Кратки насоки за теория на поезията

Автор Тема: Кратки насоки за теория на поезията  (Прочетена 1617 пъти)

meteor

• Луд форумджия
  • Публикации: 108
Ще съм щастлив - ако с тази си тема помогна на желаещите да ползват теорията - да се справят със страха си към тази специфичност!
Започвам краткото анонсиране:
_____________________________________-_________
___________________________________________-___
СТИХОСЛОЖЕНИЕ – построяването на стиха като дължина и ритъм. В поезията ни преобладават два основни типа стихосложение – силабическо и силаботоническо:

силабическото стихосложение е онаследено в литературата от фолклора и се определя от равния брой срички (силаба – сричка) в стиховете, както и от мястото на паузата (цезурата) в тях. Използва го най-вече Ботев, за да приближи звученето на творбите си към песента – един от най-значимите образи в поезията му. Най-употребяваните от него силабични размери са:

десетсричник (5+5) - Ти-ли-си-ма-ле // тъй-жал-но-пе-ла

осемсричник (4+4) - Теж-ко-бра-те // се-жи-ве-е

осемсричник (5+3) - Я-на-дуй-дя-до // ка-ва-ла

силаботоническото стихосложение е вече чисто литературно явление и обвързва броя на сричките (вече не е задължително да е еднакъв, но обикновено е кратен) с мястото на ударенията (тоника – ударение, акцент) в стиха. Силаботоническите размери се обособяват в две групи – двусрични и трисрични. Двусричните са ямб и хорей, а трисричните – дактил, амфибрахий и анапест. Една двусрична или трисрична група се нарича “стъпка”:

ЯМБ  -ударени са само четни срички в стиха ( _ / ):
Ста-ни, ста-ни, ю-нак Бал-кан-ски

ХОРЕЙ – ударени са само нечетни срички в стиха ( / _ ):
Глъх-нат сгра-ди-те зло-ве-що гле-да вся-ка

(както се вижда във втория пример, не всяко възможно място на удареност е оползотворено – тези стъпки, които остават без ударение, се наричат ПЕРИХИЙ)

ДАКТИЛ – ритмическата последвателност в стъпката е “ударена и две неударени срички” ( / _ _ ):

Пом-ниш ли, пом-ниш ли ти-хи-я двор

АМФИБРАХИЙ – ритмическата последователност е “неударена, ударена, неударена сричка” ( _ / _ ):

Вър-вя край смъл-ча-ни-те хи-жи
 АНАПЕСТ – ритмическата последователност е “две неударени, ударена сричка” ( _ _ / ) :

Аз не зна-я за-що съм на тоз свят ро-ден

Ще има и продължение - ако има интерес към тези неща :)

« Последна редакция: 31 Октомври 2020, 09:36 от meteor »

AnaMarina

• Закоравял потребител
  • Публикации: 28
Re: Кратки насоки за теория на поезията
« Отговор #1 -: 01 Ноември 2020, 10:13 »
Аз имам интерес. Това го учихме в училище, но вече съм го позабравила.

meteor

• Луд форумджия
« Отговор #2 -: 01 Ноември 2020, 12:40 »
Здравей, Ана!
Кажи какво по-точно те интересува - ако мога - ще ти отговоря :)

AnaMarina

• Закоравял потребител
  • Публикации: 28
« Отговор #3 -: 06 Ноември 2020, 10:37 »
Имаше нещо за начина на римуване. Анафора, епифора и т. н.

meteor

• Луд форумджия
« Отговор #4 -: 06 Ноември 2020, 12:47 »
АНАФОРА в поезията /или изобщо в текст/ е повтарянето на дадена дума или израз в началото на съседни стихове /или изречения/.

ЕПИФОРА в поезията /или изобщо в текст/ е повтарянето на дадена дума или израз в края на съседни стихове /или изречения/.

maistora

• Публикуващ редактор
  • Луд форумджия
  • Публикации: 103
« Отговор #5 -: 06 Ноември 2020, 23:13 »
Анафората може да се разглежда и като начална тавтологична рима. Темата тук е за метриките. Не за реторичните фигури. Може би, за да бъде по-изчерпателна, трябваше да се спомене и за амфимакър, бакхий, антибакхий, пеоните, също и облекчената трисрична стъпка трибрахий.
По мои наблюдения теорията не се радва на голям интерес.

sauronboab

• Луд форумджия
  • Публикации: 162
« Отговор #6 -: 07 Ноември 2020, 13:42 »
Ако някой някога реши да преведе терминологията на разбираем език, ще направи огромна услуга на всички след него. Наистина, убягва ми смисълът на това, да трябва да научиш старогръцки език, за да проумееш как се нарича онова, което в някои случаи и дете може да напише на своя си. Не, че ученето на тези похвати е безполезно, но както заглавието на една статия трябва да е свръх-кратък разказ на нейното съдържание, така и терминът трябва да подсказва смисъла на своето съдържание. (В сегашният случай, колкото и усърдно да учиш смисъла на термина, самата дума никак не прояснява значението си.)

