В САЩ създават атомни електроцентрали за еднократна употреба

Автор Тема: В САЩ създават атомни електроцентрали за еднократна употреба  (Прочетена 1293 пъти)

James Hetfield

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 322
Цитат
Реакторът ще бъде достатъчно компактен, напълно херметизиран и автономен.


Министерството на енергетиката на САЩ разработва принципно нов тип атомни електроцентрали (АЕЦ). Новите ядрени реактори се създават за задоволяване на нуждите на развиващите се страни. Главната им цел е да се премахне възможността за използване на допълнителните и отпадъчните материали, употребявани в АЕЦ за изработване на ядрено оръжие.

     Реакторът трябва да бъде достатъчно компактен, напълно херметизиран и автономен. Той се нарича SSTAR - Small, Sealed, Transportable, Autonomous Reactor. За да се попречи на проникване в него, той ще бъде снабден със система за сигнализация на няколко нива. След покупка SSTAR ще се доставя на място, ще се монтира и ще се експлоатира в продължение на 30 години. След изразходване на горивото портативната електроцентрала ще бъде върната отново в САЩ. За работа на реактора няма да има нужда от сложно техническо обслужване.

     Друга причина, поради която АЕЦ трябва да бъде компактна, е отсъствието в развиващите страни на развита инфраструктура за пренос на електроенергия. Поради този факт мощност от няколко гигавата е излишна – голяма част от произвежданата електроенергия няма да бъде използвана. Много по-рентабилно е използването на голям брой маломощни станции, които не изискват наличието на развита мрежа за снабдяване с електроенергия. Според изчисленията на американските специалисти атомен реактор с мощност 100 МВт ще има следните габарити: височина 15 м., диаметър – 3 м. и тегло 500 тона.

     За осигуряване на дълъг период на работа реакторът трябва да има способност за регенериране на горивото – част от неутроните ще се използват за превръщане на неактивния Уран-238 в активен Плутоний-239.

     Първите прототипи трябва да бъдат готови до 2015 година.
[/i]


There is no escape

and that is for sure

This is the end we won't take any more

Say goodbye

to the world you live in

You have always been taking

but now you're giving

dexter_walrus

  • Маниак
  • ****
  • Публикации: 71
Абе ела ти в Чикаго да видиш топло ли е!