с "характеристиката" на героите :) А може според мен да добавя и нов герой - напр. брат на Елена живял дълго в странство и т.н. - това ще доведе до нещо интересно, според мен. И пак подчертавам - не си го представям като конкурс - едно общо произведение, м? Наред с това модераторът публикува списък с имената на "прозаиците" - включва се този, който иска  и т.н. описала съм го? На мен ми допада :)
« Последна редакция: 15 Юни 2020, 23:41 от esenna »

самотния-вълк

 • Закоравял потребител
 • ***
 • Публикации: 39
модераторът задава темата, жанра и упоменава точно героите ( разбира се и техните главни характеристики - напр. Елена - главна героиня, Мишо - неин съпруг, Цвета - дъщеря им и т.н. ) и написва първите 30 или колкото решим изречения. Точно тук е "предизвикателството", че всеки следващ ще се съобразява с "характеристиката" на героите :)
До тук добре. Написани са имената и характеристиките на героите и няколко от първите изречения. Могат и да са само описание на обстановката. А сюжетът и фабулата? Все пак трябва да има и история, която да се разкаже

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 162
Ако всички е описано предварително, ще има ли нужда от повторно написване? Мисля че е възможно, задаващият темата да пише началото и края или друга преценена от него точка в разказа така, че да определи някаква рамка на писанието. Тъй като разказите са кратки и по - дълго разяснение би обезсмислило написването им.

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Идеята ми харесва. Имам следното предложение за технологията по написването.
1.Прави се предварителен списък на желаещите да участват. Тук, във форума със срок 5-7 дни колебаещите се да се решат. При предизвикателствата тече обява за това. Всеки участник заявява каква дължина на всяка отделна част смята за подходяща. Примерно се събират(ме) петима желаещи да опитат. Предложенията за дължина са 30, 50, 80, 20, 100 изречения. Смята се средно аритметично (56 в случая) и се фиксира тази дължина плюс-минус 5 изречения. Може най-голямото и най-малкото предложение да отпадат, и едва тогава да се смята средноаритметичното.
2.Модераторът тегли жребий кой да е пръв. Изтегленият написва и публикува до 3-5 дни първите 30, 50, 100 изречения (онова средноаритметично по-горе). Пише вместо заглавие "Първа част".
3,4,5,6 Подобно на т.2 модераторът тегли жребий, поредният избран има същия срок да напише своята част и да завие в нова посока или да продължи по посочената пътечка. Важно е до последно никой да не знае кога ще му дойде реда!
7.Финалът. След като всички участници са минали по реда си, или публиката, или модераторът, или нов жребий определя кой да напише финала. Финалната глава може да е малко по-дълга, до 1,5 пъти по-дълга от онова средноаритметично. Подчертавам - "до"! Може да е и 10 изречения само. Срокът за написване на финала обаче остава този, който ще се фиксира в началото като за всички останали глави. 3-5 дни.
Разбира се, това е само предложение. Сроковете са условни и за да няма спорове, може да ги определи модераторът. Колкото до определянето на финалиста, там е по-сложно. Маркирах възможностите, кажете и вие коя от тях е най-добра!
Един IP адрес - един глас за произведение!

Mazaco

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 19
Идеята ми харесва! Но за да не се получи някаква каша и за да не се разводни сюжетът, аз предлагам избраните чрез жребий петима автори да пишат от гледната точка на отделните герои, които да бъдат предварително зададени. Трябва да бъде зададен и сюжет, не фиксиран и подробен, а ориентировъчен. Тоест всяка следваща глава или част ще започва с гледната точка на друг герой. Дали повествованието ще се води от първо или трето лице, следва да бъде уточнено.
Мисля, че съм срещал такива свързани произведения в сайта, но те бяха импровизирани, а не организирани.

sauronboab

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 162
Горе долу това имах в предвид. Според мен, книгата (ако има такава) трябва да се изгражда от два типа автори - краткописци, които в изречения от по определен брой трябва да създават основното течение на сюжета (там трябва да може да участва всеки). Същевременно обаче, трябва да има дългопишещи автори, които да могат да създават свои версии на главите, водейки се от пътя на основното течение пишещи, като преподрежда написаното там или, като предлага своя собствена възможност за главата. Творбите на втория тип автори следва да бъдат гласувани като предизвикателство. Спечелилата гласуването глава става утвърдена в книгата/сборника.

perperikon

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 623
Идеята ми харесва! Но за да не се получи някаква каша и за да не се разводни сюжетът, аз предлагам избраните чрез жребий петима автори да пишат от гледната точка на отделните герои, които да бъдат предварително зададени. Трябва да бъде зададен и сюжет, не фиксиран и подробен, а ориентировъчен. Тоест всяка следваща глава или част ще започва с гледната точка на друг герой. Дали повествованието ще се води от първо или трето лице, следва да бъде уточнено.
Мисля, че съм срещал такива свързани произведения в сайта, но те бяха импровизирани, а не организирани.

Това е вариант. Зададена история, разказана от няколко гледни точки. Но дали на читателя ще му е интересно, да речем, четвъртото, петото, шестото копие? Докато при една незададена история ще са интересни точно обратите в повествованието. Не пречи да се опита и единия, и другия вариант. Въпросът е кой ще зададе гръбнака на сюжета? Ето това е истинският въпрос.
Един IP адрес - един глас за произведение!

 

: ??:??