maistora

• Публикуващ редактор
  • Луд форумджия
« Отговор #7 -: 11 Ноември 2020, 13:44 »
Чак да научим гръцки не е нужно. По-полезно би било да се дефинират тия термини и да се дадат конкретни примери за всеки от творби на известни /познати/ автори – наши и чужди. Може и от сайта дори. Може да е още по-интересно, ако са от сайта. После всеки заинтересован може да ги отработи в свои творби. Изискват се време, търпение и усилия. Някои са го правили. Аз също. Трябва предварително човек да реши всяка следваща творба да има конкретен размер и форма. И когато тя се зароди и узрее, да се вмества в тия параметри. По-лесно е да идва сама избрала размера си (стихотворната ритмична стъпка, вид и брой на стихове, строфи, схеми на римуване.) Лесното всеки го може. Трудното е интересно. Предизвикателство към себе си е. Твърдите знания се придобиват след практическо отработване на научената теория.

limeruna

• Луд форумджия
  • Публикации: 101
« Отговор #8 -: 13 Ноември 2020, 09:22 »
„Трябва предварително човек да реши всяка следваща творба да има конкретен размер и форма.“ - е, чак пък да трябва, и то абсолютно всяка :) Винаги всеки ще пише, както си иска.
„Твърдите знания се придобиват след практическо отработване на научената теория.“
Защо не направите едно предизвикателство специално за това?
Всеки път, с пример, понякога и на стихотворение от сайта - така наистина ще е по-интересно, което перфектно да е изпълнено: в едно предизвикателство в ямб, в друго - в хорей, и т.н. да се редуват и който иска да се упражнява. Така хората ще могат да сравняват и също - най-важното, да се вижда, че в една и съща форма може да има по-хубаво и по-лошо. Не е въпросът само във формата, но и в това да се пише. Може да не се задава тема, така ще има повече свобода за хора, които не обичат да пишат по предварително зададена тема.

maistora

• Публикуващ редактор
  • Луд форумджия
« Отговор #9 -: 13 Ноември 2020, 16:15 »
"Винаги всеки ще пише, както си  иска." То ясно, де. Нали казвам, да поиска да пише по различен начин. Не да захапе една метрика и да я протърка от употреба. Има един потребител, който вече е публикувал тук стотици творби в тристъпен амфибрахий. Няма друг размер. Един калъп за всичко. И обратното е възможно. Едно и също съдържание може да се вкара в различни форми и размери. Необичайно е. Но е възможно.
Да се направи предизвикателство? И аз си го мислех. Няколко образователни конкурса на свободна тема. Ама не съм сигурен дали ще има интерес. Ако има много интерес и се явят стотина, ще стане каша. Състезателен характер май не е много уместно да се придава. А и тия които не отговарят ще трябва да се декласират. Как ще разберат къде грешат тогава? Трудоемко ще е да се отговаря на всеки.

« Последна редакция: 14 Ноември 2020, 19:36 от maistora »

Синьо.цвете

• Редовен посетител
  • **
  • Публикации: 11
« Отговор #10 -: 13 Ноември 2020, 17:13 »
"Състезателен характер май не е много уместно да се придава."
   Мхм, твърде амбициозно би било сякаш.
Но можете да си спретнете една "работилница" с начална и крайна дата, след чийто финал да се коментират недостатъци и постижения...Пробно - за сверка на броя желаещи.

leorasy

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #11 -: 11 Февруари 2023, 09:00 »
Тази статия предоставя богатство от основни знания и полезни ресурси, за да ви помогне да използвате двата най-важни инструмента, достъпни за читателите: литературна теория и литературна критика.
gartic phone

Alisa_777

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
« Отговор #12 -: 28 Февруари 2023, 01:55 »
Когато пиша стих, и искам още от първи път да е чудно и вълшебно, което ми харесва дали ще е добре преди да си кажа - Ето готово, да оставя за една нощ и утре да го прочета отново, за да изпипам стиха да е не само със сърце и душа, а и в по-добър ритъм!
Благодаря ти Антоан

meteor

• Луд форумджия
« Отговор #13 -: 28 Февруари 2023, 13:54 »
Алиса - сигурен съм, че ще постигнеш това, което искаш

Alisa_777

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
« Отговор #14 -: 28 Февруари 2023, 18:55 »
Благодаря ти Антоан надявам се да бъде така.

: ??:??