На Земята има ядрени реактори, които работят от два милиарда

Автор Тема: На Земята има ядрени реактори, които работят от два милиарда  (Прочетена 3325 пъти)

James Hetfield

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 322
Цитат
До момента на науката са известни 17 от тези древни уникални обекти, които нямат аналог в света. Всички те са разположени в югоизточен Габон.

Ядрената физика е срaвнително млада научна дисциплина, а първият ядрен реактор е построен от човека едва преди 62 години - в 1942 г. Работещи ядрени реактори обаче съществуват на Земята още от преди 2 млрд. години. До момента на науката са известни 17 древни реактори разположени в Габон, Екваториална Африка. Всички реактори са открити в района на урановите находища Окло и Бангобе, намиращи се в югоизточен Габон. Девет от тях се намират в напълно разработени уранови мини.

     Древните реактори са открити през 1972 г. Френският химик-аналитик Бугзиг, работещ в един от заводите за производство на ядрено гориво, забелязал необичайното съотношение на изотопите Уран-235 и Уран-238. Обикновено то е 0,007202 с точност 0,00006, а в случая съотношението било 0,00717. Изказани били няколко хипотези относно странните изотопи на урана в рудата. Първоначално специалистите приели, че рудата е замърсена с отработено ядрено гориво, но измерените нива на радиация показали, че тази хипотеза не е вярна.

     По-късно се изяснило, че урановата руда с аномално високо съдържание на Уран-235 е добита в Габон. Защо тя е обогатена с този изотоп, останало загадка. Започнали да се изказват невероятни хипотези, че на това място има отработено гориво от извънземни космически кораби или, че там са запазени останки от древна развита цивилизация. Подробните изследвания обаче довели до друг също изненадващ отговор. Необикновената руда се е образувала по естествен път. Наличието в рудата на продукти от дълбок радиоактивен разпад доказали, че

     от два милиарда години в района на урановите находища протича ядрена реакция.

     Образуването на природните ядрени реактори станало възможно благодарение на факта, че в древни времена на Земята имало повече Уран-235, в сравнение с днес. За започване на ядрена реакция е необходимо в урана да се съдържа не по-малко от 3 % изотоп 235. Освен това, е необходимо наличието на подходящо пространство и липса на материали, улавящи неутроните. Сега възникването на естествени реактори е невъзможно - поради спонтанния разпад на Уран-235 концентрацията му в природата е много малка.

     Наскоро екип от учени успя да обясни защо в резултат на ядрената реакция не протича ядрен взрив, а тя продължава толкова дълго.

     Природните реактори представляват огромен научен интерес. Това са уникални обекти, които нямат аналог в света. От тях може да се научи много за миналото на нашата планета, да се изследват последствията от експлоатацията на ядрени реактори в свръхдълъг период, а също да помогнат при създаването на технологии за съхранение на ядрени отпадъци.


There is no escape

and that is for sure

This is the end we won't take any more

Say goodbye

to the world you live in

You have always been taking

but now you're giving

Simba

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 865
И защо в резултат на ядрената реакция не протича ядрен взрив? Каза, че имало обяснение...

Edit: Уф, то било в отделна тама: http://forum.otkrovenia.com/viewtopic.php?t=704


Партилан

 • Маниак
 • ****
 • Публикации: 51
тази  "крушка" си има   бая по-дебела опашка!!

 Феноменът "Окло" (Oklo)  определено е  кандидат за титлата  Най-Осмото Чудо на Света.

 Защо ли?
 Защото   Е работиЛ  като  "ядрен реактор",
 но ВЕЧЕ  не.  Работил е  относително кратко време,  като реакцията е била "контролирана" да не спре и да не  избухне посредством  периодични "разливи"  от водите на  близката рекичка...   "учените" обясняват това с климата в екваториална  Африка и редовните  валежи, НО
колкото и редовни да са валежите, не са достатъчно редовни да контролират   една верижна реакция, за целта  е нужна  прецизна точност в измерването на температурата и времето...

 Защото  освен  обедннен  уран , радиоактивен  ксенон и радиоактивен аргон
 в следствие на  реакцията  се отделя , макар и малко количество  ПЛУТОНИЙ,
  НО   нито в  активните зони на  феноменалната структура, нито  около тях не е намерен  плутония...  той просто ЛИПСВА

Защото периода на функциниране на  феномена  съвпада с  първия  "еволюционен  бум" на  нашата планета, демек- преди    Окло да почне да функционира, тъдява е имало само   кремъчни водорасли, сероводородни  бактери и комай нищо друго,
 а след като е спрял   са се появили  най-различни   микроби и някои многоклетъчни в добавка..

 На  Земята тогава е имало кислородна атмосфера, вода и  уранов окис,  но   не е имало ПЛУТОНИЙ,
  явнои   на някой много му е трябвало плутоний,  и е намерил на4ин как да се сдобие с него.

 п.с. за разлика от  обогатения уран, плутоният не е  вреден за  хората в близост и  затова именно той се използва в реакторите на  атомните подводници, самолетоносачи и ледоразбивачи. 


 Може би  идеята че преди 2,5 милиарда години  на Земята някой е построил   примитивен реактор за да се сдобие с известно количество плутоний, а после  си е тръгнал  с плутония, зарязвайки  след себе си заедно с  боклука  и  микроби от своя собствен свят да звучи трудна за вярване,
  но идеята, че  току-така  "от само-себе си" е възможно да се образува 'естествен'  ядрен реактор, че  "от само-себе си" този реактор може да бъде поддържан в работна  изправност без да  спре и без да избухне,  че "от само-себе  си" плутоният  може да  ИЗЧЕЗНЕ    е  много по- трудно за вярване.

меланхолик

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 120
нима не знаете? - Земята е била площадка, на която извънземните... са си строили АТОМНИТЕ БОМБИ, когато още са били модерни при тях.

МИР! НЕ НА АТОМНОТО ОРЪЖИЕ!!!
"ЛЮБОВТА КОЯТО ПОЛУЧАВАШ, Е РАВНА НА ЛЮБОВТА КОЯТО ДАВАШ" - Бийтълс.